Rawen616 Rawen616 komentáře u knih

Pán much Pán much William Golding

Vemte skupinku slušných lidiček a vypusťte je do džungle bez jakékoliv známky civilizace a budete se divit co v sobě dokáží lidé probudit. Výborná studie chování skupiny lidí v těžké situaci která je o to zajímavější, že tu jde o malé kluky. Hned se nám vyprofiluje vůdce, jeho poskoci, rebelové, první známky primitivního náboženství, boj o moc s pěknou dávkou krvelačnosti. Skuteční lidé bez pozlátka, takový jsme všichni. Divoši držení na uzdě "civilizací".

14.06.2013 4 z 5

Bílá velryba Bílá velryba Herman Melville

Dal jsem si to jako takovou výzvu a dočetl krásně na Silvestra. Co k této legendě ještě říci? Rozhodně to není napínavá nebo dobře ubíhající kniha. Je poplatná své době a je velmi, velmi, velmi popisná. Dokonce tak, že celý "děj" o honbě za Moby dickem by vydal sotva na čtvrtinu knihy a ten zbytek je zejména popis velrybářského řemesla, zvyklostí, způsobů zpracování tuku a velryb, lodí a jejich vybavení a dokonce i velryb samotných a jejich chování a způsobu života, stavby těla atd. Pokud tedy budete Moby dicka brát jako populárně naučnou knihu o zaniklém řemesle a životě tehdejších námořníků, pak se toho dozvíte opravdu hodně a já musím přiznat, že jsem si to celkem užil, ač mi celé velrybářství přijde ohavné. Pokud čekáte napínavý děj s posedlým kapitánem, pak budete zklamaní. To, kvůli čemu tuto knihu všichni znají a citují, tak o tom to vlastně skoro není:-) Krom pasáží o námořnickém řemesle mě také zaujala autorova, na tehdejší dobu, otevřenost vůči jiným rasám a kulturám(na velrybářských lodích se totiž scházela "cháska" z celého světa) a také to, že vlastně polemizuje o samotném lovu velryb a jeho krutosti. Přečtení téhle náročné bichle nelituji, ale je dobré vědět raději předem do čeho jdete.

01.01.2023 4 z 5

Zlý duch Zlý duch Viktorín Šulc

Tak jsem nakonec zdolal krátce po sobě všechny čtyři díly. Můžeme si tak shrnout co jsem napsal už k těm předchozím, protože na celou sérii je nutno nahlížet a hodnotit ji jako celek(ačkoliv má vyjít ještě pátý díl). Krátce řečeno, celá série je jedna velká koncentrovaná deprese a zhnusení. Zároveň je ale třeba přiznat, že je to napsáno natolik čtivě a nabito tolika informacemi o daných případech, že zkrátka nelze přestat. Člověk je obvykle fascinován tím čeho se bojí nebo co je jeho naturelu naprosto vzdálené(snad!) jako dítě, které ví, že by se nemělo koukat ale stejně mu to nedá. Ale i otrlý člověk jako já měl chvílemi co dělat. Zejména pokud máte děti nebo vám je ubližování slabším proti srsti, protože v drtivé většině případů bývají brutálně zavražděni a znásilněni hlavně "snadné" oběti v podobě mladých žen, dětí a babiček. Když se pak v každé kapitole prokoušete "suchým" kriminalistickým popisem toho v jakém stavu byla nalezena oběť, nastává to pravé peklo neboť se začne rozebírat pachatel a jeho myšlenkové pochody. Musí se nechat, že série poněkud nahlodala můj názor, že trest smrti je špatné řešení. V některých případech rozhodně není, protože někteří lidé jsou zkrátka doslova vadní a společnosti nebezpeční, bez ohledu na léčbu. Stejně tak ve vás celá série vyvolá lehkou paranoiu protože si uvědomíte, že narušených lidí je asi celkem dost a nejsou poznat. Ba naopak ten zkrat kdy začnou vraždit může přijít zcela náhle a nečekaně. A bez ohledu na pohlaví nebo věk. Nejzajímavější částí čtvrtého dílu je totiž kapitola o ženách vražedkyních a nejděsivějí je rozhodně ta o dětech vrazích. Zejména případ z Kmětiněvsi z roku 2004 kdy vyšlo najevo, že brutální vraždu a znásilnění stejně staré školačky má na svědomí třináctiletý kluk, který si "chtěl jen tak bodnout"... Závěrem. Dočetl jsem. Stálo to za to ale nějaká terapie optimističtější literaturou bude nejspíš nutností.

