Monika1717 komentáře u knih
(SPOILER) Závěr trilogie. 10 let vězení za nic. Ohavné období dějin, kdy zlo zůstalo nepotrestáno. Unesla bych i více stran. Přečetla jsem jedním dechem. František byl tak trochu sobeček, Jarmila zase vzorem dobré ženy. Roky 1968 - 2024 jsou velmi stručné.
(SPOILER) Knihu jsem rozečetla pozdě večer a po zbytek noci jsem měla poněkud temné sny. Přemýšlela jsem dokonce, jestli se k ní mám vrátit.
Na lidové léčitelství sice trochu věřím, ale nevyznám se v něm. Nejstarší z generace žen je bylinkářka, léčitelka, vyzná se ve výkladu karet. Její dcera je ale nešťastná,stydí se za chudé bydlení a obnošené šaty.Její dcery jsou jako den a noc, nejmladší Mája tíhne opět k odkazu nejstarší ženy. Odvěká touha po lásce, porozumění, úspěchu, respektování osobnosti i za přispění černé magie. Chlap vykreslen jako padouch.
Kniha se mi líbila, námět neotřelý, nic nekopíruje, děj je sice místy předvídatelný,ale srozumitelný i přes časové posuny.
Jednu hvězdičku ubírám za obětování kočičky.
Knihu jsem koupila rodičům k Vánocům,v roce 1963 měli svatbu.Neodolala jsem a knihu pročetla, líbila se mi.Asi tam nejsou všechny události, ale není to historická příručka. Přečtu si i některé další knihy z této série. Docela se na to těším.
Moc milý příběh. Když mám tak trochu špatnou náladu, tak po ní sáhnu do knihovny, přečtu pár stránek náhodně, kde otevřu. A splín je pryč.
Ani nevím, proč jsem knihu tak dlouho odkládala. Půjčila jsem si ji v knihovně kvůli čtenářské výzvě a byla to teda jízda, musela jsem se smát nahlas. Takového sluhu mít, tak člověk nemá nikdy špatnou náladu.
Povídky moc nečtu, ale Vánoce mám ráda. Procházela jsem knihkupectví a tahle mě vloni před Vánoci zaujala. Povídky jsem přečetla za jedno odpoledne, kdy se mi nechtělo dělat nic jiného a nelituji. Takové milé předvánoční setkání. Nejvíce se mi líbila povídka Košile, autorka patří k mým nejoblíbenějším. Doporučuji všem, kdo si najdou čas v předvánočním čase.
Po knize jsem sáhla díky výzvě, dlouho jsem otálela a čekala nějakou smysluplnou knihu, nakonec básničky pro děti. A nelituji.
Z Přátel jsem neviděla ani jeden díl,tak jsem sáhla po knize že žebříčku. Příběh 4 sester mě nad očekávání zaujal. Dívky čelí nepřízni osudu,přesto jsou v pohodě, pomáhají si navzájem, ve 2. části jsou už dospělé a mají své životy.
Od knihy jsem očekávala víc, protože mám ráda knihy z lékařského prostředí.Dej se ale vlekl,byl předvídatelný, dočetla jsem silou vůle. Druhý díl zatím určitě ne.
(SPOILER) Knihu jsem našla u kontejneru na papír a bylo mi líto ji tam nechat moknout. Netušila jsem,že se knížky tohoto typu ještě vydávají.Prečetla jsem, žádný zvláštní zážitek nemám, i když všechno dobře dopadlo. Doporučuji těm,kdo mají rádi filmy pro pamětníky a červenou knihovnu.
(SPOILER) Nejdříve jsem viděla film,líbil se mi,TR je moje oblíbená herečka a hrála to tak,že bych jí tu závislost uvěřila. Kniha nezklamala,je čtivá,hvězdy dávám nejen za boj se závislostí,ale i za upřímnost a nebojácnost, i když nevěděla,jak všichni její zpověď přijmou. Doufám,že probíhá životem už jen v drobných zatáčkách a bez větších karambolů. Nevím přesně čím, ale kniha mě uchvátila, doporučuji všem, kteří jsou na rozcestí a nevědí kudy kam.
(SPOILER) Váhala jsem,ale nakonec jsem dala plný počet.Spousta podobných lidí žije mezi námi.Úplně nejvíc mě štvala Táňa. Nechá si od násilnického, líného, neschopného,věčně opilého chlapa udělat 2 děti, které nezvládá. Nemá peníze na jídlo,ale na každodenní popíjení vína ano. Opilá a věčně unavená matka.Chudáci děti.Každá postava řeší své problémy, daří se jim to víc nebo míň.Táňa si jen stěžuje, Luis pije,fetuje a lže,Adéla je líná a sní o zářivé budoucnosti bez práce. Kdyby neměli staré rodiče, kteří je živí, neměli by ani kde bydlet.Jsou sice dospělí,ale nejsou schopní se postarat o sebe, ani o děti. A to je smutné. Josef,Marie a Dušan situaci řeší,snad se jim to podaří. Kniha rozhodně stojí za přečtení a i za zamyšlení.
Tuto knihu mám od pana Hrabala nejraději. Příběh starého Haňti, jeho vztah ke knihám, krásná čeština.Vsechno si dovedu představit.
Červená knihovna. Jedna hvězdička za popis míst ve Francii.Knihu jsem našla v hotelu v Řecku,kde jsme byly s kamarádkou na dovolené. Ráda jsem ji tam nechala.
Oddechová kniha vhodná na dovolenou, doporučuji všem těm, kteří čtou rádi o mezilidských vztazích.
(SPOILER) Kniha se mi moc líbila, i když téma mockrát ohrané. Žena, manželka,milenka,matka,ale i služka,kuchařka,uklízečka. Pan manžel ji vymění za mladší model a jí se zhroutí svět. Najde si práci, žije s dcerou, najde si přítele. Bývalý manžel se chce vrátit ,ale ona je už jinde. Knihu doporučuji všem ženám, které žijí život svého manžela a popelí se na dvorku pod jeho dozorem.
Povídky moc nečtu, připadají mi krátké,sotva se děj rozběhne, už je konec.
Některé povídky z tohoto souboru se mi líbily , nezklamaly autorky Klevisová, Poncarová, Klabouchová, autorky, které mám ráda.
Přečetla jsem několikrát, viděla jsem i různé filmové adaptace. Kniha je velmi čtivá a napínavá a i když ji znáte, vždy si v ní najdete něco nového.
Asi jen tak z nostalgie jsem sáhla po klasice a nelituji.