pydla pydla komentáře u knih

Restart muže Restart muže Milan Studnička

Kniha určená mužům. Zpracování dobré, čtivé, spoustu dobrých rad a zásahů do černého. Určitě to osloví. Dá se tím i řídit, jen ty úkoly neosloví každého, respektive ne ty, kteří si neradi vypisují své problémy na papír a zde jinou terapii nenajdete. Ač je v knize docela dost podnětů, přesto mi v ní něco chybí.

17.10.2024 3 z 5

Ptačí tribunál Ptačí tribunál Agnes Ravatn

Ptačí tribunál se tváří jako psychologický román o mezilidských vztazích, leč, dle mého, velmi okrajově. Náznaky, napětí spíš náznakové, děj osekaný a nasekaný. Mi chybělo hlubší psychologické propracování postav i děje. Kniha by měla mnohem hlubší a temnější potenciál. Škoda, znovu už nemám touhu po knize sáhnout.

13.07.2024 3 z 5

Měla by sis s někým promluvit Měla by sis s někým promluvit Lori Gottlieb

Na knihu jsem se těšil, už kvůli dobrým recenzím, ale nakonec to hodnotím jen jako příjemné popovídání si s paní v čekárně, kterou už nikdy neuvidím. Některé části jsou zajímavé, ale nijak mě to nevtáhlo do děje. Autorka nám představila svět psychologů, pár jejich metod a příběhů, které lidé řeší s humorným nadhledem, ale přesto mě to nepřesvědčilo. Johnovo "vyléčení" bylo ke konci až moc urychlené, neuvěřil jsem tomu, ač se za něj autorka plácala po rameni.

27.05.2024 3 z 5

Jiné životy Jiné životy Sofia Lundberg

Stromy mají paměť a tenhle dub, by mohl vyprávět. A tak vypráví. U dubu se jednou sejdou dvě ženy. Jedna už životem znavená - Rut, druhá celý život před sebou, leč ztrápená rozvodem - Esther. Začnou si povídat, rozplétat své bolesti, zpřátelí se... jednoho dne však Rut nepřijde a Esther se ji rozhodne hledat. Hezký příběh, plný tajemství, bolesti, radosti a cesty k lepšímu zítřku. Bohužel, nebo bohu dík? i já se v příběhu našel ...

27.01.2024 4 z 5

Nemáš co ztratit Nemáš co ztratit Lee Child

Zlatý, dobrý, průměrný střed.
Napětí, zločin, rvačky, prostě Jack Reacher. Vadilo mi určování času....Reacherovy vnitřní hodiny mu napověděly....jeho chronometr v hlavě ... to jako bývalý voják nemá své hodinky? No budiž. Konec byl hodně přitažený za vlasy a nedovysvětlený, ale jako celek se to číst dalo. Dávám 3 hvězdy.

28.11.2023 3 z 5

Neviděla jsem tě přicházet Neviděla jsem tě přicházet Hayley Doyle

Ani pohádka, ani romantika, takový prasopes. Moderní slečna bohatých rodičů, obyčejný muž bez vyhlídky, inteligentní, ale chovající se jako Forrest Gump. Chvílemi naivní, chvílemi nudné, chvílemi na podložení stolu. Chyběla mi jiskra, napětí, uvěřitelnost.... kniha si asi najde své čtenáře, ale já ji nedoporučuji, ani v nouzi.

19.11.2023 1 z 5

Tři slepé myšky Tři slepé myšky Agatha Christie

Kniha Tři slepé myšky je krátký soubor detektivních povídek od Agathy Christie. Přesněji pět povídek různé délky, které se staly předlohou pro divadelní hry nebo byly později přepracovány v samostatné knihy. Tři slepé myšky se staly divadelní hrou Pasti na myši nebo např. Příhoda s míčkem pro psa románem Němý svědek.
Z toho vyplývá, že nepřečtením této knihy čtenář Agathy o nic nepřichází, ale je to zajímavou sondou do práce spisovatelky.