PS: Ohledně specifického stylu kterým Šulc píše. Uživatel/ka Mermaid níže má pravdu jen napůl. Ano, Šulc píše cynickým chlapáckým stylem, ostatně vzhledem k tématu jaké píše je to asi po letech jediná psychická obrana a neodpustí si osobní jízlivé poznámky k věcem které se mu tak úplně nezamlouvají. Rozhodně ale nic nebagatelizuje a ani jsem si nevšiml nějakého nevhodného postoje vůči ženám. Naopak, vždy stojí na straně obětí(což jsou v drtivé většině bohužel ženy) a pachatelům by nejradši přál co nejtvrdší tresty. V případu vražedkyně která zabila muže který jí týral ale stojí na její straně. A to je myslím správné. Rád si také kopne do moderních "levicových" manýrů kdy to občas opravdu vypadá, že oběť je vlastně jen taková obtěžující položka a hlavní je vraha pochopit, léčit, div ne s ním soucítit(a pro příklad jak je to hrozně super cituje případy kdy takto propuštění devianti za odměnu pozabíjeli ještě pár dalších lidí a dětí). Ale nemusíte mít strach z nějakých politických názorů, jde doslova o pár hlášek na 4 tlusté knihy. Z celé série je patrný autorův obdiv k odborníkům a vyšetřovatelům a ve velkém je cituje a váží si hlavně jejich názorů. Ve všech knihách je na konci každé kapitoly i epilog a vyjádření některého z nich - najčastěji pana Markoviče. A je to příjemné, protože sem tam je i v opozici s názorem právě Šulce:-) No a pokud jste dočetli až sem a přihodili si k tomu i recenze předchozích dílů, máte asi jasnou představu co očekávat. Tak či onak je to opravdu monumentální dílo pro zájemce o kriminalistiku a velká poklona před autorem i všemi vyšetřovateli a odborníky. Stejně tak ale na rovinu musím přiznat, že už to asi nikdy nechci znovu číst ani mít doma v knihovně.

Dovolím si parafrázovat jednu autorovo hlášku. Dveře panoptika se se skřípotem otevírají a za nimi se objevuje dlouhá, děsivá a temná chodba plná krve a monster. Máte odvahu vstoupit/začít číst?

12.07.2021 5 z 5

Koule Koule Michael Crichton

Tak na štědrý den se mi povedlo dočíst knihu v níž dominuje taky jedna taková velká lesklá kulatá vánoční ozdoba:-) Jde o tradičního Crichtona - na počátku je vědecký objev do jehož průzkumu se zapojí několik odborníků a nakonec se to celé vymkne z rukou. Crichton umí skvěle podat vědecká fakta a technické záležitosti. Stísněné prostředí podmořské základny a přítomnost něčeho zcela cizího s naprosto neznámým účelem je také podána velice dobře. Když přemýšlíme o mimozemském životě, máme tendenci si ho hodně polidšťovat. Ale co když se nakonec setkáme s mimozemským "něčím" jehož smysl nebudeme vůbec schopni pochopit a moc kterou bychom pochopením získali nebudeme schopni smysluplně a hlavně bezpečně využít? Není to Top kniha ale rozhodně nenudí a i přes akční scény donutí vás se také trochu zamyslet.

24.12.2020 4 z 5

Dějiny psané Římem Dějiny psané Římem Vojtech Zamarovský

Vše důležité o historii starého Říma pěkně přehledně, srozumitelně a chronologicky na jednom místě - přesně jak to mám rád. Dá se říci, že jde o takový základní kámen k dalšímu studiu římské historie. Ano, kniha už není nejmladší a výzkum dnes zase trochu pokročil, stejně tak by asi už dnes bylo méně citací Engelse apod. Ale ono to vůbec nevadí a na kvalitu knihy to nemá žádný vliv. Styl jakým pan Zamarovský píše jednoduše chytne a nepustí.

