Nofar197

Minulost člověka vždycky dožene, ale ne všechno je tak, jak se na první pohled zdá.

Studijní pobyt české koreanistky v KLDR, stalinistickem skanzenu jihovýchodní Asie, kde ale nechybí ani humorný pohled na Orwelluv "1984" v praxi.
"Korejská lidově demokratická
republika lidem na Západě stále
připadá jako temné a mnohdy
děsivé " Půlnoční království ".Jako
země, která je po desetiletí
ovládána naprostymi psychopaty,
přičemž propaganda a kult dynastie
Kimů je natolik absurdní, že se nedá
brát vážně. "
"Je to tady. Konečně budu mít
možnost studovat na nejlepší
severokorejské univerzitě.
Univerzitě Kim Il-songa. Trocha té
propagandy v praxi.Pro někoho
noční můra, pro mě splněny sen"
Ovšem té propagandy bylo i na zdravého jedince přece jen trochu moc.
"Celý život jsem razila heslo Charlese Bukowského : Svět patří těm, co se neposerou. S tímto mottem jsem podala žádost o studium znovu. "
Paní Spitalnikova, všechna čest. Nejenže jste napsala skvělou knihu, ale podařilo se vám zachovat si duševní zdraví. Ja bych po týdnu v tomto Absurdistánu byla hlavou vzhůru : Buď bych se usmála, nebo, a to je pravdepodobnější, zesilela a předvedla volný pád z věže Cucche.

Podobně jako jmenovkyne hlavní hrdinky románu Šťastnou cestu, Sašo, prožívá i naše Sasenka dětství a dospívání v carském Rusku. Její rodina je dobře finančně situována, mladá dívka navštěvuje Smolný ústav, tedy instituci, kde bylo lze získat na tehdejší dobu špičkové středoškolské vzdělání. Za vším vnějším pozlatkem však Alexandra vidí všudypřítomnou bídu, cenzuru, policejní útlak, i zažitý ruský antisemitismus. Postupně nachází klamnou cestu v komunismu - a to se jí stane osudným.
Vynikající roman z přelomového období ruských dějin, o to děsivější, že nejde jen o beletristickou fikci.

Jako školačka jsem pochopitelně hltala příběhy Gabry a Malinky, od útlého dětství ve Štítné přes gymnaziální studia, prázdninový pobyt na Kopanicich či dospívání a první schůzky v kvarte. Líbilo se mi Malincino zaujetí pro farmacii, takže jsem byla ráda, když jsem Farmaceutku během prázdnin objevila v berounskem knihkupectví.
Zatímco Gabra se pomalu chystá k sňatku s Václavem Kovářem, Malinka odjíždí na stáz do táborské lékárny. Na počátku jde o tvrdou řeholi, kterou něžná a naivní Malinka jen těžko zvládá. Postupně si díky laborantovi Jalovcovi i manželce lékárníka Ptáka vybuduje potřebný respekt i sebevědomí.
Musím říci, že mi neskutečně pil krev Malincin budoucí manžel Krusina, typický omezenec a nepřítel ženské emancipace.
"Moje žena by mi neváhala z lásky
boty vyčistit. "
A naopak mě nesmírně pobavila praktikantka Jedlinka.
"My nemáme praktikantku, ale
kaspara."

Začíná příjemný večer v britské metropoli. Obyvatelé Londýna se po náročném dni scházejí v místních restauracich, či míří za kulturním zážitkem v některém z divadel či koncertních síni. Ale do centra Londýna míří i čiré zlo v podobě fanatiků ve službách zvrácené ideologie........
Po teroristickém útoku zůstávají na zmíněných místech desítky mrtvých.
Nyní již šéfovi Mossadu Gabrielu Allonovi je jasné, kdo stojí za útokem na nevinné obyvatele Londýna. Jde opět o islamistického fanatika a stoupence ISIS přezdívaného Saladin, jenž má na rukou krev mnoha lidí, ale kterému bohužel přálo štěstí, kdy se mu podařilo uniknout několika tajným službám. Jak je ale možné vypátrat vraha, jehož identita nebo místo pobytu nejsou známy? Podaří se nalézt ono chybějící vlákno? A pokud ano, dovede Gavriela Allona a jeho kolegy včas k cíli, nebo už bude pozdě?
Opět vynikající.

