Perseus Perseus komentáře u knih

Zázračné zbraně: Jak se Izrael stal vyspělou vojenskou supervelmocí Zázračné zbraně: Jak se Izrael stal vyspělou vojenskou supervelmocí Jaakov Katz (p)

Kniha je rozdělena na kapitoly, z nichž každá stručně popisuje příběh nějakého zbraňového systému, nebo jednotky. V každé je taktéž popsán životní příběh nějaké ústřední postavy spojené s daným systémem, nebo jednotkou.
Zajímavým a poutavým způsobem dává nahlédnout do fungování izraelské armády, jejího výcviku, vztahů mezi důstojníky a vojáky a hlavně propojení armády s firmami zabývajícími se vývojem zbraní, techniky a softwaru.
Jedná se o takový výčet superlativů izraelské armády, ale i tak si myslím, že stojí za přečtení.

22.05.2021 5 z 5

Válka ze dne usmíření Válka ze dne usmíření Chaim Herzog

Souhlasím s předchozím komentářem. Kniha velice detailně popisuje boje nejprve na syrské frontě (Golanské výšiny) a poté na egyptské (Suezský průplav a Sinaj). Při čtení se člověk těžko ubrání dojmu, že při Izraeli tehdy stáli všichni svatí a že izraelský voják je schopen i nemožného.
Bonusem je kritické zhodnocení všech kroků na straně jak Izraele tak arabských států.
Malé minus bych dal za trochu chaotický popis bojů a slabou mapovou přílohu.
Jinak nezbývá než knihu doporučit.

04.05.2021 5 z 5

Arabsko-izraelské války Arabsko-izraelské války Chaim Herzog

Výborná kniha. Velmi detailně popisuje průběh všech arabsko izraelských válek (od roku 1948 až po protiteroristické akce po roce 2000). Kniha je rozdělena na kapitoly kde každá zahrnuje jednotlivé období od stručného popisu přes detailní rozbor až po shrnutí celého období z různých hledisek.
Plusem knihy je, že i když je psána z pohledu Izraele, autor se snaží zahrnout i události mimo Israel spojené s popisovaným obdobím a taktéž kritiku izraelský akcí.
Určitě mohu jen doporučit.

16.01.2021 5 z 5

Střední tanky Střední tanky Ivo Pejčoch

Název knihy je zavádějící. Nejedná se ani tak o popis vývoje a historii středních tanků jako spíš o encyklopedii. Historii a vývoji se věnuje pouze prvních asi 15 stran. Zbytek knihy je encyklopedie většinou moderních tanků (MBT) seřazených abecedně podle zemí.
Každému tanku jsou věnovány asi 2-3 strany (u známějších typů více) stručné historie, 1-3 černobíle fotky a parametry.
Podstatné také je, že se jedná o první díl (končí písmenem P). Takže tu nenajdete dvě hlavní tankové mocnosti (USA a Rusko/SSSR). Druhý díl je údajně připraven, ale kdy a jestli vůbec bude vydán se neví.
Celkově si myslím, že kniha je zajímavá, ale čekal jsem něco trochu jiného.
ps. na konci knihy je dokonce takový malý vtípek.

08.11.2020 4 z 5

Sovětské tankové impérium Sovětské tankové impérium Vladimír Francev

Zajímavý pohled do historie budování ruského tankové vojska od 1. sv. války do současnosti. Knihu bych rozdělil do dvou částí, kdy první je přímo vyčerpávající a podrobná historie budování průmyslových kapacit na výrobu obrněný vozidel (tanky, obr. auta atd.) a druhá je stručná historie jednotlivých typů tanků a ostatních obrněných vozidel v průběhu doby.
Mínus bych dal za až přemrštěné množství číselných dat. Čtenář se až ztrácí v záplavě údajů o počtu vyrobených tanků v jednotlivých závodech, počtu zničených a dodaných na frontu v jednotlivých letech, počtech a typech tanků ve skladech atd.
Celkově bych ale knihu mohl doporučit.

19.09.2020 4 z 5

Pro nás slunce nevychází Pro nás slunce nevychází Robert Merle

Kniha je psaná jako deník lékaře na jaderné raketonosné ponorce francouzského námořnictva. Popis ponorky a jejího vybavení je velmi jednoduchý až bych řekl, že je kniha určena dětem. Jednoduše popisuje život na ponorce, rozhovory s nejdůležitějšími lidmi a přitom se jich ptá na jejich specializace a fungování jednotlivých systémů a postupů. Děj není příliš napínavý ani zde nejsou žádné dramatické zvraty. Jedná se o oddechovou četbu. Některé názvy a postupy jsou nepřesné, ale to knize nijak neubírá. Kniha je zřejmě určena především ženám (podle oslovení), protože v textu autor odbíhá od příběhu, aby děj vysvětlil některé výrazy či postupy, ale neznamená to, že by si ji nemohli přečíst i muži.
Celkově kniha poskytuje celkem zajímavou sondu do života ponorkářů.

