Nosorozec_91 komentáře u knih
Napětí se u mě nekonalo. Čekala jsem a čekala, ale nepřišlo. Přišlo mi, že si to autorka ani pořádně nepromyslela a automaticky tak nějak počítala s tím, že knihu bude prodávat hlavně ten kontrovezní námět... Mnohokrát jsem při čtení byla znechucená opravdu přes míru a i otočila oči v sloup, a to jsem zvyklá, jakožto milovnice sci-fi a fantasy, opravdu na ledasco. Škoda, mohlo to být zajímavé čtení, ale takhle jsem to dočítala jen, abych se přesvědčila, že konec je tak špatný, jak jsem se obávala.
Myšlenka super, určitě stojí za to, se nad tím zamyslet, ale zpracování se podle mě moc nepovedlo.
Poměrně těžko se čte na jeden zátah, protože pak se situace začnou hodně opakovat a je to furt to samé dokola. Také mi trochu vadilo, že kniha nebyla víc členěná do odstavců a že zajímavosti v rámečcích nebyly umístěné mezi dva odstavce (nebo aspoň věty), ale klidně přetrhly větu uprostřed. Jsou to možná malichernosti ale na pohodlí čtenáře a celkovém dojmu z knihy to podle mě pár bodů (možná nevědomky) ubere.
Jinak ale byla kniha vtipná, nejednou jsem se zasmála zdařilým obratům a rozhodně mám nyní v hlavě lepší představu o vesnickém životě Nepálu a Číny. Rozhodně doporučuji, jen ale nečekejte, že se dozvíte nějaké faktické informace.
Příběh i nápad super. Musela jsem se však přemáhat, abych knihu dočetla, protože ten překlad byl prostě nezdařený. Krkolomné "nečeské" věty, ze kterých anglický originál svítil na sto honů. Škoda. Kéž by se v nakladatelství preferovala kvalita před kvantitou.
Dávám pět hvězd spíše za styl a formu než za příběh. Některá přirovnání (asociace a obraty) mi přišla strašně trefná. Kniha se mě spíš než dějem dotkla právě těmi hrdinčinými úvahami o životě, asi proto, že je téměř moje vrstevnice.
Myslím, že spousta lidí se v tom bezútěšném bloudění životem a hledání lásky a štěstí najde. Ale i když se mi líbil autorův styl a nejednou jsem se jeho obratným přirovnáním nebo dialogům zasmála, příběh mě trochu zklamal. Je to prostě průřez 20 lety života dvou obyčejných neobyčejných lidí.
Jako jo, je odpočinková, příjemný prostředí, pečení taky fajn, ale že by musela být až tak nudná a zdlouhavá.... na konci jsem přeskakovala, jen abych věděla, jak to dopadne a mohla ji konečně zas vrátit do knihovny. A sice jsem to tedy nečetla uplně pořádně, ale prostě jsem nepochopila, proč se kniha najednou rozlezla od dalších x nudných kapitol jen kvůli nějakýmu nedorozumění.... No, nevim, nesedly jsme si. Třetí hvězda je jen za papuchalka.
Na celé knížce se mi nejvíce líbilo to, jak je realisticky popsaný Terezin boj s úzkostmi. Pokud máte ve svém okolí někoho takového a chcete mu lépe porozumět a pochopit, co ten člověk prožívá, myslím, že vám ty pasáže mohou docela pomoci.
Je to moc fajn knížka pro cílovku, rozhoně vhodná do moderní doby. Opravdu se tam klade důraz na poznávání sebe sama, svého těla, komunikaci a konsent. Ale je to spíš takové milé povídání, aby mladí lide neměli pocit, že jsou kvůli něčemu divní (což je ale zpočátku sexuákního života opravdu hodně důležité, takže chápu). Ty praktické části mi přijdou zbytečně krátké a některé věci by rozhodně bylo dobré rozvést více, aby to bylo opravdu kompletní. Ale jako nějaká první “příručka”, proč ne.
Hezky udělaný jednoduše vysvětlený přehled toho nejzákladnějšího ohledně copywritingu – co to je, jaké jsou jeho druhy, jak to funguje. Do hloubky tam žádné téma rozpitvané úplně není. Za mě ideální jako příručka, do které budete nahlížet vždy, když si budete chtít připomenout základy, nebo na co nezapomenout. V mé knihovně si místo určitě najde.
Ze začátku mi opravdu vadily ty (asi úmyslné) chyby v AČV, kvůli kterým se mi to strašně špatně četlo a pokaždé jsem si tu větu musela přečíst znovu. Příběh byl zajímavý, ale ze začátku příliš zaobalený do bůh ví čeho (komunismus jsem sice nezažila, ale že bych potřebovala až takový rozpitvávání...), ke konci už to bylo super. Doslov byl zajímavý a mnohé vysvětlil.