ondrej.b komentáře u knih
Moc dobrý nápad přiblížit široké populaci základní informace o hrdinech naší historie, skvělá kniha a skvělá kresba.
Krásně jsem si početl o legionářích za pomoci pěkných ilustrací. Moc dobrý nápad touto formou přiblížit historii těm, kterým stačí mít základní povědomost o části naší historie.
S potížemi jsem knihu sehnal a vůbec nelituji vyšší ceny. Tyto vzpomínky generála Sedláčka jsou nesmírně zajímavé, čtivé a svědčí o tom, jaký to byl slušný člověk a vlastenec. Osud se s ním nemazlil ať už v osobním životě (neměl vlastního potomka), tak i v podobě komunistické perzekuce a věznění. Přesto na život nezanevřel a snažil se zřejmě do posledních sil předávat své znalosti a zkušenosti dalším generacím.
Je to hodně náročné prokousat se celou knihou, zvláště pasážemi, kdy autor popisuje situaci na bojištích. V tom jsem se ztrácel a často přeskakoval, nebylo to vůbec záživné. To asi ocení jen hardcore fanoušek. Nejvíce mě zajímala situace "u nás doma", ale to, co jsem se dočetl o Benešovi, už se mi zdá trochu siná káva. Jdu na třetí díl, tak se dál uvidí....
Hrozně megalomanské, člověk je umlácen spoustou textu a teorií. Kdyby to byl alespoň text dialogů, bylo by to čtivější, ale takhle mě to po čase až nudilo. Pokračování - Operace bouře - zatím vypadá o dost lépe.
Naprosto dokonalá kniha. Hodně dlouho jsem čekal na to, až někdo vydá přesnou historii celé události, i s politickými souvislostmi, které je potřeba u toho zmínit. Ano, Modlitba pro Černobyl je rovněž silná kniha, ale tam je to hlavně těmi příběhy lidí. Já se chtěl dočíst nejenom to, ale právě si i ujasnit tu časovou osu, ty hrůzné události, jak šly za sebou. V této knize je to myslím velmi srozumitelně popsáno, včetně odborných věcí a včetně osob, které se kolem toho pohybovali. Vidíme tady přesně ty typické sovětské a ruské způsoby zamlčování, tutlání, zkreslování atd. Navíc doporučuji současně běžící seriál Černobyl na stanici HBO. Při sledování toho, o čem jste si v této knize četli, vám rovněž moc dobře nebude...
Opravdu výborné špionážní drama s typickými sledovačkami, krytím, zametáním stop, kontrolou sebe sama apod. Opravdu jsem si při čtení smlsnul, mám rád takovéhle příběhy a pokud je to inspirováno navíc skutečným příběhem, o to víc mě to zajímá. Každá další kniha autora je zajímavější a zajímavější. Děkuji a tleskám.
Opravdu nešťastně zpracované téma. Takovouhle formou se to opravdu nedá celé přečíst, protože vás to prostě za chvíli přestane bavit. Jsou tam zajímavé úseky, třeba při prohlídce vyzvednuté ponorky a popisu, jak to vypadalo uvnitř, ale to je pak přehlušeno opět suchým vyšetřovatelským stylem podání, který nemůže zaujmout. Tohle téma by si zasloužilo jiné zpracování.
Pěkné dílo, samozřejmě hlavně díky osudu pana Raichla, ale i autora, který to dal celé dohromady. Příběh jsem doslova hltal a mnohdy až neuvěřitelné zážitky mě naplňovaly úžasem, jakou statečnost musel pan Raichl prokázat. Tenhle svinský režim si opravdu zasloužil radikální řešení a ne to, co je dnes možno vidět. Díky tedy panu Čvančarovi za parádní knihu s parádními fotografiemi, a panu Raichlovi děkuji za jeho životní příběh. Více takových hrdinů!
Výborná kniha z pera renomovaného autora, ostatně jako všechny co jsem zatím četl. Kdo byl první na Měsíci asi většina ví ještě než si knihu přečte, ale zde je to podáno velmi zajímavým vyprávěním. O dalších výpravách jsem toho moc nevěděl, ale zde je vše pěkně popsáno. V dnešní době mi to připadá až neskutečné, že se před padesáti lety mohli vůbec lidé dostat na Měsíc, když dnes mi to připadá tak vzdálené. Ano, létá se na ISS, Elon Musk zkouší nové rakety, ale pořád si myslím, že přistání na Měsíci je nějak v nedohlednu. A cesta na Mars? Spíš pouhá utopie. Proto jsem se při poslední kapitole skoro stále usmíval, když jsem četl o základnách na Měsíci, jak se tam bude z hornin vyrábět kyslík, jak tam budou žít lidé...., určitě ne v dohledné době. Ale vize je to zajímavá.