03.08.2019 4 z 5

Podmořská atomová dramata Podmořská atomová dramata Lev Gilcov

Kniha je rozdělena na 3 části, které jsou prezentovány jako vzpomínky 3 tehdejších ponorkových důstojníků. První (asi polovina knihy) je věnována první sovětské atomové ponorce K3, především výběru a výcviku posádky, všemožnému utajování čehokoliv okolo této ponorky, problémy které měla posádka s obstaráváním nejzákladnějších potřeb včetně ubytování sebe a svých rodin a mnoho dalšího. A hlavně neustálý boj se zkostnatělou sovětskou byrokracií, která neváhala obětovat životy a zdraví lidí jen proto, aby se vyrovnala USA případně NATO.
Další část je věnována detailnímu popisu nejhorších tragédií, které se staly na sovětských atomových ponorkách.
Poslední část je věnována kritice Sovětské svazu ohledně nakládání s jaderným odpadem z ponorek a jeho ,,likvidaci,, po sovětsku. Jsou detailně popsány metody ,,likvidace,, která v žádném případě nebyla bezpečná ani zákonná a následky, které toto jednání může mít do budoucna.
Celkově mohu knihu doporučit každému, kdo se zajímá o sovětské ponorkové loďstvo studené války. V knize se prakticky nevyskytuje žádná propaganda, což je zřejmě způsobeno tím, že byla vydána až po rozpadu SSSR a hlavně v zahraničí (ve Francii).

29.06.2019 5 z 5

Ponorková válka Ponorková válka Christopher Drew

Velmi zajímavá kniha, která popisuje nejzásadnější špionážní ponorkové operace, nehody amerických ponorek a taktéž příběhy ponorek pro ,,zvláštní,, účely. Jsou zde popsány příběhy jednotlivých poválečných ponorek, které byly vysílány k sovětských břehům aby sbíraly informace o základnách, dále sledování nových typů sovětských ponorek na moři, operace v Ochotském a Bárencově moři při odposlechu podmořských kabelů, tajné programy na vývoj, přestavby a používání speciálních ponorek pro velké hloubky a mnoho dalšího. Taktéž je zmíněna i operace na vyzdvižení sovětské ponorky K-129 či vyšetřování ztráty americké ponorky USS Scorpion.
Celkově se mi kniha velmi líbila a mohu jen doporučit každému, kdo se zajímá o studenou válku na moři.

15.06.2019 5 z 5

Skunčí dílny firmy Lockheed Skunčí dílny firmy Lockheed Jay Miller

Výborná kniha o projektech letadel, která byla zkonstruována ve firmě Lockheed od roku 1943 do 1993. Je zde detailně popsán komplikovaný vznik firmy a její první letouny. Taktéž projekty známých letadel jako P-80, U-2, A-12/SR-71, F-117 a jiné, ale i projekty prakticky neznámé jako SUNTAN, X-7 atd, kdy většina z nich byla přísně tajná. Autor se zaměřuje především na vývoj a zkoušky prototypů, nikoliv na jejich službu u letectva. Odhaluje, že Skunčí dílny nejsou jen budovy, nebo areály v Burbanku, ale je to filozofie, která spočívá v efektivní a úzké spolupráci mezi konstruktéry a dělníky a díky této spolupráci je možné rychle, efektivně a levně vymyslet, zkonstruovat a otestovat prototyp žádaného letounu.
Mohu jen doporučit každému, kdo se zajímá o moderní letectví.

19.04.2019 5 z 5

Temní orli: Historie tajných programů amerického letectva Temní orli: Historie tajných programů amerického letectva Curtis Peebles

Výborná kniha o tajných programech amerických letadel. Jsou zde popsány programy A12/SR71, F117, U2 atd. ani ne tak z technického hlediska jako spíše z hlediska celého programu tj. jak program vznikal, co bylo třeba vyřešit, jak se vybírali piloti, jejich bojové nasazení a mnoho dalšího. Dále je zde popsán vznik Skunčích dílen a Oblasti 51, jinak známé jako Groom Lake. Další zajímavou kapitolou je popis vývoje a nasazení vojenských bezpilotních letounů ve Vietnamu. Neméně zajímavou kapitolou je program na testování ukořistěných ruských letadel. Poslední část knihy zabírají informace o létajících objektech, jejichž existenci nelze prokázat jako je tajuplná AURORA či Shamu. Nakonec autor zařadil vědecké vysvětlení toho, co asi lidé viděli, když tyto tajemné letouny pozorovali a jeho kritický pohled na UFO.
Sečteno a podtrženo, nemohu jinak než doporučit každému, kdo se zajímá o americká letadla, která ve své době stála na vrcholu technických možností.

