orinka3 Online orinka3 komentáře u knih

Jeden život nestačí Jeden život nestačí Jaroslava Černá

Kniha je podlé mě slabá a využívá velkého zájmu o esoteriku. Podobných knížek se vyrojilo hodně a přitom nenabízejí žádné řešení, krom toho sluníčkového. Ano, je to velmi čtivé, jenže to nestačí. Žádnou velkou hloubku nehledejte, spíš jde o lehce podbízivé téma. Autorka prostřednictvím svých postav stále mentoruje, a to nemám ráda. Mistr zkratky je mi milejší:)

12.03.2018 2 z 5

Útěk Útěk Jindřich Kabát

Hvězdičky tentokrát nedávám. V knize je takové množství chyb, až mě odradily od dalšího čtení. Škoda, není to špatné. Jen to trhá oči.

12.03.2018

Letní zahrada Letní zahrada Paullina Simons

Tak musím přiznat, že to nadšení z prvních stran mě záhy přešlo. Nekonečné rozhovory o minulosti, nekonečné erotické scény - ona je snad nymfomanka a on nadsamec... Došla jsem až do místa, kdy se vinou Taťány dostal do velkých nesnází její americký pomocník Sam. Jen kvůli tomu, že mu nedokázala včas zavolat, a přitom ani nevěděla, kvůli čemu to je! No. Mám moc ráda statečné ženy, ale ne tak málo prozíravé. Jenom láska je nespasí, musí mít i rozum. Takže knihu naštvaně zavírám. Škoda, mohlo to být jiné.

08.02.2018 2 z 5

Píseň zimy Píseň zimy S. Jae-Jones

Je divné, že anglická autorka děj své knihy situovala do Německa. Přitom je samotná stará Anglie možná ještě záhadnější a strašidelnější. Ale nechť - doma není nikdo prorokem, tak proč ne? Kniha mi přišla vhod, měla jsem právě náladu na nějakou zvláštní pohádku. A té se mi dostalo vrchovatě. Napsáno je to hezkým jazykem, příběh velké lásky i obětování je dojemný. Konec slibuje pokračování. Připomněla jsem si filmové Deváté srdce, pohádku Dva přátelé od Andersena, našlo by se takových na ono téma jistě víc. Atmosféra mystická, temná osudová erotika...jako četbu pro mládež bych ale knihu s čistým svědomím nedoporučila. Mohla by v mladých nezkušených hlavách napáchat pěkný zmatek. Dospívající mají už tak starostí dost. Knížka je příjemná, ale člověk musí přistoupit na to, že jde jen o pohádku a nadpřirozeno.

02.02.2018 3 z 5

Královské intriky Královské intriky Emma Riedová

Už podruhé jsem se přesvědčila, že tato autorka - možná zatím - pro mě není. Možná by mohla ubrat stránek, zhustit víc děj, aby lépe ubíhal.

28.01.2018 3 z 5

Spiknutí Starmoney Spiknutí Starmoney Jan Seghers

Zdařilá, solidní detektivka. Nepřekvapující propletence, nepřekvapující politické pozadí, ale dobře napsané. Nenudí.

31.12.2017 3 z 5

Pomněnčino dítě Pomněnčino dítě Amanda Prowse

Říká se "konec dobrý - všecko dobré", ale jak vidím, neplatí to vždy. Ta knížka je mimořádně, opravdu mimořádně čtivá. Hlavní hrdinka se mi zpočátku jeví jako docela odvážná holka. I ten její partner. Láska jako trám. Ovšem ani jeden ani druhý nedokážou jednat jako dospělý člověk. Na něj zadupe maminka a pohrozí mu, on srazí podpatky (pravda, se slzami v očích) a poslechne ji na slovo. Že by své milované Pomněnce nechal alespoň písemný vzkaz s vysvětlením, ho v tom rozrušení patrně nenapadlo. A matinka by o tom ani vědět nemusela, že jo. Možná to nenapadlo ani spisovatelku, pak by mohla příběh rozvinout jinak a hlavně pravdivěji. Pomněnka mě zklamala už docela. Nechá sebou cloumat, sama nevyvine absolutně žádnou iniciativu, aby se postavila svému naplánovanému osudu. Nechá se dokonce i provdat. Nevaří, trucuje, pláče a stále mluví do mušle (mořské, pochopitelně). K dovršení vší hrůzy s ní má její napálený manžel trpělivost, sice jí mušli vyhodí, ale na oplátku jí zaplatí výlet na Svatou Lucii za její ztracenou láskou. Že aby si to tam ujasnila. Tam dochází k dalšímu srdceryvnému shledání a rozloučení, tentokrát se Pomněnka překvapivě sebere a rozbřeskne se jí. Vrací se domů k nemilovanému muži, pochopí, kde je její místo, začne pečovat o domácnost, povije mu dcerunku. Tedy přesně tak, jak jí prorokovala její máma. Došlo na její slova. Holt, lásky se člověk nenají:) Happy end na konci románu mě dostal docela. Tedy....ále, radši nic. Kdybych do toho mohla mluvit, aspoň bych se POKUSILA najít svého adoptovaného synka, když už nic jiného. Propána, aspoň nějakou tu akci! Místo neustále zlomeného srdce a vzpomínek na časy, kdy si se Solem šeptala slůvka lásky. Myslila jsem, že o červenou knihovnu nepůjde. Ale půjde, půjde. Když se nad tím člověk zamyslí, je to opravdu škvár plný nesmyslů. Dobře napsaný.

