Rachel komentáře u knih
Tyhle povídky jsme si začali číst s partnerem o Vánocích, nahlas, pozdě večer před usnutím a na pokračování, bylo to moc fajn a mělo to amosféru (obvzlášť, když začalo sněžit). V tramvaji nebo v létě bych si to asi moc neužila. ;)
Jako dítěti by se mi tahle knížka určitě líbila moc a asi bych se u ní trochu bála.
Oproti většině hodnotících tady se mi víc líbil první díl, ale i tenhle rozhodně stojí za přečtení.
Druhý díl je akčnější a jeho hlavní linkou je putování a setkávání se s dalšími podivnými (jdeme hodit prsten do Hory osudu;)). Ale to co fungovalo v komorní atmosféře jednoho ostrova, alba fotografií a domu, přestává fungovat ve větším měřítku a objevuje se dost trhlin. Namontování na fotografie je taky trochu krkolomné.
Ke konci dostává knížka lepší spád, naťukává se i morálka a vůbec se objevuje pár zajímavých prvků.
Variace na Vejce a já ve které vystupují francouzi. (Spousta věcí co se tam o nich píšou jsou vážně pravda ;)).
V téhle knížce je úplně všechno: utrhané končetiny, zombie, démoni, incest... Jako dítě jsem ji ráda neměla. A po zběžném prolistování v dospělosti se to nezměnilo.
Kdyby si autoři odpustili tu spoustu mystiky a symboliky asi bych to ocenila víc a hvězdičku přidala.
Story of O a Padesát odstínů čehokoli se potkaly a vznikla z toho podivná selanka, která se bojí být úplně ujetá nebo romantická a zůstává kočkopsem. Hodně zlý i pro odpočinek, nedočetla jsem .
Všechno už bylo řečeno. Tak jen připojím poznámku k vydání z roku 2013, uprostřed knihy jsou fotky z filmu s docela jasnými popisky děje, uprostřed čtení mě to nepotěšilo, ale nakonec kniha končí jinak, než jak naznačují obrázky.
Hodně ráda jsem si touhle knížkou listovala, když mi bylo kolem 10 a vybírala jsem si prvního psa.
Základní všeobecný kulturní přehled, nic víc ani míň. Knížka je poměrně obsáhlá a přehledně členěná.
Knížku jsem dostala omylem (dárce netušil, že je to zkrácená ilustrovaná verze "pro děti" a že už jsem četla tu dospělou:), tak jsem ji předala 13 letému klukovi a ten byl nadšen. Čtení pro nikoho 15+ to vážně není.
Celkem mi to líbilo, začetla jsem se a najednou se to přetavilo ve variaci na Ramba a dojem se pokazil. Jako by autor nevěděl jak celkem originální příběh elegantně ukončit. :)
V Ikarii kdysi vyšla úvaha o fantasy V šedých horách zlato není , napsal ji A. Sapkowski, byla úplně skvělá a na konci uváděl autor svoje oblíbené fantasy. Lyonesse se tam objevila taky, tak jsem si ji sehnala a skončila jsem hodně zklamaná, něco tak zmateného jsem dlouho nečetla a když jsem se prokousala na konec, zjistila jsem, že další díly česky nevyšly.
Její ostatní knížky mám ráda, ale tahle mě rozčilovala, nedovedu říct proč a není to tím, že bych se štítila erotiky nebo popisnosti.
U každého autora tu najdete ukázky jeho práce, rozhovor a na závěr každé kapitoly i jednu rozebranou fotografii. Tenhle rozbor obsahuje schéma svícení (na vizualizaci 3D přes celou stránku) a popis použitého vybavení.
Líbí se mi, že kniha obsahuje ukázky nejrůznějších forem módní a produktové fotografie, nezaměřuje se primárně jen na líbivé. A oceňuji i odkazy fotografů na literaturu, ty jsou začleněny přímo v knize, ne vzadu, kde si jich všimne už málokdo.
I přes části o výrobě fotografií se nejedná primárně o úplně jednoduchou příručku.
Vynikající výběr autorů i fotografií, krásná úprava, relativně velký formát. Pokud by ale někdo čekal příručku, tohle není ten případ.
Naprosto skvělý obrázkový slovník architektonických pojmů.
Asi nejlepší knížka o výtvarných technikách pro děti, která u nás vyšla, i skvělá inspirační příručka pro učitele výtvarné výchovy a lektory kroužků.
Ohromný formát, těžký papír, velké barevné obrázky, spousta námětů na činnosti. . Líbí se mi hlavně, že aktivity jsou často předkládány v širších souvislostech třeba s dějinami umění, barevně a lehce. Přesně tak by se měla učit výtvarná výchova.
Líbí se mi, že Gabriel Urbánek přizpůsobil každou jednotlivou fotografii charakteru foceného šperku.
Vytkla bych "vtipné" popisky, fotografie fungují humorně samy o sobě, vysvětlovat nepotřebují a velká barevná písmena tak spíš ruší (ať už byla záměrem autorky nebo grafika). Jinak je knížka pěkně udělaná.
Knížečka obsahuje jen černobílé malinkaté obrázky a i v textu se pohybuje spíš po povrchu problematiky. Asi by se dala použít jako osnova těch nejdůležitějších bodů. :)