Netopyr07 | Komentáře u knih | Databáze knih

Netopyr07 Netopyr07 komentáře u knih

Sonety Sonety William Shakespeare

Poezii moc nemusím, ale Sonety jsem již delší dobu chtěla přečíst. Díky tomu, že jsem se to již někde dověděla, nezaskočilo mě, že valná většina sonetů je psána muži. Nejlepší je pro mě 116. Vtipné je, že jej má jako oblíbený i Margaret v Rozumu a citu :-)

11.01.2018 3 z 5

Zelňačka Zelňačka René Fallet

Výborná oddechovka, ten jazyk :-)) Zhruba ve třetině knihy mi došlo, že jsem "kdysi" viděla film z Funesem a tím druhým :-) Knížka je bezva!

29.12.2017 5 z 5

Plavý kůň Plavý kůň Agatha Christie

Páni, to byla krásná detektivka! Nejprve jsem byla trochu na rozpacích a přemýšlela, zda v 60. letech existovaly vymoženosti jako myčka, či co tam je uvedené.. Ale pak se příběh rozeběhl a já poprvé v životě nakoukla na zadní stránky, zda moje hrdinka přežije, protože jsem se o ni začala bát :-) Vřele tuto knihu doporučuji.

26.05.2017 5 z 5

Madisonské mosty Madisonské mosty Robert James Waller

Nejprve jsem viděla film. Protože mi tam jedna situace nesedla (když Franceska vyjede na Roberta, že jejich sblížení pro něj byla jen jedna z mnoha epizod, které prožil), chtěla jsem znát knižní podobu. Takže su ráda, že Clint E. film trošku poupravil a že Franceska je ve skutečnosti tou klidnou osobností, kterou jsem ji "chtěla mít". Kniha se čte lehce, milý oddechový příběh o tom, že láska kvete v každém věku a tu "osudovou-životní" může člověk potkat nečekaně a kdykoli.

07.02.2017 5 z 5

Záhada hlavolamu Záhada hlavolamu Jaroslav Foglar

Jedna ze "srdcovek" mého dětství, která mě z okraje Prahy tahala do středu Prahy :-)

19.05.2016 5 z 5

Pyramidy Pyramidy Terry Pratchett

Ty Mrcha, můj milovaný favorit :-D Geniální matematik.

06.02.2016 4 z 5

Žila jsem již před staletími Žila jsem již před staletími Barbara Erskine

Moje nejoblíbenější od Erskinové. Když člověk přečte pár jejích knih po sobě, přijde na to, že jsou "na jedno brdo". Sice jiné prostředí, ale de facto stejný scénář a podobná zápletka a pak už je toho moc a příběh je příliš předvidatelný. Ale i tak se čtou dobře, taktéž díky dobrému překladu.

25.01.2016 5 z 5

Léto jako když vyšije Léto jako když vyšije Eliška Horelová

Tuto knížku jsem v dětství četla snad každé léto a toužila jsem prožít něco podobného. Částečně se mi to podařilo, i když ne jako puťák s kočárem. Je to vážně i přes "soudružky a soudruhy" dobrý prázdninový příběh ;-)

06.01.2025 4 z 5

Elita Elita Kiera Cass

Moje neteř by ržála radostí, že její tetička přelouskla i druhý díl. Občas jsem měla dojem - pánové prominou, že "konkurz na princeznu" není záležitostí jen princů, ale že se podobné "selekce" dějí i v běžném životě. (SPOILER) A co se America diví, že to Maxon zkouší jinde, když jeden den ho "miluje" a druhý den ne a jeden den chce to, druhý ono ;-) Hra na "nejsem si jistá", když je taková konkurence, každého brzy omrzí... Tak se, holka, rozkývej... asi si budu muset přece jen přečíst i třetí díl... ehm... i když název knihy napovídá dost jasně, jak to dopadlo.

31.07.2024

Co by se stalo, kdyby... Co by se stalo, kdyby... Daisy Mrázková

Musím našemu drahému knihovníkovi sdělit, že NEJSU originální ;-) Ale jsem obohacená. Skoro jsem se zamilovala do obrázku se slonem. Je nádherný ;-) a Výzva splněna. Znáte to, ne... "Kdyby nebylo kdyby, byly by v ... ryby."

