pajaroh pajaroh komentáře u knih

Který vítr mám proklínat Který vítr mám proklínat Marina Ivanovna Cvetajeva

Básně samy o sobě jsou čtivé, rým i skladba pěkně zapadají. To hlavní - obsah, význam, atmosféru - jsem pocítila až díky životopisnému románu Náš všední život (Rikka Pelo). Zvláštní to osobnost.

16.08.2017 3 z 5

Tajemné jezero Tajemné jezero Maeve Binchy

Velice příjemná oddychovka - tajemné prostředí Irska, sympatické postavy, chytlavě stavěný příběh - co více si přát. Jen těch vztahových zápletek a zvratů bylo v druhé polovině příliš a konec knihy malinko "přistřižený", ale pokud máte chuť na něco nenáročného, ale ne hloupého, je tohle správná volba.

24.05.2017 3 z 5

Dva světy Dva světy Pavlína Brzáková

Plnohodnotné pokračování Dědečka Ogeho, tentokráte ne o souladu s duchem tajgy a přírodou, ale o nesouladu s lidmi aneb kterak převrátit podstatu šamanismu a udělat z něj byznys.

08.05.2017 4 z 5

Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Timothy Snyder

Výborná kniha, která s historickými fakty a čísly přináší i nový pohled na chápání, vnímání a snad i pochopení našich dějin.

26.04.2017 4 z 5

Velké kouzlo Velké kouzlo Elizabeth Gilbert

Tak tohle už je moc. Zvykla jsem si na přeslazené přebaly a harlekýnské názvy Gilbertových knih a snažila se do ní začíst jen kvůli autorky, ale tohle opravdu není můj šálek kávy ani čaje ani ničeho. Snaha povbudit a inspirovat "tvůrčího" ducha se opravdu nepovedla, Gilbertová se plácá v rádoby inspirativních výkřicích, dokazuje pravost svých myšlenek reálnými příběhy, opakuje jedno a to samé a točí se v kruhu od ničeho nikam. Jednoduché až slaboduché.

25.04.2017 1 z 5

Vábení ducha Karpat Vábení ducha Karpat Věra Koutecká

Vskutku poezie přírody v próze. Trochu poetičtější Nevrlého Karpatské hry z ženského pohledu doplněné krásnými ilustracemi Ludvíka Kunce.
Autorka má úžasnou schopnost vnímat každý kousek přírody jako báseň, i propršený týdenní vandr zní jako toulání se rájem.
Jaká škoda, že dochází k tomu, co předpovídá - k nešetrným zásahům civilizace a návštěvám hor těmi, kdo tam nemají co dělat (zmíněné pastýřské útulny jsou na Fatře z velké části zavřené právě kvůli odpadkům a ničení a "kochálisté" typu autorky je pak bohužel nemohou využít k přespání v případě deště).

21.04.2017 4 z 5

Postav hlídku Postav hlídku Harper Lee

Postav hlídku není autorčin první román, jak by se mohlo zdát z některých komentářů i ze stručného popisu knihy (komerční tah?). Tento román byl napsán před vydáním Jako zabít ptáčka nikoliv před jeho napsáním.

20.04.2017 3 z 5

Návrat do Killybegs Návrat do Killybegs Sorj Chalandon

Těžké téma, těžká doba, děj psaný "novinářsko-odbojným" stylem. Příběh o patriotismu, odsuzování, (ne)hrdinství a boji jednoho ublíženého národa popsaného životem jednoho ubližujícího (a neméně ublíženého) člověka.

16.04.2017 4 z 5

Stíny na kupecké stezce Stíny na kupecké stezce Pavlína Brzáková

"Sibiřské" knihy Pavlíny Brzákové mají podobnou náladu, v určitých místech se propojují a dovykreslují obraz či příběh z jiné knihy. A všechny ve mně vyvolávají určitou touhu cestovat a hledat ono neurčité.

04.04.2017 4 z 5

Indiánská zamyšlení Indiánská zamyšlení Marie Brahová

Problematika indiánů v současné době, snaha o zachování této kultury i sžití s civilizací v rezervacích je jistě zajímavé téma, ale ptát se na tyto otázky známých herců, kteří - dle mého - nejsou až tak běžnými obyvateli rezervací, není objektivní. To rozhovory se strážci parků či "náčelníky" rezervací byly zajímavější.

