namornice
![Bretaňské poměry Bretaňské poměry](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219393/bretanske-pomery-Y4n-219393.jpg?v=1412200737)
Mám ráda detektivky nebo thrillery, které se odehrávají na turisticky zajímavých lokacích. Do Bretaně se jednou taky chystám podívat a tak mě tato detektivka zlákala. Bylo to moje první setkání s autorem a i když ze začátku jsem si myslela, že jsem sáhla vedle, po pomalejším začátku mě postavy i děj vtáhly. Moc se mi líbily i popisy krajiny a přestože komisař Dupin mi nepřišel zkraje zrovna jako sympaťák, postupně jsem si na něj zvykla. Bavilo mě i prostředí výtvarného umění a historické souvislosti s dějinami francouzského malířství a odkazy na Gauguina.
Na rozdíl od temných a nervydrásajícich severských krimi, byla tato spíš poklidná, pomalu plynoucí detektivka z ospalého městečka na Bretaňském pobřeží. Také vcelku slušně interpretována.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Na dně Na dně](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401417/na-dne-SEh-401417.jpg?v=1548882139)
Pro mě první setkání s autorkou a musím přiznat, že dost povedené. Kniha začíná hezky zostra a dramaticky a udržuje napínavý děj po celou dobu. Pochmurná a temná atmosféra prostupuje celý tento poutavý thriller. Gwen, poté co vyjdou najevo zrůdná tajemství jejího manžela, je na útěku před minulostí, musí čelit svým nejhorším nočním můrám a přitom ochránit své děti. Čtení jsem si užila a byla jsem napnutá až do konce. Uvítala jsem i autorčino doporučení hudby, kterou u psaní poslouchala.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jedlička se narodila Jedlička se narodila](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410504/jedlicka-se-narodila-nVN-410504.jpg?v=1557387916)
Pěkné ilustrace, ale příběh celkem o ničem. Chtěla jsme koupit neteři, ale přečetla jsme to celé už v knihkupectví - no aspoň do té ČV se to hodilo.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Proti proudu Proti proudu](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409332/proti-proudu-Qh3-409332.jpg?v=1556547854)
Oproti prvnímu dílu série je tento o málo víc akční, je v něm několik překvapivých zvratů a je podán ze čtyř různých pohledů. Kapitoly vyprávěné Gwen, Samem a oběma dětmi byly zajímavým prvkem ze strany autorky a zafungovalo to dobře. Jsem zvědavá, jak to celé bude pokračovat.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poslední orákulum Poslední orákulum](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24437/sigma-force-posledni-orakulum-taZ-24437.jpg?v=1421575453)
Hoši ze Sigmy přežijí vše! I radioaktivitu. V dalším akcí nabitém díle Jamese Rollinse strávíme velkou část děje v Černobylu, dozvíme se víc o historii Romů, o autismu a u toho všeho zachráníme svět před další hrozbou superpadouchů. Jako vždy jsem se u poslechu ale dobře bavila a těším se na další díl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Labyrint z kostí Labyrint z kostí](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/290252/labyrint-z-kosti-z3l-290252.jpg?v=1458823918)
Další klasický Rollins s dalším akčním, konspiracemi nabitým thrillerem. Hoši ze Sigmy opět zachraňují, co se dá. Od chorvatských jeskyní až po pravěké chodby v Ekvádoru už zase zachraňují svět. Všechny knihy Sigma Force jsou takovou pohádkou pro dospělé, ale u tohoto druhu literatury je to OK a pro pobavení a odreagování za mě v pořádku. Líbilo se mi, že víc prostoru dostal Kowalski, ale ten konec, ten mě teda nepotěšil.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Oněgin byl Rusák Oněgin byl Rusák](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156847/onegin-byl-rusak-156847.jpg?v=1365006780)
