PREBURDA
![Tajemství sídla Bellefontaine: Nový začátek s vůní levandule a špetkou prokletí Tajemství sídla Bellefontaine: Nový začátek s vůní levandule a špetkou prokletí](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490979/tajemstvi-sidla-bellefontaine-novy--LJj-490979.jpeg?v=1645313293)
Velmi, velmi krásná a čtivá kniha !! Je v ní naprosto všechno, co od knihy, která se čte opravdu sama, očekáváte. Byť obálka se podbízí "přeslazenou romantikou", není tomu tak. Do krásného a nečekaně rozvíjejícího se příběhu, pod rouškou temného závoje............ je tajemství, vraždy, historie, celkově lehoučký triller, ale hlavně láska a naděje. Krásná kniha a ráda doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Velká kniha pohádek Velká kniha pohádek](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16593/velka-kniha-pohadek-clt-16593.jpg?v=1674055053)
Tuto knihu jsem dostala od rodičů, v dobré víře že budu číst, asi v devíti letech. Jenže mě vůbec nebavila, asi proto, že je psána tou "staročeštinou". Raději jsem poslouchala vyprávění, babičky. Po letech jsem jí oprášila a krásně se začetla, a musím říci, že být dítě, tak by mne opětovně nebavila a zavrhla bych četbu jako takovou. Pohádky Boženy Němcové jsou "tvrdšího" rázu až někdy morbidní. Co mi však na nich vadí nejvíce, když po rozsáhlém vyprávění, se příběh nepřirozeně utne a vyprávění je náhlý konec. Každopádně si myslím, že v těch jejich knihách je vepsán nelehký život Boženy Němcové. Pohádkovější a mnohem krásnější jsou pohádky zfilmované na motivy některých z těchto známých pohádek.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jana Seymourová: Laskavá královna Jana Seymourová: Laskavá královna](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386271/jana-seymourova-laskava-kralovna-Okw-386271.jpg?v=1539709797)
Jana Seymourová jako třetí manželka Jindřicha VIII. a nekorunovaná královna vstoupila do nejvyšších míst v době velmi komplikované a velmi bouřlivé v dějinách Anglie. Hned na začátku se těžce srovnávala pádu Anny Boleynové, potom náboženské reformace, kdy v anglické církvi nastávaly převratné změny. Byla skálopevně věrná staré víře. Svou laskavou skromností pomohla k usmíření vztahu mezi Jindřichem VIII. a dcerou Marií. Jelikož po ní nezůstaly žádné dopisy či jiné písemnosti, abychom věděli více o jejim životě, zůstává tak pro nás záhadou. Krásné čtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Co nesmíte vědět! Co nesmíte vědět!](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117233/co-nesmite-vedet-Jsp-117233.png?v=1635246549)
Knihu jsem poprvé četla před deseti lety. Doslova jsem hltala stránky u kterých až zamrazí a zároveň si myslela.....hlouposti, to jsou jen konspirační teorie. I když už v té době se mi do rukou dostaly knihy, že všichni jsme v jednom velkém loutkovém divadle a za nitky, jako marionety, nás dávno vodí pár vyvolených. Temné plány těchto iluminátů nezná mezí ani soucitu. Jak se říká, jdou přes mrtvoly.
Nyní jsem tuto knihu vzala do rukou znovu a nad stránkami jsem se více zamyslela a co více sama sobě si přiznat.............. jaká pak konspirační teorie? Vždyť se to již dávno začalo dít, děje se a nyní mě připadá, že to nabírá na síle. Zvláště pak strany 287 - 289, opravdu nadčasové, až z nich doslova mrazí po těle.
"Nový světový řád"............ to je neskutečná šílenost, která začíná "zelenými fanatiky" a konče elitou, která má jasný cíl.
Opravdu Bůh nás opatruj a hlavně generace těch co příjde po nás.
Zaujalo mě.
"Zbavme se bruselských byrokratů a všechny je vyhoďme. Jsou to lenoši. Nejsou užiteční k ničemu. Tito lidé nikdy v životě nic smysluplného neudělali."
