NymphMaeve NymphMaeve komentáře u knih

Plížením vpřed Plížením vpřed Rupert Fawcett

Skvělá komiksová knížka o kočkách. Miluju kočky a je vidět, že autor je opravdu moc dobře zná. Jsou pro mě ztělesněním klidu, flegmatismu a schopnosti mít vše na háku. U většiny vyobrazení jsem se neskutečně nasmála, některé jen přeskočila. Bylo to tak 3:1. Autor je zde i ilustrátorem a jeho kresby jsou neskutečně výstižné a moc krásně udělané. Jsem ráda, že mám knihu doma a určitě se k ní brzo vrátím a budu si jí ráda listovat.

07.05.2019 4 z 5

Momentky Momentky Barbara Nesvadbová

Neurazí, nenadchne. Jsou to milé, čtivé a příjemné povídky či příběhy ze života, z pohledu žen (a jednoho muže) o lásce, nevěře i sexu. Pocity jsou tam vykreslené pěkně, v některých se najde hlubší smysl a některé spíš připomínají jen naše holé myšlenky. Jsou krátké, výstižné a přímo k věci a právě pro svou podobnost se při konstantním čtení mohou prolínat a plést se. Nejvíce mi v mysli utkvěla Milena. Znovu nejspíš nezatoužím si knihu přečíst, ale jsem ráda, že se mi dostala do ruky. Navíc není nijak obsáhlá a text je doplněn krásnými kresbami. Oddechové čtivo.

02.05.2019 3 z 5

Ta přede mnou Ta přede mnou J. P. Delaney (p)

Já nevím no, asi dobrý. Nevím nějak moc pořád, co si o téhle knize myslet. Je to fajn originální thriller nethriller, u kterého jsem se ale nebála, moc nepřemýšlela a stejně už v polovině víceméně věděla, jak to dopadne. Je to škoda. I když je kniha čtivá, fakt moc hezky napsaná i udělaná (ona tehdy x ona dnes), občas jsem se už ztrácela. Hlavně, když se děj postav střídal moc rychle - třeba po stránce. Neláká mě to se pustit do dalších knih autora a tuto rozhodně pošlu dál. Nenadchlo ani neurazilo, ale nenutilo mě to číst dál. Je mi to líto, ale očekávala jsem mnohem více.

29.04.2019 3 z 5

Návrat z temnoty Návrat z temnoty Liz Coley

Od začátku mě nečekaně kniha pohltila. Angie má v hlavě opravdu prázdno a zpočátku se jí zdá, že omdlívá. Přitom jen její "já" ustupuje do pozadí, aby bylo ochráněno. Je to neskutečně krásně napsané, čtivé a pořád se tam něco děje. Vše nám vypráví Angie, popřípadě její "ostatní já", což tomu všemu dodává úplně jinou příchuť. Hrůzy, které si prožila nejen během tří let tmy, byly popsány skutečně věrně a uvěřitelně. Autorka netlačila na pilu, vše pomalu a jistě odkrývala. Konec mě zasáhl opravdu hodně silně, dočítala jsem před půlnocí a nemohla přestat. Co kniha slibovala, to splnila. Jsem spokojená a čtení jsem si užila, ale pocity po dočtení rychle vyprchaly a nic víc ve mě kniha samotná nezanechala.

10.04.2019 4 z 5

Návrat na Lauenstein Návrat na Lauenstein Ricarda Jordan (p)

Druhý díl mě potěšil trochu více než první. Přišlo mi, že je čtivěji napsaný, příjemnější popisy i dialogy avšak zase o mnoho více bojů a války. Zatímco první díl se věnuje hlavně Gerlin, druhý už se soustředí na Dietmara a jeho úspěchy na poli bojů i lásky. Vše bylo zašmodrchané až moc a přitom snadno předvídatelné řešení. I zde je však rozsah až moc velký, natažený nudnými popisy hlavně politické situace (té je věnován doslov, kde je vše popsáno v historických souvislostech) a vztahů mezi stranami i šlechtou. Co mě trochu více štvalo bylo časové rozpětí děje knihy. Ten je zde neskutečně dlouhý - v rámci mnoha let. Některé pasáže jsou roztahané, jiné překlenuty v pár větách. Styl zůstal i zde stejný. Bavilo mě to asi o chlup více než první díl, bylo to zajímavější a čtivější. I přesto se do knihy znovu nepustím. Historické romány jsou mým oblíbeným žánrem, ale tato dualogie je pro mě z těch slabších, vím o mnoha lepších.

