PetraKysova komentáře u knih
(SPOILER) Joj konečne sa to rozbehlo. Najlepšia knižka z celej série. Dej sa pekne posúval, zvraty, intrigy konečne sme sa dozvedeli o kliatbe, o Emilii a Vitorii. Super. Akože no dosť som čumela o čom to vlastne celé bolo, a bola som aj za všetkých zúčastnených riadne nahnevaná. Bolo mi Emilie ľúto, a vlastne aj Lucii a ostatných nezaslúžili si toto.
Bolo skvelé ako autorka ukázala, že zloduch nie je vždy ten na ktorého to poviete od začiatku a že aj ten zloduch môže byť obeť.
Páči sa mi ako to ukončili ale niektoré veci nechala autorka otvorené, že je na každom aby si v hlave predstavil čo sa dialo ďalej.
Musím povedať že zakončenie sérii bolo skvelé.
Tak veľmi dobre a jednoducho napísaná knižka pre rodičov. Od autora som čítala aj knižku o mininkách (ktorá nám doma veľmi pomohla) takže bolo jasné, že siahnem aj po tejto. Veľmi sa mi páčilo ako boli kapitoly rozdelené aj podľa veku a nemusela som čítať to, čo je pre mňa ešte nepodstatné.
Musím povedať, že keď začne mat malý (1rok) nejaký záchvat a ja na neho nastúpim s batolečtinou tak to čuduj sa svet naozaj funguje. Niektoré rady si beriem k srdcu a budem ich používať. Niektoré nie. Ale o tom to je, vziať si to čo sa vám páči a čo vám doma funguje. Nie všetko funguje predsa na všetkých.
(SPOILER) Tak finále série je za nami. Za mňa dobrá séria. Rozhodne bol tretí diel lepší než druhý. Aj keď mal svoje muchy. Miestami sa mi zdal strašne zdĺhavý a naťahovaný. Napríklad to s tym prsteňom. Zbytočná výprava, to isté s tou Nicolinou no načo to bolo dobré? Nevadí asi autorka potrebovala zaplniť miesto.
Ale celkovo sa mi kniha veľmi páčila. To s Coco a Angelicou skvelé. Bravúrne opísaná história čarodejníc (konečne). Mne sa aj celkom pacilo to s pamäťou Reada, áno trošku nudné a nebolo to ako na začiatku ale dívam sa na to tak že dostali druhú šancu sa do seba zamilovať. Ďalej čo ma nadchlo boli Zenna a jej jazdkyna to bolo úžasné a nečakané. No ale najviac ma tesa prekvapila Celia a Jean Luc. Tie postavy som tak neznášala a tu sa to tak otočilo. Tak som si ich obľúbila. A začala rešpektovať.
Koniec no dalo sa to úprimne čakať, bolo to jasné že to takto skončilo. Bolo super že to skončilo svadbou ale nebolo uplne dovysvetlené, čo sa v zemi dialo ďalej, áno Bau bol kráľom takisto Coco a Lou ale ten zvyšok bol iba v náznakoch aby si každý predstavil čo on sam uzná za vhodné.
Ale najlepšie na tomto dieli bol Ansel. Táto postava bola tak skvelo vykreslená, taký charakter. Túto smrť z dvojky som stále nerozdychala. Ale už ju chápem. Časti kde sa vyskytol svojim spôsobom Ansel úplne zdvyhli knihu na inú úroveň. A posledná kapitola. Najlepšia z celej sérii. Aj tá slzička ukápla. Najskôr som chcela dat o hviezdu menej ale Ansel si tú hviezdu navyše proste zaslúži.(Akurát som si nie úplne istá tou starenkou, bol to Cload? Nebol?)
Určite sériu odporúčam, veľmi príjemné čítanie.
