Pawlisman Pawlisman komentáře u knih

Chaloupka strýčka Toma Chaloupka strýčka Toma Harriet Beecher Stowe

Silné dílo, které však někdy ztrácí dech a ještě častěji se některé epizodní postavy a příběhy stávají nedokončenými a vycházejí do prázdna. Hlavní linie je ovšem skvělá a v tehdejší době musela kniha skutečně sklidit ohromné reakce. Kniha, které se dá věřit a která přináší poselství a emoce i v dnešní době. Nejde o profesionální autorku, ale možná díky tomu je kniha tak autentická. 8/10

Napoleon Napoleon Paul Johnson

Velice čtivě zapsány nejvýznamnější události v životě tohoto velikána. Myslím, že velice dobrá kombinace faktů a zároveň dobré čtivosti v odpovídajícím nevelkém rozsahu. Za mě spokojenost a přimlouval bych se za vyšší hodnocení. Doporučuji.

M. C. Escher a jeho magie M. C. Escher a jeho magie Maurits Cornelis Escher

Fajn publikace, možná mi chybělo více zajímavých faktů o životě a spojitosti. Větší rozbor díla a jednotlivých rytů. 7/10

28.08.2014 4 z 5

Pes na míru - Jak si vybrat správného psa Pes na míru - Jak si vybrat správného psa David Alderton

Pěkné fotografie, krátké popisky, pěkná kniha pro děti i na prohlížení pro milovníky psů. Neobsahuje asi vše, toť jediný zápor - výběr různodivných psů..

Všechno o 12 znameních Všechno o 12 znameních Andrea Homolová

Myslím, že pěkně odpovídá a o každém znamení je dostatek informací. Pěkně udělaná publikace.

Encyklopedie světových her Encyklopedie světových her Lech Pijanowski

Skvělý výběr s množstvím inspirací. Utvořte si vlastní plány a naučte se pravidla v jednom odstavci. Doporučuji.

28.08.2014 5 z 5

Podzemníci Podzemníci Jack Kerouac

Náročný tok myšlenek a textu, na který musí být čtenář naladěn a pozorný, jinak jen volně čte jak na vlnách a ani neví o čem. Zprvu mi to zas dělalo potíže se naladit na ty správné tóny a rytmus, ale když se čtenář dostane na stejnou vlnu jako Kerouac, je to pak paráda a já Kerouaca miluju a myslím, že je výborný autor od přírody. Milostný příběh se všemi odhaleními a vnitřními myšlenkami od začátku až do konce, který máte přečtený za stejnou dobu, za kterou ho Jack napsal, za 3 dny. Četl jsem lepší Karouaky, ale proč ně. 8/10

22.08.2014 4 z 5

Žízeň po životě Žízeň po životě Irving Stone (p)

Irving skutečně umí psát a má talent. Když se k tomu přidá i zajímavý život a mít o čem vyprávět, pak je to skvělé čtení. Škoda jen, že chyběla obrázková dokumentace, ale tu si člověk najde na internetu. :) Námořník na koni asi lepší, Původ určitě slabší, ačkoliv všude je cítit pero (a oči), které po papíře uhání jak olejem namazané. Nelze než doporučit pro všechny i pro mámy. 8,5/10

19.08.2014 5 z 5

Veronika se rozhodla zemřít Veronika se rozhodla zemřít Paulo Coelho

Dlouho jsem nevěděl zda 4 či 5 hvězd, ale podařený závěr mě správně utvrdil. Povedené dílo i s přeskakováním na jiné než hlavní postavu. To co jiní např. Robin S. Sharma povídají dokola v několika knihách a někdy i trochu násilně, je zde krásně a lehce ukázáno na emocionálním a atmosferickém příběhu ze speciálního prostředí. Vše do sebe pasuje, vše je tak jak má být a člověk by snad četl zas a znova. 9/10

25.07.2014 5 z 5

Dvojník - Kniha povídek F. M. Dostojevského Dvojník - Kniha povídek F. M. Dostojevského Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Dostojevskij je pan spisovatel, talent mu zurčí z pera. Soubor povídek, které dělal často na zakázku či do novin za peníze je jasně druhořadé a béčkové dílo. I přesto některé momenty jsou u povídek skvostné. Trošku jsem u některých cítil absurditu a la Kafka. Některé jsou však víceméně bez pointy a tak už bych se ke knize nevracel ani nedoporučoval a radši bych četl množství zajímavější a kvalitnější literatury. Psychologický Dostojevskij ano, jeho druhořadé dílo však ne. 6,5/10

23.07.2014 3 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Nedočetl jsem, nezasmál jsem se, něco dalšího na způsob knih Šimka z Grosmannem? Či Tři muži ve člunu apod., humorná nicotná kniha bez smíchu? Nedočetl jsem, ale kdo má rád vtip nevtip, tak určitě užije. 7/10

