pedroK
![Ani později, ani jinde Ani později, ani jinde](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60317/ani-pozdeji-ani-jinde-fYq-60317.jpg?v=1541686257)
Opět sonda do nitra deprese. Dokáže stavy vyčerpání a rezignace vykreslit tak realisticky, že už ten sešup do beznaděje začne chytat i vás samotné, obzvláště máte-li s těmito stavy své zkušenosti. No, po pár dnech s Mathildou, kdy se permanentně strachujete , že to s ní buď praští nebo skočí pod vlak, si dám od Delphine pauzu. Psát umí, ale jestli se ta ženská někdy u práce zasmála? Pochybuju.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Stroje jako já Stroje jako já](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432181/stroje-jako-ja-1xw-432181.jpg?v=1610719388)
Zní to jako, no dobře robot, umělá inteligence, stokrát ohrané téma. Jenže je to McEwan. A to je, přátelé, jistota originálu! Ten chlap vždycky vymyslí něco, co jste nečekali, další úhel pohledu, další problém, který se stát neměl!! A tak čtete alternativní historii, hlavní hrdina takový nejistý, nevyhraněný týpek, jeho holka, která asi nehraje úplně čistou hru a výstřelek v podobě domácího robota. Jasněže se věci musely zamotat, ale jak..a zase se pan McEwan dostal až k jádru věci. Jak soudíme sebe a jak druhé. Kdy je lhaní obdivuhodné a kdy zavrženíhodné? A jsme u toho. Robot versus člověk. Chtě nechtě se opět dostáváme k tomu, že svět není černobílý, ideál neexistuje a kdyby se ho snažil robot dosáhnout, dostane kladivem po hlavě. C' est la vie. Jsem člověk, nic lidského mi není cizí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Izrael a palestinská území Izrael a palestinská území](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180818/izrael-a-palestinska-uzemi-180818.jpg?v=1383305175)
Užitečný, poutavě psaný průvodce. Hojně informací pro sólo cestovatele. Spokojenost.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Baby Jane Baby Jane](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217392/baby-jane-GPz-217392.jpg?v=1410199609)
Tak to bylo něco. Po Očistě toto jakoby psala jiná Oksanen. Niterná zpověď zamilované bezejmenné o vztahu s psychicky nemocnou Piky. Nemohla jsem se odtrhnout. Zůstává ve mně spousta myšlenek, otázek a emocí. Velmi neobvyklý trojúhelník vypravěčky, Piky a její bývalky Bossy, která je už od první stránky nechutná osobnost. Od začátku tušíte, že cosi bude hromsky v nepořádku. Na své si přijde každý fanda psychologie a psychiatrie. Šla jsem do knihy trochu s nedůvěrou a po dvou dnech zůstávám paf..Odeon jak vyšitý. Doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bál šílených žen Bál šílených žen](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431387/bal-silenych-zen-RW9-431387.jpg?v=1582066940)
Rozhodně poutavé téma, poutavé psaní, jen jak už tu někdo psal, příběh klouzal po povrchu. Umím si představit, že má tak složitý příběh 500 stran. Dnes si v naší zemi už takové bezpráví na ženách už ani neumíme představit, naštěstí. Postavení žen ve společnosti konce 19. století bylo ubohé, ať už šlo o pradlenu či dceru z vyšší společnosti. Jejich životy patřily mužům a byly vydány napospas jejich bigotnosti, tmářství či pozérství, které byly více než láska k dítěti.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jmenuji se Maryte Jmenuji se Maryte](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434161/jmenuji-se-maryte-OTg-434161.jpg?v=1593808044)
Jak sám autor říká, málo se o poválečné situaci v Pobaltí ví. Je třeba si i ty smutné kapitoly dějin připomínat a v maximální míře usilovat o jejich nezopakování. Tato kniha je veskrze smutná, my si neumíme ani představit, že by naše děti musely prožívat to co Heinz či Renata. Nevýslovný smutek nad dětmi, které opuštěné a vyhladovělé zmrzly kdesi v poválečných rozvalinách.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pouta Pouta](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385055/pouta-KeY-385055.jpg?v=1531805060)
Pouta. Jsme připoutáni k tomu, co nás trápí a sužuje. Vnitřní války, které prodělávají čtyři hlavní postavy, prodělává spousta z nás nebo lidí z našeho okolí. Tak palčivé trápení a přitom tak běžné..útlá, závažná kniha.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![My proti vám My proti vám](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379923/my-proti-vam-TbR-379923.jpg?v=1620163352)
Příběh vás pohltí. Jste strženi emoční vřavou dvou měst,rivalů. A celou dobu tušíte, že to nemůžu dopadnout dobře, že už to zašlo moc daleko. A když už se aspoň něco trochu povede, zasáhne osud nebo kdo a zas donutí někoho truchlit. Jakoby v Medvědíně nic nemohlo dopadnout dobře jen tak. Musím říct, že maloměšťáckým smýšlením se mi ta městečka už tak zprotivila, že než sáhnu po Vítězích, musím si dát pauzu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Medvědín Medvědín](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330756/medvedin-Hgq-330756.jpg?v=1554735654)
