orinka3 orinka3 komentáře u knih

Koruna Koruna Nancy Bilyeau

Ani špatné ani vynikající....ale mnoho zbytečných slov na můj vkus. Poněkud se to táhlo. Kdyby to proškrtala, mělo by to švih, styl špatný nemá. Ono taky dost záleží na překladu, že jo...Prolistuju ještě i Kalich a pokud bude stejného ražení, nebudu se s ním trápit.

22.04.2016 3 z 5

Herečka Herečka Magda Váňová

Knížka se mi trefila do nálady, tak jí dávám poctivé 4 hvězdičky. Na pět to není, ale pořád je to dobrá četba. Postavy jsou uvěřitelné, není to zas taková idylka, takže to knihu poněkud povyšuje nad klasickou červenou knihovnu. Hrdinka je trošku rozmazlená a namyšlená, ale to k její profesi vlastně patří. Dcerunka je docela spratek, snad se z toho časem dostane, až pozná nouzi:) Závěr knihy mě uklidnil, protože jsem celou dobu čekala, kdy se zase objeví zapuzený malíř. Konec dobrý - všecko dobré. Příjemné čtení, člověk si u něj parádně odpočine. Ale korektor by zasluhoval, pokud tedy byl, hrubky tam jsou, ne že ne...

14.04.2016 4 z 5

Útěk z Čečny Útěk z Čečny Zdeněk Novák

Málo přitažlivý titul, to nejobyčejnější příjmení autora. Ale jak nás zdání klame! Knížka je určitě na pět hvězdiček. Prostými slovy bez patosu je vykreslený příběh ženy, pro kterou válka v Čečensku znamenala ztrátu domova, rodiny a životních jistot vůbec. Co se týče migrantů jsem měla donedávna jasno. Jenže po přečtení knížky mě to donutilo k úvaze, že člověk nemá uvažovat zbrkle. A rozlišovat. Celou knížku jsem protrpěla strachy o paní, která si za každé situace zachovala osobní hrdost a obrovskou statečnost. Kdo z nás by se dokázal vzpamatovat po šíleném masakru, kdy by přišel o oko, zuby i důstojnost?
A ještě aby se bál veřejného odsouzení za provinění, kterého se na něm dopustili jiní? Její dcerku chtěla rodina zabít, protože šlo o následek znásilnění a nechtěli ji přiznat sousedům, aby zachránili aspoň matku a čin utajili. Strašná tradice i náboženství. Jen kvůli tomu, že jde o ženu...A ona se vzepřela a i kvůli dcerce odešla od zbylé rodiny i domova. Kdo by dokázal putovat s kojencem a malým chlapcem jen tak, bez jasných vyhlídek? Vždycky si věděla rady. Jejího synka jsem obdivovala. Za to, jakou jí byl i přes nízký věk oporou. Pořád jsem čekala nějakou další tragédii. Naštěstí tentokrát nešlo o život, ale okradení ve vlaku, když to byly její jediné peníze a rozhodovaly o jejím osudu. Tak to mě opravdu naštvalo. Holky si ani neuvědomovaly, co spáchaly. Přesto se nad našimi poutníky nebe smilovalo a poslalo jim do cesty hodnou paní, která se jich ujala. Ale bez pracovitých rukou hrdinky a jejího odhodlání mít konečně bezpečný domov pro své děti by se ho nedočkala. Konec je téměř filmový a moc jí ho přeju. Vřele doporučuju jako výbornou četbu k zamyšlení, o zábavě se mluvit nedá. Na to je to až moc skutečné a vážné.

13.04.2016 5 z 5

Ukradená – Útěk ze Sýrie Ukradená – Útěk ze Sýrie Louise Monaghan

Pro mě nudné, ne příliš dobře sepsané. Příliš popisné, chybí tomu život.

07.04.2016 2 z 5

Půlměsíc nad Dunajem Půlměsíc nad Dunajem Jana Solemová

Nene, takhle to nemělo dopadnout. Autorka nezvládla slibné téma, ukousla si příliš velké sousto. Postavy v knize působí nepřesvědčivě, jsou neživotné. Jako pimprlata z loutkového divadla, která vodí a za která falešným hlasem mluví amatér. Děj přešlapuje na místě,je tu plno zbytečných dialogů a příběh se neposouvá. Boj s Turkem není často zpracovávaný, škoda. Těšila jsem se na dobrý román a ono z toho vyšlo tohle. Jednu hvězdičku si autorka za svou snahu zasluhuje, jinak by se asi zatím neměla pouštět do větších projektů. Když to srovnám s minulou četbou - Požárem od Ebertové, je to nebe a dudy. Tady naprostý úhor, tam kolotá život a teče horká krev.

