n.ezn.amy komentáře u knih
Jon Shannow je opět zpátky a musí se postavil fanatickým uctívačů Jeruzaléma, kteří obviní každého kdo nevěří v to co oni z kacířství a poté nemilosrdně zavraždí, protože jen jejich víra a pravda je ta pravá. A Jon je ten jediný, kdo je ochoten bojovat proti jejich fanatismu a čelit jejich nemilosrdnému jednání. Gemmel byl nejen skvělý spisovatel fantasy, ale i postapo románů.
Rodové prokletí rodiny Hrábkových, kdy dávná nevěra v rodině se matce vrátí ve stejném chování jejího syna. Další z románů odehrávající se v Posázaví, které vychází z reálného života tehdejších lidí, kteří žili v Kamenném Přívoze a blízkém okolí.
Druhý díl vzpomínek Františka Fajtla na jeho působení jako stíhače za druhé světové války. Dobrovolně se přihlásil v r.1944 k odchodu z Velké Británie do Sovětského svazu, aby na jejich straně na strojích Lavočkin se zúčastnil Slovenského národního povstání a kdy jako první československý letec přistál na území Slovenska na letisku Tri duby. Skvěle napsaná autobiografie, kdy František Fajtl byl skvělý voják i člověk a za svojí statečnost v boji a velký podíl na osvobození Československé republiky byl komunisty po roce 1948 náležitě odměněn ..... 1,5 roku nucených prací na Mírově.
Edgar Freemantle utrpí těžký úraz, díky kterému přijde o paži a díky dalším následkům propadne depresi a zuřivosti. Na radu lékaře se odstěhuje na ostrov Duma Key, kde najde svůj smysl života v malování, které ho začne naplňovat, nejdříve maluje pastelkami a poté štětcem, ovšem je možné, že to co namaluje se zjeví a když to smaže tak to zmizí? Rozjezd této knihy je pomalý a trochu rozvláčný jak u některých knih Mistra, ale poté se naplno rozjede a člověk nestíhá číst. Další ze skvělých románů Stephena Kinga
Čtvrtý díl ságy o zaklínači, kdy opět více prostoru je zde věnováno Ciri, která je v močálech zachráněna Vysogotou z Corvia a líčí mu svůj příběh, kdy působila v bandě Potkanů a stala se zabijákem bez slitování. Geralt stále se svou družinou pátrá po Ciri. Smrt, utrpení a násilí je na každém kroku. Tento díl není oproti ostatním tak plynulý, ale skládá z jednotlivých obrazců, ale i tak se čte rychle
Karel Kryl byl pro mě skvělý český básník, bard a písničkář. Jeho písně jsou nadčasové a i přesně sedí na dnešní dobu ať je to Demokracie či naprosto jedinečný Veličenstvo kat (Byl hrozný tento stát když musel jsi se dívat jak zakázali psát a zakázali zpívat a bylo jim to málo). Kdo umí hrát na španělku (což já bohužel neumím), tak u každé z písní jsou noty a je možné se jí naučit hrát. Kdo má rád písně Karla Kryla, tak tato kniha by mu v knihovně chybět neměla.
Další z příběhů legendární dvojice Vinnetou a Old Shaterhand, které jsou ovšem v této knize trochu upozadněni. Na poušti řádí tajemná postava v masce, která vyhledává zločince a střílí je přesně mezi oči, má přezdívku Duch Llana Estacada a nikdo netuší, kdo se pod maskou skrývá. Rozuzlení je více než překvapivé. Mayovky jsou naprostá klasika mezi westernovými knihami
Dobrodružství fiktivního přesto nejslavnějšího náčelníka Apačů Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda. Slavný western, kdy tito dva čestní muži hájili právo a čest jak bílých tak rudých bratrů proti všem zlosynům. Vždy stáli na straně pravdy a poctivosti. Možná trochu naivní, ale za mě napínavé a velmi čtivé. Tenhle western jsem jako mladý totálně hltal a i teď po letech si rád tuto knihu znovu přečtu.
