nicolettkaa nicolettkaa komentáře u knih

Digiděti Digiděti Jan Kršňák

Nemohu říct, že bych se všemi myšlenkami v knize souhlasila, ale určitě stojí za přečtení a zamyšlení se minimálně nad tím, jak používáme digitální technologie my dospělí a zda by to nešlo omezit (ano, šlo), aby jsme jejich používání mohli u dětí lépe ukočírovat.

23.06.2023

Robin Hood Robin Hood Alexandre Dumas, st.

Robina Hooda mám jako knižní a filmovou postavu hodně ráda, ale tahle verze mě tak strašně nudila. Děj se neustále opakuje dokola, až moc svateb na jednu knihu, ale chápu, že je to psáno v období romantismu, tak se to dá prominout.

Přesto si příště ale raději pustím film s Kevim Costnerem.

14.04.2023 2 z 5

Deník Anny Frankové Deník Anny Frankové Anne Frank

Myslím, že tohle se objektivně hodnotit prostě nedá. Literární hodnota nevalná. Vypovídající hodnota o tehdejší době a o životě v úkrytu už o něco lepší. Nejvíce mě ale fascinovala to, že se dokázali skrývat tak dlouho a nezbláznili se z toho.
Nechápu, proč je stále na seznamech povinné četby.

02.02.2023

Moje Pacifická hřebenovka Moje Pacifická hřebenovka Monika Benešová

Na knihu jsem se těšila, protože jsem četla vesměs pozitivní ohlasy a mám ráda cestopisy, ale nakonec jsem byla zklamaná.
Styl psaní mi přijde takový nijaký. O PCT jsem toho z knihy moc nedozvěděla. Řekla bych jen, že není třeba psát o každé věci, která se vám v životě přihodí nebo které dosáhnete. Ne každý na to má. Knihu nehodnotím.

17.01.2023

Povídky podivných Povídky podivných Ransom Riggs

Přestože nejsem vůbec povídkový typ, tyhle mě bavily vlastně všechny. Jen některé o fous míň. Navnadilo mě to, abych si zase přečetla Sirotčinec (a zároveň dočetla zbývající díly).

08.01.2023 4 z 5

Ze světa lesních samot Ze světa lesních samot Karel Klostermann

Z knihy mám rozporuplné pocity. Některé části se mi líbily hodně, některé míň a některé byly vyloženě utrpení. Na další knihy autora se nechystám, přesto si myslím, že alespoň jednu by si měl přečíst každý. Život na Šumavě té doby nebyl žádný med, přesto z knihy dýchá určitá poetika a alespoň pár dní na Klostermannově Šumavě, bych klidně strávila.

25.08.2022

Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

K hodnocení této knihy mě napadá jen věta - je to dlouhé, hodně dlouhé.
Obdivuji autora, kolik si toho musel kvůli sepsání knihy nastudovat. Téma střetu vědy vs. náboženství je ožehavé, ale podle mě bylo podáno zajímavě. Konec dost překombinovaný a přitažený za vlasy. Za přečtení stojí. Za jedno přečtení.

17.06.2022 3 z 5

Šílené výčitky Šílené výčitky Liane Moriarty

Tato kniha mě moc nezaujala. Kidně bych ji o nějaké stránky zkrátila. Postavy mi byly nesympatické všechny. Uvítala bych v knize více Harryho a možná i celý příběh z jeho perspektivy by mohl být zajímavý.
Autorka se zde věnuje několika společenským problémům, ale všechny jsou tak vyhrocené, až mi nepřijdou realistické (skoro všechny hlavní postavy si nesou nějaké trauma z dětství, opravdu je to nutné?).
Jako oddechové čtení to jde, ale jednou stačilo.

27.04.2022 3 z 5

Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč Anthony Burgess

Stejnojmenný film jsem viděla před lety a byla jsem z něj nadšená. Teď se mi dostala do rukou kniha, na kterou jsem se chystala opravdu dlouho. Bohužel se u mě stejné nadšení nekonalo. Špatně se mi to četlo, přestože jazyk "týnů" nebyl na porozumění složitý. Ale mě vadí v knize i klasická nespisovná čeština.
Dějově je to masakr, ale nemyslím si, že v dnešní době může ještě někoho šokovat. Za zamyšlení určitě stojí pasáž přeměny Alexe a možnost svobodné volby. Když se to vezme kolem a kolem i v současnosti spousta našich "svobodných" rozhodnutí jsou ovlivněna tím, do čeho nás tlačí společnost.
Knihu nezatracuji, ale ani nedoporučuji a znovu ji číst také nehodlám.

03.02.2022

Bláznova moudrost Bláznova moudrost Lion Feuchtwanger

Ač nerada, musím říct, že tato kniha si cestu k mému srdci nenašla. Sice je o mém oblíbeném období francouzské historie, má zajímavé myšlenky, ale tak strašně se to táhne. S nedočkavostí jsem vyhlížela konec knihy a bylo mi už i jedno, jak to dopadne s hlavními hrdiny. Ten nejhlavnější se tam stejně už od poloviny knihy nevyskytoval, jen jeho odkaz, který si stejné každý vykládal po svém.

09.01.2022 3 z 5

Prima sezóna Prima sezóna Josef Škvorecký

Musím říct, že tohle mě tedy vůbec nebavilo. Čte se to dobře, ale dějově mi to nic neříkalo. Dannyho bych nejradši proliskala, divím se, že se s nimi holky ještě vůbec bavily. Snad další díly budou lepší.

