Petkona komentáře u knih
Tahle kniha i celá série je všude hrozně moc vychvalovaná, tak jsem se do ní musela pustit (možná trochu i kvůli obálce :) a i když mě anotace hrozně moc navnadila, tak jsem si pořád říkala, vždyť to nemůže být tak dobré... No a pak jsem začala číst. Chytlo mě to naprosto od první stránky. Asi nejvíc musím vypíchnout originální promyšlený svět ve kterém se děj Smrtky odehrává. Je vidět, že to je hodně promyšlené a všechno dává smysl. Taky mě zaujaly ty detaily ohledně cechu smrtek a celého světa. Asi jeden z nejoriginálnějších světů co jsem za poslední dobu četla. Hlavní postavy mi byly moc sympatické a hrozně jsem měla ráda i ostatní smrtky. Příběh podle mě nikde nestagnoval a pořád se tam něco dělo a to ani nemluvím o těch zvratech. Moc mi přišly zajímavé ty zápisy z deníků smrtek. Můžete v nich trochu lépe poznat smrtky a jejich pocity a porozumnět tomu co dělají a proč. Romantická linka tam byla a byla dobrá, ale v té knize nehraje úplně tu hlavní roli. Spíš bych řekla že až tu poslední. Ale to mi vůbec nevadilo, protože tam bylo spoustu jných věcí. Párkrát jsem se u nějakých vtipných situací taky zasmála. Jestli si myslite, že vám bude třeba vadit téma smrti, tak podle mě to přestanete po chvíli vnímat, protože je to tam popisované v dobré míře a na začátku je tam dobře vysvětlené, jak smrtky fungují a proč musí dělat to, co dělají a postupně to líp objevujete v průběhu knihy. Jestli hledáte nějakou knihu s trošku vážnějším tématem ve fantasy světě, tak si tohle určite přečtěte :)
Podle recenzí ostatních, které byly ve většině takové, že: bylo to zbytečně dlouhé a natahované a že by se tam mohlo vynechat třeba sto stran, jsem očekávala takovou tu utahanou pomalou romantiku. Ale hrozně moc mě to překvapilo. Mile. Chápu, že někomu ten styl psaní může připadat trošku zdlouhavý, ale mě to moc vyhovovalo. Bavilo mě, jak si hlavní hrdinové budovali svůj vztah, protože prostě miluju hate-to-love romantiky. Taky jsem vůbec nečekala, že se mi bude tolik líbit to politické prostředí. Bylo to zase něco jiného, ale za mě fajn. Jinak tohle je 100% moje nejvíc lepíkovaná knížka (a to si je moc nelepíkuju!). Bylo tam tolik vtipných komentářů, hlášek a narážek. Navíc já miluju knihy kde jsou různé zmínky o filmech, písničkách nebo jiných knihách. Samozřejmě mi hlavní i vedlejší postavy přirostli k srdci, protože komu ne? Byly skvěle napsané a to jak se vyvíjel jejich vztah jsem naprosto milovala. Přijde mi, že v recenzi nejde moc dobře vyjádřit, jak je ta kniha skvělá, ale prostě si ji přečtěte. A i když to bylo poměrně dost přeslazené, ale příjemně, tak se tam řešily i docela vážná témata a to tomu dávalo trochu více na realističnosti. Tahle kniha by se podle mě měla číst. Zatím je to asi nejlepší lgbt kniha co jsem četla :)
Wow. Tak tohle bylo něco. Meyerová napsala opravdu úžasnou knihu i celou trilogii. Můžu vám potvrdit, že je to tak skvělé, jak všichni říkají. Novu s Adrianem jsem si hned na začátku celé trilogie úplně zamilovala a obzvlášť Novu, protože to je skvělá, sympatická, silná, ženská postava. Byly tam skvělé zápletky a to, jak do sebe všechno na konci zapadlo, bylo geniální. Věci z prvního a druhého dílu se tu krásně propojovaly. Hrozně mi bylo líto, že už (asi) nebude žádné další pokračování, protože tenhle úžasný svět se superhrdiny se mi bude těžko opouštět. Během knihy se mi střídalo hrozně moc pocitů. Od naprostého překvapení, kdy jsem zůstala na knihu koukat s otevřenou pusou a vůbec jsem nebyla chopná číst dál, po výraz, kdy jsem se culila od ucha k uchu. Přišlo mi zajímavé, jak se mi názor na různé věci měnil podle toho, ze kterého pohledu byla věc popisována. Byl tam krásně vidět rozdíl názorů, jak moc záleží na tom, z jakého pohledu se na věc koukáte. Kniha, i když jsem od ní měla hrozně moc velké očekávání, mě mile překvapila. To jak je ta kniha úžasná nejde shrnout do recenze, ale když si knihu přečtete tak to určitě pochopíte, takže jestli váháte, zda si knihu přečíst, tak si ji co nejdřív přečtěte.