16.07.2014

Umění meditovat Umění meditovat Ricard Matthieu

Podobně jako Kniha o štěstí skvěle napsané dílo. Poměrně odborné, ale stále v poetickém a nenudícím duchu. Všechny základy včetně vysvětlení věcí okolo, to vše plyne v klidu jakoby snu či právě meditaci. Pěkně napsané, lze doporučit pro začátečníky i pokročilé. Obsahuje i konkrétní návody a postupy jak v prvopočátku na to. 8/10

03.07.2014 5 z 5

Léčení duchem Léčení duchem Stefan Zweig

Opět geniální Zweig, avšak zde u toho typu knih mi již vše trošku pokulhávalo. Ostatní díla jsou krapet lepší. Ze zde uvedených životopisů mě nejvíce bavil prostřední o Bakerové. Napsáno opět více než skvěle, výborné čtení pro lékaře a psychology. Životopisný příběh a popis těžší a hutnější než např. od Irvinga. Je třeba být odpočinout a žádnou lehkou zábavu nečekejte. Zvláště u Freuda.. 8,5/10

24.06.2014 4 z 5

7 klíčů ke štěstí 7 klíčů ke štěstí Deepak Chopra

Přečetl jsem již mnoho obdobné literatury, tato se u mě řadí k podprůměru. Příliš obecné, málo návodů, spíše pro pokročilé čtenáře a zkušené "seberozvojáře". Zmatené a někdy nudné. Ale číst se to dá. :) Jen bych doporučil jiné autory (například Sharma). 6/10

09.06.2014 3 z 5

Kolmo na Moskvu Kolmo na Moskvu Milan Martinec

Jsou lepší, ale špatná není. Víceméně klasika. Autor vkládá drobné vtipy, stejně tak jako zajímavosti z míst, kterými projíždí. Dobré je, že se jedná o 4 rozdílné příběhy 4 rozdílnými směry - světové strany. Kniha se čte dobře, ale atmosféra mě nějak nestrhla. Martinec se s vyprávěním nějak nemaže a tím, že neřeší příliš spaní a další okolnosti spjaté s kolem (strava, výbava atd..), tak mus na 4000 km stačí 40 stran. Fotky děsné, jak je u těchto kmih zvykem. :) 7/10

03.06.2014 4 z 5

Opojení z proměny Opojení z proměny Stefan Zweig

Zweig a nejde prostě jinak než za 5 hvězd. Literární elita. Několik strhujících momentů, ačkoliv jde víceméně opět o banální příběh. 8,5/10

20.05.2014 5 z 5

Kaleidoskop Kaleidoskop Stefan Zweig

Výběr několika povídek, včetně méně známých. Opět netřeba říce víc, než skvělé psychologické a poutavé vyprávění. Dopis neznámé je skvost, který svojí naléhavostí zasáhne každého. 9/10

02.05.2014 4 z 5

Netrpělivost srdce Netrpělivost srdce Stefan Zweig

Na minimalistickém příběhu, který se dá shrnout do 3 vět, rozvíjí Zweig skvělé psychologické drama s několika hlubokými myšlenkami. Opět jsem se nezklamal, ačkoliv se vlastně nic neděje, nikdy jsem se nenudil. Příběh má (především na konci) také své gradace a vystavěné body. Silné prožívání s postavami a skutečný literární skvost ("Cítil jsem se jako bůh....."). 9/10

25.04.2014 5 z 5

V nemilosti V nemilosti Dick Francis (p)

Dobrý příběh s napětím po celou dobu, ačkoliv již jistě od začátku víme, kdo je vinen. Zajímavě vystavěný příběh, bohužel bez žádného zvratu v závěru. Klasika Francis - problém, náhodné stopy odnikud, žena, 2-3 myšlenky a trošku ponaučení, 2-3 nové informace z prostředí koňů, vloupačka, chycen, útěk, nikdo mu nevěří, ale nakonec hrdinovi uvěří, trošku až nadpozemské - skromné, mlčenlivé, heroické chování hlavního hrdiny. Ale očividně to je dobrý a svižný model. Ale že by tato kniha byla přímo na cenu... nevím. Oheň a bič mi zatím přišel nejlepší. 7,5/10

08.04.2014 4 z 5

Bič Bič Dick Francis (p)

Myslel jsem, že Dick je hop nebo trop. Velký spád a napětí nebo nuda. Tuto knihu, ale jako první bych zařadil do středu. Čte se dobře, jak jinak, napětí a drive za jedním cílem je méně. Je to celé zbytečně roztříštěné, málo související a tím ztrácí kniha spád a napětí. Nejzajímavější let balonem, ale jinak je to spíše vyčpělé. Ale určitě ne špatné. :) 7/10

31.03.2014 3 z 5