25.03.2016 1 z 5

Volání Kalahari Volání Kalahari Patricia Mennen

Po přečtení dvou kapitol si říkám: jak je to čtivé, tak je to blbé. Že já si to půjčovala....tohle může číst jenom ten, kdo vůbec neuvažuje. Jednu hvězdu ponechávám za dobrou čtivost, ta se tomuhle škváru upřít nedá. Typický německý kýč.

21.03.2016 1 z 5

Poslední šamanka Poslední šamanka Barbara Wood

Dočetla jsem se smíšenými pocity. Vím, že je to autorovo právo, ale nechat zemřít skoro všecky hlavní postavy, tak to mě hodně naštvalo. Čekala jsem něco jiného. No, a závěr knihy, ten už jsem přeskakovala. Pro mě to bylo těžko stravitelné a až příliš mystické. Ještě tak nejlepší postava knihy se mi jeví Bettina. Sice záporná až běda, ale podle mě nejlíp psychologicky zpracovaná.

07.03.2016 3 z 5

Za bílého dne Za bílého dne Mary Higgins Clark

Zcela jednoduchá skladba příběhu podle osvědčeného amerického modelu. Velmi schematické. Žádná přidaná literární hodnota, Tohle pro mě fakt není, i když se to dobře čte.

05.03.2016 2 z 5

Život Ruth Život Ruth Donald McCaig

Co to je?!................ Začala jsem číst v naději, že si přečtu o jedné ze zajímavých postav Jihu proti Severu a pořád jsem nemohla přijít na to, co to vlastně čtu. Dějepisná fakta? Nebo je to politika? Pokus o vtipné zpracování dějin? Děsně pomotané, bez nějakého stylu, prostě - to se nedá. Knihu po pár stránkách odkládám a beru si jinou, protože číst toto dál je naprostá ztráta času. Pan autor by si měl jít lehnout:)

04.03.2016

Lovci perel Lovci perel Colin Falconer (p)

U Falconera jsem zvyklá na složitější děj. Tohle je vysloveně dobrodružná knížka, postavy jsou zajímavé, ale trošku jednoduché. Velice dobře se to čte, je to jako akční film. No, a šťastný konec teda nečekejte...

04.03.2016 3 z 5

Varus Varus Iris Kammerer

Ne a ne se začíst. Pořád se tam jedná, stoluje, přechází odněkud někam...nejsem čtenářka, která přeskočí kapitoly a čte od poloviny knihy. Podle mě kniha nemá spád ani potřebnou životnost. Chybí mi napětí, poutavý děj. Kniha je přeplněna jmény, která se navzájem pletou - Valus, Varus...tak na to opravdu nervy nemám. Potvrzuje se mi, že Němci píšou těžkopádně (až na čestné výjimky:)

27.02.2016 2 z 5

Coco a Igor Coco a Igor Chris Greenhalgh

Je to jakési divné čtení. Jazyk originálu posoudit nemůžu, ale překlad - nad tím kroutím hlavou. Divné výrazy, tiskové chyby....no, tuhle knížku si odpustím. Je mi něčím hodně nepříjemná. Ale aspoň mě přiměla podívat se do Wikkipedie na informace o hlavních hrdinech.

22.02.2016 1 z 5

Srdce v temnotách Srdce v temnotách Táňa Keleová-Vasilková

Velice jsem váhala, jestli to mám přihodit k hromádce půjčovaných knih. Titul mi totiž silně připomínal Srdce v deliriu:) Ale co, mávla jsem rukou, občas je třeba i něco jednoduchého před spaním. Takže jsem čím dál udivenější došla do poloviny knížky.... a DOST, končím. Jestli něco nesnáším, tak hromádky neštěstí. Ta ženská celou knížku (teda aspoň tu půlku a nevěřím v nějaký obrat) profňukala, spokojená byla jen tehdy, když měli dost peněz. Trpělka trpělivá ubohá. Ke všemu chytne neštovice, ovdoví...bohužel mi nenapadá nic přiléhavějšího, než české jadrné NA POSR*NÉHO I HAJZL SPADNE a ona ta neštěstí svým životním postojem prostě přitahovala. Nechápu firmu, která si ve vedení drží hochštaplera, pro kterého přijede policie, nechápu už vůbec, proč ho nahradili nevyrovnanou alkoholičkou. A do třetice nechápu hrdinku, která si nechá s odpuštěním kálet na hlavu, nepráskne dveřmi a nehledá si jinou práci. Všecko, co se jí stalo, si zasluhuje, slepice. Velice pomatený, od života odtržený románek pro ženy, jednu hvězdičku dávám za čtivost.

