reccal reccal komentáře u knih

Sebastián mezi lidmi Sebastián mezi lidmi Cécile Aubry (p)

Trochu slabší, než první díl, ale stále nezapomenutelné. Každý chtěl mít Monseigneura doma v pokojíčku:)
Kam se hrabe Harry Potter, Letopisy Narnie a podobně.

10.02.2014 4 z 5

Bella a Sebastián (Útulek na Velkém Baou, Tajný dokument) Bella a Sebastián (Útulek na Velkém Baou, Tajný dokument) Cécile Aubry (p)

Moje zamilovaná, nelze jinak, než od začátku fandit jak Sebastiánovi, tak Belle, a přitom snít o tom, jak úžasné musí být stát na vrcholku Baou...

Bestie Bestie Thomas Laird

Nejlepší se série s Parisim. Poměrně realisticky vyjádřená frustrace, když chytíte mnohonásobného vraha a musíte ho pustit. Zajímavé vyprávění z pohledu dvou osob, které s odstupem mnoha let stíhají stejného zločince.

Řezník Řezník Thomas Laird

Skvělá detektivka, rychle plynoucí děj, příjemně mrazivé zvraty. Vyprávění z pozice vraha je třešničkou na dortu.

Černý pes Černý pes Thomas Laird

Nejslabší ze čtyřky s Parisim. Životní krize stárnoucího detektiva mě nechytla.

10.02.2014 2 z 5

Embolie Embolie Gary Birken

Vzhledem k většímu počtu stran se kniha nečte tak lehce, jako Osudová chyba, ale stále má velký potenciál. Škoda jen té překombinovanosti, která zde už byla zmíněna.

Osudová chyba Osudová chyba Gary Birken

Strhující thriller z lékařského prostředí, přečteno jedním dechem. Brilantní sonda do duše spořádaného slovutného lékaře, který udělal před dvaceti lety jednu jedinou, osudovou chybu.

Čaroděj Čaroděj Wilbur Smith

Pokud byla jednička příjemným románem plným lásky, přátelství a nenávisti, a dvojka cosi nepovedeného, je trojka jakýmsi pokračovatelem jedničky, ovšem v lehce nadlidské rovině. Ze šikovného otroka s ferdovským šátkem kolem krku zde máme čaroděje, no proč ne? Děj je sice jen vražda, sex, vražda, kouzlení a zase sex, ale to je prostě Wilbur:) Skvěle se to čte člověk se skoro dusí tím zvířeným egyptským pískem.
Rozhodně lepší, než dvojka, ale rozhodně také slabší, než jednička.

Řeka bohů II Řeka bohů II Wilbur Smith

Ajajaj... bez Taity je nuda a zase nuda. Ani skupina vojáků se samopaly to nezachrání. A smrt Duraida je opravdu tak sugestivní, že si ji vybavím i po mnoha letech od přečtení. Z vody k ní trčely drápy, nahé a živé....(nebo tak nějak).
Jediné skvělé místo je podtlak, který nasává hlavního hrdinu. Úžasná past.

10.02.2014 2 z 5

Řeka bohů: Román ze starého Egypta Řeka bohů: Román ze starého Egypta Wilbur Smith

První a jednoznačně nejlepší kniha série. Velmi poutavě popsané osudy, vrchol Smithovy egyptsko-pohádkové tvorby.

10.02.2014 5 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Sirotčinec není právem zařazen mezi horory. Lekavé ani děsivé to není, naopak ze máme čtivý a neokoukaný příběh chlapce, který zdědil temný a rozhodně nechtěný dar. Jak kniha ubývá, postupně jsme konfrontováni s řadou postav, které díkybohu nejsou ploché, ale díky svému skutečnému stáří naopak různorodě vyspělé. Jen škoda toho otevřeného závěru, který je teď tolik populární a za který bych věšela autory na první větvi.

Chutná těla Chutná těla Isaac Marion

Zombie žánr je můj oblíbený, ale z této knihy mám smíšené pocity. Jako by se autor nemohl rozhodnout, co to vlastně bude. Horor? Komedie? Lovestory? Akčňák? Výsledek je hororová vtipná lovestory. Občas to skřípe jak špatně namazaná převodovka a ty retrospektivní bláboly mě taky neohromily. Každopádně je to příjemná oddechovka na volný večer.

Purpurové řeky Purpurové řeky Jean Christophe Grangé

Jednou větou úžasná a propracovaná kniha a pořád se nemůžu rozhodnout, jestli se mi víc líbí kniha, nebo film. Zatím se lehce kloním k filmu, neb mám ráda happyendy:)

Světová válka Z Světová válka Z Max Brooks

WWZ je rozhodně úžasně napsaná a velmi detailní, o tom není pochyb. Ovšem já mám raději akci, nebo alespoň příslib akce, kdežto tohle je třísetstránková (víceméně) okecávačka se slušnou dávkou politiky. Nesedlo mi psaní knihy v rozhovorech, ale uznávám kvalitní řemeslnou práci pana Brookse. Filmové zpracování je sice prudší, skákavější a rychleji lezoucí po stěnách, ale není to pomalá plíživá hrůza, jejíž atmosféru kniha úžasně popisuje.

Zombie: Příručka pro přežití Zombie: Příručka pro přežití Max Brooks

Pro mne podhodnocená knížka, u které jsem se po prvním přečtení lámala smíchy. Skvěle a čtivě napsané. Nutnost pro každého, kdo věří na zombie den D:).

Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Perfektní završení perfektní série. Zloba a touha po pomstě křížená s milostným trojúhelníkem a všudypřítomnou pachutí krve. Temnější a političtější díl, tudíž maličko jiný a věřím, že pro mnohé (v mnoha místech) nezáživný. Škoda spousty padlých úžasných postav, ale ve válce se holt přinášejí oběti nejvyšší.

Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Druhý díl je o něco složitější, než první, ale stejně skvělý. Děj se dost motá kolem systému Panemu a narozdíl od jedničky také kolem vedlejších postav. Místo skupiny vyděšených dětí zde máme profi zabijáky, kteří žel bohu nemají zase tak velký prostor. Úžasné je ovšem vylíčení arény a jejich smrtonosných nástrah, musím se však přiznat, že raději, než opět "lesní" arénu, bych raději nějakou z popisovaných Haymitchem. Konec velmi nečekaný, ale nenásilný.

Hry o život Hry o život Suzanne Collins

Série HG je moje srdcovka, takže plná palba a doporučení všem. Kniha ani na chvíli nenudí, děj pěkně odsejpá, masakr skupiny a její následné zoufalé přežívání (anebo zvrácené zabíjení) je prostě brilantní. Škoda, že film vynechal mnohé pěkné, dojemné i kruté okamžiky... když už knížku odložíte, do pěti minut začne hlodat červík a tiše povykuje v mozku "čti dál, čti dál, ČTI DÁL!

Eragon Eragon Christopher Paolini

Oproti ostatním dílům je jednička více výpravná, více odhlehčená, pro mě více čtivá. Už dva roky se nemůžu prokousat k poslednímu dílu, začíná to být až moc zamotané. Ovšem Eragon úžasný.

Cesta do Woodbury Cesta do Woodbury Robert Kirkman

Velmi důstojný a srovnatelný bráška prvního dílu, kniha přečtená za jednu noc, to se prostě nedalo. A už se těším na další kolo, protože ať chci, nebo ne, tak hlavním postavám palce prostě držet musím, i kdybych měla druhý den v práci chodit přesně jako zombík. Obrovský těšing na závěrečný díl, protože tahle série má koule!