RADOST RADOST komentáře u knih

Krutý zločin Krutý zločin Patricia MacDonald

Docela dobrá detektivka s velmi citlivým námětem. Jaký je postoj rodiny i okolí k obviněnému a odsouzenému, může být odsouzen i nevinný? Jaké má možnosti se očistit?

09.10.2014 4 z 5

Sebevražda Sebevražda Daniel Pískovský

Skvělé variace na téma " Čím kdo zachází, tím také schází ". V každém příběhu přesvědčivě navozena atmosféra a myšlení adeptů sebevraždy. A není to deprimující čtení, jak by se dalo očekávat.

21.09.2014 4 z 5

Spalovač mostů Spalovač mostů Jan Hartman

Náměty obou povídek byly dobré, ale styl mizerný. Jakoby autor psal slohovou práci podle nějaké příručky pro začínající studenty tvůrčího psaní.

01.09.2014 2 z 5

Vycpávač zvířat Vycpávač zvířat Jarosław Grzędowicz

Výborně napsané tématicky různorodé povídky. Doporučuji k přečtení nejenom milovníkům sci-fi a fantasy. Krátké povídky jsou skvělé a úderné, ty delší zavádějí čtenáře do možných alternativ minulého i budoucího dění. Vysvětlení ke vzniku povídek a jejich tématům jsou v doslovu, věnujte mu také pozornost.

25.08.2014 4 z 5

Hologram pro krále Hologram pro krále Dave Eggers

Skvělý styl, autor pečlivě vážil každé slovo a podařilo se mu trefně vystihnout povahu a jednání hlavního hrdiny a zároveň i stav dnešního světa. Alan se zamýšlí nad svým životem a stále znovu se upíná na nové příležitosti. Servíruje čtenáři svůj život, seznamuje ho se svými chybami, úvahami i nadějemi. Vtáhne ho do života v Saudské Arábii, kde nabízí svůj nejnovější projekt.
Najednou se ale spolu s ním zamýšlíme nejen nad jeho možnostmi, ale i nad situací a možnostmi současného globalizovaného světa. A formulace některých myšlenek je mistrovská. Je to román o bezradnosti, bezútěšnosti, marných nadějích. Ale přesto má v sobě jiskru optimismu i náznaky řešení.

17.08.2014 4 z 5

Mucholapka Mucholapka Dominik Dán

Moje seznámení s dílem Dominika Dána. Čekala jsem více. Děj mě zaujal, i vysvětlení omezených možností vyšetřovatelů z důvodů technických i právních. Méně se mi už líbil pohled mezi kriminalisty. Popis jejich pracovního vypětí, návyků i specifického humoru je možná věrohodný, ale v autorově podání působil jako klišé. Připomenutí politického zázemí té doby a propojení s vyšetřováním je přínosné.

03.08.2014 3 z 5

Sonjin deník Sonjin deník Pavla Smetanová

Příjemné čtení na letní dny. Obdivuji autorčinu tehdejší nevázanost a odvahu i pohotovost a bdělost jejích "strážných " andělů.

23.07.2014 3 z 5

Nalezenec Nalezenec Kateřina Janouchová

Ne rodinný thriller, jak je uvedeno na obálce knihy, ale čtení pro ženy. Milovnice tohoto žánru budou jistě spokojené, kniha je čtivá, rozebírá problémy rodinné i pracovní, nimrá se v pocitech. Kniha je však zbytečně rozvláčná, mnohé je opakováno stále dokola. Hlavní hrdinka, několikanásobná matka, působí poněkud nevyzrálým dojmem, její manžel nemá daleko k trpělivému světci. Nereálné črty života velké rodiny znásobuje i samotný závěr, který šmahem na několika stránkách šťastně vyřeší všechny problémy předcházejících 300 stran.

21.07.2014 3 z 5

Vyšinutí Vyšinutí Michael Katz Krefeld

Drsná detektivka, napsaná s citem pro gradaci. Dějem nás provází nejen zkrachovalý kriminalista Havran, ale prostřednictvím několikaletého deníku i prostitutka Máša. Je šílené, čeho jsou lidé schopni - pro peníze nebo pro své zvrácené choutky. Ne všichni jsou vyšinutí, ale chovají se tak.

