orinka3 komentáře u knih
Slabší kniha pro mě neznámého autora, vcelku mě to dost nudilo a nedočetla jsem. Život na ekofarmě si představuju jinak, v knize je spousta klišé.
Poutavě popisovaný tragický příběh ženy, která v rozporu s titulem knihy našla tolik odvahy, že svého ničitele dostala do vězení. Je strašné, že dítě, které byla odmalinka zneužíváno zvrhlíkem, týráno vlastní matkou, nebylo nikým bráno vážně a nedovolalo se pomoci. Divím se, že to vlastně přežila. Jak je možné, že lékaři nepoznali, proč je holčička celá rozbolavělá a nemocná? Takhle malé děti přece nemůžou být pohlavně nemocné, není normální, aby tak malé děvčátko nebylo pannou? Selhal celý systém ochrany, sociálka byla lhostejná a přehlížela jasné příznaky násilí, jen aby nemusela konat. Je dobře, že se Karen nevzdala a bojovala, třebas hlavou proti zdi. Sama musela shromáždit tak pádné důkazy, že před nimi nemohla policie ani soudnictví zavírat oči. Vysledek stál za to, i když...zvrhlík se dostal do vězení až na sklonku života a prohnilý systém mu umožnil věnovat se jeho úchylné a kruté zálibě po celý aktivní věk.
Kniha průměrná, rutinně napsaná. Americké prostředí se patrně neobejde bez neustále se opakujících dotazů "jsi v pořádku?" Čte se dobře, ale klouže po povrchu, kvůli plytkosti hodnotím jako méně zdařilou.
Něco jako akční film. Vlastně ani není třeba číst to pořádně, nic zvláštního se neděje. Příprava na boj, boj samotný, situace po boji. Jednoduchá četba, jednoduchý a průhledný děj. Klad = dobře se to čte.
Strašný život. Loutka, přesouvaná na šachovnici politiky. Neustálý strach o život, postavení. Kniha mě příliš nenadchla, příliš mnoho postav a potvrzení podezření, že na vysoké politice i tak tradiční země jako je Anglie, není naprosto nic ušlechtilého. Mocenské boje bez skrupulí.
Vtipné a živé líčení současné Indie. Já si vždycky Indii představovala jako zemi náramné špíny a přelidněnosti, a ono to tak vcelku asi je. Knihu jsem SKORO dočetla. Bavila mě tak asi do poloviny. Pak už to bylo pořád dokola, příliš se věnovala náboženským otázkám a já čekala spíš něco z běžného života. Je to docela fajn knížka pro ty, kdo se do Indie vypravují za duchovnem. Aspoň nebudou tolik rozčarovaní:)
Ani moc dobré, ani vyloženě špatné. Slibný námět zabila autorka přílišnou detailností. Tak jaksi...pořád dokolečka. :)Nevím, s kým knihu konzultovala, ale určitě by bylo prospěšné seškrtat popisné pasáže a trošku víc se věnovat příběhu, knihu jím víc oživit a méně poučovat. Jako regionální literatura má kniha nepochybné kouzlo. Ale méně je více, i v literatuře. A hlavní hrdinka...docela mě baví popis jejího sexuálního života. Jakmile zjistila, že její tělesné potíže pramení z nedostatku sexu (vysvětlila jí to místní léčitelka a zdravotnice, kovářka), žije naplno! Dá se říct "ze zdravotních důvodů" S tím anebo s tím, v přírodě, v komůrce - jak se jí někdo líbí, žádný problém. Docela mě překvapuje, že ve století, o kterém se píše, byly tak uvědomělé ženy!:)
Zbytečně obsáhlá kniha. Plytká, všední jazyk. Nezajímavá. Tohle slyším kolem sebe neustále, kvůli tomu nemusím ztrácet čas četbou. Lituju, ale není dobrá.
Celkem stereotypní povídání o životě prostitutky s happy andem na konci knihy. Dost naivní zakončení, trošku moc uspěchané. Navíc podle mého není moc dobré prolínání se dvou vyprávějících postav (na začátku knihy), přičemž jedna vzápětí v podstatě zopakuje to, co předtím řekla ta druhá. Nic moc čtení, navíc plné hrubek. Když někdo píše knihu, měl by ji psát i správně. A ano, samozřejmě souhlasím, že dobře fungující rodina skýtá jakous takous záruku, že se dívka na scestí nedostane. Konec těžko uvěřitelný, ale dejme tomu...
Dost špatná kniha. Jednu hvězdičku dávám kvůli tomu, že ke konci pobytu skutečně trpěla a že to přežila. Ale psát to měl radši někdo jiný. Pořád dokolečka jedno a to samé. Nepochopitelné jednání hlavní hrdinky. Na vlastní oči vidí kruté zneužívání švagrové, přesto je s manželem dál jakoby se nechumelilo. Od poloviny příběhu jsem jen listovala, abych zjistila, že píše stále totéž. Děvče se mi zdá trochu jednoduché, pudové, to se pak holt nedá nic jiného čekat, než život v průšvihu. K četbě neradím, ztráta času.