24.05.2024

Selekce Selekce Kiera Cass

O knize mi řekla má sestra, která si spíše stěžovala, co to její dcera čte za "slaďáky" a ještě doporučené učitelkou !!!! Naše generace četla Děti z Bullerbynu, Luisu a Lotku a Stanislava Rudolfa... Harryho Pottera a Poseroutkovy deníky :-D Ale té knížce přiznávám čtivost a originalitu (ještěže je to jen fantasy!!!! ;-) ) Uznávám, že jsem se docela pobavila. Skvělá oddechovka zcela jiného žánru, než obvykle čtu. Náš knihovník zíral :-)))

23.05.2024 4 z 5

Muži jsou vinni? Muži jsou vinni? Klára Mandausová

Rozhovor je samozřejmě zajímavý a anotace knihy byla nesmírně lákavá... Nicméně asi jsem poněkud zabedněná, protože mám za to, že v mnoha případech je položena otázka a odpověď je jaksi překombinovaná a výklad ulétl k něčemu jinému. Jako kdybych byla chvíli "za školou". Skutečně kniha prošla jazykovou úpravou??? Ale uznávám, že zde člověk najde mnoho věcí, které ho osloví.

26.02.2024 4 z 5

Juditin kříž Juditin kříž Bryan Houghton

Podruhé jsem přelouskla Juditin kříž, když je de facto výročí II. vatikánského koncilu a dokážu pochopit pocity "laiků" na některé změny v liturgii a v prostoru kostela. Ale také žasnu nad tím, jak Judit alias konvertitka dokáže vést ty sáhodlouhé hlubokomyslné teologické rozhovory s knězem. V Anglii, kde byli mimo jiné anglikáni - a katolíci byli trpěni kdesi na okraji, musel skutečně být "přerod" po II. vatikánském koncilu těžký... Jdu se vrhnout na Mitru ;-)

01.02.2024 5 z 5

Co si vaše kočka doopravdy myslí? Co si vaše kočka doopravdy myslí? Sophie Johnson

Tak to je výborná oddechovka pro zasmání :-))) Už chápu, že jak mi kamarádčin kocour donesl krtka, že to nebyl dárek, ale prostě "mrtvý krtek" :-)))

10.08.2023 5 z 5

Úskalí lásky Úskalí lásky Jane Austen

Splněno na Čtenářskou výzvu. Pokud tyto texty psala Jane A. jako "mladičká", tak měla dost cynický přístup k zamilovanosti :-))) A nebo si ze zamilovaných kolem sebe dělala legraci. Každopádně její romány jsou skvělé ;-)

28.02.2023 4 z 5

Slyšel jsem sovu zavolat své jméno Slyšel jsem sovu zavolat své jméno Margaret Craven

Vím, že je to kapku - příliš - citově zabarvený komentář, ale tuhle knížku prostě miluju. I když ji po tolika přečteních znám už skoro nazpaměť (no, to přeháním), pořád jsou v ní místa, nad kterými se jednoduše a prostě dojmu až téměř k slzám, i když VÍM, že tam ta pasáž bude, pořád to na mě působí stejně jako při prvním přečtení. Je to pro mě úžasné dílko!

02.02.2023 5 z 5

Povídky, které pomáhají Povídky, které pomáhají Michal Viewegh

Zde je vidět, jak je někdy těžké, nebo snad naopak lehké? - napsat povídku. V knížce se mísí aktuální témata (ukrajinští uprchlíci, covid...) s různými nápady a náměty. Přiznám se, že povídky, v nichž jsou vulgarismy a sexuální témata, mě vůbec neoslovují. Výborná mi přišla povídka Petra Soukupové - tomu říkám vhled do běžného dne mladé matky :-) Soubor je ale fajn díky tomu, že POMÁHÁ dětem!!!

28.10.2022 4 z 5

Než všechno zapomenu Než všechno zapomenu Jaroslav Kopecký

Jsem vděčná, že Jarouškovy vzpomínky konečně vyšly knižně! Fotografie na obálce je PŘESNÁ. Je to přesný obrázek této velké osobnosti salesiánské rodiny.

21.10.2022 5 z 5

Vyznat se sám v sobě Vyznat se sám v sobě Jozef Šuppa

Četla jsem každý den jednu kapitolu a bylo to tak akorát. Nejvíce mě zaujala ta, kde se píše o tom, jak se zlý duch snaží vetřít lidem do přízně. Zřejmě se k ní ještě vrátím :-)

04.03.2022 4 z 5

Doktor Moscati Doktor Moscati Beatrice Immediata

Pro seznámení s touto velkou neapolskou osobností je kniha zcela dostačující. Člověk žasne, že žili (a existují) takoví lidé, kteří by se pro druhé rozkrájeli. S tím se asi musí narodit...

17.02.2022 5 z 5