p3tris p3tris komentáře u knih

Květen 1945 v jižních Čechách: Nová místa, nová dramata Květen 1945 v jižních Čechách: Nová místa, nová dramata Vladimír Kos

Pokračování beznadějně vyprodané knihy z roku 2012 je znovu plné fotografií, z nichž některé jsou publikovány poprvé. Sálá z nich atmosféra konce války, osvobození, ale i posledních obětí. Pokud máte rádi vojenskou techniku, nebo pocházíte z jihu Čech, bude pro vás kniha o to zajímavější.

02.12.2019 5 z 5

Prahou pod pancířem povstalců Prahou pod pancířem povstalců Tomáš Jakl

Kniha je uvedena velmi zajímavou "Souhrnnou zprávou o bojích útočné vozby ve dnech 5. až 9. května 1945" od plk.gen.št. Vltavského. Což je dosti nadnesený název, protože "útočná vozba" pražských povstalců neměla jediný plnohodnotný tank. Pouze několik lehkých nedostavěných stíhačů tanků Hetzer z ČKD, vyzbrojených vesměs kulomety, pár zastaralých francouzských lehkých tanků a několik obrněných vozů. Přesto jsou jejich fotografie velmi zajímavé a vystihují atmosféru květnových dnů. Zájemce o vojenskou techniku bude jistě znát finální podobu povstaleckého Hetzeru z Lešan, ale v této publikaci může sledovat jeho postupnou proměnu. Stejně tak nasazení ostatních stíhačů nebo improvizovaně vyzbrojených vozidel. Kniha se určitě neztratí v knihovně zájemce o historii nebo modeláře.

02.11.2019 4 z 5

Květen 1945 v jižních Čechách Květen 1945 v jižních Čechách Vladimír Kos

Kniha není vlastně nic jiného, než sbírka fotek z Jižních Čech v květnových dnech 1945. Ale ty momenty jsou tak silné, že si jí určitě stojí za to prohlédnout. O to zajímavější budou pro lidi, kteří se zajímají o vojenskou techniku a vojenství vůbec. A pokud, stejně jako já, denně chodíte po náměstí ve Vodňanech, ulicemi Bavorova a jezdíte nakupovat do Prachatic a Písku, určitě v ní najdete plno známých míst. Škoda, že některé popisky k fotkám nesedí. Ale to je jen malá piha na kráse.

01.11.2019 4 z 5

Záhady Záhady Stan Sakai

Jak už název napovídá, v této knize půjde hlavně o vyšetřování. Usagi se spolu s inspektorem Ishidou pustí do pátrání v několika spolu souvisejících případech. Do cesty se mu tentokrát připletou zlodějky Kitsune a Kiyoko a nová postava, japonský "Robin Hood", nindža Nezumi. Jako bonus a nenásilné seznámení s manga kulturou jsou zde dva chibi příběhy, které Stan napsal se svojí ženou. Jde o krátké komiksy s "roztomilými" verzemi postaviček pro děti.

31.10.2019 5 z 5

Ekhö: Zrcadlový svět 5 a 6 Ekhö: Zrcadlový svět 5 a 6 Christophe Arleston

Ekhö je nádherně fantastický svět. V prvním příběhu se Mravena vydává do Říma v doprovodu italského šlechtice, který jako by vypadl z oka Aladinovi. A tam odhaluje nejen spiknutí tradicionalistických prikónů ve Vatikónu, ale i něco o původu tohoto světa a své úlohy v něm. V druhém se jako agentka popové hvězdy, která čelí pro svou otevřenost útokům fanatické náboženské sekty, vydává na americký jih.

14.10.2019 4 z 5

Gantz 24 Gantz 24 Hiroja Oku

Oku má neskutečnou fantazii, protože démon poskládaný z nahých ženských těl se jen tak nevidí. Nehledě na způsob, jak se ho jeden z hrdinů zbaví a následná reinkarnace v šupinatého démona s jelení lebkou. Tohle opravdu může vymyslet asi jen Japonec. Na pozadí toho bojuje obří gundan s býko-pavoučím démonem a nakonec i nejsilnější z ósacké skupiny, Hačiró Oka, ve speciálním bioobleku. Většina z hrdinů je mrtvá, nebo těžce zraněná a dobrodružství v Ósace se blíží do finále.

05.09.2019 4 z 5

Máme holé ruce Máme holé ruce Štěpán Mareš

Mám rád Zelenýho Raoula, potažmo Štěpána Mareše. Tahle kniha je něco takového, jako "co se do Raoula nevešlo, aneb nástřely nápadů". V každém případě mi připadne, že dnes už by taková sbírka kreseb nevyšla, protože by byla pro většina vydavatelů "za hranou". A, bohužel, některé z vtipů se staly realitou, z čehož až mrazí.