31.03.2019 4 z 5

Terapie sdílením vol. 2 Terapie sdílením vol. 2 Ester Geislerová

Věděla jsem do čeho jdu, mám doma první díl a u toho jsme se s přítelem docela zasmáli. Druhý díl má menší rozsah a je rozhodně nudnější. Otočila jsem spoustu stran, aniž bych reagovala, ale asi polovina nás pobavila. Každopádně jsem čekala víc a oproti prvnímu dílu mě tento zklamal, výběr příspěvků nebyl úplně šťastný. Pokud by měl vyjít další díl, snad bude lepší. Určitě je to pouze kniha, co si prolistujete při špatné náladě, či při chuti se zasmát. Jsou však podobné a lepší knihy, než tato. Má však nádhernou obálku - krásně se leskne.

28.02.2019 3 z 5

Blonďatá stíhačka Blonďatá stíhačka Simona Monyová (p)

Příjemná vtipná kniha s prvky ironie a nadsázky, prostě jako dělaná pro mě. Čtivý příběh ženy, která mi chvilkama přišla úplně bez sebeúcty, ale to vše v ní vypěstovali rodiče a situace, do které dítě v nízkém věku dostali. V určitých situacích jsem s hlavní hrdinkou absolutně nesouhlasila a chtělo se mi křičet, proč to neudělá tak či tak. Její přirovnávání partnerů k druhům opic bylo neskutečně vtipné a ve většině i výstižné. Krátká kniha určená k pobavení a oddechu, hlubší smysl jsem ale popravdě ani nehledala. Moc mě potěšilo i rozptýlení v podobě vtipů o blondýnkách na začátku každé kapitoly. Děkuju autorce za další skvělou knihu.

13.02.2019 4 z 5

Doplavat domů Doplavat domů Deborah Levy

Hodně zvláštní. Nic podobného jsem ještě asi nečetla. Konec překvapil, vypadalo to úplně jinak, ale musím říct, že mě to docela i bavilo. Dialogy místy zcestné, nereálné, i když celkově i postavy. Musím říct, že Kitty mě na jednu stranu dost iritovala, na druhou stranu jsem jí v něčem chápala, ale to je asi správně, protože nikdo a nic není jen černé nebo bílé. Ke knize se asi nevrátím, ale budu si jí pamatovat. Naštěstí kniha není obsáhlá a čte se docela rychle.

16.01.2019 3 z 5

Román o dietách Román o dietách Jean-Michel Cohen

Kniha mě příjemně překvapila, protože jsem se s hlavními postavami docela dost sžila a přirostly mi k srdci. Ta rozdílnost a úžasně popsané nejen pocity, ale i charaktery mi sedly. Bylo trochu těžší se začíst, ale kolem poloviny jsem se nemohla dočkat, jak bude příběh pokračovat. Sice je to asi trochu utopické, ale zato moc příjemné a milé. Určitě mi to zvedlo náladu a po dočtení mi zůstal hezký pocit, jakobych patřila do toho kolektivu také. Hezké překvapení a jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, protože ruku na srdce, málokdo nikdy v životě neřešil problémy s váhou a proto je snadné se do postav promítnout.

07.01.2019 4 z 5

Sídlo červa Sídlo červa George R. R. Martin

Povídka příjemná, stylem mi sedla, avšak čekala jsem od ní trochu více. Smysl mi to žádný moc nedávalo, ale jako fantasy určitě krásné - jednoduchý popis světa, jednoduchá zápletka, která vyplyne do prázdna. Musím říct, že mi to sedlo a citáty uvnitř spolu s kresbami mě okouzlily. Určitě to stojí za hlubší uvažování, na druhou stranu je to jen krátká povídka, víc čekat nelze. Líbilo se mi to.

18.12.2018 4 z 5

Paní půlnoci Paní půlnoci Cassandra Clare (p)

Během čtení jsem si neuměla udělat úplně konkrétní názor, zda je to dobré či špatné. Po dočtení už vím - je to skvělé, opravdu velmi propracované. Autorka má daný svět promyšlený do detailů. Ale ten rozsah je neskutečný - přes 600 stran, kdy se polovinu nic neděje, jen popisy a pro mě celkem přebytečné informace. Do konce zbývalo více jak 100 stran a příběh vyřešen, poté opět jen trocha komplikací a okecávání. Kdyby to bylo trochu kratší, určitě by to bylo záživnější. Do dalších dílů se určitě pustím a doufám, že to bude stejně čtivé, jen trochu zkrácené o nezáživné pasáže.