28.07.2020 5 z 5

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Problém tří těles je jako asijské filmy. Seriozní drama se tam míchá s naprosto bizarními a originálními výjevy. Zpočátku jsem se trochu bál, že budu mít zmatek v čínských jménech ale nakonec to není vůbec tak hrozné. Děj a jeho souvislosti, jsou odhalovány postupně a teprve ke konci vše zapadne dohromady. Měl jsem z téhle knihy podobné pocity jako z Hyperionu. Autorovi se povedlo udržet pohromadě "guláš" ze zdánlivě velmi nesourodých přísad. Teror během čínské kulturní revoluce, velmi významný apel na ekologii, blížící se konflikt s mimozemskou rasou i moderní technologie a občas opravdu šílené výjevy. Jedinou výtku bych měl k postavám, respektive k té hlavní - profestor Miao, která je spíše vláčena událostmi a člověk se s ní příliš nesblíží. O kvalitě knihy ale svědčí, že jsem jí doslova zhltnul během pár dní a opravdu mě zajímá, co se z tohohle proboha ještě vyvine:-) Zatím čtyři hvězdy, ale nenápadně se klonící k pětce.

05.03.2020 4 z 5

Temné léto Temné léto Dan Simmons

Je to vlastně takové Bylo nás pět + souboj s temnými silami:-) Parta kamarádů, staré časy, zdánlivě ospalé městečko a nějaká místní zajímavost, kdy odhalení jejího tajemství dostane naši partu do postupně gradující konfrontace s tajemným zlem. Tenhle recept prostě funguje. Věděl to už Foglar se svojí Záhadou hlavolamu, věděl to King se svým To a velice dobře to ví i autoři seriálu Stranger things. Temné léto má nejblíž právě ke Kingovu To. Ale zatímco King každou postavu rozpitvával a věnoval celé kapitoly různým flashbackům a navrch přihodil druhou část s dospělostí a celou řadu uchyláren, Temné léto jde poněkud prostší cestou. Narozdíl od Kinga by totiž Temné léto mohlo být v klidu i četbou pro puberťáky, věkově nepříliš vzdálené hlavním hrdinům. Je vidět, že autor si tu hodně vychutnával vykreslování atmosféry a doby svého dětství a mě to vůbec nevadilo, naopak. O zlu, proti kterému naši hrdinové stojí se toho moc nedozvíme, pouze několik historických útržků. Těžko říct, jestli to je dobře nebo špatně. Co mi trochu vadilo bylo, že dospělí jako kdyby neexistovali a když už něco prosáklo, tak to prakticky neřešili. Sice se to odehrává ve "vidlákově" ale tím spíš by se tam šířily drby a konspirace. Zvlášť některé scény působily až úsměvně, kdy to skoro vypadalo tak, že náš dětský hrdina bojuje o život s monstry a rodiče jsou přitom pár metrů ve vedlejší místnosti. Ale jak říkám, ona to je spíš dobrodružná kniha s hororovými prvky pro ty, kdo si chtějí zavzpomínat. A co si budeme povídat - kdo z nás jako dítě nesnil o tom, že svede hrdinný souboj s nějakými temnými silami?:-)

PS: Myslím, že skutečně hororová část knihy je její doslov, kde Simmons dává docela zajímavé odkazy na studie o tom, jak dnešní hysteričtí rodiče a podivná doba prakticky zničili svým dětem možnost zažít opravdu nefalšované dobrodružné dětství. Hrdinové knihy a i reálné děti v té době úplně v pohodě běhaly klidně celý den bez dozoru po lesích a domů se vracely až na večeři, neznaly nic jako přilby na kolo, každý měl doma od táty svojí pušku a prozkoumávaly kdejakou díru v zemi či zříceninu atd. a přitom k žádným hromadným zraněním a úmrtím nedocházelo. Dřívější generace rodičů si prostě nemyslely, že dítě je nesvéprávný idiot vyžadující 24 hodin dozor a ochranu a děti samotné věděly, že jsou plnohodnotní a užiteční členové domácnosti(většina musela pomáhat s živobytím, což zřejmě mělo něco do sebe). Studie popisují jak se volný prostor dítěte za posledních padesát let zmenšil. Od několika kilometrů, které mohl kluk na svém kole zkoumat a užívat si objevitelské výpravy, se tento prostor v současnosti pohybuje už je kolem pár desítek metrů. Ideálně pouze na hřiště splňujícím všechny bezpečností normy a stojící přímo pod okny kdy je dítě pod dozorem a navíc neustále dostupné na mobilu. Nikoliv u souboje našich malých hrdinů s monstry ale právě u této krátké části na konci knihy mne opravdu mrazilo.