(SPOILER) Tak ako zhodnotiť tento diel. Mne sa páčil aj keď bol iný než prvý diel. Ale to neznamená ze nudný. Bol proste autentický. Hrdinovia sú vo vojine, a či sa to ľuďom páči alebo nie, vojina je väčšinou nudná, plná plánovania a získavania spojencov, plánovania krokov a podobne. Čo bol tento diel. No trošku sa mi nepáčilo ako sa vyvinula Lou, skorej povedané spadla niekde do suterénu lebo to ako sa chovalo bolo hrozné, jedno odmietnuté decko ktoré rozhoduje za ostatných a ešte k tomu zle. Aai chceli ukázať že sa dostáva na temnejšiu stranu? Neviem. No a Ansel? Aj to chápem, lebo kto iný? Každý má svoju cestu a je jasné ako skončia ale on? No čo s ním? Takže chápem prečo to autorka spravila. Ale bolo mi ho ľúto. On bol z nich najlepší človek. Som zvedavá ako to skončí aj keď na 99 percent viem, veď predsa len dobro zvíťazí. Ps: ten Lesan (zabudla som jeho meno) mne sa páčil a vŕtalo mi hlavou kto to je.
No povedzme si úprimne, oproti prvému dielu je to veľký pokrok. Ale, v podstate sa 3/4 knihy opäť nič nedialo, ale naozaj nič. Len sa Poppy hadala s Casom. Chápem že Poppy je naivné 19 ročné dievča ktoré bolo celý život využívané, takže jej chovanie chápem (aj keď niekedy mala naozaj na hrane). Ale čo naozaj nepochopím je chovanie Casteela. Je opísaný že ma cez 200 rokov, veľký válečník a chová sa ako malé decko. Keby si tý dvaja sadli a porozprávali sa ako za na dospelých (200 ročných) ľudí patrí a ako by sa aj zachovali za normálnych okolností (haló vonku sa schyľuje k vojine, ide o obnovenie populácie, záchranu života naozaj nemám čas šetriť tvoje city a čakať kým vychladneš) tak by vlastne kniha mala 200 strán. Chápem, asi by sa tak nepredávala. Čo bolo ešte dost priehľadné bolo z kadiaľ vlastne Poppy pochádza. Keby na to autoka neupozorňovala asi 6 krát tak by ma to aj prekvapilo ale takto.... No a skoro celú knihu som sa tešila že sa autorka poučila a žiadne opakovania fráz sa nekonalo. Hahah ach moji bohové ako som sa mýlila. Nepoužije to 3/4 a v poslednej 1/4 je ach bohové asi na každej stránke. Nepreháňam.
Ale aby som vyzdvihla aj klady, veľmi sa mi páčilo že sa začalo úplne presne tam kde sa skončilo v prvej knihe. A vedľajšie postavy? Áno konečne!!! Žeriem toho vlkodlaka, bol skvelý. No a Alistar? Výborná postava ( aj keď mám jedno neblahé podozrenie uvidíme ďalej). Páčilo sa mi, že tak bolo z príbehu krajiny viac povysvetlované, to mi v jednotke chýbalo. No a záver? Niečo prekvapivé, niečo nie. Každopádne môžem povedať že som aj zvedavá ako to teda celé dopadne. Dúfam ale že už bude len jedna kniha, lebo ach bohové až tak dobré to teda nie je.
(SPOILER) Vynikajúca kniha. Asi 3-4 kapitoly mi trvalo sa zorientovať (dokonca som musela zistiť na začiatku či mi nechýba kus knihy, mala som to alo e-book ) Ale ked som zistila, že kniha vás okamžite hodí do deja tak som sa ukludnila a čítala ďalej. Mne sa nezdá že by to bola chaotická kniha. Mne sa veľmi páčilo to striedanie deja. Veľmi som si užívala ako sme sa vlastne postupne dozvedali minulosť Alex a ako da zaúčala s Darlingtonom. Do toho súčasnosť no famózne. Bolo super ako autorka ukázala že život Alex bol sakramentsky ťažký. A veľmi drsný. Spolky som si užívala milujem mágiu. No a Yale okamžite som si spomenula na Gilmorky a predstavila som si tie elitárske detská. Detektív Turner povedal velmi pravdivú vetu a to že sa nechávajú s takou silou hrať obyčajné deti.
Dej bravúrny, mám rada detektívky a detektívky s fantasy úplná výhra.
Zbožňujem Ženícha (Northa) a Darlington bol taky James Bond.
Záver no, dekana som podozrievala ale skutočný zločinec. Bravúrne.
Teším sa na ďalší diel.
Výborné, výborné, výborné.
