Nikkiproch Nikkiproch komentáře u knih

Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Klasická detektivka jako podle nějaké učebnice psaní detektivek. Nicméně velmi čtivá, napínavá, nenudí.

28.01.2022 3 z 5

Alžběta a Nina: Tajemství mojí babičky Alžběta a Nina: Tajemství mojí babičky Jana Poncarová

Velké zklamání po přečtených Podbrdských ženách. Úplně nejvíc mi vadila zpovykaná, hysterická, labilní Nina, která ve svých 30 letech řešila své “pseudo-problémečky”, stále nemohla spát, vzdychala, podlamovaly se jí kolena a nakonec zjistíme, že ji trápí, že nezná životní příběh své babičky a bydlení v paneláku. Rozuzlení života Alžběty mě také “nezasáhlo”, bylo to nakonec takové ploché, nezáživné, obyčejné. Dvě hvězdičky dávám, protože kniha je skvělá po jazykové stránce. Příběh ale opravdu o ničem. Čekala jsem mnohem více.

23.01.2022 2 z 5

Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Na začátku máme všichni růžové brýle... kniha o každodennosti manželství, života dvou lidí, kteří se v průběhu let odcizí, přestanou se chápat a dostanou se do patové situace. Velmi se mi líbilo rozvržení kapitol a náhled na situace všech členů rodiny. A přestože jsem žena, tak nějak více jsem stála na straně Richarda.

20.03.2021 4 z 5

Vytěženej kraj Vytěženej kraj Veronika Bendová

Roadtrip na papíře. Na ta místa se chci už dlouho podívat. Příběh nijaký, nezajímavý, plochý.

23.01.2021 3 z 5

Dlouhá trať Dlouhá trať Viktorie Hanišová

Skvostně vykreslená atmosféra a pocity trpících duší. Protože duše může být nemocná stejně jako tělo, jen jsme se ještě stále jako společnost nedostali do bodu, kdy bychom byli ochotni tuhle skutečnost vidět a věřit ji.

01.01.2021 5 z 5

Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Kniha je velmi čtivá, děj má spád, žádná pasáž není nudná. Líbilo se mi zasazení do nemocničního prostředí. Jednu hvězdičku odebírám za to, že jsem místy i přes mužskou hlavní postavu cítila ženský rukopis.

04.10.2020 4 z 5

Spasitel Spasitel Jo Nesbø

Pro milovníky detektivek pohlazení na duši. :-)
Zápletka nepředvídatelně předvídatelná, příběh napínavý, propracovaný, skvělý.

21.06.2020 5 z 5

Druhý život Marýny G. Druhý život Marýny G. Vladimíra Klimecká

Tenhle příběh by mohl mít tisíc stran a pořád by mě bavil. Vede mě k zamyšlení, jestli i přes bídu, hlad, nemoci a dřinu nebyl ten prostý život lepší a naplněnější.

12.12.2019 5 z 5

Osvětimská ukolébavka Osvětimská ukolébavka Mario Escobar

Síla, naděje, láska, (ne)lidskost... osvětimský příběh vyprávěný zase z jiného úhlu, který pochopí především ženy-matky.

25.11.2019 5 z 5

Malinka Malinka Dita Táborská

Netypicky a velmi surově zpracované téma mateřství. Po dočtení mi asi dlouho nebude dobře. Hvězdičky ubírám za zvláštní a nepřehledný styl psaní, přeskakování z první osoby do druhé a z druhé osoby do třetí a do přímé řeči se mi nezpracovávalo lehce. Další hvězdičku ubírám za pasáže s postavou Boha, které mi do příběhu vůbec nepasovaly a působily na mne až nepatřičně.

11.08.2019 3 z 5

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Příběh o síle místa, stavby, domova, přátelství, rodiny a o lidských povahách. Příběh, ke kterému se budu v průběhu let ráda vracet a věřím, že pokaždé si z něj odnesu něco jiného, protože poselství skrývá mnoho.

03.07.2019 5 z 5

Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou Elena Ferrante

V téhle sérii může každý najít kousek sebe a svého života. S napětím přecházím k poslednímu dílu.

11.01.2019 5 z 5

Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Protože miluju klasický realismus a staré romány, tato novodobá obdoba pro mě byla jasná volba a milým společníkem po večerech. Rovnou se vrhám do druhého dílu.

11.10.2018 5 z 5

Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Pro počet hvězdiček se stále nemohu rozhodnout. Nemůžu říct, že by se mi kniha nelíbila, ale ani z ní nejsem unešená jako všichni ostatní. Minimálně půlku knihy jsem čekala, kdy mě děj konečně vtáhne... a nejpozději od druhé kapitoly jsem věděla, jak to celé dopadne. Téma knihy se mi však celkem líbilo a jsem vlastně ráda, jak to dopadlo. Jinak by to byla jen novodobá Rosamunde. :-)

29.12.2017 3 z 5

Jelení vršek Jelení vršek Hana Marie Körnerová (p)

Příběh mě bavil, přestože byl víceméně předvídatelný. Pohádka. Je nutné se prokousat nudným začátkem. Asi ale zůstanu u knih ze “současnosti od této autorky.

24.10.2023 3 z 5

Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

Pro mě literární skvost. Trocha fikce, trocha historie - dohromady neobyčejný příběh o obyčejně neobyčejných lidech a jejich osudech, příběh, ve kterém by se jistě mnoho přeživších války našlo a nám nezbývá než se podivovat, co všechno dokázali přežít a zvládnout.

04.06.2023 5 z 5

Odkaz Hawthornů Odkaz Hawthornů Jennifer Lynn Barnes

Už je třetí díl???
Poslední dobou i ve svých mid-30 ujíždím na young adult a tohle je teda něco pro mě! Má to děj, zápletku, trojúhelník, je to zamotané a zároveň přehledné, předvídatelné a zároveň překvapující, prostě mě to opravdu baví a už se nemůžu dočkat přeložení dalšího dílu.

28.03.2023 5 z 5

Život si se mnou zahrává Život si se mnou zahrává David Grossman

Kniha mě trošku potrápila. Nemůžu říct, že by se mi kniha nelíbila, ale nedokázala jsem se začíst, příběh ani pohnuté osudy se mě nijak nedotýkaly, k postavám jsem nezískala žádný vztah. Jsem ráda, že to celé mám za sebou, přestože jsem se na knihu velmi těšila.

09.10.2022 3 z 5

Poslední výročí Poslední výročí Liane Moriarty

Tahle kniha mě moc nebavila. Dočetla jsem na sílu jen kvůli záhadě. Je to plytké, plné stereotypů psaných jak v minulém století, rozuzlení a závěr dost divné… nedoporučila bych.

04.09.2022 2 z 5

Skvrna Skvrna Gillian Flynn

Odnáším si rozporuplné pocity po přečtení… Opravdu nevím, co více k tomu dodat. Zvláštní. Divné. Strohé. Asi jsem to vůbec nepochopila…

03.10.2021 2 z 5