Určitě se to bude řadit mezi mé top fantasy série jaké jsem četla =)
Můj názor na tuhle sérii se nezměnil ani po tomhle druhém díle. Kniha byla opět skvělá, děj se hezky rozvíjel a postavy jsem si ještě víc zamilovala. Kniha je úžasně napsaná a styl psaní mě moc bavil stejně jako u prvního (a i u třetího) dílu. Za mě tedy moc povedené a jestli si chcete sérii přečíst tak si ji určitě co nejdřív přečtěte :)
Od Marissy Mayerové jsem už dávno četla Měsíční kroniky a ty naprosto miluju, takže jsem se musela pustit i do Renegátů. Knihu jsem měla koupenou hned, jak vyšla, nevím jak to, ale pustila jsem se do ní až teďka. Od knihy jsem měla hodně vysoké očekávání, protože se o ní pořád mluvilo a skoro všichni ji vychvalovali. A musím uznat, že to všechno byla pravda. Hned od začátku to splňovalo moje očekávání vysokého hodnocení, ale úplně jinak jsem si představovala ten děj i postavy. Ale nějak jsem to postupně přestala vnímat a do světa jsem se hnedka ponořila. Celý ten svět je neskutečně propracovaný, na což jsme od Meyerové asi všichni zvyklí. Postavy byly skvělé, hrozně mě bavily ty přezdívky a rozdíly (někdy právě ne až takové rozdíly) mezi Anarchisty a Renegáty. Nova s Adrianem jsou skvěle napsané postavy, ale samozřejmě tam jsou i skvělé vedlejší postavy. Líbilo se mi taky, jak tam nebyla jen jedna hlavní linka, ale byly tam i nějaké vedlejší. Hrozně mě bavilo to číst a prožívat děj s hlavními postavami. Bylo to docela i napínavé a ten konec mě docela překvapil, takže jsem hnedka musela sáhnout po druhém díle.
Myslím, že tahle celá série bude patřit mezi mé top fantasy série a už se těším, co dalšího Meyerová napíše :)
Když jsem zjistila, že budou i další díly z tohoto světa, tak jsem byla nadšená. Splnilo to mé očekávní i ta zápletka byla moc dobrá. Objevovaly se tam více i vedlejší postavy z původní trilogie, což bylo za mě úplně skvělé. Co bylo taky skvělé, byla mapa těch misí. Já mapy v knihách úplně miluju, takže mě to hrozně potěšilo. Ten styl psaní mi přišel trošku odlišný od původní trilogie, ale ani mi to nějak nevadilo. Bylo to zase něco jiného a myslim, že to bude hodně srovnatelné. Ještě jsem nečetla další díl, ale určitě se na něj chystám a jsem moc zvědavá, jak se bude děj vyvíjet =)
Tak tenhle závěrečný díl, to zakončení se opravdu povedlo. Vůbec mi nevadila tloušťka knihy, naopak. Během knihy jsem vůbec nechtěla, aby to skončilo. Celá tahle kniha měla hrozně dobrý nápad, jak se tam objevovaly i postavy z klasických pohádek, které měly mimochodem skvělé charaktery a líbilo se mi, jak děj i napjaté atmosféra pomalu směřovaly k tomu konci, k té závěrečné scéně. Ta byla úžasná. Autor vás nenechá chvilku vydechnout, protože se tam pořád něco děje a vy nemůžete přestat číst. Tohle byl určitě nejlepší díl z té původní trilogie, i když tam byly občas trošku nudnější části.