Kniha sa zo začiatku trošku vliekla, museli sme sa dostať zase späť do deja, čo kde ako prečo. Ale keď sa to rozbehlo to bola teda jazda. Ako v Ravce tak aj vo Fjerde. Jeden zvrat za druhým, prekvapenie za prekvapením. Úžasné. Svätý vo Vráse, úplne brilantné. Otec Hanny nečakané. No a záver.... Ja ho proste absolútne milujem a som rada že je späť.
Ja som s knihou veľmi spokojná. Nečakala som vôbec nič, možno preto sa mi to tak páčilo. Mám rada tieto typy kníh. Kedy sa tam prelína viacero dejových línii, ktoré spolu súvisia a vy vôbec neviete ako sa to vyeskaluje. Veľmi sa mi páčili criepky minulosti, kedy ste o Laure naozaj pochybovali, do toho to vyšetrovanie a ten záver bol super. Dobrý psychopat.
Odporúčam ako nenáročnú četbu. Za mňa veľmi veľmi dobrý thriller.
No táto kniha proste nebola určená pre mňa. Kúpila som si ju na základe obálky tá je naozaj pekná(za to tá jedna hviezda). Doma som zistila že to je až druhá časť, nuž nevadí aj tak som ju začala čítať. A absolútne nevadilo že som nečítala prvý diel ( čo dosť svedčí o plytkosti deja). Mňa tá kniha tak neskutočne vytáčala, že som sa do nej musela nútiť. Dočítala som ju len z presvedčenia, že keď už nejakú knihu začnem,tak ju aj dokončím. Podľa mňa je hlavná hrdinka absolútne naivná a hlúpa husa, že to nie je ani vtipné, autorka zozbierala tie najväčšie klišé a nahrnula ich do jednej knihy. No nič proste kniha rozhodne nebola určená mne. Ale chápem, že niekomu sa páči a dokáže si v nej nájsť to svoje.
Knihu som si prečítala na základe odporúčaní na minikurzé jógové rituály. A musím povedať že bola veľmi dobrá aj keď dúfam, že niektoré "bežné" vei opísané v knihe sa už v modernej porodníckej dobe nedejú. Viem že už je zaužívanejšie voliť si polohu akú chce matka, aj porody do vody su dnes už úplne bežnou záležitosťou.
Pre mňa bolo zaujímavé zistenie, že pôrod v leže (čiže ten najviac používaný) je vlastne neprirodzený a žena tlačí proti gravitácií.
Rozhodne kniha stojí za prečítanie. Avška privítala by som aj modernejšie spracovanie v ktorom by bolo zapracované dnešné pôrodníctvo a dnešné skúsenosti.
Určite ale odporúčam, ja sa už aspoň až tak nebojím pôrodu, keďže je to niečo prirodzené. Stále však rátam zo všetkými možnosťami, ktoré tu boli veľmi pekne opísané, prečo sa robia a podobne.
No tak to bola brutálna jazda. Dlho som mala túto knihu v knižnici a nevedela som sa nejako donútiť ju začať. Ale keď už som raz začala nedokázala som prestať.
Štýl písania bol naozaj vynikajúci, celú dobu som bola napätá a čakala čo sa bude diať ďalej.
Šiva je ako postava napísaná naozaj bravúrne, je bystrí, vľúdny, chápavý. Rozumiem prečo ho ľudia uctievajú.
Dej je skvelý, príjemne ubieha a graduje a vy celú dobu rozmíšľate kto je zlý, prečo ten nág zachránil tie ženy? Prečo chcú princeznú? Nič z toho predsa nedáva zmysel, je tam tak veľa protichodných činov, že vás to drží v napätí do konca. Záver knihy bol brutálny. Ten boj, tí vikramovia u toho mi vyhrkli slzy.
A posledých pár stránok dalo ešte viac otázok, a drží ma to v napätí, že si okamžite potrebujem kúpiť pokračovanie.
Odporúčam všetkými 10.
Neviem ako začať. Kniha bola strhujúca, aj nechutná zároveň, páčila sa mi myšlienka s fotografiami každý si nejakú tú fotigrafiu nesie zo sebou. Pasáže z ich detstva sa mi tiež páčili, ale osovne by som malému Malovi dala takú facku že až a nie jednu....
A pasáže keď opisovali "veľkého" Mala bolo nechutné. Naozaj mi u niektorých vecí bolo zle a na dlhú dobu sa nedotknem čipsov....