21.03.2017 3 z 5

Děti země Děti země Kristmann Gudmundsson

Islanskou literaturu mám ráda, stačí zmínit mlhy na pastvinách, ovce, větry od moře a havrany a mé hodnocení se zvyšuje. Tento příběh je typická "stará škola", jsou zde pěkně popsána roční období, příroda a charakter lidí. Kniha se čte dobře (připomíná mi norskou trilogii Věčně zpívají lesy od Gulbranssena). Hrozný je přebal, a to i na rok 1941.

13.03.2017 3 z 5

Malý kamarád Malý kamarád Donna Tartt

Tahle kniha je především o vztazích a o tom, jak svým blízkým vědomě ubližujeme. Ve vykreslení postav, nálady amerického maloměsta a jeho sociálních problémů je Donna Tarttová mistryně, slabší mi připadaly kapitoly dobrodružnějšího rázu a zmiňovaná krimi zápletka působila tak nějak nepatřičně, stejně jako nijaký konec. Nicméně to byly příjemně strávené večery při čtení Malého kamaráda.

09.03.2017 3 z 5

Zapomenuté dítě Zapomenuté dítě Charlotte Link

Mistrné popisy šedivé Anglie v propojení s vnitřním světem postav, válečná minulost a rychle plynoucí děj dělají i z tohoto díla Charlotte Linkové více než obyčejný thriller či "ženský román". U této knihy se nelze nudit.

13.09.2016 4 z 5

V dobrém i ve zlém V dobrém i ve zlém Elizabeth Gilbert

Název jako největší sladký ženský brak, ale navzdory tomu je kniha dobře a vtipně napsaná. O historii, vůbec pojetí či nepojetí manželství a partnerství různě ve světě, monogamie, polygamie, jak to vnímají odlišné kultury - moc pěkně se to čte. Styl Gilbertové mám prostě ráda, nesoudí, nedoporučuje, píše a sumarizuje s nadhledem, ale i s pohledem do osobního života.

14.07.2016 3 z 5

Dávné budoucnosti Dávné budoucnosti Helena Norberg-Hodge

Pěkný souhrn ekologického a tradičního pohledu na životní styl nejen v Ladaku, ale celkově kdekoliv na světě. Takhle nějak to cítí každý "přírodně" smýšlející a přemýšlející člověk. Nejvíce se mi líbily části o úctě ke starým lidem.

26.06.2016 4 z 5

Jak poznat psí duši Jak poznat psí duši Rudolf Desenský

Zajímavá a přínosná kniha pro člověka, který se chce věnovat výcviku psů. Je brána spíše s psychologického hlediska, pomůže pochopit podstatu vztahu člověka a psa a klade důraz na základní a nejdůležitější povely.

17.06.2016 4 z 5

Fulmaya Fulmaya Dorota Nvotová

Tento cestopis/životopis se nečte špatně, je chytlavý díky autorčině nevybíravému a drsnému stylu, přesto mám pocit, že mnoho věcí zamlčuje, přeskakuje... až tak ji všechno nevěřím, nicméně pro oddechové čtení ok.

30.05.2016 3 z 5

Duše, buď krásná Duše, buď krásná Ole Jørgensen

Po dočtení další knihy od K. Rasmussena musím s lítostí potvrdit, že tohle je na 70% plagiát...

16.08.2019 2 z 5

Sedm životů: Antologie severských novel Sedm životů: Antologie severských novel * antologie

Kvalitní výbor různorodých novel, který mi poukázal na některé zajímavé a u nás povětšinou málo známé osobnosti starší severské literatury.

29.12.2017 3 z 5

Fakta o Finsku Fakta o Finsku Erlend Loe

Finsko se mi na mých toulkách dostalo pod kůži jako žádná jiná země, bohužel se to nedá říci o této knize. Možná mě zmátl název, možná autor sám, ale nepodařilo se mi začíst se do (ne)děje, oblíbit si "původce průvodce" (bože, tolik zbytečných myšlenek a řešení...) či jakkoliv se dílu přiblížit.

17.09.2017 2 z 5