28.02.2023 3 z 5

Špionka z Bastily Špionka z Bastily C. S. Quinn

Po delší době jsem zase sáhl po historickém příběhu a nelituji. Špionka z bastily je dobře se čtoucí, vcelku svižný příběh z doby francouzské revoluce a revolty vůči králi. Francouzská historie je zajímavá prošpikovaná piklemi, záští a bojů o moc, plnou šedých eminencí tahajícími za nitky v zákulisí své moci. Tato kniha se v tomto nedá srovnat se Třemi mušketýry nebo třeba Hrbáčem, ale pro mladé čtenáře jistě zajímavá.
Za mě, je právě škoda, že se dnes knihy nepíší tolik výpravnou formou. Dávám 3 a půl hvězdy

17.01.2023 4 z 5

Golem Golem Karel Štorkán

Moc jsem se na knihu o Golemovi těšil, ale jsem zklamaný. Kniha je velmi čtivá, je v ní krásně popsán život za panování Rudolfa II. a rozkvět Židovského města ( gheta ) v Praze, ale jako celek to je jen o dluzích, mamonu, prostopášnosti bohatých můžů i žen, a o tom, že mocní si můžou dělat co chtějí , jejich slovům se nedá věřit a jsou k Vám " vlídní" jen, dokud z vás mají užitek. Vznik Golema je mýticky stvořen pár větami, pak vybírá dluhy, chrání město před rabováním a nokonec je opět pár větami zbaven života. Takže se o něm, vlastně nedozvíte nic.

12.03.2022 3 z 5

Milostný příběh jednoho života Milostný příběh jednoho života Beth Morrey

Příjemné a klidné čtení o postarší paní, která v samotě života našla pár přátel, kteří ji nechtě a později chtěně pomůžou opět žít. Víc než o lásce, je to o lásce k bližnímu, o přátelství, odpuštění a znovužití.
Kniha na počtení ke kávičce nebo čaji, která neurazí, ani bůhví jak nenadchne, ale ztráta času to není.

04.09.2021 3 z 5

Hračkář Hračkář Andrew Mayne

Co říct o knize Hračkář. Asi bych to rozdělil na dvě části. 1. Téma o sériovém vrahovi krytého vládními složkami, je zajímavé a čtivé. 2. vyšetřovací postupy hlavního hrdiny jsou sice zvláštní a vědecké, ale hrozně ukecané, až rušivě k příběhu. Je to má první kniha tohoto autora, takže mu dám ještě šanci, ale soudit jen podle této, pak sice neotřelé, ale průměrné.

17.07.2021 3 z 5

Unesená Unesená T. R. Ragan (p)

Spíše průměrná kniha o unesené Lizzy, které se povedlo únosci utéct a když po letech začal znovu vraždit, jala se jej dopadnout. Za mně je to jalová kniha, která sice neublíží, ale ani bůhví jak nenadchne. Rozhodně jsem četl napínavější knihy.

14.07.2021 3 z 5

O lásce a jiných běsech O lásce a jiných běsech Gabriel García Márquez

Zajímavý příběh nejen o lásce.
Dnes již nepochopitelná doba pánbičkářství, inkvizice, kleriček, klášterů a otroctví.
Příběh o zmařeném životě mladičké dívenky, kterou kousl pes se vzteklinou a v obavách, že se nakazila, se ji její otec, markýz, snaží vyléčit od černošského wudu až po svěření bohu, rozuměj inkvizici, která ji určí za posedlou ďáblem, jak jinak. Kněz, který měl ďábla vyhnat, však podlehne kreolské kráse dívenky.
Útlounká knížečka, která, alespoň mě, dost štvala hloupostí a naivitou lidí a kostnatou obludností církve.

09.07.2021 3 z 5

Nástrahy zubařského křesla Nástrahy zubařského křesla Agatha Christie

Jako vždy u této autorky, dobře napsaná kniha. Zajímavé jsou i kapitoly jako verše říkanky. I v této knize se dá najít poselství o lidské povaze a malosti, které Agháta chce říct. Příběh je zapeklitý, náročný na soustředění, ale je to pravý Hercule Poirot, který tento složitý uzel podezřelých a mrtvol nakonec rozsekne.