Bolo to tam pekne napísané, pomali ale isto ho zabíjala matka, ako mu stále varila, a starala sa i neho. Ako haló...... MAL bol sobec a zničil život ľuďom okolo seba. Brácha to mal od začiatku ťažké keďže sa i neho nikto nikdy nestaral, všetci boli pototo z Mala.
A Lou sa k bráchovi tiež zachovala otrasne..... Neviem depresívne napísané, ale pri tom z neskutočne dobrou myšlienkou. Neviem čo si mám o tej knihe myslieť.
No, sloh bol na mňa naozaj náročný, čítalo sa mi to ťažko. Ale akonáhle sa Nic a ten doktor snažili dostať do hradu, tak noja zvedavosť prevládala a naozaj ma začalo zaujímať čo sa teda deje na hrade. Čakala som všetko možné, ale to ako to skončilo a ako to vlastne celé bolo, ma naozaj veľmi prekvapilo. V pozitívnom zmysle. Páčilo sa mi , že dedinčania boli tak poverčivý, že aj keď im niekto dal logické vysvetlenie stale verili tomu čomu chceli veriť.
Bolo zaujímavé že aj v tých dobách existovali stalkeri a že tiež boli poriadne psycho, plus keď sa k nemu pridal ten fyzik/chemik, vražedná kombinácia.
Dobrá kniha. Vzťah medzi Irou a Emíliou bol super, to ich neustále doberanie sa super. Trošku erotiky no dobre, je to dnešný trend takže to musia vopchať všade. Opisy prostredia super, zamrznuté peklo je super nápad. Autorka to s opisom prostredia naozaj vie. Čo mi ale trošku vadilo bolo, že sa nič nedialo. Naozaj, čo sme sa dozvedeli v tejto knihe nové? To o Irovi som tušila už v prvej časti, to že Emilii klamali o svojej minulosti a o tom kto je ma štvalo už v jednotke.(a vlastne stále neviem kto to je a podobne). A taktiež ma hnevalo ako da Emília chovala, je v pekle každý jej ide po krku, snaží sa zistiť kto brutálne zavraždil jej sestru a ďalšie čarodejnice a ona sa chová ako hlúpa Nána ja som pupok sveta. To mi naozaj kazilo dojem, Ira jej ponúkal pomoc a ona nie a nie. Našťastie na konci si to uvedomila a spolupracovali. Som zvedavá ako to celé skončí.
No kde začať, knihu som čítala asi rok po prvej takže som sa samozrejme strácala v postavách. A vlastne do konca knihy som niektoré vôbec nevedela zaradiť. Čo ale ničomu nevadilo. Hlavné postavy sú jasné, čiže dej sa dá veľmi dobre pochopiť.
Druhá kniha sa mi ale páčila o niečo menej než prvý diel. Nebola zlá to vôbec nie, prečítaná za dva dni, čo dosť svedčí o kvalite príbehu.
Príbeh ma proste veľmi baví, je to iné, osviežujúce, je skvelé, že to nepísal američan, pretože to by dopadlo úplne inak. Páči sa mi ako postavy najskôr premýšlajú a až potom jednajú. Je úžasné sledovať ako sa z nepriateľov stávaj spojenci a že zlo nie je na prvý pohľad vidieť. Super niektoré odhalujúce momenty príbehu, tie som nečakala.
Teším sa na ďalšiu časť.
PS: Niektoré myšlienky som čítala manželovi, pretože aj keď je to fantasy kniha v niektoré myšlienku sú naozaj krásne a donutia človeka zamyslieť sa.
Ja som s knihou veľmi spokojná, nemám pocit že by sa tam toho veľa opakovalo. Je pravda že som ju nečítala celú naraz ale trvalo mi to asi 2-3 mesiace. Zaujímavosti som si vyznačila aby keď to budem potrebovať som vedela kde hľadať.
Podľa mňa veľmi dobre napísaná kniha pre rodičov ktoré deti nikdy nemali.
Tak podľa mňa to bola super kniha, nevdela som sa odtrhnúť od čítania, autorka to napísala bravúrne. Do posledných strán vlastne vôbec neviete čo sa stalo a neviete komu veriť. A ten záver ma totálne rozsekal. Taký koniec by ma ani vo sne nenapadol. Odporúčam všetkým ktorý maju radi tento typ kníh.