24.12.2017 1 z 5

Marnotratná královna Marnotratná královna Jean Plaidy (p)

Hodně smutná četba. O to víc, že všichni víme, jaký bude konec. Královny je mi upřímně líto. Mohla dopadnout jinak, nebo svůj osud nemohla vůbec ovlivnit? Dostat se v tak útlém věku daleko od rodiny a padnout do hadího hnízda dvorských intrik, to nemohlo skončit dobře. Navíc, když ji provdali za člověka, který měl do pravého muže hodně daleko. Kniha se čte dobře, ale dobře mi při ní nebylo.

28.11.2017 4 z 5

Krásný holky Krásný holky Karin Slaughter

Když jsem koukla na komentáře pod sebou, docela se mi ulevilo. Mně totiž přišlo hodně divné, že po začátku, který sliboval svižné pokračování, se to "zvrhlo" v jakousi podivnou procházku dušemi žen a náznaky jejich minulosti. Jenže to bylo tak nekonečné, že počáteční dychtivost po zjištění, co se vlastně stalo s tou ztracenou dívkou, rychle upadala. Až upadla docela. Nebaví mě to, nedočtu to.

16.11.2017 2 z 5

Hříšná světice Hříšná světice Jan Bauer

Tak ne. Nedočteno. Nečekala jsem, že to bude...takové. Zpočátku jsem četla pozorně i dychtivě. Proto mi neuniklo, kolikrát se autor zmiňuje o Svatoplukových rodičích. Nešlo mi do hlavy, kde vzal ten íránský původ. A nezbylo, než si přiznat, že si pan Bauer opravdu hodně vymýšlí. Aby se staří Moravané nebo Češi zdravili slovy "nazdar" jako Sokoli, tak to by mi vskutku nenapadlo:) Je to čtení do vlaku, kdy po knížce moc nechcete. Ukrácení dlouhé chvíle. Ale času zas nemám tolik, aby mi záleželo na tom, jak svůj historický román autor ukončí. Odkládám v polovině.

14.11.2017 2 z 5

Perla Petrohradu Perla Petrohradu Kate Furnivall

To si snad dělá autorka legraci? Vždyť je to horší, než slohová úloha žáčka zš na dané téma! Ukázková JALOVOST. Paní spisovatelka si prostě řekla, že by mohla využít kulisy carského Ruska a mohl by z toho být zamilovaný román. Je to moc špatně napsané, kniha čtenáře uráží hloupými obraty, s historií to má společného velice málo. Revolucionáři vypadají jak z frašky a vůbec všecky postavy jsou příšerné. Nemá to nic z toho, co by kniha měla mít, aby aspoň trochu upoutala. Tomu se zkrátka věřit nedá a autorka by si měla dát hadr na čelo. Jsem opravdu naštvaná sama na sebe, že jsem téhle slátaniny dotáhla domů 3 ks a neodhadla jsem to v knihovně zavčas.

20.10.2017

Vlk v pasti Vlk v pasti John Connolly

Že bych byla tolik nadšená, jako ostatní čtenáři, říct nemůžu. Do poloviny knihy jsem četla a četla, pochvalovala si a těšila se na další stránky. Pak jsem začla mít problémy. Připadalo mi, že přibývá divných postav, které tam nebyly dřív a už vůbec mi nebylo jasné, proč tak jednají. Zkrátka - nebylo to ono a konec už vůbec neseděl k tomu, co předcházelo.

09.10.2017 3 z 5

Nelítostná Nelítostná Scott Bergstrom

Strhující a nervy drásající thriller. Od začátku do konce čteno jedním dechem. Hrdinka má můj obdiv za statečnost, cílevědomost a šikovnost dostat ze ze smrtelných nebezpečí. Touze uskutečnit svůj plán - vysvobodit otce - podřizuje všecko. Skvěle jsem si početla a doporučuji všem, co se chtějí dostat do světa špionáže a zločinu.