Pokračování trilogie Pána prstenů, ve které dojde k rozbití Společenstva prstenů a cestě Froda se Samvěděm do Mordoru, pronásledovanými jejich věčným stínem Glumem. Zbytečně opakovat co již bylo řečeno, další skvěle popsaná dobrodružství, které vrcholí bitvou v Helmově žlebu. Tolkien měl neskutečnou fantazii
Skvělá středověká detektivka s úžasnou atmosférou kláštera. Sice náročné na čtení, kdy kniha je plná latinských výrazů a člověk musí stále otáčet na zadní stranu, aby si přečetl překlad, přesto jedním slovem fantazie
Naprosto fantastický nápad na román. Co by se stalo, kdyby .... Je úžasné, jak King dokáže vypodobnit dobu Ameriky 60. let. Nezažil jsem jí, ale přesto se člověk do jeho románu ponoří a je naprosto vtažení do té doby. Hlavně co se stalo, by nemělo být měněno, neboť budoucnost by mohla být mnohem horší. King má naprosto nepřebernou škálu nápadů na romány a tento považuji za skvělý.
King dokázal, že naprosto mrazivý horor jde i bez nadpřirozených bytostí či jevů. Paul Sheldon zachráněný nejoddanější čtenářkou prožívá naprosté peklo. Tahle knížka je napínavá od začátku až do konce a nejoddanější čtenářka je šílenec v tom pravém slova smyslu
Bratr náčelníka Majestatixe z Lutécie pošle do galské vesnice svého syna Zničehonixe, aby z něj udělali neohroženého chlapa, neboť je to změkčilý chlapec. Když se u břehů Galie vylodí normané, tak se zde naskytne příležitost, aby chlapec zmužněl a Asterix s Obelixem u toho nesmí chybět. Další z příběhů galských hrdinů, plný skvělého humoru
Pokud se člověk prokouše první učebnicí Němčiny pro jazykové školy, tak by byla škoda nepokračovat. Druhý díl je neméně dobrý jako první, je fajn, že jsou zde i opakovací lekce. Takže pokud jsem si po prvním dílu ve spřáteleném Deutchlandu na fussbale objednal diese wurst, tak po studiu této dvojky už si dokážu říct ... ich mochte diese wurst mit senf
Závěrečný díl této trilogie zavede trojici našich tří hrdinů zpět na domovskou planetu válečníků mri, ale ani zde jejich život není snadný, neboť musí dokázat, že princezna může vládnout a její dva válečníci jsou dostatečně dobří, aby jí ochránili. Ovšem další nebezpečí se blíží .... Trilogie mě celkem bavila, ovšem jsou zde pasáže, které se obtížněji čtou. Ale celkově bych řekl, že hodně povedený příběh.
Roland je stále v patách Muži v černém a při svém putování narazí na městečko Tull, které je zvláštní a číší z něj jen negace a utrpení. Místní lidé jsou divní a to proč pozná záhy. Další skvělé pokračování cesty za Temnou věží. Krátké dny a velmi nepříjemné noci čtenáři
Další z povídkových knih o barbarovi Conanovi, který prožívá na své cestě různá dobrodružství, ve kterých musí ukázat svojí sílu a odvahu. Ne všechny povídky z této knihy nejsou možná úplně dokonalé, ale přesto se dobře čtou. Za mě je Conan naprostá klasika mezi fantasy a jeho příběhy mě naprosto baví.
Vzpomínky dvou holek, které se rozhodli navštívit Anglii a projet jí stopem a spaní tam kde se dá a kde v ten den skončí. Celkem dobrý cestopis, na které mi vadí jediné, že je tam zbytečně moc popisu historie určitých míst. Ovšem z knihy je nádherně cítit stará dobrá doba bez mobilů, internetu a beze strachu z dnešní trochu zvláštní a nebezpečné doby
Má velká slabost pro houby, dobrého Kozlíka a vlastně všeho co se týká Velkých Popovic mě přivedla i k této knížečce houbových receptů. Výborné recepty ocení každý, kdo má rád jídla z hub.
Další ze skvělých fantasy knih Davida Gemmella, tentokrát pojednávající o národů Rigantů a zrození jejich velkého hrdiny Connavara, který se nebojí postavit do čela svého národa proti nájezdníkům z Kamene. Příběhy Gemmella jsou si dost podobné, ovšem děj je vždy napínavý a poutavě se čte