Premek77 komentáře u knih
Skvělý vydavatelský počin, výtečné překlady - a k tomu hřivna zakopaná neskutečně nabitých černých dramat!
Pozoruhodná studie čerpající z množství primárních pramenů. Hluboký vhled do osudů lidí, jejichž osudy zdaleka nebyly ani jednoduché, ani černobílé. Muselo to dát spoustu práce a pátrání - a čte se to jedním dechem.
Knížka mého dětství. Tragický závěr mne dostal natolik, že jsem tu kapitolu o Rekově smrti přednášel i na vánočním vystoupení dramatického kroužku.
Špičkové rubensalium. Doporučuji každému, kdo se o Krakonoše zajímá víc než koukáním na Večerníček.
Vynikající práce, která sice dost násilně roubuje české pověsti na německé wallhallské kopyto, ale zato je zachycuje v původní, syrové podobě.
Překrásné fotografické ilustrace.
Tahle kniha mi zničila prázdniny. Jediné pozitivum je, že jsme z ní s Laďou Stýblem dokázali udělat solidní divadelní hru.
Jsa spoluautorem, nemůžu být objektivní, ale je to v rámci žánru objevný sborník.
V rámci dobových možností vynikající kniha. Autor v ní obratně a se znalostí věci popisuje dějiny i teorii rozhlasové hry od jejích počátků až po československou současnost. Přínos práce spočívá i v seznamování se stavem vývoje v zahraničí. Z dnešního hlediska je práce arci problematická: Czech v knize sice popisuje a hodnotí české rozhlasové hry a inscenace šedesátých let včetně Kafkovy Proměny či Beckettova Všichni, kdož padají, ale v souladu s dobovým územ je zahrnuje do "slepé uličky absurdity" a jako vrchol vývoje inscenační tvorby vyzdvihuje Horčičkova "velká rozhlasová plátna" sedmdesátých a osmdesátých let (Vojna a mír - 1978, Tichý Don - 1984). Rozhlasové teorii se Czech věnuje především v kapitole úvodní, dále pak v kapitolách Kritika rozhlasového lartpourlartismu, Hra faktu a Hledání specifiky rozhlasové inscenace, v nichž shrnuje dosavadní české i zahraniční uvažování o rozhlasové hře a věnuje se také problematické existenci tzv. hry faktu. Konstatuje postupný rozvoj soudobé rozhlasové inscenace směrem k epice a dramatice: "Zatímco v oblasti původní současné hry a zejména v oblasti rozhlasového seriálu tenduje rozhlasová inscenace k dramatice (i když zvláště v oblasti tzv. her faktu existují výjimky), v oblasti dramatizací vykazuje rozhlasové inscenace tendence epické". Z dnešního hlediska jsou pro čtenáře zajímavé nejen teoretické vývody, ale především analýzy jednotlivých rozhlasových her; jsou pečlivé, důkladné a Czech v nich vyvozuje často nečekaně obecné závěry.
Na malém městě je parta dětí, kterou jejich vrstevníci pohrdají (zkrátka loseři), je v ní tlouštík, napodobující rád cizí hlasy, zrzavá starší holka, kterou otec mlátí, dvě časové roviny, přičemž v té současné jedno z "dětí" umře hned na začátku - a je tu samozřejmě i vraždící monstrum..
Peníze za tuhle knížku by měla paní debutantka kompletně posílat Stephenu Kingovi, protože to není inspirace, to je krádež.
Tohle chtělo značnou mentální vytrvalost autorky, přečíst tolik normalizačních titulů...
Skvělá studie Viléma Faltýnka, pozoruhodné hry, špatná redakční práce.
Tenhle díl mám asi nejraději, pro tu melancholii blížícího se odcházení - a přesto o tu šťavnatou chuť obou bardů nevzdat to bez boje a beze srandy..!