I když mě Hrdý Budžes (jak ve čtené, tak především v divadelní podobě) bavil o malinko víc, bylo i pokračování velmi zdařilé. Helenka už je starší a protlouká se gymnáziem, mlátí s ní puberta a jde z průšvihu do průšvihu. Děj plný studentských mejdanů a trapasů se posunuje plynule směrem k trochu uspěchanému konci, ale i tak pobaví. Navíc v podání skvělé Báry Hrzánové a podkresleno hudbou Kryla a Mišíka. Mohu určitě doporučit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Krabičky do práce Krabičky do práce](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497196/krabicky-do-prace-SbE-497196.jpeg?v=1654860635)
Moc hezky udělaná kuchařka, skvělé recepty, které jsou nutričně vyvážené a jednoduché na přípravu. Krásně nafoceno. Používám často a vaření obědů do práce jde s knihou pěkně od ruky.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stráže! Stráže! Stráže! Stráže!](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459/zemeplocha-straze-straze-459.jpg?v=1237203061)
Po poslechu Dobrých znamení jsem se prostě musela do knih Terryho Pratchetta pustit. Nechápu, že jsem se k nim nedostala dřív. Moje první setkání se Zeměplochou mě nadchlo a je mi jasné, že tohle dílo musím přečíst celý. Náramně jsem se bavila!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kniha mlčení Kniha mlčení](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/253471/kniha-mlceni-S3I-253471.jpg?v=1687416233)
Kratinké nahlédnutí do taoistické filosofie. Poslouchala jsem jako audioknihu. Odrecitováno naprosto precizně všemi interprety. Ať Werich nebo Kemr či Lukavský - přednes v jejich podáni to je pohlazení po duši. Básnické zpracování je dechberoucí. U šálku zeleného čaje se dá poslouchat opakovaně.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poslední odysea Poslední odysea](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449857/posledni-odysea-GaY-449857.jpg?v=1600862316)
Jako u každé Rollinsovy knihy kombinace fikce a skutečných historických událostí funguje i tady skvěle.
Objev zlaté mapy a stříbrného astrolábu pod zamrzlým ledem v Grónsku vede k dobrodrodružnému putování tradičně plného akce a zvratů. Tentokrát s hochy ze Sigmy navštívíme Řecko, Turecko nebo třeba Maroko a vydáme se po stopách bájného Odyssea do míst, které navštívil při své plavbě.
Napínavý děj a poutavý přednes Jiřího Schwarze je jako vždy samozřejmostí. Další velice čtivý díl a já už se těším na další autorův výtvor.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119273/ready-player-one-AXq-119273.jpg?v=1418287806)
Já teda nejsem žádnej hráč videoher, ale Ready Player One mě tak moc bavil, že mám chuť ty videohry začít hrát. Tenhle retro trip plnej odkazů na animáky, filmy, hudbu, seriály a vůbec celou popkulturu 80tek jsem si nesmírně užila a za mě rozhodně doporučuju. Audio zpracování se taky povedlo.
Velice sympatičtí hrdinové
Moc moc zábavné čtení, doufám, že dvojka bude stejně skvělá.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pohřbená pravda Pohřbená pravda](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391094/pohrbena-pravda-65d5e21c70169.jpg?v=1708515868)
Na každý nový díl se vždycky těším a nikdy nejsem zklamaná. Marsonsová píše moc dobře a poutavě a interpretace
Jitky Ježkové je taky vždy dokonalá.
![Jak jsem vozil Nory Jak jsem vozil Nory](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491586/jak-jsem-vozil-nory-I2R-491586.jpg?v=1646298178)
Vtipné vyprávění slovenského autobusáka a jeho příhody z Norska. Bavila jsem se skvěle a poslechla celé za víkend. I přes docela časté použití vulgarismů je to skvělá oddechovka a opravdu pobaví.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dokonalá lítost Dokonalá lítost](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511134/dokonala-litost-Qjs-511134.jpg?v=1676485729)
Už sedmé setkání s dvojicí Luc a Ava je i tentokrát napsané na vysoké úrovni a bezesporu opět potěší fanoušky této série i ty, co se třeba s knihami Helen Fields teprve seznamují. Její psaní je díl od dílu lepší.