Kniha mi nějak moc strhující tedy nepřišla. Úvod o dětství je až zbytečně dlouhý a pro mě tedy celkem nudný. Žádné převratné události se z knihy nedozvíme, není to klasická zpověď špióna, kterém mám rád, ale "jen" nelegála a pak i diplomata. Spíše čteme o tom, kde všude autor byl po světě, co tam viděl, jak to tam chodilo apod. To mě po čase omrzelo.
Je to takové průměrné a knize to se to opravdu nevyrovná, ani nemůže. Taková jednohubka pro ty, kteří si v rychlosti chtějí udělat obecné povědomí o Mašínech a spol.
Známé i méně známé komunistické zločiny na hrdinech válečných i poválečných. Při čtení se vám musí dělat zle, jinak nechápu, proč byste to někdo četl.
Trochu mě překvapilo, že se skáče v ději sem a tam. Totiž od dopadení Vylety a Hasila k začátkům služby, od lágru ke převádění. Neznalce knižního zpracování to může poněkud vykolejit. Černobílá kresba tomu sluší, místy je to opravdu paráda (hlavně ta šumavská údolí a znázorněný les), místy jsem byl trochu zklamán. Hlavně tedy v lágru a postavy muklů. Jasně, že byli ostříháni, ale tady mi ty jejich bílé hlavy připadaly poněkud mimozemsky. A pobavilo mě, jak na německém hřbitově byla i na jednom z hrobů napůl zakrytá tváří jmenovka "IS EBEL", tedy nejspíš Alois Nebel, komiks z portfolia Labyrintu:-). Jinak jako první část je to fajn a těším se na další.
Pokus o špionážní příběh z vojenského prostředí, kterému ale brzy dojde dech a dvě třetiny se děj motá okolo různých postav, ale to zpracování mě celkem nudilo, škoda.
Tak tohle byla pro mě asi nejobtížnější Exnerovka, tedy co se týče četby. Hodně postav z uměleckého prostředí a vůbec celá problematika kolem těch vražd, navíc tím zvláštním způsobem. A taky pěkně zamotané to tedy bylo:-). Ale pořád to má spád a švih, vtip a hlavně sympaťáka jménem Michal Exner. No a Vlčka s Beránkem počítám rovněž.
Proč zkoušet číst další "Exnerovky"? No protože jsou to nejlepší české detektivky staré školy. Kapitána Exnera si zamilujete, to jinak nejde:-). Tady v tomto příběhu jsem si to opět užil. Moc pěkně vyprávěný děj, skvěle popsány jednotlivé postavy (třeba Adolf Kroupa, nebo Karel Buš - to je borec:-) a další. Nezklamou Beránek s Vlčkem jako vždy. I téma zoologické zahrady je zajímavé, dnes si tam už jen tak nevlezete přes rozbitý plot. Tohle nejsou provařené severské thrillery, tohle je české a moc hezké. Jako u každé knihy s kapitánem vás to nutí číst dál a dál a těžko se mi přestávalo, pokud jsem musel. Je to návyková literatura, a to mi jistě dosvědčí pán Bůh a svatý Václav....
Špionážní románová sága staré školy, se soudruhy z STB, s padesátými léty, ale i např. s rehabilitačními soudy. Kniha s touto obálkou je celou trilogií, takže máte všechny díly pohromadě. Čte se to dobře, děj je celkem napínavý a krásně ukazuje, kdo je na správné straně. Pokud se oprostíte od ideologie, bude se vám to líbit. Mně stačí přečíst jednou.
Moc pěkný příběh. Téma ochrany vzdušného prostoru tu je, ale v převaze děje jsou spíš příběhy lidí, kteří se kolem toho pohybují. Nástup dvou kamarádů, poručíků, na nové působiště, jejich konflikty ohledně ženy, příběh pilota, starající ho se o syna a řešícího své zdravotní komplikace a další. Tohle ukazuje v tom příběhu lidskou stránku a pěkně se to čte. Příběh vůbec nepůsobí ideologicky a toporně, prostě konstatuje, jak to tenkrát chodilo a jak se chránila státní hranice proti narušitelům ze západu. Pokud na příběh nahlížíte s nadhledem, budete spokojeni jako já.
Tohle je prostě velkolepá sranda. Skoro na každé stránce se budete chechtat, až se za břicha popadat. Aspoň tak jsem to měl já. Ty příhody, příběhy, typy postav a vůbec všechno, je to tak dokonale do sebe zapadající, že je to prostě dokonalé. Zaručeně vám tohle zvedne náladu, i když si třeba nalistujete jen několik stran, nebo někam zaboříte prst a otevřete knihu. Spojení medicíny a vojenského prostředí boduje 100%.