petr_ petr_ komentáře u knih

V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku Tim Marshall

Mám pocit, že autor přeceňuje význam geografie. Kdyby vše bylo jak popisuje autor v knize bylo by jednoduché rozumět politice a diplomacii.
Ano geografické začlenění státu je důležité pro jeho politiku, ale nevysvětluje proč se státy chovají tak jak se chovají, proč porušují mezinárodní smlouvy a konvence i když jsou důležité pro přežití celé civilizace. Když stát povedou lumpi, tak geografie může být jenom zdůvodněním (nikoliv důvodem), proč dělají to co dělají.
Viděli jsme to v Německu za světových válek a vidíme to i v současném Rusku.

15.11.2023 3 z 5

Anatém Anatém Neal Stephenson

Při čtení této knihy jsem si oprášil svoje znalosti, hlavně přírodních věd ze studií. Chápu že četba této knihy může být pro někoho namáhavá, ale může to být tím, že nepochopí některé principy kvantové mechaniky popř. výzkumu částic. Co se týká filozofických problémů, tak ty pro mě znamenají problém, protože jsem filozofii tolik nestudoval, ale zase mi text ukázal jak o některých problémech jak o takových věcech přemýšlet.
Tato kniha mi připomněla jiné dílo autora a to Kryptonomikon, kde se různé válečné strany snažily uchovat svá tajemství, ale měli své odborníky, kteří se dokázali na základě statistiky a pravděpodobnosti dostat tajemstvím protivníka.
V tomto textu čtenář sleduje jednotlivé teorie a musí si představit co znamenají v naší realitě.
Autor popisuje společenský systém, kde vlastně žijí dvě společenské entity, které jsou sice vzájemně propojené, ale žijí odděleně a každá společenská změna je velmi bouřlivá, takže dochází k ničení koncentů vědců. Já to chápu, jako vyjádření odpovědnosti vědecké veřejnosti, za své objevy a jejich využítí a třebaže jsou tito lidé zbaveni mnoha technických nástrojů potřebných k výzkumu, jsou schopni pokračovat ve své práci.
Je to kniha zajímavá a určitě to není oddechové čtení a proto si své čtenáře musí najít, jak je vidět v recenzích dalších čtenářů.

07.09.2023 5 z 5

Opona Opona Agatha Christie

Nejsem zrovna čtenář detektivek, ale dostala se mi do ruky tato knížečka a tak jsem si ji přečetl. Měl bych něco od Agaty Christie něco znát, vždyť už je to klasika.

06.08.2023 4 z 5

Meč králů Meč králů Bernard Cornwell

Ke knihám celé série se rád vracím, a tak když si chci přečíst knihu zaručené kvality, tak často volím mimo jiná díla i jednotlivé díly Saské kroniky.

17.06.2023 4 z 5

Nováček Nováček Robert Muchamore

Namísto školy géniů, jak je obvyklé v některých knihách, jsem se podíval do školy dětských psychopatů ve státních službách. Děcka, která jsou učena práskat a likvidovat nepřítele bez jakýchkoliv morálních zábran, to jsou hrdinové této knihy. Jestli to má další díly, tak asi nemám zájem je číst, nemyslím, že by mohly přinést něco nového.Napsané je to hezky, ale téma a jeho podání se mi nelíbí. Takže vidím tuto knihu, jako dětskou četbu jako dosti problematický projekt.

20.02.2023 3 z 5

Království na konci cesty Království na konci cesty Jan Guillou

Poslední díl trilogie, čtenáře přenese z Izraele zpět do domoviny Arneho.
Po návratu začne budovat svoje panství a pracovat na udržení svého rodu a nového království.
Opět se dostaneme do zajímavé doby a na zajímavá míst a vlastně budeme sledovat, jak vzniká Švédsko. Pro středoevropana je to zajímavý pohled na dějiny země, která je od nás tak trochu mimo.
Zaujalo mě například kolik piva ti seveřani v této knize vypili.
Celkově k celé trilogii mohu říci, že film, který je podle tohoto příběhu natočen a ač se mi líbil, je jen ubohým odvarem, příběhu popsaného v knize.

