Janizoun Janizoun komentáře u knih

Mravenci se nedají Mravenci se nedají Ondřej Sekora

Jedno z dalších vyprávění o mravenci jménem Ferda, který potká v lese mravenčí maminku a pomáhá se jí postarat o vajíčka a později o malé červíky, které se z vajíček vyklubou.
Na knize je znát, že je z padesátých let a tak to u nás chtělo i trochu vysvětlování některých významů, slov a obsahu, aby děti pochopily o čem kniha je.
Dobrodružství Ferdy mravence se dětem líbilo, ale chyběla jim tam a i mně Beruška s broukem Pytlíkem :⁠-⁠) I bez nich jsme však objevili další pěknou knížku o hmyzím životě, která rozhodně stojí za přečtení.

27.02.2024 4 z 5

Jestli vůbec někdy Jestli vůbec někdy * antologie

Povídky našich předních nejlepších autorů, které nás vrátí v čase do dob minulých. Osm perfektně napsaných povídek, kterým nemohu nic vytknout a líbily se mi naprosto všechny, přestože to bylo i dost smutné čtení, u kterého jsem potřebovala kapesník.
"Jestli vůbec někdy" je kniha, která by neměla uniknout žádnému čtenáři.

27.02.2024 5 z 5

Později Později Stephen King

Jamie Conklin vypráví svůj příběh. Žije jen s matkou a někdy mluví s duchy. Jeho matka to tuší a jednoho dne ji o tom sám přesvědčí. Mělo to být jejich společné tajemství, ale matka ho prozradí své přítelkyni, tím Jemiho nejen zklame, ale později se zjistí, že měla raději mlčet.
Kniha se mi moc líbí, líbí se mi i název "Později" a nesmím zapomenout zmínit i krásnou obálku knihy, která mě jako první upoutala při výběru dalšího čtení od mistra hororů.
Příběh, který sice není úplně hororový, což mně osobně vůbec nevadí, ale je tak geniálně, perfektně napsaný, že mě naprosto vtáhl do děje a ačkoliv jsem chtěla tento komentář napsat "později", musela jsem ho napsat hned.

25.02.2024 5 z 5

Neviditelní zloději Neviditelní zloději Pavel Toufar

Vědeckofantastické povídky tehdejších mladých českých autorů. Má oblíbená kniha z mládí. Tato kniha z osmdesátek v sobě skrývá krásné, napínavé čtení, ke kterému jsem se moc ráda vrátila.
U sci-fi se fantazii meze nekladou a v této povídkové knize je skvělé čtení plné fantazie, nebo možná "odkaz na budoucnost"? Jedno je jisté, je v ní napsané sci-fi tak, jak se mi líbí.
Před každou povídkou se dozvíme i něco ze života autora. Co autor, to krásné psaní.
Tento žánr literatury mám moc ráda, milovníkům starého dobrého českého sci-fi, by se tato kniha mohla líbit, i když tu je v modrém - nízkém hodnocení. Ode mě má nyní to nejvyšší hodnocení!

22.02.2024 5 z 5

Billy Summers Billy Summers Stephen King

Billy Summers nájemný vrah - odstřelovač a k tomu ještě bývalý válečný veterán se smutným dětstvím. Chce už skončit se zabíjením a je mu nabídnuta poslední práce. Je nejlepší z nejlepších, ale dokáže svou práci úspěšně dokončit?
Nájemný vrah, kterého jsem si zamilovala, byl pro mě jako Johny Coffey (Zelená míle), na kterého také nezapomenu.
Stephen King mě opět nezklamal. Kniha mě úplně pohltila a líbila se mi moc a moc.

20.02.2024 5 z 5

Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole Miloš Macourek

Jedna z krásných knížek, které děti dostaly letos za pololetní vysvědčení od babičky a výběr se povedl na výbornou.
Mach a Šebestová, kouzelné utržené sluchátko, paní Kadrnožková a její pes Jonatán, celý kouzelný svět žáků 3.B se dětem i mně moc líbil a nádherné ilustrace Adolfa Borna také.
Krásné počtení i pro dospělé, pro mě tedy určitě, čtení jsem si užila stejně jako mé děti.

20.02.2024 5 z 5

Nymfomanka Nymfomanka Sonia Rosa

Příběh ženy, která zoufale touží po lásce, ale potýká se s hypersexualitou - s diagnózou F52,7, která jí ztěžuje život. Stěhuje se, utíká, ale neuteče před sebou, ani před svou závislostí na sexu, po kterém tolik touží. Její sexuální pud je natolik silný, že vyhrává nad ní samotnou.
Z příběhu jsem vyčetla obrovskou touhu, chtíč, posedlost, ale i marnost, bezradnost nad sama sebou.
Tento příběh má mé nejvyšší hodnocení, byl pro mě zajímavý, velmi čtivý a perfektně napsaný.