Ale jinak to bylo úctyhodné zakončení trilogie :)
Pamatuju si, že když jsem tenhle díl četla naposled, tak se mi hrozně líbil. Ale teďka jsem se u toho čtení trochu nudila, nebo mě to lépe řečeno moc nebavilo, i když postavy byly opět úžasné a úžasně popsané. Hrozně moc jsem si oblíbila Hesteru, Otylku a Bleduli a líbilo se mi, že právě tady ty vedlejší postavy se trochu víc začaly zapojovat do hlavního děje, což je hrozně fajn, protože ty vedlejší postavy jsou tady hrozně sympatické a skvěle vymyšlené, ale ten děj podle mě trochu stagnoval. Docela se to táho, bylo to takové nezajímavé i ta zápletka se mi moc nelíbla, ale ten konec to zase vylepšil. Byla tam už i akce a i se tam už spojovaly ty postavy, které v průběhu knihy byly v jiných školách. Moc mi k srdci nepřirostla postava Sofie. A to ani v dalších dílech. Asi hlavně proto, že pořád měnila "strany" a nebyla vlastně pořádně s někým, nebo proti někomu. Možná kdyby byla celou sérii záporná postava, tak by to bylo asi lepší. Ale je to jenom můj názor.
I když to ten konec vylepšil, tak za mě je tohle nejslabší díl ze série. Ale pořád je to fajn.
Knihu jsem četla už podruhé, poprvé asi před třemi lety a to jsem z ní byla nadšená. Asi to bude tím, že mezitím jsem četla lepší fantasy knížky, ale teď se mi kniha líbila o trochu míň. Nebylo to nic hrozného a pořád to patří mezi kvalitní fantasy knihy. Nejradši jsem měla samozřejmě Agátu ( kdo by to tak neměl?), ale byly tam sympatické i nějaké vedlejší postavy. Děj byl dobře promyšlený, všechno dávalo smysl a nebylo to nějaké moc zamotané abyste se v tom nevyznali a nemuseli nad tím moc přemýšlet. Trochu mi tam neseděly věky postav.
Ale je to pořád dobrá fantasy kniha tak si ji možná někdy přečtu znova :)
4⭐/5⭐
Tahle kniha je psaná hlavě popisem, ani tam nebylo moc akce, dělo se tam vlastně skoro všechno dokola a stránky taky neubývaly moc rychle ale ani chvilku jsem u čtení neměla pocit, že by mě to nebavilo nebo bych se nudila. Příběh byl originální a postavy taky byly sympatické a dobře vykreslené. Některé scény na mě byly asi už trochu moc. Viděla jsem i film a filmové zpracování se mi líbilo asi víc i když obojí mělo něco do sebe a obojí bylo trochu jiné. V knize se určitě dozvíte víc z Eliových myšlenek a tak trochu asi víc porozumíte postavám. Některé pasáže mi přišly trochu zmatené, že jsem nevěděla jestli si to Elio jen představuje nebo jestli je to pravda a nebo jestli už se to stalo. Taky tam občas nebylo poznat kdo co říká, ale možná to byla moje chyba, že jsem se to snažila brát jako letní oddechovku a moc nad tím nepřemýšlela. V knize jsou taky hrozně pěkné myšlenky a citáty nad kterými se musíte pozastavit a popřemýšlet. Ten konec mi tam moc neseděl, víc se mi líbil konec ve filmu. Nějak jsem si to neuměla představit a podle mě by bylo lepší kdyby to skončilo normálně bez těch kapitol „ o pár let později".
Určitě to není nejlepší kniha co jsem četla, ale jako letní čtení fajn. Možná si to někdy přečtu i znovu.
4,5⭐/5⭐
Tahle kniha podle mě byla nejslabší ze série, jelikož mi styl příběhů připadal trochu jiný než u prvních dvou dílů. Ale bylo to zajímavé. Dozvíte se něco o historii ostrova a nějaké nedořešené informace začínají dávat smysl. Možná tenhle díl byl už trošku natahovaný, ale i přesto skoro pět set stran uteklo hrozně rychle, nechápu, že někdo může napsat tak čtivou knížku. Opět tam byly úžasné postavy a každý si mohl oblíbit jemu sympatickou, protože tam vlastně není nikdo špatný a nikdo dobrý, záleží na tom jak si to vyložíte vy. Na konci byl znovu nečekaný zvrat a kniha zůstala otevřená, takže se hrozně těším na další díl. Nevíte náhodou někdo kdy by měl vyjít v češtině? Jinak mi tahle série přijde docela nedoceněná, protože o ní neví tolik lidí co by mělo i když jsou to knihy, které mají všechno co by měly mít správné fantasy knížky.
