pajaroh pajaroh komentáře u knih

Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Jednou za čas mám chuť na něco nenáročného, ale toto doporučení se opravdu nepovedlo. Styl autorky je velmi jednoduchý (tak střední škola, rozvitá souvětí by jeden pohledal), příběh chvílemi zajímavý, ale většinou povrchní, a ty ploché postavy typu paní dokonalá a pan špatný - především hlavní superhrdinka je kombinací Matky Terezy, Jamese Bonda, Johanky z Arku a Mirka Dušína... A závěr se "sekerou" a později s "panem dokonalým" mě už jenom rozesmál.

15.02.2020 1 z 5

Sněhová královna Sněhová královna Michael Cunningham

Cunninghamovy postavy jsou lidé žijící ve velkoměstě, často nešťastní, většinou sjetí... a přesto se do jejich osobností člověk dokáže vcítit. V tomto ohledu je autor opravdu mistr, umí popsat myšlenky i všední život tak nějak opravdově.
Sněhová královna nemá ucelenou dějovou linii, spíše se jedná o popis různě časově vzdálených situací (tolik připomínající autorovy Hodiny), a i když mi při čtení nějaký spojovací prvek chyběl, svým stylem, melancholickým tónem i obrazem sněžení v New Yorku se mi kniha trefila do nálady.

19.01.2020 4 z 5

Zimní voják Zimní voják Daniel Mason

Příběh, který má vše, co má správný román mít - dějová linie se vyvíjí, přináší zajímavý, drsný pohled na válečnou medicínu a poválečnou nouzi (jak zkreslená je představa, že s koncem války končí i utrpení), nepřeslazenou romantiku, rozvinuté postavy a dobrý závěr.
Nevyhledávám často válečnou literaturu a z první světové ještě méně, ale četla jsem od autora Ladiče pian a kvůli němu jsem sáhla i po Zimním vojákovi. A jsem za to ráda.

27.12.2019 4 z 5

Lazarovy ženy Lazarovy ženy Marina Lvovna Stěpnova

Tato kniha má tolik vrstev, kolik v sobě obsahuje příběhů. Přemýšlím, čím je styl autorky tak chytlavý - ruským prostředím, jazykem, hloubkou, uvěřitelností, smutkem střídajícím se s nadějí, propojením mnoha postav, nastíněním osudů a popisem celého života v jedné větě...?
Opět výborný čtenářský zážitek.

26.06.2019 5 z 5

Peníze od Hitlera Peníze od Hitlera Radka Denemarková

Silný příběh, drsné téma a zajímavý styl Radky Denemarkové, která jakoby chtěla zbořit všechna pravidla kompoziční výstavby textu. Přitom se jí příběh nerozpadá, skládá dějovou "mozaiku" do kompletního obrazu a odrazu lidské společnosti. Za války, po válce i v dnešní době.

30.05.2019 4 z 5

Vše, co jsme si nikdy neřekli Vše, co jsme si nikdy neřekli Celeste Ng

Celeste Ng se ve svých knihách zaměřuje na psychologii postav, vztahy, rodinu, vykořenění ze společnosti a nepochopení v důsledku špatné komunikace a vlastního pohledu na svět. Zní to drsně, ale autorka umí příběh podat velmi citlivě.
Rychlý zvrat v myšlení postav na konci knihy trochu zaskřípal, ale celkově má příběh gradaci, smysl a pokládá mnoho otázek o mezilidských vztazích.

08.04.2019 4 z 5

Z kopce do kopce Z kopce do kopce Kateřina Dubská

Pěkná kniha příběhů ze samoty Kopanic, které - jak sama autorka píše - mají prostě a jednoduše čtenáře potěšit, pobavit, rozesmát. U mě splněno na 100%. Zvláště dobře se kniha čte ke konci zimy, kdy duše prostě potřebuje trochu přírody a člověk touží po nějaké smysluplné práci (dřině) v přírodě uprostřed hor.