07.10.2017 5 z 5

Králova konkubína Králova konkubína Anne O'Brien

Ta Alice není určitě kladná hrdinka, jak bývá zvykem ve čtení pro paní a dívky. Alice je pro celý život poznamenaná svým původem a chudobou. Tím se dá vysvětlit její chování. Přesto není bez srdce a citu. Jen se ho bojí dát najevo, protože tuší, že by se jí to nemuselo vyplatit. Je cílevědomá. Je statečná, inteligentní, učenlivá a především jí jde o zajištěnou budoucnost. Není divu, po tom, čím prošla. Kniha je napsaná velice srozumitelně, čtivě a s porozuměním pro duši hrdinky. Barvitý příběh středověké anglické aristokracie nás upoutá přitažlivým vyprávěním. Doporučuji všem, kdo mají rádi romantické historické romány s dobrým koncem.

30.09.2017 5 z 5

Selský práh Selský práh Metoděj Jahn

Dnešní čtenář se nejspíš útrpně pousměje, jaké to tenkrát panovaly poměry. Jenže my jsme v botách hlavních hrdinů nechodili. Jenom si můžeme domyslit, v jakých situacích, tehdy neřešitelných, museli žít. Nevzdělanost, tvrdošíjné lpění na tradicích, kasty na vesnici, kdy bylo přísně zapovězeno zamilovat se jinak, než je zvykem. Kniha rozhodně není červená knihovna, kdy všecko dobře dopadne. Tady je to přesně naopak a tím spíš ze života. Všecko tu má přednost před lidským životem a zdravím. My víme, že je to špatné, ale lámat tradice se nedaří ani v dnešní, tzv. pokrokové době. Proč jinak by měli třeba Turci v Německu své vraždy ze cti?

23.09.2017 5 z 5

Noc nad Reykjavíkem Noc nad Reykjavíkem Arnaldur Indriðason

Pro mě nudná detektivka. Hlavní vyšetřovatel se při pátrání kolikrát zachoval tak, že jsem nad ním kroutila hlavou. Opravdu si myslil, že když dvěma podezřelým bratrům položí přímou otázku, jestli to a to udělali, tak že na ni dostane pravdivou odpověď?? Po pár kapitolách mě tak otrávil, že jsem se podívala na konec knihy a měla jsem to za sebou.

17.09.2017 1 z 5

Černý krkavec Černý krkavec Ann Cleeves

Solidní detektivka s dobrými ostrovními kulisami. Psychologie postav taky na jedničku. Přiznám se, že ač jsem od začátku tušila, kdo NENÍ vrahem, pravého vraha jsem neodhadla. A dověděla jsem se něco o Shetlandských ostrovech. Čtivá knížka, můžu doporučit.

16.09.2017 4 z 5

Život v hříchu Život v hříchu Eva Ava Šranková

Kniha je docela čtivá a mohla by být i dobrá, kdyby.....autorka psala o prostředí, které je jí trochu bližší. Ani psychologicky nejsou postavy dobré. Nejvíc ze všeho mi to bohužel připomíná jarmareční kalendáře typu "o tej Jenovéfě":)
Přestrojený žebrák, kterému klesne do náručí čerstvá vdova a zoufalá matka ztracené dcerky...ne, opravdu ne. Hodná dcera, která se prodává, aby zachránila umírající matku a která vzbudí vášeň v židovském lékaři...Strašné. Do odpadu to nehodím kvůli snaze, kterou autorka zcela jistě vynaložila.

13.09.2017 1 z 5

Kouzelník Kouzelník Jean-Marc Souvira

Od začátku jasný pachatel i jeho oběti. Na druhé straně tápající hledající policie, která si dává zdlouhavě dohromady všecko, co ji ke konci knihy přivede na stopu zvrhlého ďábla. A to všecko by nemuselo být a pár lidí by žilo. Stačilo by, kdyby si policie dala hned za začátku tu práci, aby si vyhledala všechny propuštěné vězně přesně v tu dobu, kdy začalo docházet k novým zločinům, podobným těm před 12 lety. Jistě by přišla i na to, čím se propuštěnci ve vězení vyučili a že je tam jeden instalatér....no, a my bychom zas neměli tu dlouhou detektivku:)

13.09.2017 3 z 5

Mikro Mikro Michael Crichton

Myslím, že je to spíš knížka pro mládež. Jednoduchá, napínavá podle všech pravidel se schematickým rozdělením postav. Hlavní padouch kontra ostatní. Ze začátku mě to celkem bavilo, jenomže pak přicházely nesmysly a to já ráda nemám. Jestliže někdo měří tolik, co po zmenšení oni, není prostě možné, aby snědli celou tabulku čokolády na posezení! Stejně tak jako po nálezu mačet nemohla statečná hrdinka tou mačetou mávat nad hlavou. Takže jsem dolistovala na konec a přidávám se k těm, co to prohlašují za dost slabý literární počin.

08.09.2017 2 z 5