Monika1717 Monika1717 komentáře u knih

Tajemství Barunky Panklové Tajemství Barunky Panklové Helena Sobková

Život BN mě vždy fascinoval a tato kniha odpověděla na mnoho otázek. Úplnou pravdu se asi nikdy nedozvíme. O žádném spisovateli se nikdy nevedlo tolik diskuzí jako o životě BN. Způsob života, vztah k mužům doložený mnoha dopisy, bída, utrpení, nemoc. Před osudem největší české spisovatelky ustupuje trochu do pozadí i její dílo.

Divá Bára Divá Bára Božena Němcová

Tuto krátkou povídku považují vedle pohádek za nejlepší dílo BN. Prostředí, postavy, děj - vše je naprosto dokonalé.

České pohádky (9 pohádek) České pohádky (9 pohádek) Karel Jaromír Erben

Kdybychom neměli Karla a Boženu, neměli bychom pohádky. Náš život by nestál za nic.

Babička Babička Božena Němcová

Knihu nemohu hodnotit. S dílem jsem se seznámila na ZŠ a z donucení přečetla. Výsledek? Mínusový, navíc kniha, kterou jsem měla doma byla bez obrázků s malými písmenky. Několikrát jsem se k ní vrátila, časem se zlepšil můj vztah k ní, začala jsem ji mít ráda, ale za nejlepší dílo BN považuji něco jiného.

04.08.2020

Ráj - výbor z povídek Ráj - výbor z povídek Růžena Svobodová

Knihu jsem dostala od tety k Vánocům, když jsem chodila do 7. třídy. Hned jsem se do ní pustila. Vím, ze tam byla povídka o dítěti,které se udusilo v hromadě obilí. Když ho našli, mělo černý obličej. Po několik nocí se mi o tom zdálo. Byla to jediná kniha, kterou jsem vyhodila. Dávám jednu hvězdičku, protože jsem asi nebyla tím správným čtenářem. K paní Svobodové jsem si už nikdy cestu nenašla.

04.08.2020 1 z 5

Orlí hnízdo Orlí hnízdo Anna Maria Tilschová

Tato jediná kniha od A. M. Tilschové se mi líbila a dokonce si po letech vzpomenuni na to , o čem nebo o kom byla. Život Mánesových byl zajímavý už proto, ze to byli umělci.

Hra s ohněm Hra s ohněm Marie Pujmanová

Celou trilogii jsem přečetla, moc se mi to tehdy líbilo.

Předtucha Předtucha Marie Pujmanová

Přečetla jsem v rámci povinné četby, ale zdálo se mi to rozvláčné a divné. Jarmila má zlou předtuchu, čeká, co zlého se stane, špatné myšlenky ji celou pohltí. Nakonec se nestane nic zlého. Špatný pocit z četby přetrvával a pamatuji se dodnes, ze knihu jsem neměla ráda.

03.08.2020 1 z 5

Veselá kniha pohádek Veselá kniha pohádek Marie Majerová

Pohádky, které jsem dostala kdysi pod stromeček, mě velmi zaujaly. Mám je v knihovně dodnes. Vždycky jsem měla ráda pohádky o zvířátkách, ale když jsem je v dětství četla, zdály se mi některé divné.

03.08.2020 3 z 5

Siréna Siréna Marie Majerová

Knihu jsem četla před mnoha lety, ale útržky si pamatuji dodnes. Prostě to byla taková doba. Zpočátku jsem se neorientovala v množství postav, ale jejich osudy se vyvíjely a postavy dostávaly reálné rozměry. Kniha popisuje dlouhé období, touha po lepším životě v socialismu je patrná až ke konci.

03.08.2020 4 z 5

Kocour Mikeš představuje Josefa Ladu Kocour Mikeš představuje Josefa Ladu Jaroslav Seifert

Každý, kdo má nějaký vztah k české literatuře, tuto knihu ocení. Mikeš vypravuje o J.Ladovi, nejznámější čeští spisovatele přidávají medailonky. Moc pěkné počteníčko.

Čarovný svět Čarovný svět Marie Majerová

Nádherná kniha pohádek, mám ji dodnes.

Bruno Bruno Marie Majerová

Pamatuji se, že kniha se mi líbila, neměla moc stran, tak jsem ji přečetla za jedno odpoledne. Nemohla jsem pochopit,proč se děti vyměňovaly a doufala jsem, že to v naší škole nikoho nenapadne, že by nás vyměnili.

03.08.2020 3 z 5

Robinsonka Robinsonka Marie Majerová

Knihu jsem měla moc ráda, jen mi vadilo jméno hlavní hrdinky. Blažena, proč nemohla být třeba Jana. Kniha, která začíná smrtí maminky, to je teda taky síla. Já bych se s tím třeba nikdy nevyrovnala. Proto knihu tak obdivuji, jak se dokázala spisovatelka vcítit do dívčí duše. Dokonce jsem po jejím vzoru zkusila i upéct vanočku - mistrovský kus. Dopadlo to podobně.

03.08.2020 4 z 5

Černé světlo Černé světlo Václav Řezáč (p)

Černé světlo je nejlepší román, který Václav Řezáč napsal. Malý neduživý člověk touží po moci.Nepřipomíná vám to někoho?

03.08.2020 5 z 5

Bitva Bitva Václav Řezáč (p)

Zatímco Nástup se číst dá, tak tohle je mnohem tendenční. Knihu jsem snad ani nedocetla, stránky jsou posypané komunisty jako rohlíky mákem. Rok 1948 byl dobře připravený, z jeho následků se někteří lidé vzpamatovávají dodnes.

03.08.2020 2 z 5

Nástup Nástup Václav Řezáč (p)

Knihu jsem musela přečíst v rámci povinné četby na gymnáziu a neměla jsem s tím větší problém. Je plně poplatná době, ve které vznikla. Ale protože jsem přečetla všechny potištěné papíry, co mně přišly pod ruku, nehodnotila jsem ji negativně. Budování socialismu, poválečný odsun Němců, skutečně to tady bylo, proč to popírat.

03.08.2020 4 z 5

Poplach v Kovářské uličce Poplach v Kovářské uličce Václav Řezáč (p)

Knihu jsem neměla jako dítě ráda, byli chudí, měli hlad a Bočan je okrádal. Zkusila jsem ji číst s dětmi, nemohly pochopit, proč si Bočan psal útratu do sešitu - to si lidi u něj jako otevřeli úvěr?

Z křišťálové studánky Z křišťálové studánky Josef Václav Sládek

Musím dat 5 hvězdiček, křišťálovou studánku si pamatuji už skoro 50 let.

03.08.2020 5 z 5

Time to Talk 1 (kniha pro učitele) Time to Talk 1 (kniha pro učitele) Tomáš Gráf

Skvělá učebnice angličtiny pro starší studenty nebo pro dospělé. Každá lekce má opakovací text,kniha je doplněna nahrávkami. Lekce jsou tematické, student se dozví velké množství reálií, slovíček, mluvnice je velmi přehledná a doplněna úkoly na procvičování. V podobném duchu jsou i další díly.

03.08.2020