02.08.2019 4 z 5

Terapie sdílením Terapie sdílením Ester Geislerová

A kvůli tomuhle umřel strom! Za skoro 400,- dostenete knihu obsaující krátký chat na facebooku mezi dvěma lidmi. Co stránka, to jeden,dva příspěvky. Musel bych být totální magor abych si to koupil("přečteno" v práci a to jen z toho důvodu, že se mi nechtělo věřit, že něco takového skutečně někdo vydal)

30.04.2018

Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

S každým dalším dílem se mi zdá, že se Sapkowski zlepšuje. Tenhle díl oproti předchozímu vyniká zajímavým nechronologickým vyprávěním. Atmosféra by se opět dala chvílemi krájet a když né atmosféra, tak se tu docela ve velkém krájí všechno živé i neživé. Na scénu přichází zajímavé záporné postavy v čele se sadistickým nájemným lovcem lidí. Výborné ale nejsou jen akční scény(zejména závěr na zmrzlém jezeře) ale i obyčejné rozhovory. Hlavně ten mezi Geraltem a prastarým elfem v jeskyni donutí k zamyšlení. Škoda, že příštím dílem vše končí.

30.07.2017 5 z 5

Mariňáci Mariňáci Robert Fabian

Skupina vesmírných mariňáků je vyslána na nudnou záchrannou misi a jak už to v podobných případech bývá, to co začalo jako rutina se brzy zvrhne v boj o přežití...Kniha Mariňáci vás po docela dlouhém napínání ze začátku následně vrhne bez upozornění do akce a akční tempo jí vydrží až do konce. Na přemýšlení a filozofii zde už pak není čas. Tu nahrazuje podobně jako u Carpe diem perfekcionisticky promyšlený a popsaný svět který má do příjemné budoucnosti hodně daleko.
Mariňáci nejsou kniha pro každého. Sluníčkový pacifista či útlocitná bárbína nejspíš zemřou na šok hned po několika odstavcích. Kniha je totiž krví, špínou, potem a stovkami mrtvých doslova nasáklá.
Jednotka mariňáků je zde popsána jako jednolitý perfektně pracující stroj na zabíjení. Nemá význam hledat v jednotce nějakého hlavního hrdinu, i když si někoho oblíbíte tak na další stránce už může být mrtvý. Fandit je nutné jednotce jako celku. Kdo přežije a jak to celé dopadne je do poslední chvíle značně nejisté. Chvílí trvá, než si na tohle člověk zvykne a než si uvědomí, že hlavní postavou je de facto žena civilistka:-)
Autor má velice dobře zvládnutý popis vojenské hierarchie, taktiky , bojové techniky i vojácké, ne zrovna slušné mluvy. I člověk který není ve vojenské hantýrce odborník se snadno zorientuje. Akce je popsaná přehledně, přesto je dojem chaosu v bitevní vřavě zachován.
Dočtením hlavního příběhu navíc kniha nekončí. K dispozici je ještě několik povídek které rozvíjejí budoucnost i minulost některých postav a rozšiřují Fabiánovo universum a jako bonus navrch ještě několik ilustrací a náčrtků výzbroje. Kniha do které se vyplatí investovat.