Tenhle díl se mi taky moc líbil ale stále se mi nejvíc líbil první =)
4,5⭐/5⭐
Tahle kniha se mi líbila o trošku míň než první díl. Na prvních asi dvě stě stranách mi přišlo, že se to skoro pořád opakovalo a romantická linka oproti prvnímu dílu dost klesla. Ale přesto mě pořád bavilo sledovat osudy postav. Četlo se to hrozně rychle a ty trochu zdlouhavé chvíle pak vynahradil ten konec. Ale i jako u prvního dílu to bylo hrozně čtivě napsané a stránky mi mizely pod rukama. Tady v tom díle se mi trochu změnily názory na postavy kvůli některým nečekaným zvratům. Začala jsem fandit i Arsinoe, ale pořád jsem fandila i Katharině. Všechny události tam byly dobře popsané a můžete se v tom dobře orientovat. Velké plus u mě má ten seznam postav na začátku knihy. Stejně jako u prvního dílu tam byly nečekané zvraty, do hlavního děje se začaly zařazovat i vedlejší postavy a líbilo se mi, jak se mezi nimi vyvíjely vztahy.
Autorka tenhle fantasy svět skvěle vymyslela. Tahle celá série určitě stojí za přečtení =)
5⭐/5⭐
Ke knize sem se dostala vlastně úplně náhodou a po přečtení anotace, která mě hodně navnadila, jsem se do knihy pustila. I když, jak jsem zjistila po dočtení knihy, vám anotace slibuje spíš děj celé série, než prvního dílu ale nenechte se tím odradit. Četla jsem ji dvakrát po sobě. Po druhé se mi to četlo líp, protože napoprvé tam bylo na mě trochu moc postav a vždycky mi chvilku trvalo, než jsem si uvědomila, které postavy jsou u které královny. Jinak se to četlo neskutečně rychle, autorka má neskutečně čtivý styl psaní, že jsem se do toho na začátku začetla a nemohla jsem se od toho odtrhnout. Bylo tam hodně nečekaných zvratů a celé to bylo hrozně napínavé. Ale ten konec? Tu poslední větu jsem vůbec nečekala. Jsou tam dobře vykreslené postavy a všechny jsou svým způsobem sympatické, takže si určitě oblíbíte i nějaké vedlejší postavy kromě královen. Líbilo se mi, že si vlastně na začátku vlastně můžete vybrat které královně budete fandit. Já jsem od začátku fandila Katharině, ovšem v dalších dílech se to trochu pozměnilo. Není to nějak moc složitě napsané, že byste se v tom děi i postavách ztráceli. Je to hrozně dobře napsaná fantasy bez nějakých moc popisných scén. V této knize mi přišlo nejlepší z celé série vyvážení romantické linky s tou normální. V dalších dílech už té romantické linky moc nebylo.
