Ramiel
![M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459918/m-b-m-masin-balaban-moravek-hik-459918.jpg?v=1607414832)
Bohužel autor prostě není dobrým spisovatelem. Jako by se nemohl rozhodnout, zda psát román, nebo literaturu faktu. Psát už od začátku knihy na koncích kapitol, jak skutečně dopadly vyobrazené postavy, s mnohými z nichž se setkáváme i v následujících kapitolách, je dle mého pro román neodpustitelné. Životní osudy případně mohl shrnout v doslovu ke knize. Přeskakování v časových liniích je v poslední době velice módní. Zde ovšem zcela zbytečné skákání v čase v řádech měsíců kazí dojem ze čtení. Škoda, že se tématu nechopil třeba Jiří Šulc.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Ideální svět Ideální svět](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415265/idealni-svet-A9y-415265.jpg?v=1562753190)
Kniha psána jednoduše, srozumitelně, se spoustou zajímavých nápadů, které mi ve finále přišly nedotažené. Potenciál měla kniha asi větší, ale je to vcelku dobré čtení na pár večerů.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Rychlopalba Rychlopalba](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/239247/rychlopalba-xoH-239247.jpg?v=1423666827)
Čte se to super, "samo" a rychle. Pěkný mix cynismu, ironie a nadsázky.
(Jen lidi neblázněte v komentářích s tím, že je to reálné. Třeba jen ty nakládačky, co hlavní hrdina vydrží, to fakt reálné není. A nereálných věcí je tam spousta, ale nechci spoilerovat.)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kvítek karmínový a bílý Kvítek karmínový a bílý](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199540/kvitek-karminovy-a-bily-Ex4-199540.png?v=1678455482)
Nějak mi připadá, že tato kniha má velmi dobrou reklamu, ale přitom nenabízí skoro nic. Přes devět set stran textu, a přitom tak málo děje. Tolik opakujících se myšlenek a pocitů... Kéž bych se už naučil odložit jednou rozečtenou knihu.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![První padlí První padlí](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409336/prvni-padli-xND-409336.jpg?v=1556572656)
Vykreslení doby je stále na vysoké úrovni. Líbil se mi protiklad lidí, kteří v Hitlera vkládali své naděje, těch, kteří využili nových pořádků ke kariérnímu postupu, stejně jako těch, kterým Hitler jejich naděje bral.
Ale bohužel kriminální linka je s každou další knihou stále více nesmyslnější a slabší. Spousta stránek, které jsou jen výplňovou omáčkou asi jen proto, aby autor naplnil svých 600 stran. Navíc hlavní motivy jsou jako by přebrané z předešlých knih (zejména Mokrá ryba a Goldstein).
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Štvanec Štvanec](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363275/zivy-nebo-mrtvy-qEm-363275.jpg?v=1528900064)
Když já tomu příběhu vůbec nevěřím. Jasně, ty nejšílenější zápletky kolikrát píše sám život, ale tento příběh je naprosto neuvěřitelný.
SPOILER
Audieho náhodné zapletení se do krádeže peněz, přežití průstřelu mozku, 10 let v base, kde si na něj najímají vrahy, vycvičení střelci nejsou schopni trefit Audiho na pláži... Adopce Miguela už je jen takovou třešinkou na dortu. Navíc jsem nějak nepochopil, proč Audie neuvedl vše už při procesu. Že měli Miguela jako páku? Toho přece měli i po těch 10 letech.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Falešní hráči Falešní hráči](https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95990/harry-bosch-pripady-harryho-boscha-falesni-hraci.jpg?v=1717668657)
Nejsem si úplně jistý, jak by ve skutečném světě mohl Harry v policejním sboru fungovat s tím, jak všechny posílá do míst, kam slunce nesvítí. Ale čte se to dobře.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ďábel v zrcadle Ďábel v zrcadle](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338887/dabel-v-zrcadle-mN3-338887.jpg?v=1490647499)
Příběhově pro mě slabší než předchozí díly. Ale stejně knize dám zase 4 hvězdy, a to proto, že jsem knihu zhltl jako jednohubku. To začtení se a vtáhnutí do děje u této série o kapitánu Steinovi je až neskutečné. Není mnoho knih, u kterých by se mi to stávalo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Duch znojemských katakomb Duch znojemských katakomb](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392596/duch-znojemskych-katakomb-nNU-392596.jpg?v=1540452554)
Už název sám ubírá ději na záhadnosti. Když totiž Oldřich s Otou pátrají ve sklepeních a nemohou na nic přijít, tak čtenář ví, že vrah prostě zmizel někde v katakombách. Ale je pravda, že název prodává, takže těžko říct, jak jinak knihu pojmenovat, aby byl název dostatečně atraktivní. Jinak mám, stejně jako Kyri v předchozím komentáři, výhrady... k dvěma Divišům... krásné Anežce, které se odpustí spoluúčast na vraždě... Klárce, která zamlčuje důležitá fakta, ale přece se na ni musí zlehka a něžně... A těch náhod bylo taky víc než dost... Myšlenka, že vrah (Křelina) nezná podobu oběti, tak zabije (pokusí se zabít) všechno a všechny, co se ochomítnou kolem šenku je úsměvná.
