RaggamuffinSVK komentáře u knih
Už je tady zas je kniha, ktorá sa nebojí klásť otázky na kontroverzné témy a spájať ich s tabuizovanými udalosťami. Celý balíček potom zaobaľuje do humorného obalu. Avšak, nie každému tento druh satiry sadne a pre niektorých môže byť táto téma až príliš „silná“. Už je tady zas sa ale rozhodne neoplatí prehliadať. V prípade audioknihy je hlas Miroslava Táborského príjemný na posluch. V častiach, v ktorých Hitler prechádza do svojho tradičného nasrdenia text aj s adekvátnym tónom číta, takže o vtiahnutie poslucháča do deja sa báť nemusíte.
Po predchádzajúcom stretnutí s Wonder Woman v Ztracený ráj, ktoré dopadlo katastrofálne, som si myslel, že Kruh dopadne rovnako. Príbeh je však oveľa viac stráviteľný a zrozumiteľný. Dokonca aj pochopiteľný, aj keď je v ňom opäť niekoľko vecí, ktoré sú tak trošku mimo. Napríklad scénky, ktoré by mali byť vtipné, či celá Nazi partia, odhodlaná poraziť Amazonky. Tentokrát sa mi však páčila minulosť Wonder Woman, respektíve jej vzrodu a jeho následkov na spoločenstvo Amazoniek. Kresba je slušná, niekedy až prehnane epická, aj keď to ku Wonder Woman patrí. Bonusové príbehy sú riadny bizár, no oplatí sa ich aspoň prelistovať, lebo toto by dnes človek naozaj nevymyslel.
Robin mi vždy prišiel ako taká, príliš detská postava, ktorá sa akoby nehodila do temného sveta Batmana. Navyše, ako je tomu aj v tomto komikse, kresba je rovnako "detská", farebná a hravá. A paradoxne, práve to je tým najväčším pozitívom. Tým, že je Robin ešte dieťa, nie je jeho svet tak poškvrnený a tmavý. A rovnako ho rozjasňuje aj Brucovi. Od Roku jedna som čakal niečo, čo ma určite chytí menej a som veľmi príjemne prekvapený. Je tu kopa záporákov, pár dejových zvratov a aj keď je to celé tak trošku príliš jednoduché, výsledok veľmi dobre zabaví.
Asi je vo mne nejaká chyba, ale od Smrti v rodine som čakal omnoho viac. Kresba mi nesmierne vadila, Joker vyzeral ako sused Záviš a celé to pôsobilo veľmi, no, nebatmanovsky. Chápem dôležitosť tohto príbehu v Batmanovskom svete, no ja som zostal viacmenej sklamaný. Mimochodom na mojej knihe z DC kompletu je vzadu uvedené, že komiks vychádzal v roku 2009, čo je akosi mimo.
Veľmi originálny a unikátny počin. Málokedy dostaneme príležitosť sa na svet pozerať očami hlavného záporáka. Lexov svet je temný, zbavený bežných ľudských emócií a ženie ho vpred len jeho dravosť dosiahnuť zaumienený cieľ. K porazeniu Supermana sa Luthor rúti egomaniackym tempom, ktoré je aj jeho pádom. Úchvatná kresba a naozaj unikátny príbeh robí z tohto dielu DC kompletu jeden z najlepších.
Nokurňa zodpovedá svojmu názvu a po prečítaní je to fakt také "ach no kurňa". Veľmi biedne a málo zábavné príbehy nezachráni ani pekná kresba a sexy Poison Ivy. Bohužiaľ, pozitíva tohto dielu DC kompletu sa hľadajú ťažko. Že dej nie je nijak zložitý by mi vôbec nevadilo, no jeho podivné smerovanie, z ktorého som mal skôr pocit, že ide o nezávislé krátke príbehy, ma iritovalo. A pri tom príbehy na seba paradoxne odkazovali a to spôsobom, že som vlastne musel listovať naspäť o čom kto hovorí. Postavy nevýrazné, hlášky detinské a humor suchý. Proste nokurňa.
