risha03
![Poviedky o Rusku Poviedky o Rusku](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329792/poviedky-o-rusku-Mia-329792.jpg?v=1489491586)
Tato kniha není pro typické čtenáře Glukhovskyho. kdo četl Metro jen jako 'postapo' scifi, bez nahlédnutí za alegorii, která nejvíce vyniká v třetí díle (který čtenáři právě nejvíce kritizují), ten ať po této knize nesahá. Povídky v této knize jsou různé, některé lepší, některé horší. U všech se ale čtenář bude bavit. Jedna povídka z této knihy, bude ve mně vryta velmi dlouho.
![Vrstva ticha Vrstva ticha](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479794/vrstva-ticha-4V5-479794.jpeg?v=1630511655)
Majstrštyk jménem Sühëhl. Ale začnu obšírně. Miluji seriál Ztraceni. Byť si myslím, že mnohé záhady v něm byly nakonec vysvětleny, mnozí na seriál (závěr) nadávají z důvodu, že tajemství zůstala neodhalena. Když si přečteme něco od tvůrců, řeknou, že to byl záměr. Osobně mi to nevadí, jsem si vědom toho, že Cesta je důležitější (říkám díky Sai King /Temná věž/). Ale přece jen, malinko mám OCD.
Šestý díl Mycelia konečně odhaluje mnohé otazníky. A je to uspokojivé. Popravdě jsem to nečekal, myslel jsem, že mnohé věci zůstanou za rouškou hájemství, ale najednou se v to to díle začal odhalovat jeden otazník za druhým. Jakoby si autorka dala za cíl i menší “otazníčky odkrýt. A dělá to bravůrně, v ten správný moment (kdy už v pozorném čtenáři naskočí dedukce a vzpomene si, pochopí, co to znamená, co právě četl, a vzpomene si, na tajemství před několika díly, před x měsíci kdy to četl, a nyní se mu to odkryje) připomene například na odstaveček událost, která nastala třeba v prvním, druhém, třetím díle, takže vše se propojí a čtenář dosáhne Vesmírného Kruhu Dokonalého Bytí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Co kdyby? Co kdyby?](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231280/co-kdyby-iw4-231280.jpg?v=1591643040)
"Teda, to muselo dát příšernou práci...... Přitom taková blbost, co?" Aneb tato hláška asi nejvíce vystihuje tuto knihu, kterou jsem četl jen pro splnění Výzvy. Hranice někde mezi 2-3 hvězdy, někdy to bylo zábavné, mnohdy nudné k uzoufání. Má to kvalitní překlad do Češtiny.
![2.5 z 5 2.5 z 5](img/content/ratings/25.png)
![Jantarové oči (navíc 2 povídky) Jantarové oči (navíc 2 povídky)](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484470/jantarove-oci-2-povidky-navic-Sy2-484470.jpeg?v=1639142546)
Obrovský klobouk dolů před paní spisovatelkou. Takovýto počin jsem nečekal od tuzemského autora, knihu jsem chtěl zkusit díky krásnému hřbetu knih série (aneb díky Argu si myslím, že knihy vstoupí více do podvědomí čtenářů, popravdě nikdo v mém okolí tyto knihy doposud nezná... škoda).
