Nikkiproch Nikkiproch komentáře u knih

Vztahy a mýty Vztahy a mýty Jan Vojtko

Skvěle zpracované a čtivé. Určitě se ke knížce ještě vrátím.

03.01.2022 5 z 5

Tenkrát o Vánocích Tenkrát o Vánocích * antologie

Nejsem úplný milovník povídkových knížek, ale tento soubor se povedl. Vynechala bych povídku od Petra Stančíka, ta mě vůbec neoslovila.

01.01.2022 4 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

K této knize není potřeba komentáře ani recenze. Je až neuvěřitelné, co autor dokázal předpovědět v době, kdy knihu psal.

28.12.2021 5 z 5

Já muže nesnáším Já muže nesnáším Pauline Harmange

Tato kniha si mě našla v pravou chvíli, kdy jsem potřebovala dojít k rozhodnutí. Je plná hlubokých myšlenek a pravd, které prožíváme dennodenně v patriarchálně nastavené společnosti.

12.12.2021 5 z 5

Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Podle recenzí jsem čekala mnohem “horší zážitek”. Ano, je to hrůza a nikdo z nás by si ani nechtěl představit, že by v takovém prostředí musel žít. Možná to bylo způsobené vedením rozhovorů, výběrem otázek, nevím. Hvězdičky odebírám, ale k přečtení doporučuji.

05.12.2021 3 z 5

Gump – pes, který naučil lidi žít Gump – pes, který naučil lidi žít Filip Rožek

Psí láska je jako nebe - nikdy nenajdete její konec.

17.11.2021 5 z 5

Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Tento román jsem poslouchala jako audioknihu a musím říct, že jsem ráda, že jsem zvolila tuto formu. Nejsem si jistá, jestli by mě příběh tolik pohltil, kdybych ho sama četla. Lenka Krobotová mi dělala společnost několik dní na cestách. Kniha nepostrádá napětí, oplzlé pasáže mi zapadaly do děje, i když některé popisy už byly nechutné tak nějak moc. Rozuzlení příběhu předvídatelné.

14.11.2021 3 z 5

Skalpel, prosím Skalpel, prosím Valja Stýblová

Kniha sepsaná jako vzpomínání a bilance profesora neurochirurgie s blížícím se jubileem. Velmi čtivé, dobře zpracované, bez patosu.

07.11.2021 4 z 5

V oknech červené muškáty V oknech červené muškáty Anna Strnadová

Na to, že je příběh dvou generací popsán velmi stručně, vyznívá velmi smutně a drsně. Velmi smutné čtení z mnoha úhlů.

30.10.2021 3 z 5

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Postapokalyptické romány mám ráda a protože jsem jich už četla několik a mám s čím srovnávat, musím v tomto případě odebírat hvězdičky. Asi největší problém jsem měla s hlavním hrdinou, který mi nijak nepřirostl k srdci a pak už se to se mnou táhlo. Další hvězdičku odebírám za nutnost trpělivosti na začátku knihy, trvalo mi déle než obvykle, než jsem se dostala do příběhu. Některé pasáže mi v průběhu příběhu splývaly, stejně tak postavy a stanice. Nevím, jestli si někdy přečtu další díl. Možná se k němu časem dostanu, ale není to tak, že bych po skončení tohoto dílu musela hned přejít na další.

14.10.2021 3 z 5

Skvrna Skvrna Gillian Flynn

Odnáším si rozporuplné pocity po přečtení… Opravdu nevím, co více k tomu dodat. Zvláštní. Divné. Strohé. Asi jsem to vůbec nepochopila…

03.10.2021 2 z 5

Světlo a stíny Světlo a stíny Leigh Bardugo

V té knížce je všechno - zápletka, drama, láska, vykreslené postavy, vhled do pozadí příběhu, všechno, co nutí číst dál a dál. Moc povedené!

03.10.2021 5 z 5

Půlnoční slunce Půlnoční slunce Stephenie Meyer

Škoda, škoda!!! Těch chyb… Tolik mi to trhalo oči, že jsem nedokázala dočíst do úplného konce, vzdala jsem to. Možná se ke knize někdy vrátím… moc zdlouhavé, natahované, přestože Twilight ságu miluju, tohle mi prostě nějak nesedlo.

30.09.2021 2 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Važme si svobody, kterou máme, a nikdy ji nepovažujme za samozřejmou. Mistrně vykreslená paralelní realita k té naší, skutečné. Paní Mornštajnová potvrzuje svoje místo mezi nejlepšími českými spisovatelkami i touto knihou.

08.05.2021 5 z 5

Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Roztomilé čtení, oddychové, takové vhodné do dnešní doby, když se chcete přenést do ideálního světa, kde dobro, láska a zdravý rozum vítězí nad zlem a hloupostí. :-) Nejvíc se mi líbily citace ze slavné korespondence. Ale klidně to mohlo být o 100-150 stránek kratší.

23.04.2021 3 z 5

Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Na začátku máme všichni růžové brýle... kniha o každodennosti manželství, života dvou lidí, kteří se v průběhu let odcizí, přestanou se chápat a dostanou se do patové situace. Velmi se mi líbilo rozvržení kapitol a náhled na situace všech členů rodiny. A přestože jsem žena, tak nějak více jsem stála na straně Richarda.

20.03.2021 4 z 5

100 perliček pro (ne)milovníky češtiny 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny Červená propiska

Zavedla bych jako povinnou četbu :-)

14.03.2021 5 z 5

Sexkomiks: První komiksové dějiny sexuality Sexkomiks: První komiksové dějiny sexuality Philippe Brenot

Skvěle zpracované s geniálními vtipnými ilustracemi.

11.03.2021 5 z 5

Vzdelaná Vzdelaná Tara Westover

Příběh k zamyšlení, jak moc nás ovlivňuje naše okolí, rodina, zázemí. Několikrát jsem se musela podívat, jaký ročník autorka je... vyprávění o jejich rodičích bych zasadila možná i o 100 let zpátky v čase. Je až neuvěřitelné, že někde na tomto světě v tomto čase stalé žijí takoví lidé.

28.02.2021 4 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Vždycky mě to dostane a vždycky jsem napnutá, jak to dopadne.
Tentokrát poprvé poslechnuto jako audiokniha, musím říct, že Jiří Lábus je opravdu excelentní. Rušila mě akorát jiná “nepotterovská” hudba. :-)

28.02.2021 5 z 5