(Daniel Estulin 1.července 2010 Brusel)
Doporučuji přečíst.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Záhada panství Mogdon Záhada panství Mogdon](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460174/zahada-panstvi-mogdon-MDq-460174.jpg?v=1612985865)
Jak se říká: "Ať si říká, kdo chce co chce",.... mě se tyto krátké detektivní příběhy líbí. I tato byla čtivá, lehce tajemně zahalená. Jack a Sarah mi opět zpříjemnili odpoledne.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29804/harry-potter-a-vezen-z-azkabanu-swA-29804.jpg?v=1663408169)
Celou sérií čtu znovu po dlouhém čase a musím napsat, že tento díl se mi mnohem více líbí ve filmovém zpracování, je mnohem kouzelně, lehce hororově napínavější. V knize je nějak vše překombinované.....hlavně v Chroptící chýši, zdlouhavé a zbytečně zapletené........do toho všeho ještě vtažení a běsnění Snapa a nevědoucího Popletala. Pohled na knihu, po letech je jiný, než když byl čten poprvé.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Znamení rožmberské růže Znamení rožmberské růže](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/2398/hrisni-lide-kralovstvi-ceskeho-znam-44k-2398.jpg?v=1418765529)
Další svazek knihy, kterou jsem přelouskala jedním dechem. Do děje svou nerozvážností je vtažena a byla jsem za to ráda, i paní Ludmila. :o)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Smrt z milosti Smrt z milosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452122/smrt-z-milosti-ehA-452122.jpg?v=1599578850)
Tento díl je zasazen na cirkevní pouť na lodi. Autor svůj styl psaní nemění a myslím, že ani nezmění. Škoda. Zbytečně jeho poučné historické dějinné vsuvky narušují jinak zdařilý a čtivý příběh. V tomto díle se mi líbilo, jak jedna ze sester o Fidelmě pověděla, že jí až příliš ovládla pýcha...... a ťala do živého. Zatím je stále v knihách vykreslena, jako prezident zeměkoule.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kaštánek Kaštánek](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502577/kastanek-ajl-502577.png?v=1663944540)
Kaštan, toť tvrdý podzimní plod. Uuuf......... a kniha byla podobná, to bylo trápení, se jí "provrtat". Žel, budu patřit do druhé skupiny čtenářů. Nastíněním první kapitoly, jsem si řekla juj, to bude mrazivé čtení, ale nestalo se. TOP Triller? Čtivá kniha, že z ní nebudu spát, že se od ní nebudu moci odtrhnout? Spíše naopak. Ještě jsem nečetla knihu, která má 130 kapitol, které většinou mají jen pár stran nebo i třeba jednu, působí to velmi rušivě, jelikož na sebe nenavazují. Autor jí vždy utne a hned skočí do jiné kapitoly a jiný děj...... pravděpodobně za účelem čtenáře držet v napětí, nevím. Zdlouhavě rozepsané, postavy samy o sobě mi přišly mdlé, jen snad kriminalista Hess, měl hlavu a úsudek, byť se na něj dívali přes prsty. Jak už tady bylo zmíněno, ani já jsem se ke knize nechtěla už vracet a pokračovat ve čtení. Ale motivace byla pouze, kdo z té spletité knihy vyjde jako vrah a jeho motiv. Kniha má jednoduchý a jasný, velmi pěkný přebal, za to dostává 1*. Obsah, však "převrtaný a neucelený" jako ten kaštan na přebalu. Za mě NE.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Anna Boleynová – Králova posedlost Anna Boleynová – Králova posedlost](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345445/anna-boleynova-kralova-posedlost-VKm-345445.jpg?v=1496404940)
Druhý silný svazek knihy o životě Anny Boleynové, kniha, oproti prvnímu měla slabší "rozjezd", zdlouhavý, mohla být o čtvrtinu tenčí, jelikož se neustále pořád dokola řešilo jak to udělat, abychom mohli být svoji..........kdo pojede k papeži, čekání zda už, už vše dobře dopadne, zase žádné rozhodnutí.... soudy a šest let uteklo jen těmito nezaživnými popisy. Potom kniha doslova nabrala velmi čtivý spád.
Co říci k Anně Boleynové, četla jsem, o ní hodně, mi srdci nikdy nepřirostla. A tato kniha to opět potvrzuje. Mocichtivá, intrikářská, arogantní, sebevědomá, někdy až v názorech krutá. Ale čemu se také divit, když pomyslím, že v tomto i jako dítě vyrůstala, vliv otce, který také bažil po moci a vlivu u dvora co nejvýše....... I když byla sečtělá, inteligentní a dostala se ke dvoru............řekla bych, že vliv otce byl zásadní. Dokud "střežila panenství" a Jindřich VIII. "uvažoval královským poklopcem"............doslova využívala a zneužívala těchto špatných vlastností ve svůj prospěch ( jako svéhlavý fracek). Není divu, že jí lid nenáviděl. Co velmi postrádala tak to byla laskavost srdce a všeobecně láska, vděčnost a pokora. Myslím, že chtěla, jak se říká sedět s jedním zadkem na dvou židlích, a musela si zvolit. Lásku srdcem i tělem prožívat s Norrisem a moc a vliv s Jidřichem VIII. Bohužel k její záhubě volila moc a vliv. Řekla bych, že někdy až krutým jednáním, ovlivnila i chování Jidřicha VIII, do budoucna........... a vše se potom obrátilo proti ni, ačkoli na to byla upozorňována. Jak už to bývá, kdo chce moc, nebude mít nic.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hrbáč Hrbáč](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/3238/hrbac-3238.jpg?v=1365708076)
Ano, kniha naprosto jiná než slavný film s Jeanem Maraisem. Postavy stejné, i když některé překvapivě mají jinou roli, než ve filmu. Rozsáhlý historický román, až příliš někdy mnoho popisu, pěkný, ale film se mi přeci jen líbil více.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Návrat k lásce Návrat k lásce](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49057/navrat-k-lasce-49057.jpg?v=1365145193)
Občas si přečtu knihu z knihovny mých rodičů.