30.03.2019 5 z 5

Systémy automatických zbraní Systémy automatických zbraní Jiří Fencl

Velmi podařená kniha o systémech automatický zbraní (samonabíjecí a plně automatické). Jednotlivé systémy jsou velmi detailně popsány včetně konkrétních zbraní, které daný systém používaly. Kniha se taktéž věnuje rozdělení zbraní do jednotlivých kategorií podle funkce systému a historii vývoje automatických zbraní. Taktéž obsahuje bohatou obrazovou přílohu.
Nevýhodou je, že obrazová příloha je až na konci knihy, takže, když narazíte v textu na odkaz ke konkrétnímu obrázku musíte přelistovat na konec, aby jste se podívali o jakou zbraň, případně systém, se jedná. Jako další možnou nevýhodu vidím v odborné terminologii, která by mohla dělat problémy laikům, kteří ještě nemají o zbraních dostatek informací.
I přes tyto drobné nedostatky nemohu jinak než doporučit.

12.01.2019 5 z 5

Já, voják v Afghánistánu Já, voják v Afghánistánu Pavel Stehlík

Zajímavá kniha. Změnila můj pohled na současné veterány a zároveň s její pomocí může čtenář nakouknout za oponu do světa zahraničních misí. Po přečtení si čtenář uvědomí, že nepřítelem není jen chlápek se zbraní, který vás chce zabít, ale i věci, které si my, co žijeme v pohodlí a daleko od války, nepřipouštíme.
Knihu mohu jen doporučit.

12.01.2019 5 z 5

Na nebi hrdého Albionu 1940 - část 1 Na nebi hrdého Albionu 1940 - část 1 Jiří Rajlich

Velmi podrobná kniha o čs. pilotech v Británii v roce 1940. Dočtete se v ní jak se piloti dostávali z poražené Francie do Británie, jak byli organizováni, jak probíhal výcvik, co všechno bylo třeba aby vznikly čs. perutě a mnoho dalšího. Autor líčí příběh čs. pilotů den po dni velmi přehledně, s důrazem na fakta, která jsou podpořena množstvím odkazů na zdroje. Text je proložen životopisy jednotlivých pilotů a různých důležitých osobností nejen Československých, ale samozřejmě i britských, německých atd. Taktéž je kniha bohatě vybavena fotografiemi a barevnými bokorysy letounů.
Sečteno a podtrženo, vřele doporučuji všem. Je to součást naší historie a máme být právem na co hrdí.

01.09.2018 5 z 5

Veleobři oceánů Veleobři oceánů František Novotný

Výborná kniha o největších lodích od Velké války až po dobu těsně po druhé sv. válce. Velmi podrobně jsou popsány konstrukce jednotlivých typů a jejich osud včetně méně známých faktů. Najdete zde nejznámější lodě své doby jako Dreadnought, Hood, Jamato, Bismark až po ty méně známé jako Viribus Unitis, Vanquard atd. Kniha je řazena do kapitol podle jednotlivých lodí včetně 3 pohledových výkresů, 3d modelů některých částí až po řezy.
Vřele doporučuji všem zájemcům o námořní válku.

20.05.2018 5 z 5

Zbraně vysokých kadencí Zbraně vysokých kadencí Lubomír Popelínský

Vynikající kniha o zajímavé skupině automatických zbraní. Na úvod jsou stručně popsány počáteční pokusy o vysokou kadenci. V dalších kapitolách jsou podrobně rozebrány tři dnes nejčastěji používané systémy (revolverový, gatling a systém se sdruženými hlavněmi). Systémy jsou popsány do detailu včetně historie, konstrukce, některých výpočtů a srovnávacích tabulek. V poslední kapitole jsou popsány nekonvenční zbraně (Dardick, kapalinové systémy a Metal storm). Kniha samozřejmě obsahuje i bohatou obrazovou přílohu.
Vřele doporučuji všem zájemců a tuto problematiku.
Na knize mi vadí pouze to, že má tak malý počet stran. 190 stran je na takové téma opravdu málo.