Nie je o čom. Vyvrcholenie série je šokujúce a pri čítaní som naozaj nedokázal robiť prestávky a celé Ticho som zlhtol na jeden šup. Opäť musím chváliť kresbu. Z DC kompletu ide pre mňa o jednu zo sérií, ktorý mi najviac sadla a vybrala si trvalé miesto v mojej pamäti.
Absolútne namakaný detektívny príbeh s množstvom známych postáv, perfektnou kresbou a pravou temnou atmosférou. Aj keď je toho v niektorých momentoch na stránkach až priveľa, tempo neustále graduje a donúti vás siahnuť aj po druhom dieli.
Ku knihe Lovec som sa dostal náhodou. Bola súčasťou balíka Linka 451, ktorým som podporil vydavateľstvo Crew počas prvej vlny covidu. Teraz už môžem povedať, že našťastie. Tvrdá väzba s nádherným obalom, jednoduchou no zároveň atmosferickou kresbou a hrubé žlté strany si ma okamžite získali. Príbeh je síce jednoduchý, ide o rýchlu jazdu z bodu A do bodu B bez žiadnych medzizastávok, no noir mi jednoducho sedí. Je to tvrdé, surové a Parker je antihrdina ako sa patrí.
Na záver asi to najlepšie. Príbeh komiksu Unesení ako jediný obsahuje aj zápletku, ktorá má nečakaný koniec (škoda, že ho vyspoilovala jedna z autoriek projektu v podcaste Aktualít), ktorý je ešte k tomu aj nápaditý a silný. Od začiatku príbeh naozaj zaváňa hororovou atmosférou, čo umocňuje kresba Jozefa Gľabu, nesúca sa iba v niekoľkých tmavých farbách.
Veľmi originálny komiks a to ako príbehom, tak aj vizuálom. Ako pokračovanie Zrození Démona, je druhý diel lepší, celistvejší a aj napínavejší. Minulosť Ra's Al Ghula je zaujímavým spestrením a jeho zasadenie nepripomína nič, čo by som doteraz s Batmanom čítal. Príbeh pekne odsýpal a vyvrcholenie stojí za to. Kresba je veľmi netradičná, pôsobí skôr ako maľby a niektoré celostránkové počiny sú naozaj parádne. Štýlom mi to pripomenulo rozprávky 1000 a 1 noci. Pre mňa naozaj kvalitné prekvapenie.
Aj keď nie som cieľovka, komiks je výraznejšie zameraný na -násť ročné dievčatá, dej a hlavne ilustrácie sa mi veľmi páčili. Príbeh dievčaťa, vyrovnávajúceho sa so stratou, životom a dospievaním má veľmi pekné myšlienky a krásne momentky. Prelínanie čiernobielych kresieb v reálnom dospelom svete s farebnými v tom hravom, detskom, no fantazijnom, je výborne spracované. Avšak, komiks je veľmi krátky a chýba mu pár desiatok ďalších strán, v ktorých by sa viac venoval niektorým epizódam v živote Wendy.
Vždycky, keď sa idem pustiť do ďalšieho komiksu so Spider-manom, pýtam sa sám seba, či na to už nie som príliš starý. Po prečítaní tohto kompletu viem, že určite nie a ani v najbližšej dobe nebudem. Všetky príbehy sú parádne a plné akcie, humoru a príjemnej soap opery, ktorá k Petrovi patrí. Zaspomínal som si aj na dávne časy presedené pri Supermaxe, ktorý vysielal kultový seriál so všetkými hrdinami a protivníkmi, nachádzajúcimi sa aj v tomto komplete. Veľmi ma potešil aj súhrn Spider-manovej histórie ako aj výber najepickejších súbojov na konci knihy. Škoda, že niečo podobné neobsahuje aj DC komplet, veľmi by sa to do neho hodilo.
Unikátny príbeh, ktorý napriek roku, v ktorom bol napísaný, odzrkadľoval vývoj slovenskej spoločnosti a ľudí ako takých na míle dopredu. Kniha popisuje vzostup obyčajného chalana z dediny, ktorý príde do hlavného mesta zarobiť. Jeho cesta je zo začiatku ťažká, no rýchlo si osvojí, ako čo funguje, na koho zatlačiť a komu venovať päsť. Napriek humornému podaniu sú reálie hlavného mesta v Rivers of Babylon mrazivé a pri niektorých pasážach človeka vyslovene strasie.