12.08.2019 4 z 5

Profesorova dcera Profesorova dcera Joann Sfar

Vlastně je to milostný román z viktoriánské Anglie s tragickou kriminální zápletkou. A s mezigeneračními problémy mezi rodiči a ratolestmi. Ale také s dost bizarními postavičkami. I díky kresbě je to taková pohodová jednohubka, u které se párkrát usmějete, ale za týden už si na ní nevzpomenete.

06.08.2019 3 z 5

Americká vojenská letadla 2. světové války Americká vojenská letadla 2. světové války David Donald

K hodnocení knihy stačí vlastně jediné. Udělat Ctrl+C a Ctrl+V z jiné autorovi publikace, z "Bojových letadel Luftwaffe". Podobně jde o téměř souhrnný soubor typů, které používalo americké armádní letectvo během druhé světové války, včetně těch méně známých nebo prototypů. Určitě se nejedná o nejucelenější přehled, ale pokud potřebujete rychle najít základní informace ke konkrétnímu letounu, na stránkách této knihy nejspíše budou.

01.07.2019 5 z 5

Gantz 23 Gantz 23 Hiroja Oku

Bitva proti démonům Tengu a Imugami vrcholí. Ale ze všeho nejhorší je hlavní démon Nurarihjon, který dokáže měnit podobu a nepůsobí na něj zbraně od Gantze. Tým má další oběti a poradit si s ním nedokáže parta z Ósaky. A mezi tím zasahuje vojsko proti obřímu Gjúkimu, který ničí město ve stylu známé Godzily.

14.06.2019 4 z 5

Jednomotorová bombardovací a torpédová letadla 1939 - 1945 Jednomotorová bombardovací a torpédová letadla 1939 - 1945 Zbyněk Válka

Od roku 1996 vydal autor tři knihy, zabývající se stíhacími letadly z druhé světové války. Obsahovaly nejznámější stroje, seřazené podle států. Tento koncept zůstává i zde. Nejde o strohý technický popis, ale o stručně a celkem čtivě napsanou historii vývoje a nasazení jednotlivých typů, občas obohacenou o nepříliš známé zajímavosti. Odborník v knize nejspíše nic nového nenajde, ale pro začátečníka může jít o dobrý první krok k poznávání druhoválečného letectví.

03.06.2019 3 z 5

Pohádka Pohádka Raymond E. Feist

Feist se svou Midkemií (a ještě více Kelewanem) patří k mým nejoblíbenějším spisovatelům. Tentokrát přenesl příběh do současné Ameriky (tedy v době napsání knihy současné, do osmdesátých let) a nechal se inspirovat starými irskými mýty, pohádkami a bezesporu i Snem noci svatojánské. První dvě třetiny knihy jsou klasickým hororem. Nejvíce se podobají románům na obálce zmiňovaného S. Kinga. Což není výtka, ale přednost. Rodina v tajemném, lesem obklopeném, stavení je konfrontována s neznámým zlem, přičemž nejohroženější jsou dva malí chlapci, dvojčata. Poslední část je pak téměř čistokrevné fantasy s nadpřirozenými bytostmi i mágy. Jak jsme u autora zvyklí, píše velmi čtivě a vyvaroval se i největší z neduh některých jiných knih, tedy uspěchaného konce. Kdo má Feista, potažmo Kinga rád, s touto knihou chybu neudělá.

10.04.2019 4 z 5

Gantz 22 Gantz 22 Hiroja Oku

S ósackou skupinou není snadné vyjít a Katovi ze musí podařit nasbírat 100 bodů, aby oživil Kurona. A přesně za sto bodů je i hlavní cíl mise. Ale není sám, kdo ho chce ulovit. Motivací jednoho z upírů je třeba ztracený prst. A nebo sympatie k upírce, které si není ochoten přiznat.

02.04.2019 4 z 5

Ples oběšenců Ples oběšenců Arthur Rimbaud

V rozhárané pubertě se pro mě Květy zla staly doslova Biblí. Vybral jsem si Baudelairea a ostatní "prokleté" ignoroval. Dnes už vím, že to bylo přezíravé, protože Rimbaudovi verše jsou stejně silné. V některých případech bych je od sebe dokonce nedokázal rozeznat. V tomto krátkém výběru třináct komiksových autorů zpracovalo třináct básní. Každý uchopil téma po svém, někdo ho přesunul do přítomnosti, ale v bublinách se nikdy neobjevuje nic jiného, než Rimbaudův text. Ten také každý jednotlivý komiks spolu s výňatkem z životopisu uvádí. Možná, pokud by se mi dostala před pětadvaceti roky do rukou tato kniha, byla by Rimbaudova stopa v mém životě výraznější, než Baudelaireova.

