Razič komentáře u knih
"Must read" kniha.
Opravdu drsný komiks, film znám, takže příběhově žádné překvapení. Kresby jsou určitě umělecky originální, ale občas mi přišly trošku nepřehledné.
Tady jsem byl spokojen, je to důstojné završení celé série. Záporáci tentokrát dobří, příběh se mi líbil, Jamal brnkl přesně na tu notu jako kdysi Tyrone (škoda že jeho linka zanikla někde v půlce série).
V sérii Net Force celkově považuji za nejlepší první díl, potažmo první 3-4 díly, které byly ve své době jako zjevení, potom už šlo o lehce natahovanou kašičku, ale jsem rád, že jsem s těmito knížkami mohl pár večerů strávit.
Historické romány nejsou nic, co bych nějak vyhledával, ale když jsem tuhle knížku dostal, vypadalo to docela zajímavě. Nějak jsem se do ní ale nemohl začíst, prvním problémem je příliš mnoho postav s nezapamatovatelnými římskými jmény (na konci knihy je rejstřík postav o jedenácti - ano jedenácti - stránkách, tak budiž), děj roztahaný na příliš mnoho místech, některé dějové linky jsou prakticky bez významu, některé jsou nedořešené. Během čtení jsem se už ani netěšil na závěr a udělal jsem dobře, prakticky žádný jsem nedostal. Až někde v doslovu mi došlo v čem je zakopaný pes - autor sám píše, že se pokusil o "rekonstrukci historických událostí" - z toho pramení např. i snaha za každou cenu obsadit velké množství skutečných postav. Takže pokud od této knížky nebudete čekat román a spokojíte se s popisem děje (prakticky to nemá zápletku), bude to v cajchu.
Obscénní odkazy na římské orgie už to nevytrhnou.
Na druhou stranu velkým plusem budiž líčení bitevní vřavy, zde zažijete i nějaké napětí. Občas je zdařilejší i pokus o vypracování psychologie postav.
Chvályhodný projekt, který tu poměrně chyběl, zcela správně tu máme populárněji podaný přehled událostí roku 89. Určitě doporučuji mladším ročníkům, které tyto události ještě nemohly prožít.
Nicméně na to, že - pokud jsem to správně pochopil - za knížkou stojí novináři, v ní najdeme několik významných chyb. Historickou správnost moc hodnotit neumím, ale chyby ve shodě podmětu s přísudkem vidím, chyby v datech v záhlaví taky a Česká socialistická republika, o které se na jedné ze stránek dočteme, to už je nebetyčná hovadina.
Už na obálce je vyblito, že tohle Clancy už nenapsal, jeho jménu tu funguje už jenom jako značka. Chápu, že výměna hlavních postav měla přinést svěží vítr do série, ale nějak mě to nezaujalo, je to pořád to samé dokola a oproti prvním dílům je to bída, navíc příběh není moc konsistentní najdeme taky několik logických wtf momentů. Knížka je taky o něco kratší, přičemž úseky, které by měly být stručnější jsou roztahané a rozhodující pasáže jsou sfrcnuté pár stránkama. Net Force ale určitě dočtu až do konce.
Opět setkání se starými známými, noví záporáci Ames a Junior nejsou vůbec odlišní od těch starých, průměrný díl série.
Nadprůměrný díl, přibylo trochu filozofování a tempo se pořádně rozběhlo až na konci. Opět dobří záporáci.
Tentokrát Net Force zasahuje proti chytrým drogám. To je samo o sobě fajn. Tempo je ale v tomto díle poněkud rozvláčnější než jsem byl zvyklý v předchozích. Užuž bych dal 3 hvězdy, ale čtvrtou zacháránil infarktový závěr.
Nadprůměrný díl co má spád, i záporáci jsou tentokrát dobří, skvělý profesionál Ventura a zkaďkalhoty Morrison jsou skvělá dvojka.
Je to trošku na jedno brdo, ale pořád se to pěkně čte.. Záporáci už se trošku začínají plést (kromě toho starého známého...). Dobrá oddechovka.
Jo, přiznávám, půjčil jsem si ji proto, že je to Sapkowski.
Bohužel jsem zjistil až po dočtení, že na konci je slovníček pojmů... Ale co už, pod pojmy ural nebo áká si něco umím představit. Kdo neumí, tomu Zmiji moc nedoporučuju. Na příběh se vlastně díváme z docela netradičního pohledu, který spojuje absurditu války a socialismu a každodenní boj pologramotnejch sovětskejch vojáčků (je tu už taky někdo přesycenej dílama, kde hraje prim hrdinství amerických vojáků??). Ale od míchání časovejch linií jsem čekal něco trochu jinýho a vůbec mi nějak utekl celej point tutoho polofantasy.
Jako fanoušek herního starcraftu jsem po tomto kousku v knihovně sáhl téměř automaticky. Neodradil mě ani v dnešní době už skoro vtipně patetický název typu "Já, /dolplň libovolnou kravinu/". Ale tady se ten název i vyjímečně docela hodí.
Knížka víceméně splnila mé očekávání. Je segmentována do tří částí vztahující se ke třem generacím jedné rodiny. Z toho vyplývá asi největší zápor, a to, že příběh je vyprávěn takřka letem světem. Chvíli jste tu a za pár stránek jste za 6 let později. Mezi kapitolami se pak například stane něco, co bylo součástí herní předlohy. Plus pro fanouška starcraftu, jelikož si to dokáže spojit a vyvolá to v něm nostalgii na hru, stejně jako popis akčních scén (které jsou mimochodem výtečné), a různé narážky na zbraně, budovy a postavy z herní předlohy. Kdo starcraft nezná, nic z toho nepochopí a knížka tak pro něj bude takřka poloviční. Také je škoda překlepů a několika málo gramatických hříšků v českém překladu.
Ve finále se to čte dobře a srdce fanouška zaplesá. Pro ostatní bych doporučil sci-fi spíše z jiného soudku.
Kniha se čte velmi pěkně, líbí se mi Riggsův vypravěčský styl, má spád a obsahuje netradiční humor.
Příběh je chytře poskládaný, uvěřitelný a velmi oceňuji, že do očí nebije žádná logická nesrovnalost či renons v podobě časového paradoxu, s kterými se v podobných dílech běžně setkáváme.
Taková lehčí Lovecraftovská atmosféra mě přikovala ke knize tak, jak se to povedlo snad jen Pánovi prstenů či některým z Brownových knih. Požitek z knihy umocňují i originální fotografie. Kniha je vzhledem k nim i mnohem kratší, než se na první pohled zdá.
Chtě nechtě musím přiznat, že tato kniha je jednou z nejlepších, které jsem kdy četl.
Je to kouzelné čtení, zvláště pro milovníky Pelhřimovska, začít s Vaňkem ale doporučuji u jiné knihy, např. Na krásné samotě.
Tuto knihu jsem četl po Misi Afghánistán, a musím říci, že Haiti se mi četlo o kapánek hůře. Ale pořád je to skvělé a inspirativní čtení, které stojí za to. Líbilo se mi, že kniha je plná fotografií.
Četl jsem vydání s povídkami Zlatý skarabeus (5*), Ukradený dopis (4*), Sestup do Maelstromu (2*). Klasický Poe.