RADOST komentáře u knih
Čtivá kniha o drsných lidech, kteří z různých důvodů žijí a pracují v rozvíjejícím se australském hornickém městě Kalgoorlie. Je plná lidských osudů i zápasů, je o lidech, kteří za své největší bohatství považují vlastní čest a pracovité ruce.
Nastínění zdravého životního stylu a možnosti hubnutí. Spočívá v roztřídění potravin do tří skupin, z nichž pro každou je určen jiný denní čas konzumace, a pravidelném pohybu. Nenáročné, láká k vyzkoušení.
Známá říkadla, pěkné obrázky. Děti se na některé básničky chytají, chápou je a opakují. Některá říkadla jsou už ale tak zastaralá, že je děti hůře chápají, ze svého života to naprosto neznají.
Autorce se podařilo vyvolat ve mě dávno zapomenutý pocit vykořeněnosti v době pobytu v dětské ozdravovně a chápala jsem pak její životní potřebu žít tam, kde se nejvíc cítila doma, i když to nebyl vlastní domov.
Některé povídky jsem hodnotila nejvyšším počtem hvězdiček, některé jsem nechápala nebo mě nudily a musela je odložit.
I když se kniha dotýká mnoha oblastí pr mně zajímavých oblastí - Miino studium a jeho politické zákulisí, emigrace, židovství i tápání v osobním životě, kniha mi nic nepřinesla a nezaujala mě. Navíc mi připadala naprosto zbytečná hrdinčina potřeba podstoupit čtyřletou psychoanalýzu - při její inteligenci a životních zkušenostech.
Přínosné především jednoduchým vylíčením života u nás v období 1936-1956. Určitě si přečtu i pokračování.
Úsměvné povídky o mužích, snaha o jejich roztřídění dle jejich povah nebo vzorů z říše zvířat. Nenáročná četba k vodě nebo do čekáren.
Vzpomínky na v dětství prožitou plavbu ze Srí Lanky do Anglie; na spolucestující, chlapecká dobrodružství i pokusy pochopit svět dospělých. Literárně velmi kvalitní - přesto mě kniha příliš nezaujala, neposkytla podněty k zamyšlení, chvílemi mě i nudila.
Povídky o svérázných figurkách, o lidech na okrajích společnosti, o lidech, se kterými se autor nenudí. Hakl je mistr slova, jeho popisy prostředí a situací jsou neobvyklé, výstižné, gradující, dokonale vás vtáhnou do atmosféry.
Zajímavé seznámení se strategií a principy řízení japonské Mitsubishi, se životem a myšlením zaměstnance této firmy. Jiná země, jiná mentalita, jiný přístup k tradicím i k cizincům. Chvílemi mi to snaživé pachtění modrých mravenečků vedených pyšnou, nepružnou a mnohomluvnou firmou v mnohém připomínalo můj vlastní pracovní život ve velké firmě u nás, v ďocela nedávné ČSSR.
Hrůzná reality-show odhaluje myšlení všech skupin obyvatelstva. Jak poučné, jak pravdivé, jak nelichotivé! Situace, které se v historii lidstva neustále opakují. Nevěřím, že lidstvo je opravdu nepoučitelné a děkuji autorce za tuto knihu. Líbí se mi její styl. Není mnohomluvná, přesto říká mnohé.
Současná variace na upsání duše ďáblovi. Stojí to za možnost být ve středu zájmu, být bohatý a užívat si, být IN ? Kniha mě však nenadchla, možná i proto, že ten IN svět mě neláká a nezajímá.
Nevím, zda je chyba ve mě, nebo v té knize - ale nenadchla mě, spíše jsem se jí prokousala než si ji užila.
Svěže, bez příkras a s vtipem popsány zážitky mladé ženy - svatbou počínaje a druhým těhotenstvím konče. Pobavila jsem se i zavzpomínala.
Kniha si zaslouží dvojnásobnou nálož hvězdiček. Jednou za zajímavý a napínavý příběh. A podruhé za nápad, za společné autorství 26 spisovatelů. Čekala jsem jakousi slepeninu, ale nestalo se tak. Dílo má skvělou stavbu, je neotřelé a působí celistvě. Teprve při druhém čtení se zaměřím na hledání slabších článků , slabších autorů. Ale možná nic nenajdu.
Napínavá akční detektivka o vražedném boji gangů. Četba pro chlapy.
Vše je řečeno v recenzi http://www.knihozrout.cz/blog/zavirej-vratka-venku-jsou-bubaci_b132.htm. Já jen dodávám: depresivní - nejen situace, ale i život Aleny a Jakuba před "dírou". Jsem zvědavá na další autorova díla, tento debut je zajímavý..
Je rozdíl žít v samotě z vlastního rozhodnutí nebo zásahem někoho neznámého. Milovaná samota se pak stane nesnesitelnou a Julius Winsome volí svérázné řešení. Čtvrtou hvězdičku dávám za styl, za jazykově bohaté a výstižné popisy, za vylíčení lásky ke knihám a v neposlední řadě i za překlad Renaty Dlouhé.
Kniha napsaná před cca 160 lety dává nahlédnout do života tehdejších dam na maloměstě. Je napsaná velmi dobře, s laskavým humorem a znalostí lidských povah. Život těchto dam nám může připadat nudný, svázaný nesmyslnými nepsanými pravidly, plný etikety, která je vlastně stálou přetvářkou. Ale po srovnání s dnešními životními reáliemi a "přestěhování" těchto postaviček do současnosti je vlastně najdeme i zde. Lidské povahy se letem časem nemění, jejich podstata zůstává.