nikolthestrange nikolthestrange komentáře u knih

Dračí město Dračí město Petra Machová

Na úvod bych chtěla podotknout, že absolutně chápu všechny negativní ohlasy, ale přesto mě nějakým zázrakem kniha bavila. Příběh byl bohatý na zajímavá místa a děj obsahoval pořádnou nálož akce; jako slabinu bych označila postavy a jejich chování. "Romantická" linka i navázaná přátelství působila absolutně nerealisticky. Hrdinové si často si protiřečí. Jana je případ sam o sobě o.O Furt fňuká, jak ji chtějí všichni znásilnit - ale jakmile jde o Ondřeje, servala by z něj kalhoty :D A Ondra měl dostat více prostoru (Kde je kruci jeho POV z prvotního vnitřního souboje s bestií?). Svět se mi líbil (super mapa i slovníček), jen mám pocit, že úplně nefunguje jeho zakomponování do naší země a také si autorka často ohýbá pravidla, jež sama stvořila, podle toho jak se jí to zrovna hodí :/

29.10.2019 3 z 5

Hra o trůny: Vznešené rody Západozemí, 1.–5. sezona Hra o trůny: Vznešené rody Západozemí, 1.–5. sezona kolektiv autorů

Pokud nejste vyloženě fanatický sběratel, tohle si nechte s klidným svědomím ujít.

28.09.2019 1 z 5

Kaziměsti Kaziměsti Martin Bečan

Tato kniha měla velice originální námět. Především bych chtěla vyzdvihnout jména hlavních postav - možná zprvu mohla působit jako "pěst na oko", jakmile však poznáte skupinku kamarádů o něco více, sednou jak "prdel na hrnec" ;) Zkrátka Nomen omen hadr. Nemění se jen město, mění se i samotná kniha: Ze začátku se zdá být oddychovým čtením, přehlídkou podivností prošisovaných groteskním humorem, popisuje povrchní životy. Někde v polovině přišly dva body zlomu, a to 1) když objevili zdroj nákazy 2) když se začalo pár přátel výrazněji měnit. Zde se objevily první skutečné emoce, příběh nalezl smysl i hloubku. A kdesi ve třetí čtvrtině svazku děj vygradoval a udržel si tempo až do fenomenálního konce. Co mi ovšem vadí, je hrstka zbytečných pasáží, nedovysvětlených vedlejších událostí a nelogičností. Tipuji, že především při objevení Nesvěta a jeho popisu to neměl autor úplně promyšlené, spíše improvizoval a nechal svou fantazii pracovat. Ale jinak jsem si to moc užila, obálka je úžasná a já smekám před autorem, který tímto počinem zase o něco povznesl českou fantastiku.

01.04.2019 4 z 5

Drachenfels Drachenfels Jack Yeovil (p)

Mám z Warhammer fantasy světa načteno opravdu hodně a tato kniha mi rozhodně připadá výjimečná (a to nejen stylem členění kapitol). Možná je to tím, že jsem na škole hrávala v dramatickém souboru a s klubem mladého diváka obrážela nejrůznější představení - "prkna, která znamenají svět" jsou dodnes mou srdcovkou. Detlef je typický génius-blázen, který je vám otravný i sympatický zároveň a dozajista svou osobností zastínil Genevieve (přestože ta, pokud dobře chápu, má být ústřední postavou série). Děj se zdál být předvídatelný, nicméně byl natolik poutavý a svižný, že mi to nevadilo. Jediná věc, která mi vyloženě iritovala, se objevila v textu, kdy došlo k zaměňování pojmů kotníky / klouby (ve smyslu na rukou), pravděpodobně se mi dostalo do ruky vydání se zastaralým překladem.

20.12.2018 5 z 5

Na útěku Na útěku Lenka Dostálová

Ač se lišily situace a místa, schéma děje (jako u předchozího dílu) zůstávalo stále stejné. Nechat se chytit - utéct - nechat se skoro chytit - vyváznout z toho a tak dále, dokolečka to samé. To má být nějaká forma literární trýzně? :/ Vyprávění též provází nejedna nelogičnost a zkreslené představy, ba až neznalost, o fungování světa a jeho institucí. Co se mi líbilo - nové (a vskutku různorodé) vedlejší postavy. Také na mě dobře zapůsobila část příběhu doplňující střípky záhady ze začátků úvodní kapitoly, ovšem větou: „A teď drobná rekapitulace pro ty, kteří to ještě nepochopili.“ to autorka totálně zabila. To si jako myslí, že její knížky čtou retardi? K dobru jí budiž fakt, že se jedná o českou tvorbu a přes všechny nedostatky přináší přesto něco zajímavého. Knížka se dá užít, ale nesmíte nad ní moc přemýšlet.