14.06.2014 4 z 5

Strážkyně pramene Strážkyně pramene Emmi Itäranta

Poutavě napsaný příběh z možné budoucnosti, upozorňující na důsledky uzurpování moci nad přírodou i lidmi. Kniha o nepostradatelnosti vody, ale i zodpovědnosti, přátelství a víry v nalezení nových cest a východisek. Kniha ekologická, výchovná, napínavá,čtivá.

02.06.2014 4 z 5

Mrkev pro vězně Mrkev pro vězně Monika Petrlová

Dobré, různorodé, zajímavé, aktuální, mnohdy překvapivé, pátrající - občas po pachatelích, občas po příčinách, ale vždy po pocitech lidí v různých situacích. Doporučuji.

17.05.2014 3 z 5

Na čem záleží Na čem záleží Emily Giffin

Šťastné manželství - on, ona, děti. Co nastane, když se toto štěstí téměř neviditelně vytrácí? Co probíhá v myslích zúčastněných, jaké budou důsledky a jaká najdou řešení? Dobře napsaná kniha o tom, co by bylo, kdyby. A také o tom, jak dál.

07.05.2014 4 z 5

Platýz v drogerii Platýz v drogerii M. M. Cabicar (p)

Série krátkých vtipných a rádoby vtipných postřehů z rodinného života.

17.04.2014 2 z 5

Pavoučí orchidej Pavoučí orchidej Celia Fremlin (p)

Svěží dílko o vztazích - otec, dcera, milenka a pár lidí okolo. Psáno s nadhledem, mírnou ironií a pochopením. Kdo z nich je tou pavoučí orchidejí, která všude pronikne, okouzlí svou krásou a zničí svou poživačnou existencí? Napínavý, mírně předvídatelný příběh, v němž hrají hlavní roli lidské povahy a rozdílný dar odhalit jejich slabosti či sílu manipulovat.

15.04.2014 4 z 5

Vrahova žena Vrahova žena Jacques Expert

Výborná kniha! Je těžké psát komentář a nic neprozradit. Snad jen upozornit na recenzi Thannys a ztotožnit se s jejím názvem:
Nevidím zlo, neslyším zlo, nepovím zlo. Anebo ano?

13.04.2014 4 z 5

Obyvatel Obyvatel Francis Cottam

Při četbě jsem se téměr nebála a brzy odhadla co, proč a jak se tam děje. Přesto jsem četla se zájmem, takřka na jeden zátah. Napsáno poutavě, doporučuji především ženám.

05.04.2014 4 z 5

Osudová Osudová Petra Lázničková

Průměrná současná kniha o vztazích, čtení pro ženy i muže Ale i zde jsou poučení: Nesouladem mezi dospělými trpí především děti. Jsou ženy, se kterými je těžko žít. Řešit problémy ostatních na úkor svého času i prostředků.je velmi nevděčné.

22.03.2014 2 z 5

Pomsta Pomsta Jane Casey

Dobře udělaná detektivka, napětí se stupňuje i přes pokroky ve vyšetřování. Přínosné je upozornění na rizika virtuálních přátelství. Kniha je psána tak, aby zaujala široký okruh čtenářů. Je tam vyšší stupeň brutaliy (pro muže), ale i milostný příběh (pro ženy), psychologie, pracovní prostředí a vztahy, svět virtuální i skutečný svět pachatelů, obětí i vyšetřovatelů.

11.02.2014 4 z 5

Mimořádná událost Mimořádná událost Jiří Pehe

Dva odlišné životní příběhy a jedna mimořádná událost, která je spojuje, činí tuto knihu čtivou a napínavou. Jenže nejde o ty příběhy, ale o útok na váš životní stereotyp. Zasáhne vás a musíte přemýšlet nad dnešním světem, nad společností a svým místem v ní, nad pomíjivostí hodnot, které uznáváte..

27.01.2014 4 z 5

Město naděje Město naděje Beverly Swerling

Opět strhující čtení i zdroj historického poučení. Oceňuji především náhled do života, zvyků a myšlení čínských přistěhovalců, kontrast mezi národnostmi a vyznáními i důvody a cesty k soužití .

25.01.2014 5 z 5