Děj nabírá tempo hned od druhé kapitoly a nabízí dost akce, aby mě udržel přilepenou ke stránkám. Je to jako vždy skvělé, intenzivní, emocionální a napínavé od první do poslední kapitoly. Je to zkrátka dokonalá série. Za mě určitě doporúčo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tajemství indiánských pyramid Tajemství indiánských pyramid](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409952/tajemstvi-indianskych-pyramid-QtU-409952.jpg?v=1557046010)
Kultovní vyprávění legendy českého cestopisu, etnografa, fotografa a novináře Miloslava Stingla. Tentokrát s ním navštívíme podivuhodný kamenný svět dávných Mayů.
Kniha je psaná až jakoby poetickým jazykem, a i když obsahuje poměrně velké množství odborných výrazů, je velice čtivá. Čtenář se dozví mnoho o etnografii, kultuře, geografii mayské civilizace,
ale také o historii Střední Ameriky nebo životě dnešních potomků této dávné civilizace. V knize je i celá řada fotografií, které autor pořídil při svých prvních návštěvách Mexika, a je úžasné vidět, jak tato naleziště vypadala ve srovnani s tim jak přelidědná jsou mnohá z nich dnes. Velmi poučná a informativní kniha.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Panenka Panenka](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488081/panenka-1EI-488081.jpg?v=1642619994)
Po delším čekání na audioverzi dalšího dílu ze série jsem se konečně dočkala a rozhodně to čekání stálo za to. Opět velmi čtivá a napínavá krimi. Trošku hororová atmosféra dalšího detektivníio případu z drsné krajiny Islandu. Interpretace velmi zdařilá, Klára Cibulková dodává příběhu to správné podkreslení. Už chci nutně další díl, jen nevím, jestli zvládnu čekat na audioverzi. Asi se dám do čteni klasické knihy.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Les v domě Les v domě](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509372/les-v-dome-6479c873c40b8.jpg?v=1685702771)
Ať už jde o několikagenerační román nebo komornější rodinné drama, Alena Mornštajnová prostě nezklame a je skvělou vypravěčkou. Její knihy ve mě vždy rezonují i nějaký čas po přečtení. Les v domě je velice čtivá kniha a ihned jsem byla vtažena do děje. I když nejedná se zde o zrovna lehké téma. Příběh je to opravdu smutný a ze čtení na mě šlo úzko. Přesto, že asi od poloviny jsem tak nějak tušila, co za zlo se děje, na zážitku z knihy to nic neubralo a četlo se to jedním dechem. Určitě doporučuji a těším se na další literární počin.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Rodokmen smrti Rodokmen smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148927/sigma-force-rodokmen-smrti-g6u-148927.jpg?v=1421575493)
Jamese Rollinse čtu ráda a hlavně pak sérii se Sigmou. V jeho knihách je něco, co mě vždy chytne a následně mě to neustále nutí číst a číst.
Tentokrát jsme vrženi do světa genetiky a jako vždy u Rollinse namíchání faktů a konspirací, vědy a historie funguje dost dobře.
Zápletka velmi zajímavá, dcera amerického prezidenta je unesena piráty u somálského pobřeží a tak naši staří známí machři ze Sigma Force nastupují v plné polní a zachraňují co se dá. Opět naplněno akcí a napětím a tradičně obohaceno autorovým doslovem s odkazy na to, co je pravda a co fikce. Poutavé čtení, rozhodně doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pokrevní pouta Pokrevní pouta](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376457/pokrevni-pouta-ZMH-376457.jpg?v=1523738549)
Po nějaké době jsem se vrátila k Angele Marsons a jejímu týmu v čele s Kim. Ten tentokrát řeší případy vražd obětí, které spolu zdánlivě nesouvisí. Zároveň se i vrací zlověstná Alex, která, přestože je uvězněná, dokáže Kim značně znepříjemnit život.
Opět velmi napínavé a neméně skvěle načteno.