Pozde | Komentáře u knih | Databáze knih

Pozde Pozde komentáře u knih

Chvála oportunismu Chvála oportunismu Marek Toman

Velice hutný a po všech stránkách kvalitní text. Materiálu tam bylo tolik, že by to stačilo i na více knih. Bohatost a kultivovanost jazyka mě dostávala na vrcholy literárního gurmánství. Je pozoruhodné, jak lze lidové "kdyby tak tyhle stěny uměly mluvit" pojmout. Obzvláště když ty stěny tvoří Černínský palác. Líbilo se mi osobité Černínovo vyprávění, jeho loajalita k jeho obyvatelům, byť často reprezentovali obrácené póly a jejich antagonismus je nepopiratelný. Prvky šermířství, čestného boje, úcty k pravidlům, kavalírství a kurtoasie byly poučné a hodné zamyšlení. Taky se mi líbilo, že "vypravěč" se na Čechy dívá střízlivě a kriticky, nesnaží se podkuřovat a chválit za každou cenu. Za mě - skvělá kniha nejen o české historii (i když jsem třeba nechápala, proč o dni, kdy byl spáchán atentát na Heydricha se několikrát píše jako o "červnovém dnu", když byl proveden 27. května; to mě trochu vyvádělo z míry); podnět k dalšímu čtení (např. Marcii Davenportovou mám v hledáčku už delší dobu) a rozhodně pobídka k větší bojovnosti, rozhodnosti a v neposlední řadě studiu.

04.06.2020 5 z 5

Brněnské Židovky Brněnské Židovky Naďa Horáková

Výběr tématu - skvělé.
Děj - výborný.
Styl - tady jsem byla spokojená už méně. Některé části byly odvyprávěny trochu ledabyle, jakoby z rychlíku a ve zkratce. Kde to chtělo ukázat, popsat, rozvinout atmosféru a uplně čtenáře odrovnat, dostalo se nám jen strohého konstatování a urychleného závěru. Nebylo tomu tak vždy, abych zase nekřivdila. Materiálu a postav bylo skoro na epos. Vmáčknout to všechno do tříset stran z toho udělalo románově dost ochuzenou záležitost. Škoda.

20.10.2018 4 z 5

Prokletí Prokletí Chuck Palahniuk

S Palahniukem jsem se krkolomně potkala poprvé ve Zatracených, teď jsem si přečetla i díl předcházející. Oba mě zaujaly. Vtipem, formulací myšlenek, odvahou, inteligencí.
Když vidím, že jsou to tady jeho hůře hodnocené knihy, nemůžu se dočkat, až se dostanu třeba ke Klubu rváčů nebo Zalknutí. Jeho způsob psaní mi mimořádně sedí.

15.10.2017 5 z 5

Zatracení Zatracení Chuck Palahniuk

Za mne výborné, i když ne vždy jednoduché a už vůbec ne vždy líbivé. Maddy je skvělá průvodkyně po tomto i onom světě, po Zemi, Nebi, peklu i Ráji (včetně daňového). Zasazení děje do dne, kdy se očekával (další) konec světa je příhodný. Srovnání darwinovy evoluce s teorií stvoření mi přišlo geniální. A protože jsem zastánce názoru, že zážitek musí být hlavně silný, dávám plný počet bodů.

15.09.2017 5 z 5

Poslední dopis od tvé lásky Poslední dopis od tvé lásky Jojo Moyes

Ideální čtení na dovolenou. Moc jsem si to užila.

04.07.2017 5 z 5

Královna Kunhuta a Záviš Královna Kunhuta a Záviš Hana Parkánová-Whitton

Pohádka. Jednoduchý jazyk, zjednodušené zápletky, tragičnost doby po bitvě na Moravském poli a čas Braniborů v Čechách odsunuty do pozadí. Ale nakonec, proč ne? Myslím, že ambice této knížky byly pobavit hlavně čtenářky a oživit příběh postav z historie a to se, myslím, povedlo.