P.S. Nejstarší části znojemských katakomb jsou datovány až do 14. století.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Husitská epopej. VII, 1472-1485 - za časů Vladislava Jagellonského Husitská epopej. VII, 1472-1485 - za časů Vladislava Jagellonského](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380554/husitska-epopej-vii-za-casu-vladisl-RNS-380554.jpg?v=1527166595)
Chtělo by se napsat nenáročné čtení, ale vzhledem k velkému množství postav a neustálému skákání z jednoho místa na druhé, to nebyla až taková zábava. Navíc autor vydává čtyři knihy ročně a je to znát, protože jsou jako přes kopírák a vlastně se v nich už neobjevuje nic nového navíc. Možná snad jen vyhrnutých suknic bylo více než obvykle.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Hlava XXII Hlava XXII](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403/hlava-xxii-DIX-403.jpg?v=1566634050)
Spousta doporučujících recenzí mě zlákala. Ovšem kniha pro mě vůbec nebyla čtivá, ani humorná, jak jsem očekával po připodobněních ke Švejkovi nebo MASH. Jediná podobnost je absurdita války, ale pojatá úplně jiným stylem. Absurdita, zmatenost, nesmysl, cynismus... Očekával jsem, že se jedná o daleko lepší knihu.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Motýlek Motýlek](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/1961/motylek-1961.jpg?v=1232027440)
Největší příběhy píše sám život. V tomto případě se to jen potvrzuje. V knize se střídají dějově bohatší a napínavější pasáže (většinou přípravy útěku a útěk samotný) s oddechovějšími a nudnějšími (cesty na moři, pobyt u indiánů a v přístavních městech).
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Růže a lev Růže a lev](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299230/ruze-a-lev-klH-299230.jpg?v=1464771296)
Po několika stránkách jsem si začal říkat, že tohle jsem už někde četl. A pak mi to došlo... Autorovi zřejmě dochází nápady a vypadá to tak, že v podstatě kopíruje své předešlé knihy ze série o Hynku Tasovi z Boru. Wolfram je takovým Hynkem číslo dvě svým chováním. No a Beneš zase prožívá podobné příhody. Třeba to křižování kraje s jízdní hlídkou, nebo dobývání Křivákova hradu na hranicích s Bavorskem.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Ulička zmrtvýchvstání Ulička zmrtvýchvstání](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536888/ulicka-zmrtvychvstani-662620e486ec7.jpg?v=1713774820)
To si tak jednou koupíte knížku od oblíbeného autora a těšíte se na několik zimních večerů s dobrou detektivkou. A bohužel se z toho vyvrbí jeden jediný, který přejde v jednu dlouhou noc. Connelly je prostě pan spisovatel. A nadšení z knihy teď střídá lítost, že už je po všem. Že už zase Harry a Mickey odvedli svou práci a případ vyřešili. Tak snad se už chystá nějaký další případ, který by zasluhoval jejich pozornost.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hrobník a vražda v kryptě Hrobník a vražda v kryptě](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543147/hrobnik-a-vrazda-v-krypte.jpg?v=1728192535)
Třetí díl a laťka kvality pořád nastavena vysoko. Líbí se mi, jak autor do děje zapracovává historické osoby, kterým upravuje jejich osudy tak, aby vhodně doplnily děj. Vztahy mezi hlavními hrdiny nadále neztrácejí dynamiku. Jen malá výtka, že autor na konci před čtenářem tají vrahovu totožnost, i když hlavní hrdinové ho již znají. Věta: "Ještě si u někoho něco někde ověřím, a pak Ti to řeknu." se v různých obměnách objevila několikrát. Proč by si měli hrdinové před sebou tajit, na co přišli? Na tomto by měl autor ještě zapracovat.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Překupník Překupník](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/4412/prekupnik-4412.jpg?v=1286646762)