05.03.2014 5 z 5

Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Nádherná oslava svobody a síly lidského ducha. Viděl jsem v tom ten odpor člověka který miluje život, proti pitomým nařízením, zákazům a dalším nesmyslům kterých je náš svět plný, včetně lidské připosranosti cokoliv změnit . To vše smrsknuto na půdu jednoho blázince což je také takové hezky mnohoznačné. Závěr je trošku smutný, očekávaný i překvapivý zároveň ale přeci jen není uplně beznadějný.
***
Je to dost jiné než film ale v hlavních bodech děj odpovídá. Největším překvapením je, že oproti filmu je kniha vyprávěná z pohledu náčelníka. Dozvíte se jak je to s jeho hluchoněmostí například. A překvapení asi budete i jeho halucinacemi :-)

03.01.2014 5 z 5

Mein Kampf Mein Kampf Adolf Hitler

Dočetl jsem ji do půlky a dál to už nezvládal. Ne, že by to bylo nějaké zrůdné čtení, ale spíše velmi nezáživná a nijak zvlášť čtivě napsaná nuda. Rozhodně bych ale tuto knihu nezakazoval, jednak by lidé měli mít přístup k názorům i kontroverzních autorů, za druhé, tato kniha je dokument smutné doby a lidé by si sami měli udělat obrázek. Hlavní důvod je ale ten, že jakýkoliv zákaz akorát udělá danou věc mnohem atraktivnější. A to u nacismu asi moc nechceme. Tohle by si měli zakazovači čehokoliv uvědomit.

24.09.2013 1 z 5

Frankenstein Frankenstein Mary Wollstonecraft Shelley

Z dnešního pohledu samozřejmě už méně atraktivní, natož strašidelné ale jinak naprosto zásadní nadčasové dílo, které ovlivnilo nejen literaturu a ovlivňuje dodnes. Klasický příběh o člověku, kterému se jeho vynález vymkne z rukou. Zajímavé je to ale zejména "prohozením" rolí, kdy hlavní tragickou postavou která vzbuzuje lítost, i přes hrozně věci které dělá, je právě ono stvořené monstrum a nikoliv jeho tvůrce. Právě při jejich střetnutích a rozhovorech se kniha stává spíše psychologickou a filozofující a řeší se zneužití vědy, přijetí zodpovědnosti za své činy ale také nenávist lidí ke všemu cizímu a neznámému atd. Když uvážíme, že jde o knihu z roku 1818 a napsala ji devatenáctiletá holčina, tak to teda všechny klobouky dolů.

12.12.2023 4 z 5

Nanits Chronicles Nanits Chronicles Michael Petrus

Rozporuplné. To je asi nejvýstižnější slovo pro tenhle projekt, který sleduji od jeho počátku. Přijde mi jako hrozná škoda, že se autoři původně vydali cestou vymýšlení té prohlížecí aplikace na tablety a ten komiks byl spíš jakýsi bonus k tomu. Ono to možná zní "cool" mít komiks se zvukem a efekty a na tabletu ale popravdě - neznám snad jediného komiksového fandu který by podobný nápad nebral jen jako úlet či zpestření a nezůstal dál věrný tomu co je na komiksech to krásné - tedy možnost mít v ruce pořádnou bichli plnou skvělých obrázků a klid ke čtení kde zvuky a další doprovod obstará vaše fantazie. Nebýt tohohle nápadu tak jsme mohli dostat komiks Nanits už před lety, hezky na papíře a možná už to mohla být několikadílná sága. Je mi až těžko když si představím kolik práce to muselo dát. Udělat to nejdřív pro tu aplikaci a následně to zpětně předělávat do klasické formy aby to mohlo vyjít jako papírová kniha. No už se stalo a autoři to také pochopili a tak tu tedy máme Nanits na papíře. Jaké to tedy je?