21.02.2019 4 z 5

Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

Mistr Murakami se opět předvádí v dobrém literárním světle a sází na své jistoty - slušný, rozumný hrdina, kterému se stávají zvláštní věci a on je s mírným podivem a bez námitek přijímá, výrazné nečernobílé osobnosti kolem něj, zvláštně plynoucí každodennost s důrazem kladeným na detaily, sexuální scény a obscénosti (které mi vcelku při čtení vadí a za ně snižuji hodocení - ať už se dějí ve snu nebo ne).
Navíc je v této knize slušná dávka tajemna, dobře vykreslená povaha malířství a za mě vcelku uzavřený konec.
Po dlouhém odpočinku od Murakamiho knih jsem si tuto přečetla s chutí.

11.02.2019 4 z 5

Šumava domovem Šumava domovem Ivo Stehlík

Opět krásné povídání o Šumavě, trochu o ekologických problémech, změnách a kalamitách, ale hlavně o lidech, kteří mají "divočinu" v sobě a vědí, jak je důležitá. A samozřejmě o přírodě, lese a rozlehlých horách. Škoda, že kniha nemá takovou propagaci jako Palánovi samotáři (Raději zešílet v divočině), podle mě by si zasloužila minimálně stejnou pozornost.

02.02.2019 5 z 5

Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Vyčerpávající čtení, tolik konfliktů, neporozumění, řešení... styl jednoduchý, dialogy vtáhnou okamžitě čtenáře do situace. Postavy nejsou černobílé, mají své chyby, dobré vlastnosti a hlavně své pravdy - asi jako v životě - a čtenář s nimi soucítí nebo nesouhlasí a vůbec nemusí být sympatické.
Zpočátku mě unavovalo detailně číst o všech těch rodinných a vztahových hádkách a neshodách, ale postavy se postupně vyvíjely a kniha měla spád. Přesto mi uniká hodnota knihy, protože tohle všechno člověk vidí kolem sebe, stačí se rozhlédnout...

23.11.2018 3 z 5

Paměť mojí babičce Paměť mojí babičce Petra Hůlová

Svým syrovým jednoduchým stylem kniha autenticky vtáhne do temnoty mongolských plání a špíny velkoměsta. Neuvěřitelné, že ji nenapsala autorka z Ulanbátaru, ale tehdy 22letá česká studentka. Teda až na tu "-ej" češtinu a nemongolská přirovnání typu "jako čamrda", to mi rvalo uši (oči). Drsné dílo, které se co se stylu týče lehce čte, ale těžce na čtenáře dopadá.

25.10.2018 4 z 5

Ženy, které běhaly s vlky Ženy, které běhaly s vlky Clarissa Pinkola Estés

Tuto knihu jsem četla hodně, hodně dlouho a hledala potenciál, který v ní jistě je, ale je utlačen do pozadí především překladem, nesourodostí témat a čas od času užitým přirovnáním a vysvětlením určitého chování/povahy žen mýtem/historií, které opravdu skřípe a přijde mi jako autorčin výmysl. Možná prostě nedozrál čas.

25.09.2018

Selský baroko Selský baroko Jiří Hájíček

Výborné, originální téma, znalost vesnického prostředí, výstižná charakteristika hlavních postav, které oproti jiným Hájíčkovým knihám nejsou tak ztuhle černobílé (alespoň v druhé polovině) a dobrý závěr. ALE podprůměrné zpracování, plytké rozhovory, málo uvěřitelná snaha o odbornost (v tomto případě genealogie) - tím se Selské baroko vyznačuje stejně jako ostatní knihy Jiřího Hájíčka. To je opravdu škoda, téma a prostředí (vesnice, archív, příroda) mají velké ambice, ale zůstaváji nevyužity. Autor je dobrý pozorovatel, ale jako spisovatel mě nepřesvědčil a při čtení jeho knih si připadám trochu jako schizofrenický čtenář a hodnotící - hluboké, oslovující téma 5*, zpracování 1*.