Z počátku jsem byl trochu rozladěný, zrovna jsem dočetl kompletní sérii Duna, a učit se zase nová slova (natož nečitelná, ne pardon, výslovnost se učit fakt nebudu) se mi nechtělo. Nicméně od prvních kapitol se jednalo o velmi zábavný, až na ty slova lehce čitelný, ale zároveň velmi inteligentní příběh plný kvalitních rozhovorů (byť teda Pinkertýnka je pěkně otravná :D ale znám povahově jednu reálnou dívku charakterově velmi podobnou). Universum je vymyšlené skvěle, jsem hned "načatý" na další díl. Dvě povídky na konci..... inu. Fajn. Trochu narušují ono tempo. Navíc v té první dokonce i pár logických nedostatků. Nicméně jsem rád, že povídky vyšli v rámci knihy, protože pak je shánět zvlášť.... zkrátka od Arga rovněž klobouk dolů.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Život a smrt barbara Conana: Kniha první Život a smrt barbara Conana: Kniha první](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456713/zivot-a-smrt-barbara-conana-kniha-p-JrX-456713.jpg?v=1603878655)
Perfektní komiks o Conanovi. Rovněž perfektní pro nováčka, který by třeba chtěl poprvé ochutnat potěšení z čtení o tomto barbarovi, neboť kniha se skládá z povídek, které na sebe nenavazují, ale chytře je proplétá jedna stěžejní, která (asi) má vést ke smrti Conana. U Croma! Stejně tomu nevěřím. Těším se, až CC vydá poslední dvě kolosálky a já začnu číst pěkně popořadě celou hlavní sérii :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kapitula: Duna Kapitula: Duna](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15839/kapitula-duna-ooS-15839.jpg?v=1578140935)
Mám dočteno. Odpusťte, tentokrát začnu velice obšírně. Mám rád seriál Twin Peaks od Davida Lynche. Vždy označuji ten seriál za velice lyrický, neboť spousta z něj nelze chápat logikou, lze jej vnímat pocity. Co z toho cítíme, co nám to chtěl pocity sdělit. Pochopitelně je to jen tak napůl, protože seriál má i normální části, kdy lze klasicky vnímat pochopitelný děj. Proč Twin Peaks? Protože právě David Lynche natočil kdysi dávno nepopulární film Duna. David Lynche je obecně vzato podivín, jehož filmy jsou… divné. Duna nevyjímaje. Nicméně Lynche a Duna se k sobě hodí, promiňte mi to přirovnání, jako moucha k hovnu. Prostě hovno mouchu přitahuje.
Duna není lehká četba, ale měl jsem pocit, že díl od dílu kolísá “normálno s “podivnem které je nutné vnímat za hranicí logiky. Ptát se, jak “ta slova na vás působí. A smířit se s mnohým nevysvětlitelným. Například v tomto posledním dílu to nenormálno už opravdu narostlo, přesto mě kniha bavila číst. Nevím co ta poslední dvoustrana znamenala. Nevadí. Nicméně nejlepší díl toto nebyl.
Jdu do posledních dvou dílů, a pak si na 100% dám od Duny dlouhou pauzu, i kdyby se mi díly od syna líbily. Ale popravdě se na ně těším, protože věřím, že se stanou “normální, pochopitelný pouhým čtením, ale vystaveny na dobrých nápadech otce.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Digitální pevnost Digitální pevnost](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251/digitalni-pevnost.png?v=1727358094)
Hele jsem v polovině a ano, dočtu to. Ale tohle má být ten slavný Brown? Ta kniha je příšerná, neustále natahovaná ke zblití zápletka, horší jak Ulice. Jedna kapitola končí stupidněji a otravněji než ta předchozí, honění se za prstenem, nekonečný počet osob snažící se přijít na to, co se děje ve vedlejší budově, dva idioti co mají být nejchytřejší v NSA neschopni zavolat ochranku, proč? Protože by se dal napsat “konec a zvonec. Otravná kniha a musím se doslova nutit přečíst každou další stranu.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Míle a míle Míle a míle](https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59511/zivi-mrtvi-komiks-zivi-mrtvi-2-mile-cQD-59511.jpg?v=1424785065)
No, mám pocit, že trochu jednám přesně ve smyslu doslovu v této knize. Až příliš ji hltám. Ale to je prostě tím, že mám rovnou všechny díly. A komiks se čte parádně, jsem až překvapen, jak ten děj jde rychle. Prakticky druhý díl končí na začátku třetí série seriálu. Už se nemůžu dočkat pokračování
Velmi mile mě překvapilo, že děj, respektive text dokáže překvapit. Maggie, která narovinu řekne Glennovi co si přeje (:D), vtípek o domluvě s přeskočením puberty Sophii (ach já Carol, rozumím, taky mám se svojí dcerou Sofí tuto dohodu :D ). Děj tak v nečekaných místech rozesměje. To je velké plus pro každé dílo. No, dnes se začtu asi i do třetího dílu
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452950/balada-o-ptacich-a-hadech-RMA-452950.jpg?v=1600238082)
Velmi čtivá kniha, stejně jako samotné Hunger games. Člověk se dokáže vcítit do Coriolana, neb byť byl záporák, kniha je z jeho pohledu. A každý je hrdina vlastního života.