09.03.2019 4 z 5

Láska podle Snoopyho Láska podle Snoopyho Charles Monroe Schulz

Dnes je svatého Valentýna. A i když patřím do generace, co tento "svátek" neslaví, knihu jsem si patřičně užil. Ta je totiž valentýnek a lásky - i když většinou neopětované - plná. Budeme svědky platonického vztahu Charlieho Browna s nikdy nenakreslenou Zrzečkou i jeho (snad jedinému oboustrannému) románku na táboře. Uvidíme trápení Lucy s Shroederem a Sally s Linusem, či prazvláštní Woodstockovi lásky. A samozřejmě milovníka z největších - Snoopyho. Mnozí z nás se v tomto povedeném výběru určitě najdou.

14.02.2019 5 z 5

Me-163 Comet Tajemný dravec Me-163 Comet Tajemný dravec Wolfgang Späte

S respektem k Wolfgangu Spätemu musím říct, že podobně laděná kniha od jeho spolubojovníka Mano Zieglera mě bavila víc. Späte byl totiž více než zkušební pilot velící štábní důstojník. Velká část knihy tak nepopisuje boj s nepřítelem, ale s byrokracií. Stejně tak si ze své pozice nemohl dovolit kamarádský vztah s ostatními letci (snad s výjimkou Rudolfa Opitze), který bývá kořením válečných vzpomínek. Přesto je pro každého, který se zajímá o válečné letectvo, plná zajímavých informací. Bohužel zamrzí mnoho nepřesností, ať napsaných už v originálu, nebo zapříčiněných špatným překladem a korekturou. Počínaje špatným přepisem německých typů Me-163 místo Me 163 bez pomlčky, přes prazvláštní označování sovětských typů jako J-18 nebo La-15, záměnu "kanónů" za "kulomety", až po vyložené nesmysly jako pětimetrový (místo pětimotorový) He 111Z.

07.02.2019 4 z 5

Letecké války a letadla v Latinské Americe 1912-1969 Letecké války a letadla v Latinské Americe 1912-1969 Dan Hagedorn

Latinská Amerika je světadíl, kde během 20. století probíhaly průběžně stále nějaké konflikty. A letectva nezůstávala pozadu. Kniha je plná pro Evropana exotických typů, nebo naopak známých letadel v zajímavých zbarveních. Každá kapitola je uvedena stručným popisem konfliktu, za nímž následují fotografie s popisem, někdy doplněné barevnými bokorysy. Své si v ní najde určitě každý milovník letectví. Stejně tak může posloužit modeláři v inspiraci k ozvláštnění sbírky letounem ve vymykajícím se zbarvení.

16.01.2019 4 z 5

Průvodce světem plastikového modeláře - Pokročilé techniky Průvodce světem plastikového modeláře - Pokročilé techniky Jakub Vilingr

Ďábel je skrytý v detailu. A u plastikových modelů to platí dvojnásob. V "Pokročilých technikách" se Kubrt dělí o zkušenosti, jak právě takovými detaily model oživit. Ať už se jedná o různá táhla, krytky, lanka nebo nové nýtování. V druhé polovině knihy se věnuje povrchové úpravě. Dnes již téměř nepostradatelným metodám pre a post shadingu, přirozeným kovovým povrchem nebo provozním znečištěním. To vše je bohatě dokumentováno fotografiemi. Stále platí, že nejde o dogma, ale jednu z cest, kterou autor podle svých bohatých zkušeností nabízí.

08.01.2019 4 z 5

Panavia Tornado Panavia Tornado Petr Cenker

Tornádo bylo jedním z evropských projektů, které vzniklo ve spolupráci Velké Británie, Německa a Itálie. Kromě těchto zemí ho do své výzbroje zařadila i Saudská Arábie. Publikace se zabývá vývojem útočné i stíhací verze a nasazením v Iráku a na Balkáně. Jak je u série zvykem, obsahuje i podrobný popis výzbroje včetně různých srovnávacích tabulek. Pro milovníka moderního letectví představuje dobrý zdroj informací.

05.12.2018 4 z 5

Malované dějiny Evropy Malované dějiny Evropy Vít Haškovec

Kniha krásně navazuje na sérii Obrázků z dějin, se kterou začali Jiří Černý a Jiří Kalousek už v roce 1987. Tentokrát se noví autoři soustředí na dějiny celé Evropy a přizvali si k tomu hned šest ilustrátorů. Každého s vlastním jedinečným stylem. Mě nejvíce sedla jakoby linorytová kresba Vojtěcha Domlátila, která se k antice perfektně hodí a novověk Matyáše Namaie v klasické komiksové formě. Ale to je jen subjektivní pocit a ostatní mohou preferovat zase něco jiného. Ani texty neztratily na vtipu a knížka určitě obohatí výuku dějepisu nejednoho školáka.

06.11.2018 4 z 5