Petkona komentáře u knih
Kniha mi přišla docela povedená, na to, že je to autorčina prvotina. Zaujala mě především představa postapokalyptické Prahy. Jasně, postapokalyptických knih je hodně, ale ne z českého prostředí a od českého autora. Kniha se mi docela líbila, byla napínavá, v podstatě celou dobu se tam něco dělo, mělo to zajímavý nápad a postavy taky byly dobré. Obzvlášť se mi líbila část z pohledu Dany na Petříně. Že tam nebyla nějaká rozpracovanější romantická linka mi ani nevadilo. Přislo mi, že to tam nebylo třeba, protože tam bylo spoustu jiných věcí, které to vynahrazovaly. Občas mi tam nějaké věci neseděly a byly tam za mě nějaké nesrovnalosti a tím kniha trošku ztrácela na kvalitě, ale jinak kniha docela rychle utíkala a četlo se to dobře, jen mi tam pár věcí chybělo, po čem bych tomu dala pět hvězd. Ale za mě velice povedená nadprůměrná česká kniha.
4/5
Odkaz dračích jezdců mám hrozně ráda a tak jsem se musela do doplňkového dílu vrhnout. No, hlavní sérii se to určitě nevyrovná, jsou to jenom povídky s pár postavami, které se vyskytují i v původní sérii. Líbila se mi ta první, ale ty ostatní mě ani nějak moc nenadchly. Obzvlášt ta o červovi byla až přehnaně dlouhá a skoro vůbec mě nebavila. Sice je to pořád z toho úžasného světa, ale chybí mi tam to, co té původní sérii dodávalo to kouzlo. Ale jestli máte rádi Odkaz dračích jezdců, tak tímhle si možná trošku zkazíte dojem, ale zkusit to můžete. Třeba se vám to bude líbit víc než mně :)
Příběh Stelly a Willa jsem nejprve viděla jako filmové zpracování, ale musím říct, že na to, jak je knížka tenká, tak má taky něco do sebe. Příběh je protkaný hrozně moc emocemi. Je tam krásná láska a naděje, ale taky bezmoc a smutek. I přes to, ale taky kvůli tomu, že se kniha se zaobíra vážným tématem jako je cystická fibróza, tak si myslím, že by se měla číst už jen kvůli tomu, že pojednavá o nemoci, o které se tolik nemluví, ale mělo by. Ukazuje na to, že ne všechno je samozřejmost i něco, jako je pro normální lidi dýchání. S hlavními postavami jsem se až moc sžila a bylo mi jich tak moc líto, ale knížka je i tak moc krásná a určitě má v sobě nějaký vyšší smysl.
Tak tohle bylo skvělý. Jakože extrémně skvělý. Už teď vím, že tahle série bude patřit do mých nejlepších knížek za rok 2021. Ty zvraty co tam byly? Ani nepočítám kolikrát mě autoři nachytali. Knížka měla skvělý spád a hrozně rychle to utíkalo. Sice jsem si tady až tolik neoblíbila hlavní hrdiny Ashu a Rhyse, ale jak tam byli všichni hlavní hrdinové, tak mi to ani nevadilo. Musím ale uznat, že tady v tom díle bylo nejvíc kamerových záznamů, takže ze začátku mě to až tak nebavilo a trošku to ztrácelo na tempu, ale pak se to rozjelo a jelo to až do konce. A ten konec byl za mě skvělý. Úplně něco jinéjho než celá série, ale mě se to k tomu hodilo. V knize opět autoři předvedli jejich skvělý smysl pro humor, ale i pro dramatičnost, takže jste napnutí od začátku do konce. Taky už jsem si zvykla na docela velké množství informací, takže se mi to četlo lépe než první díl, kde jsem byla trochu zmatená. Určitě ale plánuju pro lepší zážitek z knihy nějaký rereading a jsem zvědavá jestli Aurora povstává bude něco podobně skvělého.
Nemyslela jsem si, že to je možné, ale Gemina Illuminae o kousek překonala. Ze začátku mi to tak nepřipadalo, ale nakonec byl děj, zápletka a i postavy o trošku lepší. Hannu jsem sice ze začátku neměla ráda, ale pak se mi názor na ni úplně změnil, ale stejně u mě o trošku vede jako ženská postava Kady. Ale zato Nikovy hlášky i chování jsem si moc oblíbila. Gemina mi přišla trošku víc drsnější než Illuminae, ale autoři to nakonci moc hezky vymysleli, stejně jako u prvního dílu, takže za mě v pohodě. Ještě musím vyzdvihnout smysl pro humor autorů a o zpracování ani nemluvím. Celá série je hrozně dobře vymyšlená a obdivuji oba dva autory, že něco takového vymysleli. Za mě je to úplně ideální sci-fi, s opravdu povedenou zápletkou a dějem, který vás nenechá ani na chvilku vydechnout. Takže nemůžu nic jiného, než vám tuhle celou sérii moc a moc doporučit.
Už jsem asi tak nějak dopředu tušila, že se mi to bude líbit, protože zpracování je opravdu krásné a originální. Tím, že to je psané v zápisech a záznamech, tak děj moc hezky plynul. Obě dvě hlavní postavy mi byly sympatické, ale oblíbila jsem si obzvlášť Kady, protože to je skvělá hackerka a není to žádna ufňukaná hrdinka bez charakteru. Asi nejvíc ze všech částí mě bavily zprávy mezi Ezrou a Kady. Autorům se moc povedlo vžít se do rolí hlavních postav a dali jim skvělé charaktery. Celé to bylo hrozně napínavé, neustále tam byly nějaké zvraty, zápletka byla skvělá, autoři mě neustále překvapovali, docela často jsem se i zasmála no a autoři mě na konci tak překvapili, ale vylepšili si to tím u mě, takže jo, jsem spokojená.
Celý příběh mě neskutečně bavil, takže za mě můžu jenom doporučit.
Vůbec jsem nečekala, že by se mi kniha z druhé světové války mohla tolik líbit. Je to hrozně moc čtivě napsané a stránky mi mizely pod rukama, i když kniha pojednává o nelehkém tématu. Taky se mi moc líbilo vyprávění z pohledu více postav, takže se dozvíte o různých častech tábora o lidech, kteří se pokoušeli utéct a o těch, kterým se to povedlo, o rozdílu mezi dětmi, dospělými, muži a ženami a o zacházení s lidmi podle jejich postavení ve společnosti. Moc se mi líbil začatek knihy, kde vás autor seznámil s dějem a hlavními postavami a konec, kde jsou napsané osudy postav z knihy. Příběh je moc hezky podrobně napsaný a velice smutný, ale zároveň krásný a autor se toho dle mého zhostil opravdu výborně.
Jelikož tloušťkou Pytel kostí trošku připomíná TO, tak jsem se těšila a očekávala jsem něco podobně skvělého. Bohužel nebylo. Sice ano, začátek mě hodně bavil i to právnicke prostředí ve kterém se kniha zčásti měla odehrávat. Ale po větším rozvinutí knihy se z toho stala hroozně zdlouhavá duchařina, na kterou nejsem u Kinga zvyklá. Abych to ještě srovnala s TO, tak tam mi veliké množství postav nevadilo. Ale u tohohle, kdy se řeší vztahy a právnické věci, to bylo myslím celkem důležité, tak jsem to množství postav vůbec nedokázala zpracovat. A to ani nemluvím o konci kdy se to neskutečně táhlo a v podstatě se tam objevovaly pořád nějaké nové věci, informace a postavy a nebralo to konce a já jsem z toho byla úplně zmatená. I hlavní postavy mi nebyly sympatické, nenašla jsem si k nim cestu, takže mi bylo skoro jedno jak to dopadne. No, jsem ráda že už to mám přečtené. Docela mě to zklamalo, takže v blízke době se asi do žádného Kinga pouštět nebudu.
Tohle bylo za mě o poznání horší než první díl. Čekala jsem, že se tam začne dít aspoň trochu něco nového, ale ony se jen dořešily věci z prvního dílu. Záverečnou bitvu jsem si představovala jako nějakou velkou scénu, kdy se tam objeví všechny postavy a něco velkého se tam stane. No nebylo tam skoro nic a celkem mě to mrzelo. Konec nevím úplně jestli se mi líbil, ale asi to dávalo smysl. Každopádně to nebylo zas až tak strašné, že by se to nedalo číst. Utíkalo to docela rychle a postavy byly pořád skvělé. Jestli se vám líbil první díl tak druhý je asi nutnost, ale jen v případě že chcete opravdu vědět, jak to dopadlo.
Tohle bylo moje první setkání s českou YA fantasy a musím říct že to nebylo vůbec špatné. Nebylo tam vyloženě nic, co by se nedalo přežít. Postavy byly sympatické i nápad byl skvělý. Akorát tomu něco trošku chybělo, je asi trochu znát že to je autorčina prvotina, ale za mě to bylo velmi hezké. Jen možná na začátku jsem měla pocit, jakoby nás autorka posadila do rozjetého vlaku, takže jsem chvilku tápala i v duších a tak celkově v tom světě. Ale za mě jako prvotina dost dobré a jsem zvědavá co autorka napíše dalšího.
Do půlky knihy jsem si myslela, že to bude takové průměrné, protože mě to moc nebavilo a musela jsem se docela soustředit na čtení. Ale asi po té půlce se to fakt rozjelo a děj se už začal více rozvíjet a mělo to větší spád. Myslím, že to se to nebude líbit každému, protože to je vlastně zaměřené jen na uměleckou školu, ale podle mě, kdo si k tomu najde nějakou cestu, tak se mu to bude líbit. Neříkám, že to je nejlepší kniha co jsem četla, ale je to opravdu fajn, zasmějete se u toho, některé postavy budete mít rádi a některé budete nenávidět. Taky jsem si nemyslela, že to bude dobré, ale příjemně mě to překvapilo. Tak jestli to někdo máte stejně, tak vám to doporučuju a určite si to přečtěte :)
Tenhle dil byl zatím nejlepší. Hrozně se mi líbilo, že v takovém komiksu plném klišé se začaly řešit vážnější věci. Dodalo to tomu trošku realističtější vzhled. Takže za mě to bylo velmi pěkné a jsem moc zvědavá, jak to bude pokračovat.
Stejně dobré jako první díl. Hezké, milé, sladké, roztomilé.
Tohle bylo moje první setkáni s grafickým románem (nebo komiksem), takže to moc nemůžu porovnat, ale tohle se mi líbilo. Podle mě vám ten komiks dá úplně to, co od toho očekáváte a co vám slibuje anotace a obálka. Tady ten první díl je skoro celý plný klišé, ale upřímně. Vadilo to někomu? Hlavní postavy jsou skvělé, hrozně hezky se doplňují a jsou moc sympatické. Nejvíc ovšem musím pochválit to grafické zpracování. To opravdu stojí za to. A jestli vás třeba příběh nezaujal, tak si to přečtěte už jenom kvůli té grafice. Čtyři hvězdičky dávám z toho důvodu, že to nemůžu úplně srovnávat s klasickými knihami, protože co si budem, toho textu tam není moc. Ale i tak se mi to moc líbilo, je to hodně odpočinkové, ale budete se u toho celou dobu usmívat. Příběh hlavních postav se mi moc líbil, bylo hezké sledovat, jak si k sobě hledají cestu a bylo to hrozně roztomilé. Takže jestli vám nevadí jiné zpracování, než v normalních knihách a chcete něco hodně odpočinkového u čeho se budete celou dobu usmívat a zlepší vám to náladu, tak si tohle určite přečtěte :)
Wow. Tohle je zaslouženě jedna z nejlepších Kingových knih. Možná i nejlepší. Má to všechno, co by měl mít správný horor. Trošku pomalejší rozjezd, zato ale pečlivé seznamení s postavami a městečkem. Dávnou historku ke městu kde bydlí hlavní postavy. A rozhodně nepříjemný pocit, když dočítáte posledních dvě stě stran z knihy. Ještě se mi také líbilo zapojení dětí do příběhu. Přece jenom dětské myšlení i logika jsou trochu odlišnější od těch dospěláckých. A autor toho dle mého krásně využil a příběh dostal ještě větších rozměrů. Autor se zde s ničím nepáře a popisuje vše tak jak je. Moc se mi líbila ta atmosféra, která tu byla po celou dobu příběhu. Opravdu mě to moc bavilo a ten napad je geniální. Bavilo mě sledovat cestu hlavní postavy a její myšlenky. Jestli hledáte opravdu velice dobrý a kvalitní horor tak určtě jděte rychle od toho.
Kniha se mi líbila tak napůl. Některé časti mě bavily a některé ne. Rozhodně má kniha skvělý nápad. To se nezapře, ale s ostatními Kingovými horory to bohužel nemůžu srovnávat, protože tohle většinu knihy horor nebyl. Snad nějakých padesát stránek před koncem o to byla snaha, ale nepříjemný pocit jsem z toho neměla. A konec byl poměrně zvláštní a moc mi k celé knize jako rozuzlení neseděl. Přinejmenším to byl ale zajímavý námět, ale jinak mě kniha moc nenadchla.
Jako takhle. Od Kinga jsem zatím četla jenom dvě knihy (tahle je třetí) a vím, že bych to asi neměla srovnávat, ale z těch dvou, co jsem četla, jsem byla oproti tomuhle nadšená. Nevím. Nějak mě to vůbec nezaujalo. Bylo to takove ehhh. I po přečtení knihy jsem vůbec nenacházela nějaký smysl ve Scottově situaci, ani tam nebylo vysvětleno co to zpusobovalo (a jestli to tam někde bylo, tak jsem to prostě nezaregistrovala), což mi teda dost vadilo. Podle mě by z toho mohlo být něco dokonalého, kdyby to bylo delší a příběh se víc rozpracoval a nebyla by to jen 140ti stránková povídka. Zkrátka mi přišlo, že z toho autor mohl vytřískat více, protože to je genialni napad, ale zkrátka se mi nelíbilo zpracováni a popis informaci (jako byl třeba Scottův stav skoro na konci knihy) jsem úplně nechápala a nedokázala jsem si to moc představit. Jediné co bych na knize ocenila byl ten konec. To bylo opravdu povedene. I když chování postav u toho konce bylo podle mě hrozně lehkomyslné a přišlo mi že to hrozně rychle vzdali, i když chápu, že to bylo v určitém směru asi tak vymyšlené. Ale po dvou skvělých pětihvězdičkových Kingových knihách bylo tohle pro mě trošku zklamaní. Ale tak jestli hledáte nějakou Kingovu knihu na jeden den, která nemá nějaké výrazné hororové prvky, tak tohle asi fajn, ale určitě to není jedna z nejlepších Kingových knih.
Kniha byla pro mě veliké překvapení. Filmové zpracování se mi moc líbilo a nevěděla jsem jestli se tomu knižní vyrovná. Ale kniha mě dostala úplně stejně jako film. Od začátku do konce tam nebylo jediné hluché místo a četlo se to úplně samo. No a ten konec mě dostal úplně nejvíc. Málo knih u mě vyvolalo tolik emocí jako právě tahle. Celkově kniha zpracovává zajímavé téma ohledně smyslu života a nalézání sama sebe. Rozhodně kniha stojí za přečtení a asi jedna z mých nejoblíbenějších romantických knih.
Ze začátku jsem z knihy moc nadšená nebyla. Ale nebylo to stylem psaní autorů. Ten mi naopak sedl hned, ale měla jsem trošku problém s hlavními postavami. Ne že by mi nebyly sympatické, ale celou knihu, kromě skoro posledních 100 stránek, jsem si dva hlavní hrdiny hrozně moc pletla. Před každou kapitolou jsem si musela ujasnit, kdo je kdo, jak kdo vypadá, kdo má jaké kamarády atd. Tohle jediné mi na knize opravdu vadilo. Nevím čím to bylo, jestli mnou :) nebo popisovaním autorů, ale trošku mi to pokazilo ten celkový dojem z knihy. Přitom se mi kniha ale moc libila. Sice ano, bylo tam klišé, ale ve které romantické knize není? Navíc tam bylo spoustu narážek na filmy a muzikály což bylo fajn. Konec se mi taky líbil, přišlo mi, že tu knihu to tak hezky urovnalo, akorát nevim, jestli mame očekávat nějaké pokračování?! Jinak pokud máte rádi lgbt literaturu a chcete neco odpočinkoveho u čeho se zasmějete tak si tohle přečtěte:)
Všichni říkají že Nimbus je ještě lepší než Smrtka. A asi jako všichni jsem nevěděla že něco může Smrtku překonat. A samozřejmě to lepší bylo. Bylo tam mnohem víc akce a děj už se začal víc vyvíjet. Objevovalo se tam taky víc nových smrtek a celý cech jste začali víc poznávat. Taky už se tam rozjelo takové to politikaření. U jednoho zvratu jsem opravdu zůstala sedět s otevřenou pusou a asi dvě minuty jsem nemohla pokračovat. A ten konec? To bylo skvělé. Celá ta závěrečna scéna na tom ostrově byla geniální a hrozně jsem zvědavá jak to s nimi dopadne a moc se těším na třetí díl a snad to bude ještě lepší než Nimbus :)