Klasická detektivka. Přímočarý děj. Až by se chtělo říct jednoduchý. A v tom bych viděl největší přednost. Dnešní autoři se snaží šokovat brutalitou, geniálními vrahy a ještě geniálnějšími detektivy a spoustou nečekaných zvratů. A stejně raději sáhnu po detektivce od McBainea.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Já jsem smrt Já jsem smrt](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302812/ja-jsem-smrt-0DK-302812.jpg?v=1468504306)
(SPOILER) Mám rád, pokud mohu pachatele odhalit v průběhu čtení. Nebo alespoň mít tu šanci ho odhalit. Tady si bohužel autor se čtenářem nepěkně pohrál. Jak je zmíněno v předchozím příspěvku od andante. Na úvod knihy tu máme pachatele, který absolutně změnil modus operandi a je to absolutně neobvyklé. A na závěr se dozvíme, že se jedná o napodobovatele sériového vraha, který vraždil před 20 lety a navíc ve stejném státě. Takže to neobvyklé nebylo ani trochu. Tímto závěrečným odhalením byl absolutně devalvován celý předchozí příběh, který byl krásný, svěží, zajímavý a který byl brutálně znásilněn, vykuchán a vykrvácen k smrti. Protože by si určitě na takového vraha a takové vraždy nikdo nepamatoval (policisté, patologové, forenzní technici aj.). Vůbec by o něm nebyly zmínky v policejním informačním systému, na internetu a v médiích. Vůbec by nebyl takový vrah součástí výuky kriminalistiky a kriminologie na policejních školách. Stejně tak neuvěřitelné mi přijde, že se Robert dostane opět do zajetí vraha. Jako v minulém dílu. WTF??? Jako vážně? Tohle má být ten geniální detektiv? Určitě by byl problém, když jel za vrahem přes celé LA, aby se k němu připojil aspoň jeden hlídkový vůz. Ne, tohle mi autore nedělej. Opravdu ne.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Pekingský rozparovač Pekingský rozparovač](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410421/pekingsky-rozparovac-orq-410421.jpeg?v=1557325411)
Prvních cca 300 stran to byl vcelku slušný detektivní příběh. I když tam pořád bylo pár nelogických věcí, nad kterými jsem se pozastavil, dalo se nad nimi přivřít oči. Ale pak se to bohužel zase zvrhlo. Konec byl z mého pohledu uspěchaný a chování postav úplně mimo mé chápání.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hadohlavec Hadohlavec](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342757/hadohlavec-ve3-342757.jpg?v=1500983862)
Vcelku závidím všem, kterým tato kniha dávala smysl. Mně tedy ne. Biologická časovaná bomba, která hrozí, že zničí budoucnost celého lidstva, vyšuměla do ztracena. Možná se měl autor soustředit jen na pašování lidí a tu linku s chřipkou vůbec nezmiňovat. Tohle se prostě nepovedlo.
![Bretaňské noci Bretaňské noci](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516118/bretanske-noci-652ffb32c3e80.jpg?v=1697643314)
Atmosféra knih s komisařem Dupinem je pohlazení pro smysly. Ačkoliv vyšetřuje vcelku hrůzné vraždy, tak popis nádherné bretaňské krajiny, historie, výletních a kulinářských zážitků tuto hrůznost jednoznačně přebíjí. Kniha se bohužel čte tak dobře, že za jeden nebo dva večery je přečtená.