Začátek se zdá pomalý, lidí moc.. jenže přesně tak je to třeba. A pak už se nemůžete odtrhnout. Příběh jednoho hokejem zblblého maloměsta. Ale všude žijí lidé dobří i horší, stateční i srabi, a tak to přecejen podle mne nedopadlo tak zle. A jen co to dopíšu, jdu na druhý díl. Protože se s těmi statečnými nechci rozloučit. Protože takle píše pan Backman.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Počkej na moře Počkej na moře](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503836/pockej-na-more-sfI-503836.png?v=1665748956)
Kdybych mohla, dám 10/5*. Dočetla jsem a ihned se vracím na začátek a čtu znovu. Taková ta kniha je. Love story, ukazuje lásku nadějnou, smutnou, naivní, bázlivou i odvážnou. Že nevíme jméno hlavního hrdiny, vypravěče, jsem si dobrých dvě stě stran ani nevšimla, jste stále ve víru emocí, stále prožíváte Larsovy nejistoty a strachy z odmítnutí, opuštění a hned vzápětí euforii z Davidovy pozornosti a blízkosti. Kdo to kdy neprožil, nemůže pochopit, jak moc může být láska všeobjímající.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kde zpívají raci Kde zpívají raci](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447981/kde-zpivaji-raci-blU-447981.jpg?v=1598943617)
To byly zase pro jednou dobře utracené peníze. Krásný příběh, který vámi ještě po dočtení bude rezonovat. Prožíváte s Kayou každý den její mizérie i radosti v bažinách, její naděje i zklamání. Posledních osmdesát stran jsem ani nedýchala. Vřele doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jeden z nás lže Jeden z nás lže](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352020/jeden-z-nas-lze-SOq-352020.jpg?v=1505151604)
Bavilo mě to. Svižné a napínavé a vy musíte kruci pořád přemýšlet, kdo to udělal, kdo napsal to a kdo tamto, kdo komu šlápl na kuří oko a proč, kdo šlápl vedle, kdo ho u toho viděl, kdo z toho bude těžit, kdo to napráší, kdo bude mít zlomené srdce a kdo naopak ne. Druhá kniha od Karen a pořád dobrý!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jeden plus jedna Jeden plus jedna](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338316/jeden-plus-jedna-lcY-338316.png?v=1552808682)
Asi to na mě bylo moc romantika, ale četlo se to dobře. Oddechovka.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jane utíká Jane utíká](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/1891/jane-utika-nw3-1891.jpg?v=1452859375)
Četla jsem od Joy několik knih a tato byla nejlepší. Svižný psychothriler. Bavila mě.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/2087/smrt-je-mym-remeslem-wyS-2087.jpg?v=1418288659)
Dojem, který ve mně kniha zanechala, je otřesné svědectví..chlad a propracovanost rozhodnutí, která znamenala pro tisíce lidí rozsudek smrti. Silná dojmem, útlá počtem stran, taková je to kniha. Mohu jen a jen doporučit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nemesis Nemesis](https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69463/nemesis-saO-69463.jpg?v=1515603624)
Ikdyž se knihy nečtou popořadě, nevadí. Zápletky jsou vždy zajímavé, chytré. Kniha nemá hluchá místa. A k tomu Harry...četla jsem před deseti lety a dodnes vzpomínám, jak mě to bavilo. Doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tři muži ve člunu a na toulkách Tři muži ve člunu a na toulkách](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29214/tri-muzi-ve-clunu-a-na-toulkach-29214.jpg?v=1263918462)
Klasika..četli jsme opakovaně na dovolené nahlas a některé situace se staly u nás doma už notoricky známé svým výstižným humorem. Určitě doporučuji a určitě si ji zas jednou přečtu znovu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499649/aristokratka-pod-palbou-lasky-Sie-499649.jpg?v=1658765175)
Pobavilo, ačkoli ze začátku jsem se nějak nemohla začíst. Josefovy povídky byly ovšem skvostné!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Myslete na děti! Myslete na děti!](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242296/myslete-na-deti-rWi-242296.jpg?v=1447140813)
Za mě opět dobré čtení, první půle chytlavější. Bohužel jsem očekávala, že hoch vytržený z naučené jistoty si s dávkou svobody neporadí, a rodiče naučení žít podle stejně předepsaného vzorce mu nepomohou. Smutné, nikoli překvapivé.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dcery nové doby Dcery nové doby](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421851/dcery-nove-doby-E8Y-421851.jpg?v=1618341166)
Hezké čtení, obklopí vás atmosféra starých časů a osudů. Naštěstí druhá sv. válka není popsána příliš detailně, takže se z toho nestane smutné, kruté drama, jakým ta doba ve skutečnosti byla.