Rozhodně ale stojí za přečtení i s dalšími díly. Určitě si to někdy ráda přečtu znovu =)
5⭐/5⭐
Ze začátku mě kniha moc nebavila, nebo spíš jsem ji nechápala. Začátek jsem četla tak třikrát, než jsem se odhodlala pokračovat. Ale potom už se příběh začal rozvíjet a já jsem se do toho začetla. Hrozně mě bavily hlavní postavy, jejich charakter a jak se vyvíjely vztahy mezi nimi i mezi nimi a jejich rodiči. Připadaly mi zajímavé i dvě dějové linky, i když mě spíš bavila ta v roce 1957-1958. Taky jsem si vůbec neuvědomovala ten časový rozdíl mezi dějem v knize a dnešní dobou. Myslím si, že by se ten příběh mohl odehrávat i v dnešní době. Tím mi kniha dávala realističtější vzhled. Děj mě bavil, i když někdy tam bylo možná víc postav, které jsem úplně nevěděla, kam je mám zařadit. Vůbec jsem ale nechápala ty mezihry. Kromě toho, že někdo na konci viděl klauna s balónkem, jsem vůbec v té mezihře neviděla smysl, ani jsem z naprosté většiny nechápala postavy tam a ani děj. I přesto je to bezpochyby kniha světové hororové literatury (a i jedna z nejlepších autorových knih), kterou by si měl přečíst i ten, kdo nemá rád knihy nebo i filmy hororového žánru. I když na mě kniha oproti filmu působila spíš jako fantasy než horor, je to jenom můj názor. Ale rozhodně doporučuji přečíst :)
Tenhle díl mi přišel trošku lepší i když jsem se do toho ze začátku nemohla vůbec začíst. Přišlo mě to jako úplně jiná kniha ale tak po 30 stranách jsem se do toho začetla. Četlo se to mnohem rychleji než první díl a byl tam i takový zajímavější děj. V první knize se mi víc líbilo vyprávění o Ladě ale v druhém dílu se mi líbily obě dějové linky. Ke konci mi možná trošku přišlo že to obléhání bylo až moc dlouhé ale to se dalo nějak zvládnout. Líbilo se mi zakončení knihy a jak se autorka řídila tak nějak podle historie.
Kniha mi přišla v celku originální, jak v ději tak i v kultuře a historickém prostředí kde se kniha odehrávala, jelikož jsem moc knih z tohoto prestředí nečetla. Hlavní postava mi byla sympatická v tom jak myslela i jak se chovala, za to její bratr mi přišel jako skoro postradatelná postava, ale taky tam měl svou roli. Ostatní z hlavnějších postav jsem si oblíbila. No možná ke konci už jsem se v těch postavách trochu ztrácela. Ale jinak si určitě přečtu i další díl.
Přiznám se že tuhle sérii jsem četla už po druhé a ani po druhé mě neomrzela, i když jsem občas věděla co se tam stane, stále mě překvapovaly ty zvraty. Jako zatím u jediné knihy (série) se mi stalo, že jsem chtěla být součástí děje, prožívat všechny ty věci s postavami a proto mě mrzí a příjde mi líto, že tohle byl poslední díl a daly by se podle mě udělat ještě nějaké doplňující díly nebo i klidně pokračování. I tak je to za mě určitě nejlepší díl ze série, protože se tam vyjasnilo spoustu věcí z předchozích dílů. Konec byl podle mě celkem jednoduchý ale krásný a mě přišel takový celistvý a krásně ten jednoduchý konec uzevřel tu celou dlouhou sérii s mnoha postavami, příběhy, prostředími, vztahy a pocity. Série mi přišla strašně moc propracovaná a proto jsem ji těžko dočítala i po druhé. Moc doporučuji
Ze začátku jsem se do knihy nemohla začíst, přišlo mi to docela zmatené - kyborg, androidi...Tak nějak jsem to nechápala. Ale asi po padesáti stránkách jsem se do toho začetla, děj se začal rozvíjet, přibylo pár postav a začalo mě to bavit. Hlavní hrdinka mi byla sympatická. Měla jsem to přečtené za pár dní, protože mě to hrozně bavilo. Akorát ten konec mi přišel neukončený, ale jinak super čtení.= )
Kniha mě docela překvapila,vtáhla mě do děje a stránky mi ubíhaly, ani jsem nevěděla jak. Nikdy jsem neměla pocit, že bych se do té knihy musela nutit a jakkoli se dokopávat k tomu, abych to přečetla. Děj byl originální - no řekněte mi, kdo by nechtěl vstupovat do knih ?! Akorát ten konec mi přišel trochu nesrozumitelný, proto jsem si ho musela přečíst dvakrát. Jinak nádherná obálka.= )
(SPOILER) Tenhle díl byl mnohem lepší než druhý i když se tam pořád America řešila Aspen nebo Maxon ale jsem ráda jak to dopadlo ten konec mi ale přijde trochu víc brutální.Ale jsem ráda že to byla America.Tady ty tři díly jsem si zamilovala doufám že mě Dcera nezklame.