15.04.2018 3 z 5

Cejch Cejch Zdeněk Šmíd

Všichni jsme o Němcích, Češích, válce, odsunech, Sudetech atd. slyšeli a příběh zachycený v této knize vcelku jednoduchým a stručným jazykem je silný. O to víc, že se nás často osobně dotýkají ob jednu generaci... všechny ty podobné osudy si pamatuji z ústního vyprávění, ale neznám mnoho knih, které takhle pádně a bez dlouhých popisů vztahy, osudy a temnou stránku lidské a zdánlivě "národní" povahy vystihují. Rychlé dějové zvraty jsou prostřídány nostalgickými vzpomínkami a popisy životních podmínek tak nedávných a přitom vzdálených jako pravěk. Pan Šmíd mě překvapil, já ho měla za spisovatele humorných próz.

04.03.2018 4 z 5

Zpěv drozda Zpěv drozda Walter Tevis

Sci-fi romány a vize budoucnosti opravdu nepatří mezi mé oblíbené žánry, o to více musím ocenit tuto knihu, která výstižně zachytává zajímavá témata a obrazy a posunuje je do nadčasového vyprávění plného morálních otázek (náboženství, drogy) i osobních rovin ve smyslu: kam ten svět vlastně spějě... A to byla kniha vydána roku 1980.

15.12.2017 4 z 5

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

K označení bestseller přistupuji vždy opatrně, název zaručuje dobrou reklamu, nikoliv dobrou knihu. Navíc, americká autorka líčící události války v Evropě... Ale ano, Sůl moře je opravdu dobrá kniha, rozvíjející děj dokáže přes krátké kapitoly vtáhnou a zaujmout čtenáře, pohled na strastiplnou cestu na pevnině, na lodi i v moři a události z pohledu různých osob na pozadí válečné katastrofy nenechá vydechnout. Je neuvěřitelné, jak málo toho lidé o lodi Wilhelm Gustloff a jí podobných vědí.

04.11.2017 4 z 5

Ptáci bez křídel Ptáci bez křídel Louis De Bernières

Krásná kniha plná historie i osudů obyčejných lidí psaná neuvěřitelně propracovaným a promyšleným stylem. L. De Berniéres je opravdu PAN vypravěč, mistrně proplétá příběhy obyvatel městečka Eskibahçe se smutnou válečnou historií Evropy, etnickými čistkami, politickými a vojenskými tématy. Krajinu, přírodu Turecka i postavy popisuje hlubokým stylem, čtenář má pocit, že sedí na kameni s pasáčkem koz Ibrahimem, probírá se stříbrnou hřívou Nilüfer, zasedá ke kruhu s hrnčířem İskenderem...

02.05.2017 5 z 5

Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

10% odvar původních knih napadený a vysátý mozkomorem.
Dobře, nostalgické čtení známých jmen je příjemné, ale udělat z příběhu Pottera divadelní hru a z hry knihu... to je něco jako literární avada kedavra.

12.01.2017 2 z 5

Kočovný biograf pana Saita Kočovný biograf pana Saita Annette Bjergfeldt

Atmosféra izolovaného ostrova, svérázné originální postavy a postavičky, jakási všeobecná laskavost a pocit domova, moudrost jednoduchého života - tohle se autorce povedlo.

05.08.2024 5 z 5

Dokud voda neskončí Dokud voda neskončí Abhejali Bernardová

Sportovní výkony autorky jsou obdivuhodné a opravdu - všechna čest za to, co dokázala.
Ze samotné knihy jsem rozpačitá. Obsahuje mnoho různých zaměření, pohledů, citátů a životních mouder a možná právě proto mi v tom chyběla hloubka jednotlivých témat. Během chvilky jsem se od čtení meditace přesunula přes ultramaraton, péče o tělo, mírový běh k dálkovému plavání a šup na pár stránek do Austrálie... Myslím, že přesně taková autorka je, a já její silnou a expanzivní životní energii a chvat (navzdory popsaným meditacím) nestíhala zvládat ani při čtení.
"Po triatlonu nebyl čas se zastavit a plně si uvědomit, co se událo." - tato věta vyjadřuje můj celkový pocit.
To však neznamená, že není kniha dobrá - věřím, že pro čtenáře s podobným životním tempem to bude inspirující čtení.

22.05.2023 3 z 5