newtory newtory komentáře u knih

Úžas, radost a paradoxy života podle G. K. Chestertona Úžas, radost a paradoxy života podle G. K. Chestertona Gilbert Keith Chesterton

Kniha ktorú nedokážem prečítať na jeden záťah, kniha ktorú ale môžem kedykoľvek a kdekoľvek otvoriť a utešiť svojho ducha. Kniha ako permanentne dostupná špajzka plná vyberaných dobrôt k poteche srdca aj mysle. Nestarne a omladzuje, odporúčané pre všetky čitateľské kategórie bez rozdielu mentálneho výtlaku a čitateľskej tonáže.
P.S. Varovanie, pre slabšie povahy, nie je progressive friendly.

15.07.2024

Kam se bojí vkročit andělé Kam se bojí vkročit andělé Edward Morgan Forster

Kniha príliš dobrá na to, aby som na ňu zabudol, ale nie dosť dobrá na to, aby som sa k nej ešte niekedy vrátil.
Príbeh je veľmi dobre vymyslený, ale spracovanie je príliš "anglické" v tom najhoršom slova zmysle slova. Chýba tomu rozprávačské umenie Dickensa, alebo skratkovitá invencia Virginie Woolfovej.
Po celý čas som sa pohyboval v pásme troch hviezdičiek, až záver to posunul na konečné, aj keď nesmelé štyri hviezdičky.
Nakoľko je to prvotina, dám ešte autorovi jednu šancu, ale takú tak trochu obozretnú...

10.04.2024 4 z 5

Blaho a jiné povídky Blaho a jiné povídky Katherine Mansfield

S Virginiou Woolf sa to nedá porovnávať, jediné čo majú spoločné je doba v ktorej žili, pohlavie, povolanie...etc.
Katherine sa veľmi snaží zachytiť atmosféru (to jej celkom ide) ale na príbeh sa už nedostáva (bez-príbehovosť síce pristane Raymondovi Carverovi, ale on si to môže dovoliť).
Ale páči sa mi dobový opis sociálneho prostredia, vzťahov, (že vraj práva menšín) to by sa progresívci "poprskali" .
Suma sumárum, tri slabé hviezdy.

18.10.2021 3 z 5

Byli jsme a buben: Odvrácená tvář Járy Cimrmana Byli jsme a buben: Odvrácená tvář Járy Cimrmana Jiří Šebánek

Pre toho kto je už trocha unavený tandemom Smoljak & Svěrák je to príjemná (priam ideálna) zmena. Duch nášho velikána Cimrmana zostáva zachovaný, mení sa len optika nazerania a aj následnej interpretácie diela neuznaného génia. Množstvo dobových fotografií výborne dotvára celkovú atmosféru.

07.11.2020 5 z 5

Ján Langoš. Strážca pamäti Ján Langoš. Strážca pamäti Alexander Balogh

Mal som tú česť osobne stráviť v priateľskom rozhovore niekoľko chvíľ s pánom Langošom a bol som ním doslova "očarený" (ten pocit nevyprchal podobne ako pri iných exponentoch po novembrovej "garnitúry").
Veľmi hodnotný človek ktorého čas nedevalvoval, ale nás ukrátil.

10.01.2019

Archibaldovy nerozvážnosti Archibaldovy nerozvážnosti Pelham Grenville Wodehouse

Dosť "plochý" dej. Prečítal som to v podstate nasilu. Sem tam sa síce vyskytli úsmevné pasáže, ale to je naozaj všetko. Žiaľ, "Ukvapenému Samovi" nesiaha ani po päty. Archie je milý, možno aj rozkošný a rozhodne sa aj veľmi snaží, no bez dobrej zápletky je to dosť málo.

05.06.2018 2 z 5

Tisíc dolarů za Buffala Billa Tisíc dolarů za Buffala Billa David Hamilton

Opäť som ju prečítal a jednu hviezdičku ubral.
Dôvodom je, že občianska vojna v USA je tam podaná dosť jednostranne, teraz po rokoch ma to až rušilo...

15.11.2017

Rozbúrená krv Rozbúrená krv Gard Sveen

Nie je to zlé, ale ani dobré, také akosi neslané nemastné. Pripadá mi to tak, ako keď dobrý hudobník na konci kariéry prehrabe zásuvky a vydá veci, ktoré predtým nevydal snáď preto, že ich nepovažoval za dosť dobré.

09.10.2017 3 z 5

Kuriérka Kuriérka Kjell Ola Dahl

Príjemné jesenné čítanie. Vojnová minulosť sa prelína so súčasnosťou a tajomno a neznámo sú namiešané v tom správnom pomere.
Čo sa týka rozuzlenia prípadu, neposkytnem žiaden spoiler, ale zhrniem ho aforizmom nesmrteľného
François de La Rochefoucauld :
To čo sa nám nezdá zďaleka, bude sa nám zblízka pozdávať ešte menej.
P.S. To bola indícia k hľadaniu páchateľa.