Leni Freiwald díky nezištné pomoci pana učitelé Bauma, amerického seržanta Smithe a paní Synkove poznává svou pravou identitu a národnost a je repatriovana zpět do Československa, kde se setkává se svou maminkou a dědečkem. Po návratu do šumavského města Alenka zjišťuje, že nebude snadné integrovat se do naprosto odlišného prostředí :Ceka ji nelehké učení se českému jazyku, překonávání strachu o znovu nalezené štěstí, i vyrovnávání se s minulostí. Dokáže to?

Osamělá úřednice Cukiko a její bývalý učitel na střední škole se postupně stávají přáteli, ale jejich vztah nakonec přeroste v krátkou, ale velice intenzivní lásku. Silný příběh, který čtenáře zároveň seznámí s japonskou kulturou, kuchyní, nebo místními zvyky. Za mně pět hvězdiček.

Vzpomínka na první ročník. Všem se nám satirická báseň o ruskem carovi Vladimirovi a pohanskem bohu Perunovi moc líbila . Aby ne.
"Car necar, svátek nesvatek,
je mi všechno rovno,
ne a ne, nebudu hrmit,
neb co z toho mám? Hovno. "
"..... na tu jeho cekuladu,
že mu na ni seru...... "

Přátelský bernardyn Cujo je během své lesní potulky skrabnuty netpyrem prenasejicim vzteklinu - a nikdo si nevšimne, ze se pomalu mění v pominutou bestii. Děj vygraduje uvězněním matky a jejího malého syna v porouchaném autě na dvoře farmy majitelů psa. Úplně mi ta atmosféra zoufalství a beznaděje i po letech ožívá před očima - opuštěná farma, nikde nikdo, horko, auto, které se pomalu mění ve smrtící past, telefon vzdálený čtyři metry od něj...... Mobily byly v sedmdesátých letech hudbou vzdálené budoucnosti. Výborně napsaný thriller.

Výborná krimi, ale zdaleka mě neoslovila tolik jako ostatní knížky paní Klevisove. Patrně kvůli tomu, že svět dostihového sportu je mi cizí.

Hlavní hrdinka, jejíž jméno zůstává utajeno, pracuje jako společnice bohaté Američanky. Během pobytu v lázních se seznámí s charismatickým Maxem De Winterem, kterého nenápadná, praktická, ale inteligentní dívka uchvátí natolik, že ji po krátké době požádá o ruku. Společně začínají žít na Maxove panství Manderley. Mladá žena je se svým manželem šťastná, ale stále častěji cítí, že ji začíná zastinovat výrazná osobnost manželovy zesnulé první ženy Rebeky, krásné a spolecensky obratné damy.......
"Kdybyste se potkaly vy dvě, vzala by te pod paží, zavolala na Jaspera a konverzovala by o kvetinach, umění, zkrátka o všem, co máš ráda. A ty by ses zachovala jako ostatní. Vrhla by ses ji k nohám a zboznovala bys ji. "
Jaké je tajemství života a smrti Rebeky De Winterove? Ustojí jejich manželství zkoušku, které je tak záhy vystaveno?

Krásně popsaná atmosféra odlehleho holandského ostrova, výborná zápletka a naprosto nečekané rozuzlení. Paní Klevisova opět nezklamala.

Stokrát přečtena milovaná knížka, před několika lety z ní byla nadšená i moje dcera. Pipiny vtipné prupovidky jsou nesmrtelné.

Obávám se, že autor má vestecky dar, i když doufám kvůli vám všem, kteří žijete v Evropě, že se mýlí. Velmi dobře napsaná a sugestivní kniha.