07.12.2018 4 z 5

Já, JůTuber 3 Já, JůTuber 3 kolektiv autorů

Do čtenářského kroužku na ZŠ dobré, alespoň to děti zajímá, baví a donutí vůbec něco přečíst. Jinak vyhozené peníze.

22.11.2018 2 z 5

Dvě nevěsty pro císaře Dvě nevěsty pro císaře Sigrid-Maria Größing

Hezká a příjemně čtivá faktografická kniha o sestrách tak rozdílných, jak jen to je možné. Od jejich začátku, kde si císař vybere mladší a ne tu jemu vybranou, přes jejich rozdílný život, charakter až po rozdílnou smrt. Vše pěkně shrnuto, co mi vadilo hodně je možná vinou překladu, ale to skákání z postavy na postavu, a v následné větě použito obecné osobní zájmeno, leckdy dost mate.

15.11.2018 4 z 5

Co číhá za humny Co číhá za humny Ivanka Devátá

Po chvále na Ivanku Devátou jsem zkusila jednu knihu z knihovny. Tu nejtenčí a říkala jsem si, že to zvládnu. Bohužel mě hrozně zklamala. Buď je chyba ve mě a jsem špatná věková kategorie či mám jiný smysl pro humor a nebo autorka tak moc tlačí na pilu, aby byla vtipná, až to vtipné není. Nevím v čem je chyba. Každopádně jsem se k dočtení nutila skoro měsíc a půl (nenávidím nedočtené knihy) a nakonec se povedlo s vypětím všech sil. Na to, že to má být humorná odpočinková literatura mi dala dost zabrat.

09.10.2018 2 z 5

Kaziměsti Kaziměsti Martin Bečan

Na knihu jsem narazila v knihovně náhodou a vzala jí, protože neměli to, co jsem chtěla. Děkuju osudu, že mi toto dílo přihrál do cesty, protože bych se k němu asi jinak nedostala. Od začátku mě kniha pohltila, jazyk jakým je psána mě okouzlil a já se nemohla dočkat každé chvilky, kterou si urvu na čtení. Neskutečné a nádherné.

13.09.2018 5 z 5

Veselou sebevraždu a šťastný Nový rok! Veselou sebevraždu a šťastný Nový rok! Sophie de Villenoisy

K pobavení úžasné, čekala jsem trochu něco jiného, ale nakonec se mi to moc líbilo. Má to i hlubší myšlenku a vše je krásně něžně napsáno. Jediné, co mi vadilo, je průběhová forma vyprávění, ale to je můj vlastní problém. Sice už si jí asi znovu nepřečtu, ale určitě si na ní občas vzpomenu.

04.09.2018 4 z 5

Já, Jůtuber Já, Jůtuber Tereza Hodanová

Nezklamalo, nepřekvapilo.

19.08.2018 2 z 5

Horrorstör Horrorstör Grady Hendrix

Téma trochu klišé, ale moc se mi líbil styl, kterým byl příběh napsán. Docela mi vadil takový konec nekonec. Prostředí popsáno krásně, ale ačkoliv jsem strašpytel, vůbec jsem se nebála. Škoda ne úplně využitého potenciálu.

29.07.2018 3 z 5

Na život a na smrt – Román o Anně Boleynové Na život a na smrt – Román o Anně Boleynové Sandra Byrd

Kniha mě do poloviny nudila, pak ale nabrala obrátky a stala se docela čtivou. Mám za sebou nedávno knihu Alison Weir - Pád Anne Boleynové a moc se mi líbilo toto románové zpracování, které se ale v mnoha hlavních věcech drží fakt. Na konci jsem byla dojatá a proto takovéto hodnocení. Kdyby druhá polovina nebyla čtivější a lépe napsaná, nezasloužila by si to. Jako odpočinková kniha však určitě super volba.

18.07.2018 3 z 5

Deník bulimičky Deník bulimičky Diana Fey

Ne, že by mě to vůbec nebavilo, byly tam pasáže, které mě zaujaly, ale jinak téměř 400 stran, co by se daly smrsknout na polovinu a bylo by to jen lepší. Téma je pro mě citlivé a chápu, že je to zpověď ženy, která si to vše prožila. A právě proto dávám 3 hvězdičky, kdyby to tak nebylo, dala bych maximálně dvě.

11.06.2018 3 z 5