24.09.2017 5 z 5

Pád Rudolfa II. Pád Rudolfa II. Josef Janáček

Výborný zdroj informácií o znova sa rozhárajúcom konflikte katolíkov a protestantov v období po porážke husitského hnutia a pred Bielou Horou. Plastický obraz vzťahov medzi stredoeurópskymi a španielskymi Habsburgovcami, aj atmosfére renesančnej Prahy za Rudolfa II, sprostredkovaný veľmi príjemne "čitateľným" jazykom.
Kniha má len jednu "chybičku krásy" a síce, ak máte možnosť zaobstarať si nasledujúci titul identického autora:
tak tento je zbytočný (starší titul popri tom novšom pôsobí, ako kompilát) pretože je len rozšírenou a prepracovanou verziou tohto titulu, dokonca aj názvy kapitol sa prekrývajú.
Na záver len dodám, že ono rozšírené (rozsahom takmer raz toľko) vydanie je oveľa výpravnejšie aj čo sa týka ilustrácii a vôbec celkovej úpravy.
P.S. To je jediný dôvod, prečo nehodnotím plným počtom hviezd.

07.02.2017 4 z 5

V ľudskej koži V ľudskej koži Jørgen Brekke

Celé to malo spád, napätie aj tajomnú atmosféru.
Ale najviac mi uviazla v pamäti jedna zo záverečných scén:
POZOR, taký maličký spoiler: Predstavte si situáciu, že Vás niekto zaživa "vyzliekol" z kože do pol pása a zavesil dole hlavou zo stropu, nájde Vás komisár polície a vy mu tesne pred smrťou odkážete svoj "prudko" značkový bicykel (takmer malý majetok).
Veru,nevedel som,či sa mám smiať,alebo plakať.

21.01.2017 4 z 5

Tento týden bude ještě perný Tento týden bude ještě perný Erzsébet Galgóczi

Opäť sa mi raz dostala do rúk kniha tak trocha na okraji záujmu.
Náklad 3000 kusov a autorka o ktorej sa človek od čitateľov dozvie viac na Amazone,ako na našich (CZ/SK) stránkach.
Kniha je súbor noviel, ktorých kvalita je rôzna.
Prvé štyri sú z prostredia vidieka. Celkom prvá opisuje kolektivizáciu,ale na rozdiel od našeho mainstreamu z tohto obdobia nie je tak celkom jasné, ktorí sú tí "dobrí a ktorí tí zlí".
Autorka vyšla z chudobných pomerov, narodila sa aj vyrástla na vidieku, prostredie dokonale pozná.
Zaujímavý bol napríklad spôsob, akým sa zakladali družstvá. Zakladali ich nestraníci, gazdovia a robili to, lebo pochopili, že sa tomu nedá vyhnúť, zakladali družstvá, aby predbehli komunistov. V duchu, ak to urobíme sami a dobrovoľne, urobíme to po svojom a tak, aby to bolelo čo najmenej.
Potom, keď už boli družstvá zabehnuté sebestačné a začali produkovať zisk, prichádzali komunisti k prestretému stolu a "likvidovali" predsedov aj celé predstavenstvá nestraníkov, aby sami zaujali ich miesta.
Čítanie o maďarskom vidieku bolo zaujímavé, dozvedel som sa kopu nových vecí. Spomínané novely tak trocha pripomínajú reportáže Ladislava Mňačka.
Najmä v štvrtej novele v spovedi gazdu som si uvedomil, aký ťažký bol život na vidieku a aké ťažké bolo dosiahnúť prosperitu gazdovstva .
Predposledná novela sa síce tiež odohráva na vidieku, ale ten tvorí len kulisu. Príbeh je o záchrane kultúrneho dedičstva a o vzťahu súčasníkov k minulosti. Paralelne je to aj príbeh nešťastnej lásky, dejinnej tragiky, doby, ktorá zmietla svoju minulosť a potom, po "vytriezvení" sa pokúša o obnovenie kontinuity svojich dejín.
Posledná novela je opäť preplnená tragikou minulosti, ktoré mieša ľudské osudy.
Pri čítaní prvých noviel som bol presvedčený, že sa ku knihe už nevrátim a odhadoval som to maximálne na tri hviezdičky, ale posledné tri príbehy zásadne zmenili skóre, kniha skončí v mojej knihovníčke a hviezd bude o čosi viac .

06.12.2016 4 z 5

Japonská mozaika Japonská mozaika Zdeněk Thoma

Veľmi pekne urobená kniha na kvalitnom kriedovom papieri, plná majstrovských fotografií Zdeňka Thomu.
Má len jednu zásadnú chybičku krásy, príliš chudobný text.
(Možno je to úmysel a text odráža požiadavky japonskej minimalistickej estetiky).
Preto určite poteší japanofilov začiatočníkov a tiež ľudí hľadajúcich rýchle, instantné informácie.
P.S. Aby som nebol nespravodlivý, posledných cca 20 strán prináša hutný text, ktorého sa vo zvyšku knihy nedostáva.
Tie tri hviezdy sú za fotografickú prílohu. Text nehodnotím.