29.08.2018 3 z 5

Pán zkázy Pán zkázy Dan Abnett

Geniální pentalogie. Jedna z nejlepších sérií Warhammeru fantasy, možná i srovnatelně s prvními šesti díly Zabíječe. Každá kniha byla originál a držela se vytyčené laťky. Co se pětky týče, zmátla mě trochu ta retrospektivní kompozice, ale chápu její účel. Nic moc bych jinak nevytkla, jen je mi trochu smutno, že to končí a pochybuji, že se bude překládat pokračování...

Doporučuji nyní navázat komixem, známý děj je zde zakreslen v pouhých pár stránkách a pak už se věnuje novému příběhu. Spíš bych si o tom radši četla, než si listovala obrázky, ale i tak - díky Temné Matce za to málo. Ač cesta je trnitá a cena za úspěch vysoká, Malus naplní své ambice a mnohem víc než to.

04.04.2018 5 z 5

Princezna klamu Princezna klamu Danielle L. Jensen

Předvídatelná slátanina, ale pro romantický duše nebo coby oddychovější (rádoby) fantasy asi v pohodě...

27.09.2024 2 z 5

Dotkni se hvězd Dotkni se hvězd Lucie Horáková Auzká

Nebylo to špatný, ale... Zhruba ve třetině knížky jsem z toho tématu podlehla nutkání pustit si Aristokratku ve varu, což by se asi stávat nemělo :D

23.06.2024 2 z 5

Národní opruzení Národní opruzení Karolína Zoe Meixnerová

Povedený nápad a pobavilo, jen ta stylistika občas bolí... (evidentně odbytá redakční práce)

04.06.2024 3 z 5

Tři jezdci apokalypsy Tři jezdci apokalypsy Theodora Stonewall

Božská tragikomedie se podle mě v rámci samonákladů řadí k těm docela povedenejm počinům, ať už po stránce kvality vazby, tak aj obsahu. Spisovatelský duo rozhodně nelení a uměj se poučit ze zpětný vazby recenzentů. Vychytali korekturu, jejich rukopisy procházejí betareadingem - a je to znát :)

Ve druhým díle, pokračování Nevyzpytatelnejch cest osudu, se autoři potýkají s noční můrou každýho Pána Jeskyně… Jak sakra udržet při sobě nesourodou skupinku dobrodruhů, aby se ti ničemové nerozutekli za vlastními cíli? Jak proměnit náhodnou známost v opravdový přátelství? Hele, cesta to bude ještě dlouhá, ale Pipin, Sebas a Eiri k tomu snad mají úspěšně nakročeno.

Po splnění úkolu (tj. nalezení a zachránění urozený dámičky ze spárů tlupy hrdlořezů) naši hrdinové míří zpátky do Stříbrouch pro zaslouženou odměnu. Jenže odměna je vypsaná i na hlavy Pipina a Eiri! Sebas se proto, ehm ehm, naprosto nezištně nabídne, že sličnou Alexandru dopraví domů a vrátí se s pytlem zlata, co si posléze parta spravedlivě rozdělí. Cítíte ve vzduchu zradu? Dobře. Je totiž jen jednou z mnoha a zápletka není tak jednoduchá, jak se může zdát. Figurkami v týhle intrikánský hře totiž táhnou i skoupej komorník, labilní purkrabí, tajemnej ušák nebo nebezpečně mocnej mágus.

Knížka je čtivá, vtáhne do děje, umí pobavit hláškama i absurdníma situacema (scéna se žebrákem se fakt povedla). Vypravěč střídá úhly pohledu, koncept děje působí o něco propracovanějc než minule, tam to vypadalo jako čistá improvizace. Nicméně by to chtělo lepší worldbuilding, a to i přes stavební základy DnDčka (protože ne všichni čtenáři fantasy jsou seznámený s reáliema a např. pod blíže nespecifikovaným pojmem ,krol' nebudou vědět, co si představit).

Obálka super, ale z ilustrací jsem krapet rozpačitá. To se vyloženě překreslovalo, nebo jde o digitálně upravený fotky? Protože ikonickej snímek Madse Mikkelsena jsem poznala ihned...

3,5/5* a ač se to na hodnocení zatím neprojevuje, série v mejch očích stoupá.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji autorům.