15.02.2024 5 z 5

Krysáci Krysáci Jiří Žáček

Krysáci z Moravy, kteří bydlí nedaleko Vizovic - Hodan, Hubert a jejich kamarád sádrový trpaslík Ludvíček, přivítají ve svém bydlišti na smetišti pražského potkana Edu, kterého u sebe ubytují a zažívají s ním dobrodružství.
Příběhy se dětem líbily a rádi se k nim ještě někdy vrátíme.

14.02.2024 4 z 5

Železná Sparta 1 Železná Sparta 1 Vítězslav Houška

Železná Sparta 1,2 nescházela tátovi v knihovně a když jsem tyto knihy zdědila, což už je dlouhá řádka let, s chutí jsem se do nich pustila.
Líbily se mi a možná se k nim v budoucnu ještě vrátím.
Fanouškům kopané by rozhodně tyto dvě knihy v knihovně scházet neměly, jsou totiž velmi zdařilé.

Starý trenér vzpomíná Starý trenér vzpomíná Emil Seifert

Kniha začíná Žižkovem, kde autor žil a pražským slavným klubem Viktoria Žižkov, za který autor ve svém fotbalovém začátku kopal a pokračuje dalším nádherným fotbalovým vzpomínáním.
Tuto knihu jsem četla mockrát a je pro mě výjimečná, mám ji po mém otci, který v ní má i krásné, srdečné věnování ze dne 11.4.1962 od samotného autora, přítele.
V knize je nádherné čtení, které určitě doporučuji všem milovníkům dřívějších "hadráků" a kopané.

Noční směna (20 povídek) Noční směna (20 povídek) Stephen King

Skvělé povídky, které se mi moc líbily. Nemůžu jim vůbec nic vytknout a líbily se mi všechny bez vyjímky.
Kdo umí ten umí, nezbývá mi nic jiného než dát plný počet hvězd a vybrat si další knihu od pana spisovatele, ale je jich tolik, že vždy přemýšlím kterou, když každá je top a je tolik knih, které chci v životě ještě stihnout přečíst.
Každopádně, kdo hledá zajímavé příběhy, které jsou plné napětí, tato povídková knížka může být pro mnohé ta, která nezklame.

Ztráty a nálezy Ztráty a nálezy Aleš Brichta

V této knize se dozvíme mnoho ze života Aleše Brichty. Dozvíme se, kdy se narodil, kde žil, jak mu to šlo ve škole, jakou měl známku z chování, co studoval, kde pracoval, v jakých kapelách začínal, jaké měl životní lásky, ale i jakým způsobem přišel o oko, s kým se v životě potkal, kdo mu pomohl, kdo mu "házel klacky pod nohy", kterého fotbalového klubu je fanoušek a mnoho dalších informací.
Jako fanynka rockové a metalové hudby jsem si moc ráda životní příběh Aleše Brichty přečetla a líbil se mi.
Kniha mě zaujala nejen vizuálně, ale hlavně svým obsahem.
Skvělá, barvitě, syrově napsaná autobiografie, doprovázená fotografiemi, je nejen pro "metalisty", ale může se líbit i fanouškům hudby jako takové.

12.02.2024 5 z 5

Závidím Závidím Jiří Datel Novotný

Závidím - Vzpomínka na Jiřího Grossmanna, je kniha plná vzpomínek. Vzpomínají Miloslav Šimek, Jiří Černý, Naďa Urbánková, František Ringo Čech a mnoho dalších. V knize neschází ani písně Jiřího Grossmanna a krásné černobílé fotografie.
Jiří Grossmann byl pro mě výjimečný člověk s výjimečným nadáním a pan Jiří Datel Novotný, který už bohužel také není mezi námi, dal dohromady výjimečnou knihu, kterou nelze jinak než doporučit.

Závidím

Kdybys byl králem a mohl mi dát
Jen jakoby darem svoji zemi či stát
Když koupíš mi zámek a ze zlata štít
A sbírku všech známek já nebudu chtít
Vždyť já chci jen žít jak žít se má
A o nic víc
Je to má touha šílená
A té chci říct:

Závidím řekám vidím je téct...

10.02.2024 5 z 5

Kniha pohádek Kniha pohádek Josef Štefan Kubín

S knihou jsem se setkala poprvé a první vydání je z nezapomenutelného roku 1968.
Kouzelné pohádkové čtení se líbilo nejen mně, ale hlavně dětem
Milé, pěkné pohádky z různých zemí, které jsou podobné těm co známe z dětství a krásné kresby uvnitř od Josefa Lady, doporučuji nejen všem dětem, ale klidně i všem dospělým.

08.02.2024 5 z 5

Madonna Madonna Julia Edenhofer

Madonna - kniha vydaná u nás krátce po revoluci a to v roce 1991.
Madonna Louise Veronica Ciccone královna popu, módní ikona, legenda.
Jak se dostala k tanci, ke zpívání, k filmu, vyprávění autorky knihy, citace samotné Madonny i lidí s kterými spolupracovala, úryvky písní, krásné fotografie, to vše tato skvělá, útlá, kniha nabízí.
Ačkoliv jsem nebyla nikdy Madonny velká fanynka, neunikly mi její gramodesky, které mám dodnes.
Pro fanoušky hudby může být tato kniha přínosem.