25.02.2018 5 z 5

Hitlerova ponorková válka: Pronásledovatelé 1939-1942 Hitlerova ponorková válka: Pronásledovatelé 1939-1942 Clay Blair

Úžasná kniha o německých ponorkách 2. světové války. Naprosto vyčerpávajícím způsobem podává informace o jednotlivých ponorkách, kapitánech, operacích atd. včetně dění v zázemí, tj. jak bylo postaráno o rodiny ponorkářů, jak probíhal ,,souboj" admirálů Dönitze a Raedera o směřování války na moři, jak probíhal vývoj jednotlivých typů ponorek, torpéd a samozřejmě také pohled na spojenecká protiponorková opatření a jejich postupný vývoj.
Vytkl bych jen občasné chyby v číslech ponorek, nebo jmen kapitánů. Trochu zmatené časové posloupnosti (čtenář si musí dávat pozor na to, o jaké části Atlantiku/Pacifiku je zrovna řeč a v jakém časovém období se nachází). Informací je tolik, že se může čtenář chvílemi v textu ztrácet.
Dle mého názoru je toto povinná četba pro každého, kdo se zajímá o druhoválečnou ponorkovou válku. Nemohu jinak než doporučit.

27.01.2018 5 z 5

Vixen 03: Let do zapomnění Vixen 03: Let do zapomnění Clive Cussler

Toto byla moje první kniha od Cusslera. Jeho styl je stejný jako J. Rollinse. Kniha začíná sondou do minulosti kde příběh jakoby začne, pak děj přeskočí do ,,současnosti" (rok 1988/89) kde hlavní hrdina jakoby náhodou objeví části letadla a pak už se odvíjí příběh, který končí samozřejmě záchranou ,,světa" (v tomto případě jen USA) v hodině dvanácté. Samozřejmě nechybí ani padouši a nějaké to mezinárodní spiknutí atd. Děj samozřejmě ve finále graduje přestřelkou a záchranou ve ,,americkém" stylu, který místy až popírá fyzikální, logické a jiné zákony.
Kniha není špatná, ale vzhledem k tomu, že už mám něco podobného načteno od J. Rollinse, tak už mě to tolik neuchvátilo.

07.05.2017 4 z 5

Puškařství Puškařství Miroslav Slanina

Excelentní kniha. Věnuje se především starším, dnes už méně používaným, nebo dokonce zapomenutým technologiím výroby zbraní. Můžete zde nalézt přesné popisy výroby hlavní, součástek až po výrobu a zdobení pažeb. Můžete se zde dočíst o organizaci puškařské dílny, obchodních metodách prodeje zbraní a výroby na zakázku, pikantních historek a nechybí samozřejmě ani představení nejznámější puškařů a puškařských dílen u nás, ale i v celé Evropě. Do detailu jsou zde rozebrány technologie o kterých jsem neměl ani tušení a to jsem vystudovaný puškař. Když jsem knihu četl, nevycházel jsem z úžasu nad množstvím informací.
Pokud se zajímáte o výrobu zbraní, jejich historii a vše co tím souvisí, tak je pro vás tato kniha povinnou četbou. Je sice dražší, ale ty informace za to určitě stojí.

24.04.2016 5 z 5

Rudý kruh Rudý kruh John David Mann

Kniha se dá rozdělit na dvě poloviny. První zahrnuje malou sondu do dětství a různé výcviky kterými B. Webb prošel než se dostal do SEAL, včetně BUDs. Druhá polovina se dělí na tři části. První je nasazení v Afghanistánu, vytváření kurzu pro snipery a nakonec závěr, kde se dotkne své kariéry po službě v SEAL.
Podle mě je kniha zajímavější než Americký sniper, ale je psaná v podobném stylu. Ale na rozdíl od Ch. Kylea, tak má zřejmě B. Webb větší nadání pro psaní,ale i tak mi tam pořád chybělo více detailů o odstřelovačích. Čekal jsem, že když se jedná o autobiografii snipera SEAL a ještě ke všemu zakladatele nového kurzu, že tam budou zajímavosti z výcviku, střelecké techniky atd. Něco se tam objevilo, ale nebyla to žádná sláva.
SEALové jsou ledasčím, hrdinové, legendy, válečníci, ale určitě nejsou spisovatelé, takže nečekejte žádné super zápletky, epické bitvy, nebo něco podobného.

09.04.2016 4 z 5

Odstřelovač SAS a speciálních jednotek Odstřelovač SAS a speciálních jednotek Martin J. Dougherty

Od této knihy jsem měl velká očekávání, ale když jsem viděl její formát, tak mě ihned přešlo. Kniha je vhodná spíše pro děti, nebo laiky, kteří o odstřelování a odstřelovačích moc nevědí a tudíž jim nebudou vadit příliš obecné, nebo dokonce chybějící informace. Jediné co tuto knihu činí alespoň trochu zajímavou jsou obrázky, což je asi 80% knihy. Ti, kteří už o střelbě, odstřelování něco vědí (teoreticky) budou nejspíš hodně zklamaní, protože v knize se nedočtou prakticky nic nového. Dávám 2 hvězdy za snahu a obrazovou přílohu, ale jinak si myslím, že koupě jsou vyhozené peníze. Existuje hodně jiných a hodnotnějších knih na toto téma.

24.02.2016 2 z 5