Pralinka1910 komentáře u knih
Knizka je zvláštní, vyzařuje z ni tajemno. Určitě není špatná, ale mne neoslovila.
Neotřelý turisticky průvodce Kodani. Od začátku je jasne jak to skončí, ale stejne to dočtete s milým úsměvem na tváři.
(SPOILER) Musím ocenit zajímavý přístup - kniha se neskládá z kapitol, ale z dopisu neznamemu adresatovi. A pak taky slušný překlad. Jinak mne kniha neuchvatila - no nejsem cílová skupina. Možná, ze má hlubší životní myšlenky, které pro mne ovšem přebiji současný životní styl americké mládeže, číšící z příběhu. Ten nechápu a přemýšlím, jestli to mají špatně oni nebo my. Přeci není možné, aby šla studentka střední školy na potrat, vezl ji tam mladší bratr a rodiče o tom neměli ani potuchy.... Můj hlavní pocit z příběhu je spokojenost nad svým dosavadním, ve světle knihy naprosto nudnym, životem.
Polska autorka boduje! Asi tím, ze píše o prostředí, které sama dobre zná a je velmi dobrý vypravěč. Jen těch cigaret by mohlo být méně a nemám rada agresivní rysy chování u mužů. Nicméně břitký příběh jsem zhltla za dva dny dovolené.
Dílo má určitě historickou hodnotu, je zajímavé i po stránce jazykové, ale hlavní hrdina zatrpkly a subdepresivni lekar mne nevtahl do děje a já osobně nejsem z knihy nijak zvlášť nadšena.
Zajímavé - a to z mnoha úhlu pohledu. Pokud čekáte romantiku typu - ona naivní potká jeho neidealniho - komplikovaný vztah se táhne několik set stran event. dílů, aby nakonec ona ( protože ho nedokáže opustit) uvěřila jeho napravení a vše zrůžoví..., tak budete zklamaní. Pokud to vezmete spíše jako literaturu faktu, je to zajímavé a neotřelé čtení. Myslím, ze není určeno jen dámám, i mužům má příběh co říct. Mimo nádherné obálky, oceňuji také hlavní hrdinku, která ví, co v životě chce, dosáhne toho a přesto si zachová sebeuctu. Ovšem nabydete pocit, ze nejpohodovejsi
a nejskvelejsi povolání je prostituce.... a to asi tak úplně pravda nebude?!
Příběh rozhodne není špatný, oceňuji hlavně několik vtipných přirovnání, ale film se mi zda lepší. A to je při mém hodnocení - kniha x film, snad poprve, kdy vítězí film.
Z cele série jsem cetla pouze tento poslední díl. Taková jednoduchá tuctovka - neurazi, nenadchne. Za týden týden už nebudu vědět, ze jsem ji cetla. Do me čtenářské paměti se moc hluboko nezapsala.
V rámci žánru výborná kniha. Za mne od autorky zatím nejlepší. Neohrany nápad, více citovych rovin, čtive podáno a dobrý konec.
Mám pocit, ze svou druhou knihu autorka trosku nedopilovala. Dej je až neuveritelne prostý -3 úspěšní majitele prosperující firmy a ani jeden nemá téměř žádný soukromy život, naproti tomu tři stejne nezadané slečny ( sice ne tak úspěšné), ale okamžitě si vzájemně padnoucí.... Dle autorky téměř každé dítě v Kanadě je sirotek nebo má přinejmenším silně posramocene dětství a důležitým rysem správné ženy je, ze umí péct koláčky. Knížku jsem docetla, ale doporučovat ji nebudu. Kontrakt byl lepší.
Během čtení předcházejících dílu jsem nevěděla zda budu patřit mezi čtenáře, kteří knihu chválí nebo mezi ty, co ji zatracuji. Poslední díl to rozhodl-vztah obou hlavních hrdinu konečně uzrál a dospěl - dávám palec nahoru.
Není to úplně můj šálek, ale musím ocenit povedený počin našeho autora. Palec nahoru!
Nebýt čtenářské výzvy, nikdy bych po titulu nesahla. Nemůžu napsat, ze je to krásne a nádherné, protože já si “krásu a nádheru” představuji jinak. Je to neuvěřitelné, hodně hluboké a těžké čtení. Po přečtení dvou básní, jsem musela odložit a chvíli počkat. Nejvíce mne zaujala báseň o spánku, protože z ni číší ohromna pokora a vděčnost. Koronavirus se ve světle teto knihy jeví jako banalita.
Knihu mi pujcila kamarádka se slovy:” moc příjemné čtení a ještě se toho hodně dozvíš z historie”. A musím bez výhrad souhlasit.
Mile počteníčko, které dobre doplňuje film. Zaujala mne čeština z te doby a fakt, ze Lelicek pochází z Brodku u Přerova.
Vzájemný vztah hlavních hrdinu se začíná konečně vylepšovat a navíc není nouze o prekvapeni. Autorka chytila před závěrečným dílem druhy dech.
Horší než první díl. Ale v rámci koronavirovych prázdnin oceňuji, ze to má celkem čtyři díly, tak to vydrží na delší dobu.
Toto je první kniha, kdy souhlasím s hodnocením pro i proti a těžko říct, kdo má větší pravdu. Knizka je vyborne napsána, autorka má opravdu vypravecsky dar, kdy rychle vtáhne do děje. Nemám rada knihy z prostředí vysokoškoláků v Americe, tady mi to nevadilo a nepřišlo tak ubohé a hloupé. Na konci zjistíte, ze celá kniha se točí kolem “italského” vztahu, který není standardní a zaplesal by nad nim nejeden psycholog. Komentář že “každá by chtěla mít doma takového Hardina” mne opravdu vyděsil a přiklonil k názoru, ze kniha neměla nikdy vyjít. Takže když si zachováte zdravý odstup, tak se to dobre čte.
Za mne nejlepší kniha od pana Špačka. Mimo etiky a etikety přináší spoustu informaci z historie, geografie, gastronomie, náboženství... podané velmi čtive a lehce. Zaujala desetiletého, nactilete i dospělé u nás v rodině. Obrázky nejsou zvlášť krásné, ale jednoduchosti krásne doplňuji text.
Přečteno v rámci ČV. Zajímavé. Z knihy krásně číší anglický chlad a to nejen z počasí, ale i z postav v příběhu. Připomíná mi knihy Tima Weawera.