Radzha Radzha komentáře u knih

Fantastická zvířata. Grindelwaldovy zločiny: Původní scénář Fantastická zvířata. Grindelwaldovy zločiny: Původní scénář J. K. Rowling (p)

Je to přepis filmu, ale člověk se díky tomu může vrátit do kouzelnického světa, který miluje. A zároveň se může vrátit k pasážím, které mu ve filmu moc rychle utekly.
Do knihovny kniha krásně západně ke zbytku a stojí za to obětovat 2 hodiny života přečtení.

12.12.2022 5 z 5

Fantastická zvířata a kde je najít: Původní scénář Fantastická zvířata a kde je najít: Původní scénář J. K. Rowling (p)

Je to přepis filmu do posledního detailu. Přečetl jsem si knížku z toho důvodu, abych zabil čas a knížka ho zabila dokonale.
Pokud člověk viděl film, tak se mu vybaví každá scéna.
Pořád lituju jen jedné věci. A to, že Rowlingová nenapsala i klasickou knížku jako HP.

19.09.2022 5 z 5

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Smíšenější pocity jsem snad ještě z knihy neměl.
Na jednu stranu je kniha svým způsobem nudná a nedokáže člověku nabídnout nic zajímavého. Ale na druhé straně je napsána tak čtivě, že ji prostě čtete. Osobně jsem ji četl skoro měsíc, ale nebylo to způsobené tím, že by mě kniha nebavila, ale opravdu nebyl čas na její čtení.
Co bych vytkl, tak to je přílišný popis. Ale což patří k této autorce. Dokáže vám i hrnek s čajem popsat tak dokonale, že ho skoro cítíte na jazyku. Což je podle mě u detektivky škoda, jelikož bych si detaily místností a dalších věcí rád představil po svém.
Je to klasická detektivka, kde je jen kapka krve, ale pozorovat detektiva s jeho velice chytrou sekretářkou vás baví. A osobně bych na vraha tipl někoho jiného, ale možná nejsem tak důvtipný, jak většina čtenářů.

28.05.2014 4 z 5

Nick a Charlie Nick a Charlie Alice Oseman

Rozhodně povedenější novela než Letos v zimě, ale na klasický komiks Srdcerváčů to nemá.
Novela jako taková je roztomilá, když si člověk něčím podobným prošel i v podobném věku, tak se v tom dokáže najít. Hezky popsané myšlenky mladých lidí, kteří se nechávají dost ovlivnit názorama ostatních.
Rozhodně jako doplňková novela k Srdcerváčům stojí za to, ale myslím si, že komiksy jdou spisovatelce mnohem lépe. Obrázkem dokáže lépe popsat příběh a myšlenky, než slovy.

28.07.2024 4 z 5

Srdcerváči. Kniha 5 Srdcerváči. Kniha 5 Alice Oseman

(SPOILER) Nakonec to není poslední díl a čeká nás ještě jeden!!!! Za což jsem neskutečně rád a už se nemůžu dočkat.
Pátá kniha mi asi uběhla nejrychleji ze všech. Krásně vygradovaný vztah Nicka a Charlieho k další metě. Sice tomu byla věnována většina část knihy, ale stalo to za to. Škoda, že nebyl věnovaný větší prostor Nickově výběru vysoké školy. Super popsané a vykreslené získání sebevědomí Charlieho a i Nickovo bádání nad sebou samým.
PECKA!

26.02.2024 5 z 5

Bajky barda Beedleho Bajky barda Beedleho J. K. Rowling (p)

Dlouho ležela v mé knihovně a koukala na mě, až jsem neodolal a během pár hodin přečetl.
Dokonale doplňuje kouzelnický svět a je mi jen líto, že povídek není víc a nejsou delší.
Každá bajka má něco do sebe a i dospělý člověk se může nad poselstvím zamyslet.

01.11.2020 5 z 5

iPohádka iPohádka Karel Kovy Kovář (p)

Kovyho nevnímám jako spisovatele, ale vlivníka, který zkusil napsat pohádku.
Musím uznat, že je to zábavná pohádka. Jde o zvláštní kombinaci historie a moderní doby. Člověk se musí nad to povznést a brát to s dračím nadhledem.
Když si představím, že princezna v krásných šatech datluje na mobilu. Že královna s králem hledají nápadníka na seznamovací aplikaci atd., tak se musím smát.
Není to pohádka, která se asi zfilmuje, ale na odlehčení je to ideální volba.
Nejvíc mě dostala Marie iTerezie HabsUberská.

23.10.2020 3 z 5

Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Dávám pouze 3 hvězdičky a to z toho důvodu, že závěr se vážně povedl. Ale kdyby nebo jej, tak se ztěží dohrabu ke dvoum hvězdám.
Knihu jsem četl neskutečně dlouho a to se dokážu začíst velice rychle. Orientace v knize je složitá a tolik zbytečných jmen, až to pěkné nebylo.
Takže knihu nedoporučuji a nechápu, proč je tak opěvována. Asi jen díky filmu.