Skvělé. Byla jsem hrůzou bez sebe, až příště uvidím sněhuláka, uteču. No, na jihu Izraele to nehrozí.

Vzhledem k faktu, kdy kniha poprvé vyšla, bych si troufla říci, že jde o celkem troufaly pocin. Přece jen v době vlády komunistů se pravý význam Vánoc potlačoval, mnohé hezké tradice byly zapomenuty a zejmena pro děti představoval tento křesťanský svátek především konzum v podobě hromady dárků, zranici, školní volno nebo pohádky v televizi. Pan Kozik čtenáře prostřednictvím své knihy a jejich hlavních hrdinů seznámil s nejen českými vánočními tradicemi, ale i se základními fakty oslavy Vánoc ve světě, navíc v krásném venkovském prostředí a s příjemnou rodinou.
Smutné je, že i více jak třicet let po pádu komunismu pro většinu zůstávají Vánoce opět jen svátkem konzumu, kdo dostane víc, kdo kam pojede na hory......

Izraelský profesor mnichovské univerzity je nalezen zavražděný ve svém bytě. Zdi jeho příbytku nesou znaky neonacismu. Ale zároveň se zdá, byť Benyamin Stern nebyl bez nepřátel, že ony nechutné kresby mají kryt skutečný motiv. Avšak - jaký?
V italských Benátkách zatím nenápadný muž pokračuje ve své restaurátorské práci Belliniho oltářní fresky. Ale smrt jeho přítele, s nímž ho poji společná minulost na poli tajných služeb, ho rozhodně nenechá chladným. Gavriel Allon se pouští do složitého a nebezpečného pátrání po stopách tajné sekty, již se podařilo infiltrovat se do vysokých kruhu ve Vatikánu a jehož členové udělají vše, aby tyto sekta - a její válečné zločiny - zůstaly utajeny.....
Vynikající jako vždy.
"Buďte teď mým zpovednikem.
Metaforicky, samozřejmě. "

(SPOILER) Ecuko, Japonka usazená ve Velké Británii, čelí velké zatěžkávací zkousce, ne první ve svém životě - musí se vyrovnat se smrti své starsi dcery. Ecuko v myšlenkach podniká dlouhou cestu do minulosti, kdy počátkem padesátých let coby mladá manželka a nastavajici matka žila v tradiční společnosti v Nagasaki, městě, jenž po svržení atomové bomby jen pomalu povstavalo z popela. Významným mezníkem se pro Ecuko stalo krátké přátelství se Sachiko, ženou v tehdejší japonské společnosti velmi neobvyklou, která navzdory nepřízni osudu se veškerým životním těžkostem postavila čelem ,a později její příklad dodal Ecuko odvahu opustit po ovdoveni Japonsko a vybudovat si život v naprosto rozdílné zemi.
Výborná kniha. Ale neměla jsem pocit, že by manžel Ecuko či tchán byli nějak výrazně manipulativní.

"Doktor Livesey, zeman Trelawney a ostatní mě požádali, abych sepsal příběh ostrova Pokladů a zamlčel jen polohu ostrova, neboť poklad na něm zůstal až dodneska. A tak se roku 18....chapu pera a vracím se do doby, kdy měl můj otec hostinec U admirála Benbowa....... " zacina anglický mladík Jim Hawkins své vyprávění.
Nález záhadné mapy v pozůstalosti starého námořníka Bonese vede k expedici za pokladem, kterou iniciuje zeman Trelawney, poněkud zbrkly dobrodruh. Ovšem není sám, kdo o mapě ví a má zálusk na poklad.......
Klasický pirátský příběh plný napětí a dobrodružství.
" Samé dukáty, samé dukáty.... "
"Na moře jich vyplulo sedmdesát pět,
však jen jeden z posádky navrátil se zpět."

Nejlepší Forsyth. Napínavé až do konce - rozhodně bych nečekala, či identita se skrývá za tajemným Jerichem.