12.02.2016 1 z 5

Strach zemřít Strach zemřít Lisa Jackson

Spíš podprůměr. Do třetice mám smůlu na dobrou knížku. Zpočátku se zdálo, že to bude zajímavé, napínavé a že to bude mít švih. No, tak zase nic. Nehledě k tomu, že pachatel každého ihned napadne, je kniha zbytečně vycpaná milostnými eskapádami, o které - aspoň já - v detektivce vůbec nestojím. Jednu hvězdičku dávám za čtivost, zbytek nestojí za hovor.

09.02.2016 1 z 5

Palác rozkoší Palác rozkoší Kate Emerson

Docela příjemné čtení, ale od poloviny jsem se začala kapánek nudit. Přece jen se dost opakovaly situace s královskými zábavami, hrdinčina snaha dopátrat se rodinného tajemství se táhla a táhla. Dokonce jsem si musela vzpomenout i na Zlý vítr z hor:). Každopádně je kniha psána vkusně. Jindřich VIII. býval v mládí fešák, z dějepisu ho bohužel známe spíš jako obézního krutovládce, takže je příjemné přečíst si o něm i něco jiného. A opět jsem se ubezpečila v názoru, že žít u dvora nebyl žádný med.

01.02.2016 3 z 5

Karneval Karneval M. R. Lovric

Nemohla jsem se prokousat začátkem. Mnohomluvné, přesto málo působivé, literární styl mi nevyhovuje. Takže jsem to nezkoušela dál, knížka mě nebavila, nechytla. Vracím nedočtenou.

25.01.2016 2 z 5

Klášterní madrigal Klášterní madrigal Vlastimil Vondruška

Taková kulišárna! Než jsem přišla na to, co vlastně čtu, musela jsem se párkrát vrátit a ujistit se, že jde to čirou fikci a politickou satiru. Doznávám, že jsem se ze začátku upřímně smála a bavila. Jenomže...posléze to přece jenom trochu unaví. Je to jako se sci-fi: děsně rychle stárne a když se nečte v pravý čas, už to pak není ono. U pana Vondrušky si cením jeho historických detektivek případně několikadílných románů z minulosti. Tady si myslím, že si potřeboval odpočinout a udělat si legraci ze současníků. Můžu doporučit jako lehounké čtení pro rozptýlení.

16.01.2016 3 z 5

Drsný je zákon mé země Drsný je zákon mé země Tore Kvaeven

Pro mě nestravitelná kniha. Krvák plný cizích jmen válečníků, kromě povídání o bojích a bojování tam v podstatě o nic jiného nejde. Tedy na začátku knihy, nečetla jsem do konce, tak se omlouvám těm, kdo se poctivým a trpělivým čtením dočkali něčeho lepšího. Lyndon holt nasadil laťku a tou teď poměřuju ostatní.

16.01.2016 2 z 5

Dcera Sieny Dcera Sieny Marina Fiorato

Pro mě dost odtažité téma. Nemohla jsem se vcítit do soupeření rivalů a systému contradas, kde vlastně všichni intrikují, popisovaná krajina i hrdinové jsou mi cizí. Příliš pompéznosti, příliš intrik a kniha je ve svém základu vznešená červená knihovna. A ta potvora Nicoletta, služebná? Nějak se ke konci knihy vytratila, bez trestu. Špatně napsané to určitě není, ale za srdce mě to nebralo.

15.01.2016 3 z 5

Dívka z Ďáblova močálu Dívka z Ďáblova močálu Liselotte Hammer

Hm, vidím, že čtenáři přede mnou mají pravdu, detektivka nemá správný šmrnc, jaksi se to pořád divně táhne a je to až únavné. Už jsem vážně četla lepší.

06.01.2016 2 z 5