29.08.2016 3 z 5

Nová planeta Nová planeta Martin Vopěnka

Jedna kniha a tolik pocitů.
Na začátku jsem si připadal, jako kdybych četl knihu pro děti. Samé maminka, tatínek, bratříčkové. Myslel jsem, že knihu snad ani nezačnu pořádně číst. Ale jak plynuly stránky, tak plynuly i roky. Pokud se člověk začte, zjistí, že je hlavní hrdina starší o 5 let. Opravdu jsem prvních 100 stránek netušil pro jakou věkovou skupinu je knížka určena. Ale po několika stránkách jsem poznal, proč je to kniha OD 15 let.
Knihu bych zařadil spíš do postapokalyptického žánru, než do sci-fi. V první čtvrtině se popisuje moderní civilizace, ke které, podle mého, směřujeme, ale zbytek je spíš téma po obří katastrofě.
Celkově je kniha velice slušně napsána. Žádné složité věty. Výstižné dialogy i monology. Popis prostředí a charakteristiky osob jsou super. Takže na to, že má kniha přes 600 stran, tak se čte opravdu dobře, rychle a člověk se u ní nenudí. Jediné, co mi vadilo, byly chyby v tisku, ale i to se může stát.
Takže za mě 4 hvězdičky, jelikož se mi závěrečná část zdála až moc šťastná.

10.03.2016 4 z 5

Srdcerváči. Kniha 4 Srdcerváči. Kniha 4 Alice Oseman

Sice nejsem asi cílová věková skupina, pro kterou je knižní komiks určen, ale příběh mě neskutečně dostal a vtáhl.
Vztah mezi hlavními protagonisty je uvěřitelný a krásný. Ale nejen jejich vztah, ale i vztah přátelský, rodičovský atd. je strašně krásně vykreslen. A když píšu vykreslen, tak doslova. Když si člověk pořádně prohlídne všechny obrázky a jejich detail, tak je to boží.
V tomhle příběhu se může najít každý a to je to, co se mi na tomto příběhu líbí.
Čtvrtý díl je trošku odbočka od LGBTQ+ a ukazuje i jiné problémy, které může mít dospívající člověk, ale velmi citlivě popsáno a realisticky.
Jsou pasáže, kdy jsem se skutečně zasmál, usmíval i skoro rozbrečel.
Těším se jak na poslední díl, tak i na další sérii na Netflixu.

09.02.2024 5 z 5

Šepot podzemí Šepot podzemí Ben Aaronovitch

Příběh jako takový se mi líbil a nápad super. Ale nějak jsem se oproti předchozím dílům nemohl začíst a měl jsem zmatek v postavách.
Některé pasáže byly vtipné a od srdce jsem se zasmál. Ale některé pasáže se mi zdály zdlouhavé a musel jsem se nutit do čtení.
Knihu hodnotím jako průměrnou a těším se na další díl.

26.12.2021 3 z 5

Ocelové město Ocelové město Jules Verne

Vlastně ani nevím, co napsat.
Na jednu stranu byl děj zmatený, příliš postav s divnými jmény a vůbec jsem netušil o čem knížka má být. Ale na druhou stranu, když jsem přečetl prvních pár stránek, tak mě děj zaujal a hlavně myšlenka, která byla do knihy vložena.
Takže knížka je vhodnější pro čtenáře, kteří hledají v knihách hloubku a mají rádi složitější stavbu vět.

14.10.2016 3 z 5

Slepý inštinkt Slepý inštinkt Andreas Winkelmann

Po knize jsem sáhl na slepo a nelituji. Super název, super obálka, super čtení.
Kniha se mi četla jedna báseň. Skvělá zapletka i hlavní postavy a jejich charaktery. V některých částech jsem hltal každé slovo. Nebyly tu ani pasáže, které by mě nudily.
Jediné, co bych vytkl je závěrečná stránka, která se mi na jednu stranu líbila, ale když se podívám zpětně, tak se mi zdá sice pěkná, ale přehnaná.
Celkově ale knihu hodnotím na jedničku a rozhodně člověk nelituje, když si jí koupí.

12.05.2016 5 z 5

Nebra Nebra Thomas Thiemeyer

Za tu cen člověk nemohl čekat zázraky, ale i tak to nebylo špatné.
Pro fanoušky fantasy, mezi které se řadím i já, je kniha čtivá, úsměvná a zápletka je zajímavá. Ale i na můj vkus je v knize moc fantasmagórie, kterou jsem nepobral ani já. Houba, která dá nadlidské schopnosti, to je moc i na mě a pro autora přirozené věci, které dělají lidi jako samozřejmost, mi připadají jako naprostá kravina. Zabrouzdat trošku do historie mi nevadí, ale do tolika částí, které k sobě nepasují, ale ovlivňují se, mi už vadí.
Takže suma sumárum. Pokud máte v kapse pár drobáku, tak neváhejte koupit, za tu cenu člověk dostane hodně muziky. Ale pokud za plnou cenu koupit, tak to si radši zajděte na pivo.