Zpracování je opravdu fajn a odpovídá západnímu komiksovému nadprůměru. Je trochu nefér knihu prezentovat jako český komiks, protože českého to má jen scénáristu, nějaké ty editory a vyšlo to u nás. Kresbu totiž obstaralo několik zahraničních autorů a čeští výtvarníci nedostali prostor - popravdě chápu proč, tenhle "marvelovský" styl kresby u nás skoro nikdo nedělá(subjektivně jsem za to rád, protože americký styl kresby opravdu nemusím) Rozhodně neurazí, v českém prostředí výrazně vyčnívá ale zároveň také úplně nenadchne pokud máte komiksově načteno a nakoukáno, protože snaha být co nejvíc klasickým mainstream komiksem západního střihu neumožňuje nějakou velkou kreativitu. Ocenit musím coloring, ten je opravdu na skvělé úrovni a to i přesto, že taktéž nemám rád digitální barvy. Co se příběhu týče, ten je výborně rozehrán a svět výtečně představen ale bohužel to sráží fakt, že kniha obsahuje hned tři příběhy, které mají všechny otevřené konce! A samozřejmě končí vždy když to začne být zajímavé. I když je v knize napsáno, že jde o první část většího celku a v budoucnu se nejspíše dočkáme dalších dílů, nepovažuji tenhle přístup za šťastné řešení. Je to pak trochu jako dostat třikrát po sobě přerušovanou soulož, což jak uznáte není úplně příjemný zážitek. Navíc z příběhů nejvíc upoutá hlavně ten první, který představí svět a rozehraje zajímavou konspirační partii, načež ji v nejlepším utne. Druhý odehrávající se v "postapo" období mi přišel slabý a i dost nepřehledný a popravdě bych se bez něj i obešel. Navzdory tomu se mi u něj asi nejvíc líbila kresba - byla hezky "špinavá" - aspoň malý pokus o odklon od nudné "marvelovské sterilně čisté kresby". Poslední je už jen čistá cyberpunk noir akce, navíc s několik nepříliš dobrými klišé (např. sniper s prvotřídním dalekohledem na sebe upozorní laserovou tečkou zaměrovače, což nedává smysl vůbec používat když máte na pušce dalekohled a nechcete být odhaleni, ukecaní padouši dávající hrdinovi spoustu času na protiakci atd.) A i ohledně kresby je poslední příběh nejslabší a působí jako dělaný ve spěchu. Pokud ale bude dvojka, rozhodně si ji rád přečtu.

Takže verdikt? Po dočtení jsou mé pocity z tohoto "prvního českého komiksu západního střihu" velmi rozporuplné. Jak už jsem řekl- NENÍ to český komiks. Vyšel u nás, má českého scénáristu ale nakreslený u nás nebyl. Kdyby se autoři vykašlali na celou tabletovou aplikaci a tři příběhy a místo toho udělali jeden uzavřený (ten první z knihy)tak jsme tu mohli mít příjemnou "českou" scifi pecku. Takhle bohužel zůstává pachuť rozčarování. Nezbývá než držet palce aby se tenhle díl autorům vyplatil a dočkali jsme se v budoucnu pokračování. Náběh na úspěch tady rozhodně je.

PS: Ano, moje recenze je výrazně přísnější než třeba u Hustýho nářezu, což je také český komiks nemající artové ambice jako řada jiných českých komiksů. Ten byl ale dílem jedné autorky a de facto krví a potem vydřenou fandovskou záležitostí. Nanits si léta budují auru velmi profesionálního projektu světové úrovně se zapojením celé řady zahraničních autorů a proto si tak na sebe šijí bič daleko přísnějšího oka recenzentova.

30.06.2021 3 z 5

Husitská revoluce: Stručná historie Husitská revoluce: Stručná historie Petr Čornej

Dá se říct, že jde o takový bonusový materiál k obřímu Janu Žižkovi od téhož autora:-) Kniha má stejný design i použité materiály - krom gramáže papíru- a tak naláká už svým vzhledem(obecně musím říct, že Paseka dělá nádherné knihy), jen je výrazně menší a tenčí. Jde jen o takové letem světem husitskou revolucí. Ale já mam tyhle knihy, kde si člověk může velmi rychle vyhledat základní informaci, pokud si není něčím zcela jist, velmi rád. Jinak platí totéž co jsem řekl už k monumentálnímu Žižkovi. Je to přehledné, dobře napsané, snaží se to nedémonizovat ani neidealizovat. Nadšenci do české historie i úplní laici kteří chtějí pochopit souvislosti neklidných dob husitských bouří, rozhodně neudělají chybu když si tuhle moc hezkou knihu zařadí do své knihovny. I když se o žádnou revoluci co do nových informací samozřejmě nejedná:-)

