MV111 komentáře u knih
Strašidelná, tajemná, čte se jedním dechem. Ale nic pro ty, kteří si nechtějí připustit, ze jsou mezi nami čarodějnice ????
Další poodhalená část skotské historie na pozadí kriminální zápletky. Místy trochu neadekvátně emočně vypjaté, ale to se dá prominout.
Obyčejná knížka o obyčejných věcech. S hezkým poselstvím pro ty, kteří nejsou právě na výsluní. A o tom, ze všichni chceme mít lidi, ke kterým patříme.
Jeden citát:
“Možná do své rodiny nezapadám tak hladce jako vy do té své, jako řádka kolíčků do dokonale kulatých dírek. V naší rodině všechny kolíčky a dírky předtím patřily někam jinam a jsou všelijak vzpříčené a trochu naštorc... Ale něco jsem si uvědomil: Můj táta je sice blbec, ale je to můj blbec, a jedinej, kterýho mám.”
Není to lehké čtení, ale doporučuji velmi. Jiný svět, jiné zvyky, ale stejný chaos v zemi, když stojí v čele hnutí fanatici.
Perfektní. Dřív bych si myslela, ze to není možné, ale je: kolik lidí, tolik obav, úzkosti a frustrací. A s věkem se to nelepší. To všechno v koncentrovaném příběhu, kde na ději nezáleží. Břitký humor, nutno číst s nadhledem.
Napětí celou dobu v několika rovinách. Ostrovy se svými tajemstvími, spletité lidské osudy, dobry překlad.
Smutné osudy v hrozných letech. A kdyby to byla reportáž s autentickou výpovědí těch, na které autorka odkazuje v závěru knihy, asi by mě to přimrazilo víc.
Jestli má tohle někdo (autorka) v hlavě, tak potěš pánbůh.
Pokud ještě není, byl by podle toho hezký film s tajemnou zápletkou lidských osudů. Chvílemi mi chyběla představivost, abych si dokázala prostředí, kde se děj odehrává, představit. A nepomohlo tomu trochu zmatečné střídání děje i času zejména v začatku knížky, který je velmi, velmi popisný. Příběh je to ale hezký.
Děsivé poselství, zvlášť v současných dnech, kdy se vedení státu uklání Východu.
Stručně - asi jako když si dáte místo italských těstovin s rajčatovou omáčkou špagety Vitana s kečupem.
Maximum skotského ostrovního způsobu života, hodně psychologie postav, minimum krimi. Ale styl psaní a velmi pěkný překlad snad nezklamou ani toho, kdo čeká severský thriller.
Mě by zajímalo, jak se Petra Dvořáková takhle - podle mého trefně - vkradla do pánského přístupu k životu :-) Mistrovství jejích knížek tkví v popisu "obyčejného" života, ať už na dědině, nebo ve městě. Budu se těšit na příště.
Překvapivá, působivá, s napětím a atmosférou, kterou mi připomněla Žháře E. Hostovského.
Když dva dělají totéž, není to totéž. Z úcty k Larssonovi 3 hvězdy.