23.01.2016 3 z 5

Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Na detektivky nejsem, ale jak mnohé z Vás, tak i mě přilákal hlavně autor ke čtení případů Cormorana.
Musím říct, že druhý případ má zajímavější zápletku a způsob vraždy, než první případ. Ale na Hedvábníkovi mi něco sedělo méně. Možná jsem byl zmaten v postavách a jejich spojení s mrtvolou. Ale rozhodně stojí za přečtení.
Propletenost, nápaditost, způsob vraždy. Prostě všechno člověka nějak upoutalo ke čtení a být aspoň trošku součástí super týmu Cormorana a Robin.

06.08.2015 4 z 5

Hostitel Hostitel Stephenie Meyer

Nemůžu srovnávat knížku se ságou Stmívání, protože jsem jí nečetl a možná je to dobře. Aspoň jsem četl knížku s čistou hlavou a s ničím ji nechtěl srovnávat.
Jak bych to jen napsal. Knížka je "slaďárna", ale ne až taková, která by mi lezla na nervy. Některé pasáže se zdály zdlouhavé a asi 2x mi utekly myšlenky jinam, ale to se u přes 550 stránkové knihy dá čekat. Naopak některé kapitoly byly tak poutavé, že jsem je snad přečetl ve svém rekordním čase.
Co musím uznat autorce je to, že dokáže zaujmout čtenáře tak dokonale, že od knížky nechci ani odtrhnout ruce a hltá jednu kapitolu za druhou a přejede zastávku, na které chtěl vystoupit. Ale co musím vytknout je závěr, který se mi do konceptu celé knížky nehodil.
Takže pokud chcete knihu, kde je hodně romantiky, lehce akce a napětí a ještě o kapku méně krve a násilí. Tak knihu můžu doporučit.

16.09.2014 4 z 5

Poslední cesta do podzemí Poslední cesta do podzemí Roderick Gordon

Od třetího dílů se nestačím divit, co všechno je možné a jakým směrem se dá nakonec celá série nasměrovat a poslední díl není výjimkou.
Poslední cesta do Podzemí je velice povedeným zakončením celé série, i když je uzavřena tak, že je zde možné pokračování a vidím to spíš na volnou předlohu nové série, protože pokud to takhle opravdu skončí, tak.....
Ale pokud je to opravdu definitivní konec, tak velice chválím za "no happy ending", protože kdyby žili spolu šťastně až do smrti, bylo by to opravdu divné a celé knize by to spíše ublížilo.
Rozhodně knihu doporučuji mladším čtenářům a příznivci sci-fi, tak jako já, si určitě přijdou na své. Ale připravte se na opravdovou "fantasmagórii"

31.12.2013 4 z 5

Sherlock Holmes - životopis Sherlock Holmes - životopis Nick Rennison

Nevím, zda mě tento životopis nebavil, protože jsem nečetl žádnou předešlou knihu o Sherlockovi, nebo byla tato kniha tak špatně napsána. Některé části byly zajímavé a atraktivní, které mi smyšlenou postavu Sherlocka přiblížily, ale moc takových částí nebylo. Abych řekl pravdu, tak jsem knihu ani nedočetl a v blízké době se ani k ní nechystám vrátit. Pokud se ale nějakým zázrakem dostanu k detektivovi a nějakému jeho případu, tak se k jeho životopisu možná i vrátím. Ale tuto možnost vidím na méně procent, než jsem dal samotné knize.

22.07.2013 2 z 5

Dobrodružství zvané svatba Dobrodružství zvané svatba Petr Samojský

Skvěle napsaná knížka, která nám při chystání svatby otevřela oči a nabídla několik možností, kterým se náš jedinečný den může ubírat.
Napsané trefně a vtipně.
Myslím, že by si měl knížku přečíst každý, kdo si chystá svatbu a i ten, kdo má svatbu už za sebou.

24.11.2024 5 z 5

Srdcerváči: Ročenka Srdcerváči: Ročenka Alice Oseman

Hezké doplnění Srdcerváčů.
Moc se mi líbí, jak autorka ukazuje začátky, kdy hlavní postavy Srdcerváčů vypadají úplně jinak. Dotáhla to daleko a vylepšila je k dokonalosti.
Celkově mě i zaujala i barevnost komiksů a příběhů.
Jednotlivé mini komiksy jsou fajn, ale Nick a Charlie jsou jen jediní.

11.08.2024 4 z 5