Současně je zde propracovanější myšlenka hladových her. Tam kde jsi si pokládal u Hunger games otázky typu “jak a “proč, a odůvodňoval to to “orwellolovka pro puberťáky, která se ale dobře čte, zde mluvíme o pěkných vysvětlení chováni lidí při nebezpečí, a ukázání, že v každém z nás je zvíře, jsme pouze svázání Lockovou či Hobbsovou Společenskou smlouvou. Poklona spisovatelce.
Neil Gaiman prohlásil, že neexistuje špatná kniha pro děti. Nechte je si vybrat své vlastní knihy, byť vám jejich myšlenky mohou připadat jak pouhé klišé. Ty knihy jsou dobré, pokud je od beletrie dovedou mnohem dál. A tato kniha opravdu vede úvahami dál. Kdo ví, třeba si díky ní někdo přečte Leviathana.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Běh o život Běh o život](https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77494/beh-o-zivot-xQH-77494.jpg?v=1515949861)
Říkám díky sai King.
Vše co si od vás přečtu je neskutečně čtivé, poutavé. Nelze se odtrhnout. Dle mého názoru byl Běh o život námětem pro Hunger games. Distopický svět, hry o život. Akorát zde pro dospělé, krapet reálnější distopie, plná drog, sexu a zbraní na každém rohu. Netvrdím, že je to dokonalé dílo bez vad na logičnosti. Navíc tomuto dílu kazí jeden fakt, odehrává se v “budoucnosti léta páně 2025. Tj. z dnešního pohledu působí velmi vtipně (ač je na obalu nového vydáni kamera, vůbec se zde neuvažovalo o tom, že v roce 2025 se nelze ztratit ve velkoměstě, neboť tu máme Big Brothera), ale kniha byla napsána v 80. letech. Naopak něco se až podivně trefuje do dnešní doby. Co ale říkám je, že tohle jsem přečetl za dva dny, nešlo se odtrhnout, bylo to neustále napínavé na všech stranách.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tři vyvolení Tři vyvolení](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270/tri-vyvoleni.jpg?v=1731407578)
Po přečtení prvního dílu, jsem měl plno pocitů.
"Bylo to zajímavé, čtivé, jiné než čtu obvykle, jiné než jsem čekal. Drsné, nemilosrdné, atmosférické... ale zároveň jsem chtěl znát odpovědi na otázky. Těch tu bylo mnoho a odpověď žádná. Byl to... prolog. Dvousetstránkovej dlouhej prolog."
Takže sem chtěl pokračovat a hned sem se vrhl na druhý díl. Ten sem přečetl jedním dechem. Příběh v této knize mě pohltil... Takto začten do nějaké série jsem nebyl roky.... stalo se to v dětství u Harryho Pottera, mnohem později tu byl Zaklínač..... Ještě je brzo... teprve druhý díl za mnou. Ale myslím že tu mám další sérii, kterou budu milovat...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Každý je zločinec Každý je zločinec](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479359/kazdy-je-zlocinec-tmg-479359.jpg?v=1632247995)
Jo, tohle mám rád. Trochu Sin City, noir, postavy a příběhy se prolínají… to můžu :) komiks nemá chybu, pokud výše uvedené taky žerete, kupujte.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zakázané směry Zakázané směry](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487873/zakazane-smery-UBR-487873.png?v=1654950125)
Ale jo, stále je to top. Když jsem si četl recenze, trochu jsem se bál, aby to nebylo “rozvláčné jak tu mnoho lidí píše. Jako je pravda, že když čtete už několikátý den o tom, jak Lucas drží hladovku, pocit, že to je natáhnutý se v hlavě vyskytne, na druhou stranu dostáváme stále stejnou nálož super příběhu. Takže stále plný počet bodů.
A teď z jiné stránky, k tupcům z Arga. 1) rozdělení knihy nedává smysl. Rozdělíte kapitolu těsně před koncem, proč? Polovina? Blbost, když druhá kniha má více stran. Stran, které vy ignorujete - první stránky nemají čísla a pak hned “606. Ok. Pokračujete v číslování, stupidně po x stranách. Skončí se 25. kapitola. A co následuje? 1. kapitola???!!!!! Co tam hulíte za matroš? Je to hnus.