23.01.2023 5 z 5

Ostré konce Ostré konce Joe Abercrombie

Shrnuje všechny nectnosti a bídu světa tak, jak jsem u tohoto autora zvyklý. Jednotlivé povídky popisují různé charakterové rysy postav. Nabubřelí hrdinové, kteří prošvihnou svoji příležitost, protože jejich hrdinská čest je pro ně důležitější než všechno ostatní. Shev mi zase připadá jako Mrakoplaš ze zeměplochy , stále na útěku a neschopná změnit cokoliv na svém životě. Nebo Devítiprsťák, který není schopen jednat jinak než obvykle. A to bych mohl pokračovat od jedné postavy povídek k druhé.
Tato kniha vlastně jenom dokresluje to, co jsme pochopili ze série "První zákon". Takže nic nového.

19.01.2023 4 z 5

Dívka, která spadla z nebe Dívka, která spadla z nebe Simon Mawer

Je to moje druhá kniha autora, který má svůj způsob vyprávění pro mě velmi sympatický. Kromě dobré koncepce se mi líbí i to co je v příběhu nevyřčeno a čtenář o tom může uvažovat, přičemž ani nemluvím o otevřeném konci, jako v Mendelovu trpaslíkovi, kdy na konci nechá velký otazník v místě, kde by jiný autor pokračoval.

06.01.2023 5 z 5

Ohnivá mise Ohnivá mise Jana Pažoutová

Uf byla to pro mě dřina knihu dočíst, ale stálo to zato. Tuto knihu jsem musel číst po kouskách, protože některé části popisují věci, s kterými bych se nerad někdy setkal a na mě dosti emočně působily.
Ať už jde o popisy vojenských operací, nebo samotný požár Prahy, nebo o popisy výslechů zajatců a v neposlední řadě i důsledky pro jejich rodiny. Je vidět, že autorka má prostudované historické dokumenty a dovede popsat dobové reálie.

24.12.2022 5 z 5

Velitel šalupy Velitel šalupy Patrick O'Brian

Zajímavá knížka o britských námořnících v době napoleonských válek. Zajímavě popisuje poměry v námořnictvu, od popisu mužstva, lodí ale i činností , které jsou s tím spojeny. V podstatě každý kapitán, pokud se ujal velení na lodi šel se svojí kůží na trh, protože pokud nesplnil očekávání nadřízených, tak měl po kariéře a tím přišlel i o živobytí, nebo mohl skončit u soudu. A nadřízení , stejně tak lidé odpovědní za vybavení a zásobování jim to nikterak neulehčovali. Proto se jednalo o samostatně se rozhodující lidi, kteří měli velké pravomoci, a ještě větší zodpovědnost.
Kniha obsahuje zajímavé popisy výcviku mužstva, ale i popisy každodenní činnosti kapitána a jeho mužstva na lodi.
Příběh také obsahuje mnoho pro nás možná nezajímavých popisů a dialogů, ale nejsme Britové, abychom rozuměli všemu, co je zajímavé pro ně.

15.12.2022 4 z 5

Podzimní trůn Podzimní trůn Elizabeth Chadwick

Musím obdivovat popis historických událostí v období Eleonory a Jindřicha, i když si nejsem jist, jestli autorka, nešla v tendencích nadržovat Richardovi, a Jana popisovat, jako intrikána, neboť co si budeme namlouvat, ale všichni jsme četli Waltera Scota a viděli pár filmů o Robinu Hoodovi, kde je Jan popisován jako ten zlý a špatný.
Je však dlužno uvést, že Richard byl bojovník, a svojí výpravou do Jeruzaléma a poté zajetím u císaře vlastně ruinoval anglické hospodářství a Jan se snažil pragmaticky, toto vše uvést do pořádku a neměl to vůbec jako král lehké.
Ale kniha je pěkná, čtivá a zajímavá.

13.12.2022 4 z 5

A dívky mlčely A dívky mlčely Pat Barker

Mám rád řecké báje a mýty zpracované v literatuře, proto jsem si tuto knihu vypůjčil a nezklamala mě. Ukazuje válku o Troju jako válku každou jinou, plnou destrukce, ničení a umírání. Popisuje ji z pohledu zotročených žen, které sloužily řeckým vojákům. Byly to původně svobodné ženy, které se staly otrokyněmi, které věděly, že i kdyby byly osvobozeny, už by nikdy nebyly znovu svobodné a neměly by žádnou budoucnost.
Takové zpracování řeckých bájí se mi líbí, protože dokážou ukázat život z různých stránek života se všemi jeho rozpory. Nejzajímavější je na tom, že už staří Řekové si toho byli vědomi, a tak se nerozpakovali psát na tato témata velmi zdařilá dramata.
Nakonec, ani vítězové z Tróji i když válku po dlouhé době vyhráli nedopadli dobře a po jejich návratu domů (pokud se vrátili), je nečekalo nic dobrého. Navíc pokud jste si přečetli některé literární prameny o Illias, tak se nejednalo jen o válku lidí, ale i bohu jejichž zásahy měnily toky událostí, jako je například popis moru v řeckém táboře.
Dodnes je s podivem, proč takové války vlastně vznikají, když vlastně nijkomu, nic dobrého nepřinesou.

