Mr.Moldau Mr.Moldau komentáře u knih

Král Krysa Král Krysa James Clavell

Mnoho postav, mnoho charakterů, mnoho mužů v nedůstojných podmínkách zajateckého tábora. Již to si říká o jistou sondu do mezilidských vztahů. Clavell to zvládl skvěle. Místy příběh byl až plytký, ale bylo to tím, že jsem od knihy čekal něco jiného. Přesto jsem ji přišel na chuť a velmi mě překvapila. Ke konci byl příběh dynamičtější a konec mi dal prostor k zamyšlení nad sebou samými a postavením člověka ve společnosti nezávisle na místě a době, v jaké žije.

30.10.2021 4 z 5

Paradoxní štěstí: Esej o hyperkonzumní společnosti Paradoxní štěstí: Esej o hyperkonzumní společnosti Gilles Lipovetsky

Přiznám se, že jsem od této knihy čekal víc. V určitých pasážích mě až nudila, nedokázala mě vtáhnout. Přesto považuji tuto knihu za zajímavé zamyšlení nad dnešním globalizovaných světem, ve kterém většinou až bezohledně konzumujeme tuto planetu. Líbila se mi více druhá část knihy, kde se autor zamýšlí nad člověkem jakožto konzumentem.

Věčný přepych Věčný přepych Gilles Lipovetsky

Zajímavé zamyšlení nad dějinami luxusu a věcmi, kterými se obklopujeme. Kniha se mi velmi dobře četla.

Soumrak sociálního státu Soumrak sociálního státu Jan Keller

Jan Keller je bezesporu výborným sociologem, který si nebere servítky na současnou společnost. Vzhledem k tomu, že jsem knihu četl až nyní, mnohé myšlenky v knize obsažené nejsou již zcela aktuální a některé Kellerovo prognózy se nevyplnily. Přesto ve mně kniha vyvolala otázku o udržitelnosti sociálního státu v dnešním globalizovaném světě.

30.10.2021 3 z 5

Zpátky na zem: Jak se vyznat v politice Nového klimatického režimu Zpátky na zem: Jak se vyznat v politice Nového klimatického režimu Bruno Latour

Esej, která si nebere servítky s kritikou Trumpa, brexitu nebo nacionalismu v Evropě. Autor nahlíží zajímavou perspektivou na klimatické změny ve snaze změnit pohled na globalizovaný svět.

11.10.2021 3 z 5

Inferno Inferno Dan Brown

Browna bych přirovnal k hodináři, jež pečlivě a precizně komponuje jednotlivé dílky v úžasně a komplexně zpracované dílo. Inferno mě ani na chvíli nenechalo vydechnout. Již od prvních stran jsem se tak ponořil do příběhu, že již nebylo cesty zpět. Příběh byl úderný a dynamický. Líbí se mi, jak Brown komponuje do svých knih historii a umění a vyvolává v člověku hlad po dalším vědění. Ostatně jako profesor na zajímavé přednášce o umění.

03.10.2021 5 z 5

Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Roztomilá kniha, po jejímž přečtení bych chtěl být Dalajlamovou kočkou. Příjemné čtení.

18.09.2021 4 z 5

Psychologie dítěte Psychologie dítěte Jean Piaget

Kniha psaná příliš odborně, zabývající se především výzkumy. Vhodná zejména pro lidi z oboru.

16.09.2021 2 z 5

Hipík Hipík Paulo Coelho

Paula Coelha mám rád, jeho knihy jsou hluboké, líbí se mi, že je v jeho knihách spirituální přesah včetně této. Přesto toto dílo řadím mezi jeho slabší knihy. Ačkoliv byl v ní jakýsi náznak filozofie o lásce, bohu, přesto mi přišlo, že nejde tolik do hloubky. Možná by kniha měla jinou dynamiku, kdyby byla napsaná v ich formě.

01.09.2021 3 z 5

Astrofyzika pro lidi ve spěchu Astrofyzika pro lidi ve spěchu Neil deGrasse Tyson

Tato kniha je podle mě mistrovským dílem. Patřím mezi lidi, kteří mají velké rezervy v přírodních vědách, a tato kniha umí poskytnout velmi srozumitelnou a poutavou formou vhled do astrofyziky, potažmo i do chemie a de facto i technických věd. Je to kniha, která upoutá a vyvolá hlad po dalším hledání sebe sama nejen v rámci tohoto světa, nýbrž i kosmu. Pro ty, co se chtějí čtivou formou "dovzdělat" ve fyzice, je tato kniha ideální volba.

27.08.2021 5 z 5

Ztráta ctnosti: k morální krizi současnosti Ztráta ctnosti: k morální krizi současnosti Alasdair MacIntyre

Kniha, která mi měla primárně pomoci při studiu, avšak nadchla mě svou propracovaností etiky ctností a jejím přesahem, že je to možná kniha, k níž se budu během života čas od času vracet.

02.07.2021 4 z 5

Stín nad Innsmouthem (7 povídek) Stín nad Innsmouthem (7 povídek) Howard Phillips Lovecraft

Příjemně děsivé povídky zachycující Lovecraftovu duši. Doporučuji si před přečtením krátce nastudovat biografii autora pro větší pochopení jeho myšlenkových pochodů, které se projevují v jeho povídkách. Oceňoval jsem, že každá povídka je doplněna krátkým komentářem.

02.07.2021 3 z 5

Snuff Snuff Chuck Palahniuk

Líbilo se mi, jak se autor pěkně pomazlil s perverzností. Zajímavý příběh o lásce, zatracení i nalezení. Příjemné čtení se zajímavým koncem.

27.01.2021

Staré řecké báje a pověsti Staré řecké báje a pověsti Eduard Petiška

Klasika. Myslím, že by měla být v každé knihovně a čas od času si staré pověsti a báje připomenout.

26.01.2021

Divoký kluk Divoký kluk Paolo Cognetti

Meh... Kniha, která nenadchne, neurazí. Popravdě jsem čekal víc a možná tím, jak byla slabá (ne moc obsáhlá), jsem ji dočetl až do konce. Již od začátku jsem čekal, kdy se děj konečně "zlomí" a začne být dynamický. Prodírám se stránku za stránkou a jsem na konci. Plytké a skoro až nudné.

26.01.2021

Svědectví Svědectví Stephen King

Po této knize jsem pokukoval již nějaký ten pátek a byla to možná situace spojená s koronavirem, která mě vyhecovala sednout si nad tímto baculatým miláčkem. Kniha je nejen obsáhlostí srovnatelná s Kingovým „To“. V první třetině dynamická a napínavá, v další třetině King poměrně polevil a pak knihu zakončil, jak je mu hodno. Líbilo se mi, jak byl děj odlehčen teologickými úvahami. Možná se obsáhlostí vytratilo dynamické napětí a prvky hororu se ztrácely v obsáhlých popisech, ale upřímně mi to nevadilo a zanechalo mě v příjemném rozpoložení kladoucí si otázky, na kolik je naše civilizace křehká a zranitelná. Nadčasový román, jehož účel byl splněn.

26.01.2021 5 z 5