2) u prvního dílu jsem vyzdvihoval nápad na nápis Mycelium na hřbetu. Akorát nyní mám celou řadu, a nelze nenadávat na to, jak jste to posr***. Třetí díl má tmavší odstín. Jako sorry, ale na to není potřeba být zrovna Einstein, abych ku*** vytiskl zkušební výtisk a přiložil ho k předchozí řadě. Nezlobte se na mě, ale ty knihy máte již pořádně drahý. A takhle to poděláte. A výmluvy si nechte stranou, četl jsem tu pochopitelně smutnou zprávu co jste psali na facebooku, ale hergot když se k tomu přifařil nový pracovník, tak to si neuměl zkontrolovat odstín? A ten Akkutlix na hřbetě 6.-8. zase nenavazuje nožičkama. Nevím, celé jste to podělali. A přitom takové absolutně nechutně stupidní chyby. To je prostě laxnost, asi jako když dělník při stavbě nepoužívá hlavu a udělá stupidní chybu a například dá obráceně obklad. Takže se styďte. A co jsem slyšel, tak s drahými komiksy si vedete stejně neschopně.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hlasy a hvězdy Hlasy a hvězdy](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245664/hlasy-a-hvezdy-Pb6-245664.jpeg?v=1587205776)
Dokonalé. Jako vždy. 10/5. Slova jsou již vyčerpaná, nic nového k dalšímu dílu nelze dodat. Vše již bylo řečeno u předchozích dílů. Série, do které se každý musí zamilovat. Ihned jdu na Sühëhl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Balada pro Sofii Balada pro Sofii](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494750/balada-o-sofii-63806d70ae8c7.jpg?v=1669361008)
Překrásný komiks. Mám rád fantasy a scifi komiksy, ale zrovna tak tyto komiksy ze života, “co pohladí na duši. Takto jsem byl nadšený naposledy u komiksu Pod dekou (rovněž doporučuji pro čtenáře, kterým se líbil tento komiks).
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Blacksad 2 Blacksad 2](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535480/blacksad-2.jpg?v=1716710800)
Co říci. Asi tak stejné jako první díl. Povídky neurazí, ale ani to není tak nic extra, abych to musel číst dvakrát. Za mě příliš vyzdvihovaná série, která je prostě fajn, ale na takové to záchodové čtení, u kterého netřeba moc přemýšlet.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Lovci Duny Lovci Duny](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/3972/lovci-duny-KzG-3972.jpg?v=1473800899)
Nejprve zápor, který ubral hvězdu - je zřejmé, že Lovci duny navazují rovněž ne další knihy o historii Duny těchto dvou spisovatelů, tedy především na Služebnický džihád. To je za mě zcela špatně. Mělo to čistě navazovat na 6 dílů Franka Herberta.
A teď to dobré - skvěle se to čte, vysvětluje to poslední dva díly Franka, je to bez těch hovadin Franka, co zde je nazývané “filosofií, má to děj, je to čtivé a vůbec jsem velice rád, že to takto pokračuje. Konec Kapituly by byl velmi o ničem, bez této a další knihy. Takže kdo se dostal až ke Kapitule, rozhodně pokračujte i touto knihou. Byť do Služebnického džihádu a dalších desítek dílů od Briana se již asi nevydám. Teď jdu na poslední písečné červy.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Dobře, přečteno. Musím říci, že poslední cca 1/3 knihy byla trochu lepší. Nastal zvrat, trochu se tím vyjasnilo, proč první 2/3 některé postavy jednaly naprosto nelogicky, závěr byl taky ušel.
Ale i tak bych nedoporučoval. Je to útrpné číst, ve stylu pořád se postavy o něco snaží, ale je tam co dvě stránky další a další překážka, která jim v jejich úsilí hodí klacek pod nohy. Pořád a pořád dokola, což má být “hrozně napínavé ala cliffhanger, ale ve výsledku je to prostě strašné, obzvláště, když jde o hov**. Doslova. O prsten. K ničemu.
Jo a taky ta kniha strašně zestárla. Je o technologiích, ale byla psaná v roce 1999, tj. před zářím roku 2001, kdy se změnil diametrálně svět. Letištní zápletka tak byla vyloženě “z jiného světa, ale i stran internetu apod…. Nicméně od tohohle se dá odprostit, to ke zcela to nejmenší na této knize.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Božský imperátor Duny Božský imperátor Duny](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15838/bozsky-imperator-duny-CYK-15838.jpg?v=1560522189)
Těžké hodnotit tuto Dunu. Opět zcela jiná. Opět tak trochu vlastně zcela o hov**. Na rovinu, prostě to tak je. