RADOST komentáře u knih
Nedosahuje kvality prvního dílu, přesto poutavé i poučné. Rozkouskování a přeskakování mezi místy děje a jejich aktéry v krátkých intervalech během několika dnů sice umocňuje dojem chaotické a nepřehledné situace, ale jako čtenáři mi nevyhovovalo.
Hrdinnost a obratnost handikepovaného Joyfula Turnera zaváněla supermanovstvím. Autorka se odvolává na pravdivost příběhu, jen drobná přikrášlení. Myslím, že občas to přikrášlení přehnala.
Žena vzpomíná na svou mimomanželskou známost, na sílu svých citů tehdy v mládí, když ji prožívala. Tehdy byla tato zakázaná láska prioritní. Ve stáří jsou bývalí milenci ovdovělí, znovu se sbližují, zdánlivě jim nic nebrání ve štěstí. Jenže vlastní životní priority se u ženy již změnily... Soudím, že nejlepší na knize je její obálka.
P A R Á D A ! 27 tajemných povídek na pouhých 110 stranách. Stručné, věcné, děsivé - souhlas s konstatováním Vladimíra Novotného v doslovu.
Bylo to jako exkurze do jiného světa. Jsem ráda, že jsem četbu po první šokující povídce nevzdala. Problémy homo světa jsou stejné jako v hetero vztazích; všichni hledáme lásku, pochopení, souznění - nejen sex. Střídáním stylů a provázaností povídek autor tlumočí odlišnost a osobitost svých postav a zároveň jejich menšinovost, která vede k určitému omezení výběru. Čtvrtou hvězdičku dávám autorovi za odvahu takto téma publikovat.
Je opravdu těžké ztratit někoho blízkého, vyrovnat se se smrtí a žít dál. Neutápět se ve smutku, ale nezapomínat. Je to kniha plná symbolů - strom je jako smrt; pohlcuje, rozbíjí. Přesto upoutává, nepouští. Ničí domov. Ale i po jeho odstranění není vše zažehnáno, není klid. Stále něco chybí, stále se něčeho nedostává. Dá se žít bez stromu, ale zapomenout nelze.
Příběh Bělorusky a Skota, žijících v Macau první poloviny 20. století. Kromě sledování jejich napínavého osudu kniha seznamuje i se způsobem života a historickými událostmi, které násilně a nelidsky zasáhly do jejich života.
Tak mě Rudišův Vandam poučil o životě. Učinil tak čtivě, osvěžujícím stylem. A já mu děkuji za pohled do mně vzdáleného životního stylu.
Výborné - napínavé, čtivé, snad i reálné, s bonusem psychologických poznatků. To je přesně to, co u detektivek hledám.
Jedna z vizí možné budoucnosti Evropy. Nastiňuje hodně otázek a úvah o poznávání historie, náboženském smíru, komunikaci, lidské agresivitě, důsledcích válek nebo dlouhodobého míru. Místy nepřesvědčivé, neobratné a málo propracované, ale za přečtení a zamyšlení určitě stojí
Je zajímavé přečíst si deníkové vzpomínky středoškolačky a vysokoškoláka na svůj všední život v období 2. světové války. Přesto se mě více dotkla jakási, možná nechtěná nadhodnota - podvědomé porovnání tehdejší a dnešní mládeže. Za těch 75 let došlo k tolika změnám a vlivům, že ta dřívější generace se jeví jako naivní, nevyspělá, akromná, poslušná,s divným jazykem a omezenými možnostmi. A přesto pak v životě výborně obstála, profesně i lidsky. Jak obstojí mládež současná, mnohem lépe pro život vybavená?
Skvělá napínavá kniha o vině a nevině, o problematice trestu smrti, politice i svědomí.
Dobrá detektivka s podtextem k zamyšlení: Kde všude a v jaké míře se dají genetické poznatky zneužívat? Bylo to čtivé a napínavé, určitě si přečtu i další Lynchovy knihy.
Několik těžkopádně skloubených odlišných životních příběhů, oddychová poklidná četba. Trochu mě nudila, trochu ukonejšila ve smyslu važ si toho, jak žiješ, i jiní se v tom plácají...
Problémy se mají řešit hned v počátku, partneři nemají mezi sebou soupeřit, ale hledat východisko vyhovující celé rodině. To je snad autorčino poselství čtenářům. Jen to nemuselo být sepsáno jako červená knihovna nízké stylistické kvality.
Výborně napsáno, skvělý výběr témat, vyvážení napětí v povídkových sděleních. Byla jsem mile překvapena.
Podle mě je to román především o životních postojích. Velmi mě zaujal výstižný popis měšťáctví, za to jsem přidala tu čtvrtou hvězdičku.
Síla této knihy je v psychologii, to mám ráda. Přesto jsem tuto knihu poprvé odložila a vrátila se k ní až po dvou týdnech. A opět jsem byla jaksi zmatená -- co je pravda, co je fantazie? Ztrácela jsem se. Připouštím, chyba je asi ve mně, kniha mi jaksi "nesedla".
Dojímavý příběh o životě v Indii, o pocitech adoptované dívky i jejích rodičů, biologických i adoptivních. O rodině, o střetu rozdílných kultur. Nutí k zamyšlení.
Romantický thriller o zvrácené lásce vedoucí k šílenství. Napínavá, čtivá, drsná pohádka pro dospělé.
Velmi dobré a zajímavé novely o lidech nespokojených s vlastním životem. Tři rozdílné příčiny, rozdílné povahy, rozdílná východiska. Stejný výsledek - smrt. Čtenář si vychutná propracovanou psychiku postav, jejich úvahy i gradaci každého příběhu.