27.03.2021 5 z 5

Total Recall Total Recall Arnold Schwarzenegger

Arnold je skutečně inspirativní člověk. Můžeme o tom vést spory ale to je asi tak všechno co s tím můžeme dělat. Faktem zůstává, že vše, co si v životě vytyčil, toho dosáhl. Je to samozřejmě také egoista, což je z knihy znát, ale upřímně - bez trochy toho egoismu se těžko prosazuje a vzhledem k tomu co všechno dokázal, má na trochu té sebechvály nárok. A nesmíme zapomenout, že měl také kapku štěstí a uměl se pohybovat mezi těmi správnými lidmi. Kniha jako taková je klasický životopis, který můžeme rozdělit na tři části. Za prvé: vyrůstání v Rakousku a cestu za kulturistickým snem. Za druhé: život v Americe a hereckou kariéru a za třetí, kariéru politickou. První část je skvělá. Arnold popisuje nelehké dětství v chudých poměrech, vojnu a první pokusy se cvičením. Postupně se mu daří vypracovat se mezi kulturistickou špičku v Evropě což mu otevře dveře do vysněné Ameriky a můžeme sledovat jeho cestu za titulem Mr. Olympia. To vše je doprovázeno řadou vtipných historek, ze kterých pochopíte, že Arnold není jen nějaký svalovec ale zatraceně chytrý týpek, který navíc neměl problém čas od času něco trochu "očurat" aby mu to hrálo do karet. Druhá část kdy se díky své postavě dostane k filmu je také super a zejména historky z natáčení Barbara Conana, Terminátora a Predátora jsou moc fajn. Co knize ubírá je poslední dosti rozsáhlá část s jeho politickou kariérou. Jistě, je to velmi důležitá část jeho života, pro čtenáře a hlavně neamerického čtenáře je to bohužel hodně nezáživné. Když pominu tuto poslední část, je kniha fajn motivační záležitostí, ukazující, že s patřičnou disciplínou a odhodláním(respektive s vyčůraností, drzostí a štěstím, kterému ale stejně musíte vyjít naproti) se dá docílit čehokoliv chcete. A navíc, ani Arnold nebyl zdaleka bezchybný a jako správný chlap to v knize naštěstí přiznává :-)

20.09.2020 4 z 5

Sedm let v Tibetu Sedm let v Tibetu Heinrich Harrer

Velice příjemný cestopis, který jsem si vychutnal jako audioknihu. Jeho hodnota tkví především v tom, že nás seznámí ještě s původním Tibetem se všemi jeho klady i zápory (autor je, na rozdíl od rudé propagandy, objektivní).
Nezbývá nám než závidět. Zatímco se svět topil v šílenství druhé světové války, měl Harrer ještě s několika přáteli možnost prožít úchvatné dobrodružství ve válkou a téměř i civilizací nedotčeném koutě světa. Kniha vám umožní poznat Tibet tak, jak už ho bohužel nikdy nikdo neuvidí a nezažije.

Spousta lidí se i na základě filmu domnívá, že jde o beletrii či dobrodružný román. Rozhodně nic takového nečekejte. Jde o klasický cestopis/literaturu faktu. Osobně se mi nejvíce líbila první drsnějí část před vstupem do Lhasy. Pak už se totiž měl vypravěč velmi dobře a trochu mi chybělo to cestování a strasti s ním spojené. Ačkoliv podrobný popis života Tibeťanů a jejich zvyků byl také velmi zajímavý. Rozmluv a zážitků s Dalajlámou je v knize poměrně málo a jsou až ke konci. Knihu bych celkově zhodnotil slovy která už několikrát zazněla. Jako zajímavou a velmi příjemnou:-)

30.03.2020 4 z 5

Moje kniha Vinnetou Moje kniha Vinnetou Toy_box (p)