01.07.2021 4 z 5

Případ Pegasus Případ Pegasus Gregg Loomis

Jsem zklamán. Mám rád podobné příběhy, ale tahle kniha mi přijde odfláknutá, autor se asi jen chtěl svést na vlně o templářích a Ježíšovi. Nic nového se nedozvíte, autor nejde do hloubky problému, vsuvka dopisů deníku od mnicha byla spíše rušivá, příběhu nijak nepomohla. Napínavá taky zrovna moc nebyla a bojové scény, pomlčet.
Za mne určitě ne. Sáhněte raději po jiné knize.

14.06.2021 2 z 5

Plavý kůň Plavý kůň Agatha Christie

Přijemně se čtoucí sešitovka se zajímavým námětem. Je znát, že paní Agatha Christie, ráda koketovala s různými styly a možnostmi jak spáchat vraždu. Lze ji spáchat i na dálku? Třeba pomocí čar, či voodoo? Co má společného seznam lidí na lístečku s přirozeně zesnulými? Nebo tomu je jinak? Je za tím zločinecká organizace? Nebo dokonce snad invalida na vozíčku?
Příjemná oddechovka se snad pohádkovým nádechem, ale určitě ne ztrátou času.

29.05.2021 4 z 5

Srdce muže Srdce muže John Eldredge

Myšlenka asi dobrá. Čekal jsem však, že objevím své srdce, chlapství v pravém smyslu slova, obzvláště v dnešní době, kdy ženy nás nepotřebují, chovají se k nám občas spíš macešsky, kdy od nich slyšíme, že kdybychom tu nebyli, bylo by lépe, ale bohužel, nenašel jsem ho. Nemám problém číst o Bohu. Nemám problém číst o jeho skutcích a velikášství, když však z této knihy vyškrtáte všechny slova o Bohu, Ježíši a Adamovi, tak Vám zůstane jen pár vět, a jednou z nich bude, že pokud chceš najít své mužské srdce, musíš se vrátit k Bohu. Omlouvám se, ale tohle neberu.
Jako agitace Boha však výborné.

25.04.2021 1 z 5

Tajemství morové jeskyně Tajemství morové jeskyně Michael Byrnes

Tajemství morové jeskyně, je akcí nabitá kniha, která se dobře čte. Ačkoli se děj točí kolem Adamovy první ženy Lilith, tak děj je hlavně o pomstě bývalého vojáka, nyní pastora, který chce pomocí morové rány vyhubit araby a potažmo jejich fanatické muslimství.
Kniha je napínavá a kdyby v ní bylo méně amerických vojenských supermanů, byla by i uvěřitelnější. Škoda, že autor boj s morovým virem nevzal trochu jiným způsobem, než Rambo stylem. Přesto, hezké čtení.

21.04.2021 4 z 5

Leadership Challenge Leadership Challenge James M. Kouzes

Základ pro všechny, kdo chce být dobrý vedoucím nebo jím je a chce se zlepšovat. Vedoucí je od slova vést lidi. Kolik vedoucích lidi opravdu vede? Spíše je tlačí pred sebou, nadávají a práskají pomyslným bičem, ale jen málokterý se postaví před ostatní, vyhrne rukávy a řekne, tak se pojďme s tím problémem poprat. Z vlastní zkušenosti vím, že to je náročné, protože musíte mnohé umět, být svým podřízeným oporou, být pokorný, ale přesto tvrdý a spravedlivý. Je zkrátka snadnější lidi seřvat, než je namotivovat, ukázat jim cestu, vyslechnout si je a pak rozhodnout.
Knihu rozhodně doporučuji.

18.04.2021 5 z 5

Tajemství svaté krve Tajemství svaté krve Michael Byrnes

Druhý díl je stejně dobrý jako první Tajemství chrámové hory možná i o ždibec lepší, až na první půli knihy, která by za mne mohla být notně osekaná. Charlotte je unesena, protože v sobě má DNA Ježíše krista a její pomocí má být konečně nastolena pravda mezi Židy a Muslimy.
Druhá půlka knihy má spád, šmrnc i nádech tajemna. Přestože snižuji hodnocení o 1 hvězdičku, stála za přečtení.

16.04.2021 3 z 5