Tato kniha podle mě nepatří do knihovny pro dospělé. Je napsána schematicky a připomíná mi hru na honěnou. Na konci každé kapitoly totiž autorka na čtenáře udělá BAF v podobě nějakého strašidýlka nebo příhody. Za čtivost se sluší přiznat hvězdička, ale jinak se to opravdu nepodařilo. Klišé. V knize jsou navíc takové blbosti, že ji nelze brát vážně ani po třetím pivu!! Skoro nevěřím, že se pod takovou snůšku pitomostí Woodová podepsala.
Knihu jsem v knihovně prolistovala, téma se mi zdálo velice přitažlivé, tak jsem si ji půjčila. Jenomže jsem se bohužel nezačetla. Hlavní postavy mi ani moc sympatické nebyly, kniha mě nijak dějově nestrhla. Možná proto, že mi trošinku připománala indiánky, na které jsem nikdo nebyla...jsem zvědavá, jestli bude mít někdo podobný názor nebo jestli je to jen tím horkem, že mě to moc nebavilo. Nedočetla jsem.
Nezačetla jsem se. Pro mě je kniha nudná, vlastně jsem dost dobře nechápala, co vlastně hrdinka Priorová chce. Možná na tom bude s četbou někdo líp než já, ale já knížku ani ne v polovině odložila. Ne, nedá se to. Tedy já to nedám.
Příjemné odpočinkové čtení. Je vidět, že autorka život dobře zná a nemusí si nic krkolomného vymýšlet. Ano, tohle se stává a při čtení si uvědomuju jak je mi vlastně dobře, když jsem relativně zdravá a nikdo mi polštář na obličeji nedrží:). Je to " literatura "pro ženy", ale spisovatelka dokazuje, že i ta může být kvalitní, když se jí chopí dobrý autor.
Velmi dobře napsaná kniha, autorka prokazuje hluboké znalosti věci. Vtipné, důmyslné... Přesto mi kniha neseděla. Nedokázala jsem se jí prokousat. Připadá mi, že se Židé příliš prožívají a soustředí se jen na svou minulost, náboženství a zvyky. Omlouvám se, možná je to jen má chyba, ale tato tématika je pro mě příliš cizí, nedokážu ji pochopit. Takhle Vzorek bez ceny a pan biskup od Norberta Frýda, to je jiný kafe!
Jednoduše napsáno, snadné čtení. Jsem za polovinou knihy a stále žádný děj, jen popis různých pobytů v různých prostředích. Chybí mi víc dynamiky. Navíc už jsem našla dvě chyby v textu, to by se stávat nemělo. Kniha je příjemná, neurazí, nenadchne. Pro horké letní dny jako stvořená!
Zajímavá kniha. Rozhodně se dobře čte, je napínavá, nevšední obsah. Dvě třetiny knihy jsem přečetla jedním dechem. Pak mi začly trošinku vadit maličkosti, jako nechutný hmyz, rojící se všude možně (asi jako v Indiana Jonesovi:), pak se mi zdálo, že autor knihu trošku natahuje a přistihla jsem se, že už se těším, až bude konec. Přesto knihu doporučuji jako dobře napsanou dobrodružnou literaturu.
Minulý týden jsem byla v knihovně a půjčila si tři Váňové najednou. Protože se mi od ní její první knížka moc líbila - Přítulný Zajíček. Všechny knížky jsem četla s chutí, ale přiznávám, že druhou a třetí už s menším nadšením:) To není chyba Váňové, ale moje. Samozřejmě to není žádná hluboká literatura, beru ji jako relaxaci. Ovšem nikomu nedoporučuju číst její knihy jednu po druhé jako teď já. Pak si každý všimne toho, že vlastně točí jedno jediné téma - žena středního věku, milostné problémy...nic proti, možná narazím na nějakou, která se odchýlí od její běžné tématiky. Obávám se, aby nespadla do rutinního psaní.
Knížku jsem četla s velkým zaujetím. Když se podívám na současný život kolem, kolikrát jsou skutečné příběhy ještě víc nepravděpodobné. Takže knihu hodnotím na výbornou za čtivost i obsah - až na jednu výjimku: závěr. Při jeho pročítání se mi náhle před očima ocitl závěr filmu Limonádový Joe. Paní Váňová měla těch šťastných náhod trošinku ubrat. Méně by bylo více.
Velmi čtivá historie, příběh zajímavý, psychologie postav promyšlená. Pěkná knížka, co zaujme a v knihovně by chybět neměla. Loukotková to samozřejmě není, ale i tak jde o velice slušnou literaturu.