21.12.2021 2 z 5

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Sice se kniha čte dobře a rychle, ale přesto tomu něco chybí. Hodně mi vadí spoustu vaty kolem, která s dějem nemá nic společného, také opakování již řečených věcí několikrát dokola. Jakoby se manželé/autoři nedohodli, kdo tu danou informaci napíše. Od čtení dalších dílů mě to neodradilo, ale tento konkrétní bych znovu už nečetla.

POZOR MOŽNÝ SPOILER
Hlavní mafiánský boss si dává natolik záležet, aby jeho nohsledi důkledně odvedli práci a zahladili všechny stopy a nechají svědkyni únosu jen tak? To se mi nějak nezdá.

24.09.2021 3 z 5

Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

Myšlenka knihy není vůbec špatná. Čte si dobře a rychle, ale babrání se v pocitech, kdy se omílalo pořád to samé dokola mě už přestávalo bavit. Tajemství, která byla odhalena, mi ve výsledku až tak šokující nepřišla. Linka ohledně rodiny Tess mi přišla zbytečně navíc. Celkově jsem spokojená, ale číst znovu už nebudu.

18.09.2021 3 z 5

Kůže Kůže Mo Hayder

Musím říct, že zatím má podle mě série sestupnout tendenci. Postavy jsou mi stále nesympatické, některé zápletky i zbytečené. Navíc mi vadí, že motiv vraha není vůbec objasněný. V konci příběhu až moc "náhod" najednou. Jediná emoce, která mě u knihy ovládla byl vztek, když Blechu vyšplouchl její brácha s tou nádherou. Na druhou stranu, kdyby se nechovala jako blbka, měla by po problému. Na policistku se chová dost naivně a nelogicky.

25.07.2021 2 z 5

Bella a Sebastián (Útulek na Velkém Baou, Tajný dokument) Bella a Sebastián (Útulek na Velkém Baou, Tajný dokument) Cécile Aubry (p)

V dětství mě tato knížka i seriál naprosto minuly. Objevila jsem ji v pozůstalosti po babičce a musím říct, že to je moc hezké dědictví. Příbeh je takový milý, příjemný, pro děti ideální, ale dospělým se také zalíbí. Takové pohlazení po duši. Doporučuji.

16.07.2021 4 z 5

Peříčko Finista Jasného sokola Peříčko Finista Jasného sokola neznámý - neuveden

V dětství mě tato knížka minula. Nyní jsem si rozšířila obzory díky příteli, který ji měl v dětství nejraději. Pohádky jsou jiné, než ty naše, ale také hezké. Určitě si zase někdy přečteme.

29.05.2021

Bahnitá pole Bahnitá pole Hillary Jordan

Tato kniha mě nadchla hned od začátku a drželo mě to až do konce. Skvělý román plný emocí, jak pozitivních tak negativních (ty negativní převažují). Opět jsem se nestačila divit jak na jihu USA přetrvává (i do dnes) rasová nenávist. Líbí se mi, že je příběh vyprávěn z pohledu více postav. Rozhodně doporučuji a těším se, až si pustím film.

"Byli jsme tady a chystali se nasadit své životy za lidi, kteří nás nenáviděli stejně, jako nenáviděli Němce a Japonce, možná dokonce víc než je."

"Obličej měl jako dítě, vyčetla jsem z něho všechno. Jeho strach z nás. Jeho vztek na syna, že se dotkl bílé ženy. Jeho znechucení z toho, co Ronselovi provedli, i jeho sympatie k ničemům, kteří to udělali. Nepatrný stud, že je kryje. Netrpělivost, aby už měl tuhle negerskou záležitost z krku a dostal se domů k manželce a večeři."

29.05.2021 5 z 5

Červený drak Červený drak Thomas Harris

Tento thriller se mi líbil, až jsem začala přemýšlet, že si ho pořídím do vlastní knihovny. Skvělý psychopatický vrah. Jako plus bylo, že byla popsána i jeho minulost. Will Graham sympaťák. Konec mě trochu překvapil. Doporučuji všem, kteří mají rádi napětí.

Film jsem viděla až po přečtení a kniha opět o level lepší.

29.05.2021 4 z 5

Komu zvoní hrana Komu zvoní hrana Ernest Hemingway

Musím říct, že přečtení této knihy pro mě bylo vyložené utrpení. Od autora jsem ještě nic nečetla a obávám se, že mě toto dílo do těch dalších odradilo.
Pro mě moc zdlouhavé, nudné tlachání, nějaké akce se dočkáme až v poslední třetině, romantická linka zbytečná a pro mě i dost naivní. A ty dialogy! Ty mi neskutečně lezly na nervy. Za mě opravdu nikdy více, přestože občanská válka ve Španělsku je dobrý námět.

29.04.2021

Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry Charles Brandt

Knihu jsem četla až po shlédnutí filmu. Bavila mě mnohem více než film (ten my přišel až zbytečně moc dlouhý). Ani nevadilo, že už jsem vlastně věděla, kdo, co, kde a jak provedl. Nevadila mi ani spousta jmen, která pro příběh nebyla důležitá. Přece jen šlo o vzpomínky člověka v již pokročilém věku, který toho navíc hodně zažil a to nejen ve světě mafie. Zážitky z války mají také něco do sebe. Za mě doporučuji.

10.03.2021 4 z 5