Monika1717 Monika1717 komentáře u knih

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Kniha se mi moc líbila,byla to moje první kniha od tohoto spisovatele. Něco tam nesedí, proto ubírám hvězdičku / je zima a dívka je bez punčoch - proč?, naprosto mě iritovalo oslovení - šéfinspektor, několikrát na každé straně / . A vyšetřovatelka nebyla moc sympatická. Ale jinak super.

26.07.2020

Mrazivý chlad Mrazivý chlad Sandra Brown

Knihu jsem četla v letních vedrech, bylo to moc příjemné. Je to moje druhá kniha od této autorky a zatím jsem moc spokojená.

Devátá dívka Devátá dívka Tami Hoag

Kniha se mi líbila, ale znám i lepší detektivky. Přesto doporučuji k přečtení, kniha je napínavá do poslední stránky.

26.07.2020 4 z 5

Král Lávra Král Lávra Karel Havlíček Borovský

Nejlepší Havlíčkova báseň.

Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Moje srdeční záležitost po mnoho let. Když jsem četla poprvé, nad osudem malé Jany jsem plakala. Dnes mě příběh už tak nedojímá. Jednou za čas knihu vytáhnu z knihovny a některé stránky přečtu, některé přeskočím. Mám velmi ráda i české filmové zpracování.

Evžen Oněgin Evžen Oněgin Alexandr Sergejevič Puškin

Poezii tak nějak nemusím, ale tohle dílo plné emocí a děje mám ráda. Už proto, ze si vždycky vzpomenu na léta strávená na gymnáziu, kde jsme museli umět recitovat dopis Evženovi rusky a zpaměti. A nejvíc mi bylo líto Lenského.

26.07.2020 4 z 5

Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Knižní verze mě nadchla víc než filmová. Bez Vánoční koledy by to nebyly Vánoce. Tolik moudrosti a morálního poučení bez plytkého mentorování na několika málo stranách. Myslím, že duchové by měli chodit i k jiným lidem a ne jen o Vánocích.

26.07.2020 5 z 5

Otec Kondelík a ženich Vejvara 1 + 2 Otec Kondelík a ženich Vejvara 1 + 2 Ignát Herrmann

Sešitová vydání jsou úplně rozsalátovaná, četly jsme s mamkou několikrát pořád dokola. Někdy mně Vejvara lezl na nervy, smolař jeden. Co vymyslel, všechno bylo špatně a obrátilo se proti němu. Ale nakonec byla svatba. A po ní....... Další dva díly s trochu jiným názvem.

25.07.2020 5 z 5

Filozofská historie Filozofská historie Alois Jirásek

Kniha se mi líbila. Přečetla jsem hodně Jiráskových knih, ale tuhle mám nejraději. Možná proto, ze se z velké části odehrává v Litomyšli.

25.07.2020 5 z 5

Jízdenka na prázdniny Jízdenka na prázdniny Markéta Zinnerová

Chcete-li se dozvědět, proč maji železničáři ve znaku okřídlené kolo nebo jiné zajímavosti z železniční dopravy, nasedněte s malým Luďkem do vlaku a všechno se dozvíte.

25.07.2020 4 z 5

Nemocniční pavilón G Nemocniční pavilón G Josef Culek

Kniha se mi líbila, četla jsem ji před mnoha lety a oddělení gynekologie bylo pro mě tehdy velká neznámá. Jedna pacientka porodí, jedna zemře po dlouhém boji s rakovinou, příběhy z oddělení se prolínají s případy z ambulance. Kniha je krátká, za večer přečteno.

25.07.2020 3 z 5

Čokoládové dortíky pro všechny Čokoládové dortíky pro všechny Katja Frixe

Už dávno nejsem dětskou čtenářkou, ale kdybych byla, tak by tato kniha patřila k mým nejoblíbenějším.

24.07.2020 5 z 5

Kámoškami napořád! Kámoškami napořád! Katja Frixe

Knihkupectví, ve kterém bydlí kocour. Moc bych si přála, aby mi bylo 10 a mohla bych tam být s nimi.

24.07.2020 5 z 5

Namlouvání Namlouvání Jan Krůta

Před mnoha a mnoha lety jsme se málem každý pátek popraly o Mladý svět, kde jsme četly hlavně namlouvání. A co teprve, když vyšla knížka. Příběhy jsou milé a jednoduché, plné lásky a přátelství.

23.07.2020 5 z 5

Pleteme pejsky, kočičky a myšky Pleteme pejsky, kočičky a myšky Steffi Hochfellner

Suprové návody pro všechny, kterým nejsou cizí klubíčka vlny a jehlice. Srozumitelné a jednoduché. Pěkné fotografie.

23.07.2020 5 z 5

Paleček Paleček František Hrubín

Spolu s mravenečkem patří k nejotrhanějším v naší dětské knihovnice.

Polámal se mraveneček Polámal se mraveneček Josef Kožíšek

Tak tuhle říkanku snad v dětství uměli všichni zpaměti.

Broučci na pouti Broučci na pouti Hana Vrbová-Piskáčková

I já mám tuto knihu už spoustu let doma. Nejen verše a ilustrace jsou dokonalé. Stavba vět, rým a rytmus, kam se hrabou verše v čítankách.

Co si  povídají houby v háji Co si povídají houby v háji Jiří Havel

Kouzelné leporelo pro nejmenší. Verše Jiřího Havla si pamatuji dodnes. A mám ji dodnes.

22.07.2020 5 z 5

Pohádky z pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky Pohádky z pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky Václav Čtvrtek (p)

Když byli synové malí / dnes už oba překročili 30 /, namluvila jsem jim všechny pohádky na kazety a oni si je pouštěli pořád dokola. Dodnes na to vzpomínají. Některé pohádky uměli zpaměti. Nejoblíbenější byla Jak vezli vejce na sáňkách.

20.07.2020 5 z 5