Pebra Pebra komentáře u knih

Takový nádherný kus cesty Takový nádherný kus cesty Donát Šajner

Jednoduché ale důležité svědectví o jednom zdánlivě obyčejném večeru a noci z konce druhé světové. Krátká ale dobrá etuda k zamyšlení.

13.05.2023 5 z 5

Muž z hodin aneb Proč se na podzim mění čas Muž z hodin aneb Proč se na podzim mění čas Vratislav Maňák

Není to špatné, ale nějak se to vleklo a zápletka s posunem hodin se semlela až v závěru na cca půlce stránky.

30.03.2023 3 z 5

Gabriel García Márquez: Život Gabriel García Márquez: Život Gerald Martin

Prokousat se desítkami prvních stránek, v kterých se dozvídáte, kdo a jak se kdy zapletl v příbuzenském svazku, než se konečně narodí "Gabo", dalo zabrat. Na můj vkus přespříliš popisné s odkazem na každé druhé stránce. Nicméně život měl tenhle génius logicky pestrý, jinak by přece nemohl tak skvěle psát :).

22.01.2023 4 z 5

My tři cvoci My tři cvoci Hana Bořkovcová

Jiná doba - jiné děti, to beru. Ale tak nějak neuspořádané mi to přišlo.

18.01.2023 3 z 5

Nápady svaté Kláry Nápady svaté Kláry Pavel Kohout

Přemýšlím, proč mě knihy pana Kohouta /Katyně plus tahle Klára/ nebavilo číst a je to zřejmě tím, že jeho hrdinové jsou všichni nesympatičtí trotlové poznamenaní starým režimem. Tím pro mě přestává být kniha nadčasová.

15.01.2023 2 z 5

Vždycky se ty dveře zavíraly Vždycky se ty dveře zavíraly Petr Hruška

O Petrovi Hruškovi mi nedávno kdosi cosi říkal a já netušila, že ten autor vůbec žije, a že je tak dobrý.

19.11.2022 5 z 5

Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka Josef Kajetán Tyl

Obraz doby. Mělo by do textu nahlédnout každé dítě školou povinné a mělo by se mu vysvětlit, proč je polovina textu psaná v němčině. Možná by mnohem lépe pochopilo snahu obrozenců.

28.09.2022 3 z 5

Půlnoční pacient Půlnoční pacient Egon Hostovský

přiznávám, že jsem také poslouchala rozhlasovou adaptaci a musela se sem podívat, oč vlastně mělo jít a stejně jsem z toho jelen :).

06.08.2022 3 z 5

Uličníci Uličníci Jiří Beneš

Baví mě dětské příběhy z let minulých, tady je ovšem čtenářem jasně manipulováno, což mi lezlo na nervy. Jinak miluju tyhle klučičí záležitosti, jako je lézt bez obav do kanálu a podobně.

04.08.2022 3 z 5

Návrat pod zelenou střechu Návrat pod zelenou střechu Isa Engelmann

Chápu, že návrat na místo, odkud vás v dětství vyhnali, provází emoce. Psáno upřímně, s jistými výtkami. Zaujala mě především ta, proč Češi neposkytli domy a byty vystěhovaných Němců v Sudetech matkám a ženám které přišly o muže a děti ve válce.

04.06.2022 4 z 5

Porota Porota Ivan Klíma

Dobře absurdní, ačkoli se to mrazivě podobá skutečnosti.

21.12.2021 4 z 5

Zápisky mladého lékaře Zápisky mladého lékaře Michail Bulgakov

Skvělé.

12.12.2021 5 z 5

Tisícdeväťsto Tisícdeväťsto Alessandro Baricco

Náramné.

30.11.2021 5 z 5

Hanče Hanče Jindřich Šimon Baar

Kluci, co bojovali (nejen) v napoleonských válkách, byli nesmírně stateční. Masakrování nevinných mladíků je zvěrstvo. Všichni někde nechávali matky, zamilované holky... a práci. Není špatné porovnat knihy, které se toho tématu týkají, například já jsem shodou okolností narazila na dětskou knížku Tonek z Napoleonovy armády od holandského autora Fabricia. (miluju dětské knihy a čtu je nejen z nostalgie nad uprchlým dětstvím). Odvaha lidem v devatenáctém století nechyběla, obdivuju je.

08.09.2021 5 z 5

Davídek Davídek Ivan Nový

Oh, Davídek. Právě na mě vypadl z půdy. Musím ho oprášit a znovu si ho přečíst. Davídka jsem milovala a obdivovala. Byl tak statečný! Chodil sám po lese, nebál se žádného zvířete, do ruky vzal i hada! Už tehdy mi docházelo, že takoví kluci dnes nejsou, že zanikli spolu se starými chalupami, na jejichž místě vyrostly bytovky... Svět se mění, jak by se neměnily děti! Bohužel.

24.07.2021 5 z 5

Kroky po krách Kroky po krách Jiří Weinberger

Tohle muselo vzniknout z hlubokánské nudy.

19.05.2021 2 z 5

Začíná to nudlemi a končí to kudlou v břiše Začíná to nudlemi a končí to kudlou v břiše Naďa Dubcová

Úsměvné.

12.05.2021 4 z 5

Věci z jednoho pokoje Věci z jednoho pokoje František Alexander Elstner

Každá věc má svůj příběh. Elstner nepodceňuje ani nedopalek cigarety. Kouzelné vyprávění, takové chlapské, bez zbytečných kudrlinek, přesto ve vás vzbudí emoce.

10.05.2021 5 z 5

Zvláštní příběh rodiny F Zvláštní příběh rodiny F Kevin Wilson

Tak bizarní a švihlé, jak umí Američani být. Oslovujete-li vlastní děti "Áčko" a "Béčko", živíte-li se uměle vytvořenými krádežemi a rvačkami v obchodních centrech, při kterých vaše děti hrajou hlavní roli, nejste normální. Ale co jsou pak ostatní lidi, kteří jsou schopní toto sledovat a po prozrazení těmto "hercům" zaplatit? Celé je to vyšinuté, ale čtivé, tak jako všechny šokující zprávy v novinách. Autor podle mě pouze nekompromisně trefuje čtenáře, potažmo zkaženou společnost, do slabin.

02.05.2021 5 z 5

Únos Tadeáška Únos Tadeáška Petr Veselý

Kniha se mi dostala do ruky záhy po vydání. Popis tragédie jedné rodiny, naštěstí s dobrým koncem. To jediné mě uklidňuje. Jinak mi to přijde brutální, nechutné, stejně jako celý špinavý bulvár.

18.03.2021 1 z 5