Jednoduchý příběh ženy. Vdaná, vědkyně, která má možnost jet na rok do "velkého světa", Ameriky. Ženy, která v sobě samé, hledá minulost, přítomnost a formuje, co vlastně chce a utváří svoje "Já". Kniha vydaná v 70. letech.......mě se líbila.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Cizinec z Cornwallu Cizinec z Cornwallu](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301498/cizinec-z-cornwallu-ZKl-301498.jpg?v=1469173152)
Chvíli mi trvalo, než jsem si navykla jakou formou je kniha psaná.
Poetický příběh, život dvou žen..........každá má svoje tajemství, o kterém jedna o druhé neví, a do kterého promlouvá i třetí osoba, která se náhodně objeví.
Pěkné "tajné" čtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Utajené dějiny Spojených států Utajené dějiny Spojených států](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262699/utajene-dejiny-spojenych-statu-262699.jpg?v=1441381223)
(SPOILER) Kooonečně kniha, která je brilantně a z velkou kuráži napsaná. Předkládá poctivý pohled na intrikářské mocipány Ameriky. Počínaje Trumanem až po dnešního velkodušného Bidena. Z mého pohledu největší šílenec byl Nixon a válečný šílenec Curtis LeMay, který vítal jadernou válku. Jen John F. Kennedy měl odvahu se "vymknout zajetých kolejí" a stálo ho to život. Tuto knihu bych doporučila jako povinnou četbu na středních a vysokých školách a těm, kteří chtějí vstoupit do politiky, nebo už tam jsou.
Některé výroky z výtahu knihy (... a že jsem si jich poznamenala hodně), které mne šokovaly:
Ještě jako senátor Harry Truman na půdě Senátu v roce 1941 prohlásil: "Uvidíme-li. že Německo vyhrává válku, měli bychom pomoci Rusku, a bude-li vyhrávat Rusko, měli bychom pomoci Německu, aby se jich navzájem pozabíjelo co nejvíce."
Albert Einstein později napsal: "V životě jsem udělal jednu velkou chybu - když jsem podepsal dopis Rooseveltovi a doporučil mu, aby se začaly vyrábět atomové bomby"
Přestože se Eisenhower jaderných zbraní kdysi hrozil, řekl britskému velvyslanci: "Dám přednost atomizaci před komunizací."
Všichni Eisenhowerovi nástupci v Bílém domě následovali jeho příkladu v tom, že vyhrožovali těm, koho vnímali jako nepřátele Ameriky, jakmile nechtěli přistoupit na požadavky USA.
Neskutečný výrok, šokující.... LeMay vítal jadernou válku jako nevyhnutelnost a boj, v němž má jeho země pozici jasného vítězství. Další příležitost se možná již nenaskytne. Hřímal proti ruskému medvědovi: " Pojďme mu uříznout nohu až po varlata. Anebo, když o tom tak přemýšlím, pojďme mu sebrat i je."
V projevu Kennedy povzbudil své posluchače, aby se zamysleli nad sovětským lidem z lidského hlediska - a vyzval k ukončení studené války: "Jaký mír to mám na mysli? O jaký druh míru usilujeme? Není to Pax Americana, vnucený světu pomocí amerických válečných zbraní. ...Pojďme se znova zamyslet nad svým přístupem vůči Sovětskému svazu..., je smutné ...si uvědomit, jak veliká je propast mezi námi. A nedokážeme-li své odlišnosti hned překonat, můžeme aspoň pomoci proměnit svět v místo bezpečné pro různorodost. Protože jedno je jisté: Naším nejzákladnějším společným poutem je fakt, že všichni obýváme tuto malou planetu. A všichni dýcháme tentýž vzduch. Všichni chováme v srdcích budoucnost svých dětí. A všichni jsme smrtelní."
S jeho zavražděním však byla pochodeň předána zpátky té staré generaci - Johnsona, Nixona, Forda a Reagana - , generaci vůdců, kteří byli připraveni systematicky likvidovat příslib Kennedyho a kteří této zemi vrátili zpátky války a represe.