"Symbol sexu? Divná otázka. Patrně mne za něj považují, protože mám vyvinuté tělo a oblečením zdůrazňuji svou ženskost, velká část mého chování vyjadřuje sexuální touhy a je mi jedno, co si lidé o tom myslí. Možná to ze mne dělá symbol sexu, nevím. Avšak mám i slušnou a cudnou stránku, jak daleko je tento image od skutečnosti? Alespoň dvacet kroků."
Pokračuje:
"Označili mne za tulačku, kurvu, cundru, holku, která vždycky skončí na zadním sedadle auta. Když lidé nevidí za toto povrchní posuzování mé osoby, je to jejich vina."

08.02.2024 5 z 5

Benjamín Benjamín Stefanie Lazai

Kniha vypráví o chlapci jménem Benjamín. Má maminku s roztroušenou sklerózou a tatínka, který pracuje v zahraničí. S výchovou mamince pomáhá její kamarádka Katka, která mu vysvětluje jak na tom maminka je. Ještě má svého dobrého kamaráda Lukáše a učitele ve škole, kterého má moc rád.
S maminkou zažívá nelehké životní situace.
Jednou však Benjamin chce dokázat velkou věc, mluvit o své mamince a její nemoci před celou třídou.
Jestli se mu to povede, to se dočtete v tomto krátkém příběhu.
Čtení to je sice smutné, ale velmi poučné.

07.02.2024 5 z 5

Železná Sparta 130 let (1893–2023) Železná Sparta 130 let (1893–2023) Vítězslav Houška

Další kniha o AC Spartě Praha, která se opravdu moc povedla.
Obdivuhodná kniha nabytá informacemi o všem, co se týká historie tohoto fotbalového klubu. Není v ní jen krásné čtení, ale doprovází jej i mnoho úžasných fotografií.
Na konci knihy mě zaujaly všechny doložené výsledky utkání derby Sparty a Slavie až do roku 1896!
Tento skvost doporučuji všem fandům fotbalu bez ohledu na to, jestli jsou, nebo nejsou fanoušci AC Sparty Praha. Mně osobně se kniha moc líbí a jsem ráda, že zdobí mou knihovnu.

06.02.2024 5 z 5

Žížalí pomazánka pro Davida Žížalí pomazánka pro Davida Blanka Čapková

Příběh dětí ze sídliště - Val, Davida a Kláry, kteří zůstávají doma o prázdninách, společně se setkávají a jejich pohled na události, které prožívají.
Val s Davidem se znají letmo ze školy a Klára se přistěhuje zpět na místo, kde dříve bydlela. Spolu s Davidem se znají ze školky, kam dříve chodila, ale s Val se teprve seznámí.
Val píše své zážitky do deníčku, David je vypráví, Klára píše kamarádce. Příběh nám ukazuje, jak každý z nich vidí stejné zážitky jinýma očima.
Dětem se čtení líbilo, na večerní čtení se těšily.
Dnešní doba si žádá moderní příběhy pro děti, s mobilem, s psaním sms..., raději se nebudu rozepisovat :-)
S nostalgií jsem si jen vzpomněla na úplně jiné čtení, na Vojtěcha Steklače a partu kluků z Holešovic, která mi leží v hlavě i v srdci dodnes.

04.02.2024 4 z 5

Asfalt Asfalt Štěpán Kopřiva

Kniha "Asfalt" mě nezklamala a hlavní hrdinové Kuffembach - Ostranski už vůbec ne.
Když oba vyhodí z práce, kde měli obyčejné povolání, pracovali jako ostraha obchodu, naskytne se jim příležitost výborného výdělku. Úkol je jasný - zachránit "někoho" z rukou satanistů. Lze buď tento kšeft odmítnout, nebo oslovit staré známé vojenské komando a vrhnout se rovnou do pekla.
Tak vzhůru do akce major Kuffembach, protože taková nabídka se přece neodmítá.
Naprosto šílené, akční, hodně drsné, ale také humorné čtení, které by si určitě příznivci pana spisovatele neměli nechat ujít.

02.02.2024 4 z 5

Galantní poezie Galantní poezie Radovan Krátký

Knihu těchto básní jsem objevila v knihobudce, přečetla jsem si ji večer na dobrou noc a líbila se mi.
Útlá knížka a v ní krátké básničky, které mi vykouzlily úsměv na tváři a ráda se k nim ještě vrátím.

Diagnóza

Ptala se u lékaře Jana,
zda je to lepší večer
nebo zrána
(pokud se týče milování),
a on jí řekl:

Paní,
po ránu je to zdraví prospěšnější,
zvečera je to zase zábavnější.

I řekla Jana mlsně,
usměvavě,
že večer vždycky touží po zábavě,
že však teď bude kromě zábavy
od rána dělat více pro zdraví.

02.02.2024 5 z 5