14.11.2016 3 z 5

Za slobodu: stručné dejiny Izraela od počiatkov po Bar Kochbu Za slobodu: stručné dejiny Izraela od počiatkov po Bar Kochbu Miriam Jedľovská

Zhodou okolností mi prešlo rukami dosť veľa (v rámci možností nášho 15 miliónového trhu) kníh s tematikou židovských dejín, ale s takýmto spracovaním (raz darmo v jednoduchosti je krása) som sa stretol po prvýkrát. Kniha je taká prehľadná a „čitateľná“, že je naozajstným umením sa v nej „stratiť“. Schematické a logické členenie textu vytlačené navyše pomerne veľkými písmenami a vynikajúce mapky a rodokmene hlavných postáv a predstaviteľov poskytujú perfektnú orientáciu v najstarších židovských dejinách. Vynikajúci vstup pre úplných začiatočníkov v tejto problematike, ale určite neurazí ani informovanejšieho čitateľa. Navyše je príjemným prekvapením, že sa taký zaujímavý titul objavil u pomerne neznámeho regionálneho vydavateľstva.
P.S. V knihe je tak trocha cítiť, (a je to na prospech veci) že autorka je pôvodnou profesiou matematička, pretože urobiť taký poriadok a prehľad v dejinách starého Izraela dokáže naozaj len niekto, kto má rád vo veciach jasno a predovšetkým poriadok.

28.06.2016 5 z 5

Judaizmus Judaizmus Jaroslav Franek

Veľmi dobre napísaný úvod do problematiky judaizmu pre nezasvätených. Trocha histórie, trocha náboženského kultu, trocha kultúry, niečo z literatúry, niečo o sviatkoch. Z každého rožka troška, spôsobom, ktorý neurazí ani tých zasvätených.

17.04.2016 4 z 5

Cesty s tetičkou Cesty s tetičkou Graham Greene

Príjemné čítanie, aj keď vymeniť UK za Paraguay, ako spôsob nájdenia zmyslu života mi pripadá, ako asymetrická výmena ale proti gustu...
Zaujímavé postavičky, niektoré bizarné, iné tajomné, niektoré hybridné. Z napohľad silnej osobnosti, tety sa stáva slabá žena. Z nudiaceho sa bankára na penzii zaneprázdnený pán...Vyzerá to na happyend, ale čitateľ má pocit, že rozprávač sa unavil a príbeh sám už nemá kam gradovať a tak koniec je vyslobodením pre čitateľa aj rozprávača. Je to moja prvá kniha od G. Greena, nemám s čím porovnávať, preto končím.
Dávam štyri hviezdy, keď si načítam niečo viac od autora, možno budem kritickejší.
P.S. Fascinujúci preklad, ak sa raz (nedajbože) vyberiem do Istanbulu, asi bude dosť ťažké nájsť chrám Santa Sofia.

02.01.2016 4 z 5

Kůže Kůže Mo Hayder

P.S. Asi najslabšia kniha, ktorú som od Mo čítal. Zdá sa, že autorka upadla tak trochu do klišé. Prvá kapitola sľubuje veľa, posledná prináša úľavu, úľavu konca príbehu. Absentujú nápady a čitateľ má neustály pocit déja vu. Nevadí, že sa "opakujú" hlavné postavy, vadí, že sa nevyvíjajú a ich myšlienky sa točia neustále v kruhu. Nie je to nevyhnutne zlá kniha, je len o poznanie slabšia, ako jej predchádzajúce tituly. V určitom zmysle, si za to môže autorka sama, latku si nastavila ona, takže "nevďačný" čitateľ ju len posudzuje jej vlastnou metrikou.

22.06.2015 3 z 5

Co Dante neviděl Co Dante neviděl Alfréd Wetzler

Dobrá a veľmi potrebná kniha, najmä jej ustredná myšlienka: Človek by sa mal snažiť za každých okolností zostať človekom, ale hlavne, nikdy by sa nemal vzdávať, pretože niekde na konci tunela predsa musí byť svetielko. Jedinou chybičkou krásy, ktorú by som autorovi "vytkol" je jeho jazyk, ten mi akosi nesadol. Nevadí, možno na druhé prečítanie...

17.06.2015

Deväť mesiacov otázok a odpovedí Deväť mesiacov otázok a odpovedí Heidi Eisenberg Murkoff

Kniha, ktorú sme pravidelne čítali deväť mesiacov, aj napriek tomu, že sme vedeli, ako to "skončí".

30.05.2015 5 z 5

Dejiny myslenia Dejiny myslenia Ferenc L. Lendvai

Na to, že bola vydaná v roku 1986, dosť slušne napísaná kniha pre absolútnych laikov. "Lopatizmus" par excellence. Kto potrebuje narýchlo rýchlokurz filozofie vrelo odporúčam. Poplatnosť dobe vzniku je znesiteľná.

18.05.2015 4 z 5