24.01.2021 3 z 5

Iko Iko Marissa Meyer

Tento grafický román sice nenaplnil má očekávání (co se kvality příběhu týče), leč mu nemohu vytknout jeho povedené ilustrace, které výborně vykreslily tamní atmosféru. Bohužel, rádoby úderné či vtipné hlášky na mě zrovna nezapůsobily, spousta z nich zněla jako klišé. Ocenila bych též více akčních scén. Řešení holčičích záležitostí (jako je móda nebo kluci) mě absolutně otrávily. Postavy jsou rozmanité a jsou mi sympatické - ačkoli nemohu si nevšimnout jednoho takového paradoxu, který se v dílech od žen pro dívky vyskytuje velmi často: Co je to tam sakra za mužský? Takhle se přece žádný v normálním životě nechová! A taky, nemáme na světě jen dva druhy chlapů (viz. arogantní blby nebo citlivé slaďouše)... :(

16.12.2018 3 z 5

Král a Bůh Král a Bůh Graham McNeill

Tohle je strukturou docela promakané dílo. Leč se ze začátku nezdá, že by Sigmar byl ústřední postavou (kvůli spoustě postav vedlejších a jejich dějových linií), musíme si uvědomit, že pro Sigmara je na prvním místě Říše a k Říši neodmyslitelně patří její lid (a bez odvahy a podpory ostatních by se Sigmar nikdy nebyl dostal tak daleko - a naopak, ani oni bez něj). Příběh zde je taková motanice, spletená z menších aktů, z úhlů pohledu různých postav (i těch záporných) a snad až na jednu jedinou dojdou rozuzlení.

+ zajímavé postavy, jejich osudy nám nejsou lhostejné, dokážeme se jistě do spousty vcítit
+ častá změna prostředí a vypravěče umocňuje čtivost

- Sigmar by měl mít o něco více prostoru (a vlastně i sám Nagaš, jeho pohnutky by mě zajímaly tedy mnohem víc než jeho upířího poskoka)
- tato kniha byla jiná než předchozí dvě, nedokážu se na ni dívat jako na závěr trilogie, spíše jako na samostatnou legendu

Což mě přívádí k... Jestli se zde najdou nějací milovníci knih o nekromantech, nemrtvých apod. tak myslím, že by po tomhle kousku mohli klidně sáhnout i bez znalosti minulých dílů a bavilo by je to.

20.07.2018 5 z 5

Angelologie Angelologie Danielle Trussoni

Nedokážu se začíst, nechytlo mě to. Není to úplně špatný děj, ale příběh má velmi pomalý rozjezd. Snad po knize sáhnu někdy v budoucnu a bude to jiné...

15.06.2018

Jízda mrtvých Jízda mrtvých Dan Abnett

Líbí se mi, jak paralelně zachycuje osudy obou bratranců. Jeden se přimotá k dobru, druhý k zlu a kolize jejich příběhů se nevyhnutelně blíží.

Ulrikova kladiva Ulrikova kladiva Dan Abnett

Osudy obyvatel Middenheimu spletené dohromady v sérii krátkých povídek. Má nejoblíbenější postava: Morrův kněz; z ostatních pak na mě nejvíce zapůsobila pasáž s Einholtem a stíny.

V pasti V pasti Lenka Dostálová

Bylo to rozhodně něčím nové, hlavní hrdinka má podobný smysl pro humor jako já (ať žije sarkasmus). Jenže se snažila být vtipná i ve chvílích, kdy se to absolutně nehodilo - navíc se vsadím, že kdyby se autorka ocitla v podobných situacích jako Layla, nevydala by ze sebe ani hlásku, natož hlášku. Jinak vcelku fajn čtení.

22.03.2017 4 z 5

Království lhářů Království lhářů Nick Martell

Bylo to dokonalý? Ne. Ale odehrával se mi během čtení v hlavě ten nejvíc epickej fantasy seroš? Si kuřte :D

Knížka je oddychovějšího rázu, přesto pro náročnější publikum. Dala by se označit i za YA - to poctivý, kde je dominantní svět, magickej systém a příběh, ne ty "romantasy" kejdy co se na nás valí ze všech stran (a kam se zdá, že nakl. Laser taky začíná směřovat, protože trendy).

09.08.2024 4 z 5

Meč Chaosu Meč Chaosu Dan Abnett

Nesouhlasím, tento díl byl opět velmi silný. Sice se tam odehrávalo přehršel bojů, ale co také čekat od města popravčích. Pán vražd byl jistě potěšen a stejně i já.

30.03.2018 5 z 5

Žnec duší Žnec duší Dan Abnett

Kniha měla sice pomalejší rozjezd, ale vyklubala se z toho pořádná jízda! Na své pouti příběh čtenáře zanese mimo jiné i do nové zajímavé lokace (Naggoru), Malus zde poznává nové tváře a shledává se i s pár starými známými (ne)přáteli...

20.03.2018 5 z 5

Démonova kletba Démonova kletba Dan Abnett

Překvapilo mě, že k ději komixu se kniha dostává téměř až na svém konci, nicméně dění předtím není rozhodně žádná "vata". Malus Temná čepel je perfektně propracovaný antihrdina, u kterého se budete nenávidět za to, že ho vlastně máte rádi.