30.10.2016 4 z 5

Neměli bychom Neměli bychom Vi Keeland

Další variace na téma kráska a zvíře. Asi po tom podvědomě všechny toužíme. Oddychovka, sáhla jsem po ní tradičně kvůli relaxu, ale tentokrát to bylo vymyšlené asi hodně narychlo. Už jen třeba to, že v jedné epizodě má Annelise kocoura a pak se přestěhuje a kocour nikde. A prostředí korporátů a reklamních agentur, kde se dělá max na prezentacích, aniž by tam bylo něco víc, mě už začíná nudit. Průměrné, ale dalo se to dočíst.

22.12.2021 3 z 5

Město slávy Město slávy Beverly Swerling

Na tuto knížku jsem se hladově vrhla hned po tom, co jsem dočetla poslední stránku dílu předcházejícího. To byla trochu chybka. Na rozdíl od "Města snů", které se časově majestátně rozkročilo přes více než jedno století, se "Město slávy" zastavilo a přešlapovalo skoro po celou dobu na jednom místě. To mě dost zmátlo. Nicméně díky této pauze v ději jsem pochopila spoustu zvláštností, které dělají New York tím, čím je. Nevzdávám to a těším se na další pokračování.

11.09.2019 4 z 5

Žár Žár Joseph Incardona

"Alexandra ve svých sedmatřiceti letech věřila na příležitosti a zanedbávala naději."
"Pravidlo číslo tři: Převzít odpovědnost za svoje chyby. Pravidlo číslo čtyři: Nečekat odpuštění."
Zvláštní groteska o úplně pitomé a zbytečné soutěži, na pozadí které ale vynikne touha a potřeba lásky, víry a naděje.

14.02.2019 4 z 5

Válka královen - Eliška Přemyslovna a Eliška Rejčka Válka královen - Eliška Přemyslovna a Eliška Rejčka Jaromír Jindra

Dávám dvě hvězdičky, z toho půlku za velice pěknou obálku. Knížka je prezentována jako historický román, ale podle mě jde spíše o červenou knihovnu. Postavy jsou značně zploštělé, postrádají inteligenci a vnitřní kouzlo. Nakonec jsem knížku dočetla, ale bylo mi líto, že takovéhle krásné téma bylo zpracováno tak jednoduše. Panu spisovateli se omlouvám, nemohu hodnotit jinak (asi jsem zhýčkaná historickými romány od Feuchtwangera, Vondrušky, Vaňkové, Loukotkové...).

27.01.2019 2 z 5

Počátek Počátek Dan Brown

Zajímavá novinka. Pokud jde o téma - za mě super. Nechci spoilerovat - proto snad jen: soužití lidí a strojů, umělá inteligence, hledání odpovědí na zásadní otázky - skvěle! Brown ukázal odvahu pustit se do křehkých otázek naší existence a ještě větší odvahu předkládat odpovědi, které nemusí být pro mnoho lidí přijatelné.
Zpracování se mi líbilo trochu méně; není to jen Brownův problém, ale spíše výsledek tendence dnešní "masové" literatury - touha být zfilmován a u Browna jistota. To nás stojí pár akčních scén ve skutečných reáliích a spousta míhajících se obrazů na úkor lepší propracovanosti postav. Například vztahy uvnitř královské rodiny, jejich trápení a touhy, zákulisí paláce a vlády by si pro mě zasloužily více prostoru na stránkách - "akce" jen oddalovala závěr a chvílemi to byla docela nuda.

07.03.2018 4 z 5

Osm Osm Radka Třeštíková

Radka Třeštíková je skvělá vypravěčka a "Osm" to opět potvrzuje. Příběh je řemeslně výborně postavený a rozhodně se nebudete nudit. Líbí se mi, jak používá současnou češtinu a vůbec - přečtěte si to :o).

17.07.2017 5 z 5