Po knihách "Nezákonné války", "Co nesmíte vědět", "Dobytí Evropy Amerikou" ..... a další, které jsem kdy četla.... je tato kniha velmi poctivě napsána a doplněná historickými fotografiemi. Při čtení se nechce ani věřit, čeho všeho jsou schopni. Kolik nevinných lidí zbytečně zaplatilo životem v zemích, které si političtí fanatici vybrali pro své " humanitární akce". Je to neustálý zajetý propletenec, který se co dějiny dějinami USA stojí, samolibí intrikání, kteří si s celým světem hrají jako s panáčky na šachovnici a když ne!.., tak politickou snahou vyvolat války. Doporučuji k přečtení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lexikon ohrožených druhů strašidel lesních, lučních a domácích 1. Lexikon ohrožených druhů strašidel lesních, lučních a domácích 1.](https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97561/lexikon-ohrozenych-druhu-strasidel--PfM-97561.jpg?v=1657986013)
Miloučká kniha o strašidlech, s krásnou předmluvou autorky, se kterou naprosto souhlasím. Po všech těch detektivkách, trilerech, "růžových knihovnách",jsem vzala do rukou knihu na jeden podvečer, která pohladí po duši. A ...... věřte nebo ne.....Zášupšáka doma mám :o)) a popis v knize, na tohoto domácího skřítka, naprosto sedí. :o))
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393227/kavarna-v-kodani-3Cq-393227.jpg?v=1541003100)
Knihu jsem četla na doporučení. Kdybych ji měla hodnotit jedním rázným slovem Ostraváka, větší ...... , ale napíšu, slušněji řečeno , větší "slátaninu" jsem dlouho nečetla. Nevím na jakou věkovou skupinu čtenářů je kniha cílená, ale za mě asi na dnešní mladou generaci, která má dnešní mobilní techniku doslova přirostlou k ruce a v knize je to hodně znát a hodně se to opakuje. Jako by to psal nějaký nevybouřený adolescent a prostřednictvím autorčina jména vydáno. Romantický příběh a cestopisný průvodce prostřednictvím osob příběhu v Kodaní? No, to tak v náznacích. A styl hygee, který tam šli "načichat" to jen namátkově. Ovšem co mě dostalo snad nejvíce a opravdu jsem byla v rozpacích, jak může autor napsat do knihy takový nesmysl......... událost na lodi a s ním spojené zranění .............. nikdo najednou nepoužije mobil k zavolání zdravotní pomoci, kapitán neví jak ošetřit, ani lékárnička na lodi není, vůbec je nenapadne plout ke břehu, až potom se vzpamatuje hlavní aktérka a přikládá papírové kapesníčky. .......... no neskutečné
Na knize je, akorát, lákavý pěkný jednoduchý obal a to i na ostatních vydaných v sérií. Kniha poputuje co nejdříve do knihobudky, nebo jí nechám schválně zapomenutou třeba v čekárně u lékaře. Knihy s pohlazením pro duši, které jsou s romantickým nádechem a hlavně po celou dobu rozvíjejícím se příběhem jsou např. Jana Eyrová nebo nedávno přečtená Vinice v Provence. Ale ne tento děs !!
![Černá lilie Černá lilie](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506399/cerna-lilie-lXj-506399.jpg?v=1669289198)
Pěkné čtení, ale nějak tomu chybí ten "Vondrušovský šmrnc", jako když začal sérií psát. Poslední dvě kapitoly knihy jsou snad nejakčnější. Jinak, pěkné pohodové čtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Na jih od hranic, na západ od slunce Na jih od hranic, na západ od slunce](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/1749/na-jih-od-hranic-na-zapad-od-slunce-I4b-1749.jpg?v=1550052662)
Knihu se mi vůbec nechtělo číst. Přečetla jsem ji jen na popud ČV. Ale musím napsat, že mne velmi oslovila dějem a skoro bych řekla lehkým tajemnem napsaná. Hlavně závěr knihy čtenáře nabádá přemýšlet.........je to dobře, nebo je to špatně? Vcítila jsem se do postavy Hadžima a za sebe bych chtěla vědět......co a jak se stalo? V tom je krása této knihy. Doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zločin na Bezdězu Zločin na Bezdězu](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231367/hrisni-lide-kralovstvi-ceskeho-zloc-0KB-231367.jpg?v=1432496911)
Příběh dvacátý a jubilejní, tentokráte velmi, velmi povedený. Všichni rodinní známi z minulých dílů jsou pozvání na zimní adventní sešlost na hrad Bezděz ........... a budou se dít věci. Do pátrání se zapojí i děti Oldřicha z Chlumu. Čtivý a napínavý příběh.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Bravůrně napsaný detektivní příběh a řekla bych velmi akční, napětí, zápletka a co se vražd týče se pan Vondruška "odvázal", žádná nuda........ trošku jsem si přála, aby opravdu nyní neobvykle, než tradičně muž, vraždila žena ze msty, ta panna :o)))