On, Raggamuffin, sa bavil, preto mrdol plecom a udelil 5.
Supermanova smrť Doomsdayom a čitateľova nudou. Žiaľ, aj keď je potenciál príbehu veľmi vysoký, realizácia je nanajvýš priemerná. Celý príbeh je v podstate jedna veľká bitka, v ktorej si Superman a Doomsday rozdávajú jednu facku za druhou, pri čom ničia všetko naokolo. Najhorší je úvod, kedy sa snaží Doomsdaya zastaviť Liga Spravodlivosti, pozostávajúca z naozaj bizarných a divných hrdinov. Časom kvalita stúpa, ale aj finále by si zaslúžilo niečo "viac". Kresba je tiež maximálne priemerná a málo detailná. Nápad sa mi naozaj páčil, predstavoval by som si však celé spracovanie úplne inak.
Aj keď nemám rád príbehy o cestovaní medzi dimenziami a rôzne prepojené svety, ktoré náhodou kolidujú, Země 2 ma prekvapivo zabavila. Škoda, že príbeh nie je dlhší, nakoľko zrkadlové postavy ku známym hrdinom by si zaslúžili viac priestoru a my viac informácií o ich pozadí. V podstate ide o klasický príbeh, dokazujúci, že dobrí hrdinovia sú jednoducho dobrí a tak je to správne. Avšak, spracovaním, kresbou a tempom som tento diel DC zhltol ako nič. Škoda toho konca.
Klasický Supermanovský príbeh. Nič viac, nič menej. V DC komplete sme sa s týmto scenárom už stretli a začína ma prekvapovať, či so Supermanom naozaj neexistujú zaujímavejšie alebo hodnotnejšie príbehy. Nejde však vôbec o zlý komiks, len máte pocit, že ste to už všetko videli, aj keď v mierne odlišnom podaní. Navyše, v závere som mal pocit, že zostalo niekoľko nezodpovedaných otázok. Kresba je síce staršia, ale vcelku pekná. Poteší aj prídavok Action Comics.
Druhý diel je pre mňa určite horší, než prvý. Akcie je síce viac, ale je akási bezduchá. Všetko sa deje veľmi rýchlo, do diania neustále vstupuje niekto nový a prijal by som väčší doraz na osobnosti jednotlivých členov. Na miesto toho máme klasické ničenie všetkého a všetkých, pričom na konci je z toho už taký guláš, že stovka hrdinov vyzerá ako jedna farebná machuľa. Jediným pozitívom je Martian Manhunter, ktorý bojuje s dôverou ostatných členov JLA a hlavne sám so sebou.
Green Lantern bol pre mňa dlhodobo jeden z najnesympatickejších superhrdinov vôbec. Pravdepodobne za to môže aj celovečerný film, ale rovnako mi neulahodil ani animovaný Green Lantern: First Flight. Do Tajemství původu som preto išiel s určitou mierou skepse a s očakávaním, že tento diel preskočím. Spravil by som však obrovskú chybu. Podanie príbehu bolo chytľavé, zábavné a hlavne nie tak trápne a absurdné ako v spomínaných filmoch. Kresba je rovnako veľmi príjemná, všetko má ten správne zelený nádych a nechýba ani plno akcie. Za mňa veľké prekvapenie.
V roce 1945 jsme světu řekli: "Už nikdy víc." V roce 1992 jsme na svůj slib zapomněli.
Príbeh Ervina Rustemagića je ťažkým a nepríjemným čítaním. Žiť stovky dní v obliehanom meste bez prístupu k základným ľudským potrebám a v nevedomosti, či sa zobudíte do ďalšieho rána je pre nás dnes nepredstaviteľné. Vlastne, nemať internet je pre nás nepredstaviteľné. Prežiť to, čo Ervin s rodinou a tisícky ďalších, je nereálne. A pri tom to bola realita len 22 rokov dozadu. A na to nesmieme zabúdať, tak choďte do kníhkupectva a pýtajte si Fax ze Sarajeva.