24.11.2022 4 z 5

Hlasy a hvězdy Hlasy a hvězdy Vilma Kadlečková

Přiznám se, že si nejsem schopen zapamatovat všechny podrobnosti tohoto košatého příběhu, ale dobře se to čte a při četbě dalšího dílu si zase vybavuji některé podrobnosti z těch předešlých. Je to dobrý příběh.

06.11.2022 4 z 5

Metro 2034 Metro 2034 Dmitry Glukhovsky

V podstatě nic nového od předešlého dílu. Drsné prostředí apokalypsy, které však nemá žádné vyústění a pointu. Když jsem to dočetl, říkal jsem si co tím chtěl autor říci.

25.10.2022 3 z 5

Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

Když jsem knihu začal číst, tak jsem měl pocit, že to bude pouhé pokračování Šesti vran, ale další vývoj děje v závěrečné části se mi líbil. Čím více se blížil ke konci tím rychleji se děly jednotlivé události.
Dobré také bylo, že se autor vrátil do minulosti některých členů party a tím vysvětlil jejich motivaci.
Kdybych byl vydavatelem, asi bych vydal obě knihy najednou v jednom kuse, protože oba díly na sebe navazují a tvoří celek.

01.10.2022 4 z 5

Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Je to vlastně moje první kniha této autorky a příběh se mi moc líbil. Je dobře napsaný a dějové bohatý se zajímavými postavami i jednotlivými rasami a jejich vztahy.
Co mi na knize vadilo, je naznačený následující děj na konci, který vlastně ruší celou pointu příběhu.

31.08.2022 4 z 5

Písní tě chválím Písní tě chválím Mary Challans Renault

Ani se mi nechce věřit, že Homérovy eposy a básně se šířily mnoho let pouze ústně.
Jak dlouho muselo trvat, než-li se pěvci tyto básně naučili aby je mohli bezchybně předvést. Děj knihy na toto poukazuje. Pěvci si museli vše pamatovat a nic nezapisovali do písemností.
Dalším zajímavým poznatkem z této knihy je fakt, že umění bylo vzácné, nebylo to spotřební zboží, jako dnes, ale šířilo se jako médium obsahující důležité myšlenky a názory a tak působilo na posluchače i morálně. Otázkou je, zda má tyto atributy umění i v dnešní době. Ano, i dnes existují známé celebrity v umění, ale je otázkou, zda jsou také příkladem pro své příznivce.

27.06.2022 5 z 5

Osudová přitažlivost gravitace Osudová přitažlivost gravitace Martin Rees

Je to výborná kniha o moderní astronomii. Čtenář nemusí všemu rozumět, ale i tak tam najde mnoho zajímavých a věcí o gravitaci, černých dírách a kvasarech.
Zároveň je vidět, jak fyzika i astronomie od doby vydání této knihy pokročily, protože některé zmíněné projekty již jsou funkční, jako třeba LIGO.
Je to knížka, kterou nepřečtete jedním dechem jako dobrodružný román, ale přečíst se dá po jednotlivých kapitolách a pravděpodobně ne jenom jednou. Pokud si někdo chce doplnit znalosti doporučuji některou z přednášek profesora Petra Kulhánka na YouTube.

25.06.2022 5 z 5

Zakuti v oceli Zakuti v oceli Miroslav Žamboch

Výborná kniha, děj volně plyne a nedovolil jsem si při četbě předvídat kam. Takové příběhy mám rád. Příběh je akční, ale obsahuje mnoho i filosofických aspektů o soužití strojů a lidí. Moc se mi líbily úvahy taktice robotů a UI. Pointa celého příběhu je přímo skvělá.
Určitě se podívám po dalších knihách tohoto autora

23.05.2022 5 z 5

Plošina Plošina Roger Levy

Kniha mě zpočátku zaujala, ale postupně mi složitý děj začal vadit. Pak jsem zjistil, že některé části románu jsou retrospektivní, což jinak není tak zřejmé. Konec mi připadal špatný a hlavně bez řádné pointy.

24.10.2021 3 z 5