RADOST komentáře u knih
Opět skvělá detektivka, stejně dobrá jako Noční pták. Důvod, proč se všechno dělo, mi připadá neuvěřitelný. Ale zajímavé to bylo a člověk opravdu neví, co ho v životě potká a jak se to na něm podepíše. Ráda si přečtu i další díl série.
Co je pravda a co lež? Co si (ne)pamatuji a proč? Mohu se spolehnout na své instinkty? Jaké mají úmysly ti kolem mě ? K takovým otázkám se neustále uchyluje hlavní hrdinka knihy. A my spolu s ní. Dobré čtení a přemítání to bylo.
Možná si kniha zaslouží hvězdiček více, možná potřebuje soustředěnějšího čtenáře s tužkou a poznámkovým blokem. Na malém městě se stane tragédie, dotýká se mnoha obyvatel a blízké rodiny. Ze "zpovědí" jednotlivců, jejich životních příběhů a postojů čtenář postupně poznává celý rozsah události i jejího dopadu na každou z postav této knihy. Jenže těch postav je prostě moc a jejich vypravování pozvolné, na pokračování. Byla jsem dezorientovaná, ztrácela jsem se, i když mě bavilo odkrývat vztahy, myšlení i souvislosti.
Pokus o klasickou detektivku. Začátek na mě působil jako dílo z pera snaživého žáčka tvůrčího psaní. Pak se ale úroveň zlepšila a příběh sám nepostrádal podněty k zamyšlení. Takový lepší průměr.
Vyšetřovatelka Kate tentokrát pracuje v utajení přímo v amišské osadě, v níž se děje něco divného a záhadně tam zemřela patnáctiletá dívka. Vládne tam přísné dodržování víry nebo čiré zlo? Kate odvážně odhaluje tajemství osady, atmosféru tajemna a zla umocňuje věčný mráz a sníh. Obratně napsané, ale uspěchané, zjednodušené.
Někdy vás zklamou ti nejbližší. A když tu tíhu zklamání nemůžete unést a máte špatnou medikaci, dopadne to podobně jak v této knize. Příběh k zamyšlení, ale zpracování průměrné.
První dvě třetiny knihy se mi táhly, moc mě nezaujaly. Poslední třetina byla dobrá, to už jsem četla ráda a s napětím. První má kniha od tohoto autora a jsem tak trochu na rozpacích. Po přečtení další, někdy v budoucnu, si snad udělám lepší obrázek.
Skvěle popsaný život i povahy lidí v mém kraji. Tvrdé podmínky, pokora i revolta, pracovitost, bohabojnost, radosti i zoufalství synků a děvušek. Těším se na pokračování.
Bylo to dobré, zajímavé a napínavé, ale chyběla mi ta jiskra a zápalná šňůra, která by mě více vtáhla a nedovolila knihu tak často odkládat.
Kniha ve mně vzbudila hodně emocí. Nejen její děj (napínavý, týkající se závažných problémů) , ale i jednání vyšetřovatelky Lottie. Nesmírně mě rozčilovalo, že dovede být tak vnímavá k osudům obětí, ale do poslední chvíle tak zaslepená a přezíravá k problémům vlastních dětí. Nedovedu ji mít ráda.
Čtenáři hodně napoví prolog, ale vyšetřovatelé nemají vodítka žádná. Celá kniha je vlastně podrobným popisem trpělivé práce kriminalistů, občas málo důvtipných, občas s intuicí. Takové pomalé vypravování, postrádající napětí a hýřící pravopisnými chybami.
Detektivní vzkaz o provázanosti minulosti se současností. O zlu a brutalitě konaném a přetrvávajícím pod rouškou bohulibé instituce. Kniha zaujala, dobře se četla - jen mi vadilo, že tam všeho bylo jaksi přes míru. Další díl si ale určitě přečtu.
Poutavé čtení pro ženy o společenském problému, který se v různých podobách táhne staletími. A ani dnes není vše tak čisté a dobré, jak bychom si přáli. Všude na světě.
Svižné, zábavné - krátké detektivky pro pobavení. Nejsem zklamaná, ale nadšení se nekoná.
Co všechno obsáhne jeden obyčejný devadesátiletý lidský život? Jednoduché, až strohé vyprávění staré paní o jejím životě, započatém v roce 1924. Život je vždycky boj mezi vnějškem a vnitřkem. Mezi společenskými a politickými tlaky, působením rodiny a vlastním cítěním a svědomím. Autorka ho prožila, jak nejlépe uměla. Všechna čest. Knihu jsem si dle anotace a štítků vytipovala do čtenářské výzvy jako knihu o holokaustu. Ano, je mu věnována určitá část. Ale kniha je především výpovědí o posledních 90 letech prožitých v naší zemi.
Není dobré splnit si všechno, po čem toužíme. A pomáhat si "neškodnou" lží. Život se neřídí jen vžitými pravidly. Pokud si to včas neuvědomíme, musíme nést bolestivé a nenapravitelné následky. Velmi dobrá kniha, doporučuji.
Skvělé pokračování série. Strhující, napínavé, nevšední. Nejen děj vás vede k přemýšlení. I způsob života hlavních postav, ovlivněný minulostí, vede k úvahám nad zásahem dřívějších prožitků do současnosti. Jsou opravdu tak hluboké, že se už nedají odbourat? Posuďte sami, knihu si určitě přečtěte.
Skvělé. A uvěřitelné, i když v mnohém šokující. Tento díl dokonce předčil ty předcházející.
Ano, čtenář brzo odhalí, kdo za vším vězí. Ale přesto je kniha obratně a poutavě napsaná, dobře se čte a navzdory předvídatelnosti občas i překvapí a přidá napětí. Doporučuji k přečtení.
Líbilo se mi příběh číst i se nad ním zamýšlet. Co, kdo a proč? Nabízející se vysvětlení není tak přesvědčivé, jak by se zdálo. A odhalování souvislostí nutí hledat stále dále a dále. Největším pomocníkem je schopnost číst v lidech. To se hlavnímu hrdinovi velmi dobře daří, navzdory osobním problémům. Vůbec mi nevadilo, že jim byl dán takový prostor.