Jelikož jsem znám svou averzí k českému komiksu, tak tenhle obsahuje prakticky vše, proč český komiks nemám rád. Není to totiž komiks ale spíše art-terapie člověka, který se mi nezdá být v úplné duševní rovnováze(update: zjistil jsem, že autorka byla skutečně nějaký čas v léčebně), což nemusí být ještě na škodu. Taková Vrána je také původně art-terapie, ale ta mi lépe sedla jak kresbou tak příběhem, neboť šlo o prostý akčně melancholický příběh o pomstě. Tady sledujeme něco přesně tak šíleného jak napovídá popis knihy výše. Je mi úplně jasné proč to dostalo tolik ocenění a proč se nad tím nejspíš česká art komunita může uonanovat k smrti, ale já vám tohle nežeru přátelé. A taky, přiznám se, nemusím celou squatterskou ideu. Těmhle lidem vůbec nevadí využívat všechny výhody systému, nacpat se do cizího baráku, mít mobily, auta, počítače s internetem ale jsou hrozně dotčení když chce systém taky něco po nich. Neuznáváme osobní vlastnictví ale běda jak šáhnete na naše věci nebo barák který jsme si poctivě ukradli. Je jasný, že squatter by mi teď začal vysvětlovat jak tomu nerozumím atd. ale ono to je bohužel přesně takhle jednoduché. Jedna z hlavních postav, žena která má být ta úplně nejlepší co autorka zná, je tu zobrazena jak se válí po mejdanech a žije v dodávce ale samozřejmě nejvíc zlý je její bývalý manžel co jí nechce svěřit jejich společné dítě a namísto toho mu chce dopřát slušný domov. Jaká hrůza takhle dítěti zkazit kariéru bezdomovce. A v tomhle duchu je celé vyprávění. Vše co souvisí se squattery je to nejlepší a nejhodnější a vše okolo je prostě zlý nebo při nejlepším neutrální. Sorry, ale takhle černobílej svět opravdu není a jestli ho takto Toybox vidí, tak to potěš! I já jsem ochoten tolerovat řadu podivných alternativních lidiček ale vše má své hranice. A jak říkám - je to hrozně art, je tam samozřejmě apel na veganství, je to o nějaké minoritě která si dělá co chce, je tam srdceryvný úryvek s pejskem, samozřejmě jsou tam zlí policisté a kapitalisté, takže je prakticky nemožné aby to nedostalo nějakou cenu. A ano, kresba je fajn i když mě osobně tenhle až moc rozevlátý vodovkový styl příliš nesedí. Takže zase na dlouho ruce pryč od českého komiksu, až teda na vzácné výjimky, kterých je jako šafránu.

08.11.2019 2 z 5

Válka Řeků s Peršany Válka Řeků s Peršany Jiří Kovařík

Tak tohle zaslouží plnou palbu a rovnou čestné místo v knihovničce mezi mými nejoblíbenějšími tituly. Čtivě a objektivně shrnutý průběh řecko-perského konfliktu. Není tam nic vyloženě nového, ale je to pěkně přehledně na jednom místě a navíc je to celé napsané tak sympaticky barvitě, že vám celý konflikt ožívá před očima jako film. Kovařík má dar popsat události o kterých víme jak dopadnou takovým způsobem, že se těšíte jak to bude pokračovat na další stránce.

09.09.2019 5 z 5

Poirot a já Poirot a já David Suchet

Seriál s Herculem Poirotem je skvělý. Není tam žádná vyloženě mizerná epizoda, nanejvýš průměrná. David Suchet obětoval téměř polovinu svého produktivního života oživení této postavy a oživil ji takřka dokonale. Vlastně skoro zničil šance všech dalších herců, protože on opravdu byl Hercule Poirot do posledního detailu! Bylo zajímavé přečíst si, co se dělo v pozadí během natáčení seriálu a že natáčení rozhodně nebylo žádnou procházkou růžovým sadem. Vražedné termíny, takřka celodenní šichty, neustálé nošení vycpávek a kostýmu. A také nejistota, jestli bude studio natáčet další díly a pan Suchet tak nepřijde o svou nejlepší práci. No a samozřejmě také bolestné loučení s postavou i rolí, neboť počet děl s Poirotem není nekonečný a tvůrci se naštěstí nepouštěli do natahování a psaní vlastních scénářů nad rámec toho co napsala Lady Agatha. Překvapivé bylo, jaké množství fanoušků ze všech koutů světa Poirot má. Sám David Suchet píše, že se tomu šílenství kolem jeho postavy většinou velmi divil. Ale za svůj výkon a i za tuhle čtivou knihu, která je vítaným bonusem pro fanoušky seriálu, si ovšem velkou poklonu opravdu zaslouží.

26.08.2019 4 z 5