NemcovaKN NemcovaKN komentáře u knih

Útěky Útěky Josef Škvorecký

Vzpomínky jsou vždy ovlivněné tím, kdo je vypráví a pravdu nemusí znát ani ten, kterému se stala.

Kniha se četla velmi dobře. Téma je samozřejmě zajímavé a dozvíme se nejen o jejím úspěchu v herectví, ale také samotné cestě, jak toho úspěchu dosáhla. Seznámíme se s muži, kteří ji obdivovali, ale také s těmi, kteří ji ničili. Nahlédneme do života její rodiny. Budeme svědky jejích rozhodnutí - ať už dobrých nebo těch špatných.

06.11.2018 5 z 5

(Ne)milostivé léto L. B. - Literární rekonstrukce osudů Lídy Baarové v Berlíně (Ne)milostivé léto L. B. - Literární rekonstrukce osudů Lídy Baarové v Berlíně Vera Vogeler

Pro mě je to opravdu zajímavé téma a těšila jsem se, co vše se dozvím. Bohužel kniha byla pro mě zklamáním. Až na pár pasáží, které mě zaujaly, tak to bylo zdlouhavé a špatně uchopené. Někdy jsem se ztrácela v textu a ději - má to být příběh o Lídě Baarové nebo popis historických událostí?

08.10.2018 1 z 5

Dánská dívka Dánská dívka David Ebershoff

Už ani nevím, jestli jsem první viděla film nebo četla knihu, ptž obojí na mě udělalo dojem. Ovšem kniha mě velmi zasáhla. Emoce, osudy, děje postav - hodně myšlenek a pocitů ve filmu chybělo. Líbilo se mi, že jsem se více mohla seznámit se životem Grety a ostatních postav a také samotné myšlenky Einara-Lili.

14.10.2016 5 z 5

U Hitlerova stolu U Hitlerova stolu Rosella Postorino

Když se na to podívám jako na román, tak je to opravdu pěkně napsané. Zajímavé dějové linky a bez zbytečného prodlužování. Bohužel konec je trochu zklamání. To bych si představovala, že se autorka více rozepíše, co Rosa dělala po válce.
Název knihy je trochu zavádějící v tom, že čtenář po knize sáhne s očekáváním. Ano, jednalo se o ochutnávačky, ale skutečný příběh je pro mě někde úplně jinde.

05.02.2025 3 z 5

Malá pevnost Terezín Malá pevnost Terezín Václav Novák

Zpočátku se musíte pročíst historií, ale ta není nijak zdlouhavě rozepisována. V knize jsou zajímavé kapitoly o životě vězňů, jak se k nim chovali dozorci apod. Ten "život" tam byl podobný tomu, co se dělo v koncentračních táborech.
Téma bylo opět zajímavé, ale často mi kniha připomínala spíše nějakou závěrečnou práci. Občas jsem se ztrácela ve jménech a letopočtech. Určitě stojí za přečtení, ale není to četba na vypnutí a odreagování.

07.05.2023 3 z 5

Misery Misery Stephen King

Mám poměrně smíšené pocity. Asi jsem od příběhu čekala více. Kniha se četla velice dobře, ale pořád jakoby mi tam něco chybělo.
Určitě stojí za přečtení, ale...

16.06.2020 3 z 5

Dokonalé ticho Dokonalé ticho Rosamund Lupton

Musím říct, že mě děj opravdu překvapil. Kniha se dobře četla a druhá polovina příběhu byla napínavá. Autorka přišla se zajímavou zápletkou. Když se nad tím zamyslím, tak příběh nebyl ani moc složitý, ale přesto jsem byla zvědavá, jak to vše dopadne. Jediné co mě zklamalo, byl konec. Ten mi přišel unáhlený a nedopsaný.

31.12.2018 4 z 5

Bílé břízy na podzim Bílé břízy na podzim Arnošt Lustig

Myslím, že jsem autora asi úplně nepochopila a tento styl psaní není můj šálek. Pro mě byl děj o ničem a příběh neměl hloubku. Naštěstí kniha má jen pár stránek, protože jinak bych se nedonutila ji dočíst do konce. A to už je, co říct!

12.01.2018 1 z 5

Mlha Mlha Stephen King

I když asi nejsem úplně milovník povídek, tak některé nebyly špatné.

Napínavá byla ústřední povídka Mlha, která se rychle četla, ale konec mě trochu zklamal.
Prám - děj nebyl nijak složitý, ale když se člověku tato povídka vybaví, když zrovna jde do vody, tak můžu říct, že je to úspěch autora. :-)
Muž, který nepodával pravici - tato povídka byla zajímavá a po přečtení jsem přemýšlela, zda je možné, že se s takovým člověkem někdy někdo třeba i setkal.
Balada o pružné kulce - tato povídka se mi líbila nejvíce. Když někdo vypraví příběh a já hltám slova, abych zjistila, jak to bude pokračovat.

Větší část povídek se četla dobře a děj mě zaujal, ale povídky jsou přeci "jen" povídky a já mám ráda dlouhé (ale ne zdlouhavé) a napínavé příběhy.

23.08.2017 3 z 5

Temné kouty Temné kouty Gillian Flynn

Zpočátku mi postava Libby nebyla vůbec sympatická a knihu jsem dále četla jen ze zvědavosti. Zápletka a samotný příběh mě upoutal a nutil číst dále. Ano, říkala jsem si, že některé věci jsou předvídatelné. Ale i tak na konci mě čekalo překvapení. Nakonec i postava Libby se dala překousnout. Nejvíce se mi líbilo, že autorka psala kapitoly z různých pohledů postav a nebylo to tolik jednotvárné.
Řadím mezi knihy, které se čtou dobře a rychle, ale díky ději jen jednou...příště už to totiž překvapení nebude. :-)

14.12.2016 4 z 5

Žena v černém Žena v černém Susan Hill

Kniha v porovnání s filmem není tolik strašidelná a zajímavá. Film jsem viděla jako první, takže to asi mělo také vliv. :-)

12.10.2016 3 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Kniha mě malinko zklamala, ale příběh nebyl špatný. Děj kolem hlavní postavy byl někdy zdlouhavý, ale vynahradily to pasáže, které vyprávěly o tom, jak se žilo v Německu v období 2. světové války.

12.10.2016 3 z 5

Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Knihu jsem si zakoupila, až poté co jsem viděla film. Musím říci, že i přesto čtení bylo zajímavé a poutavé. Více detailů a zvratů.

12.10.2016 4 z 5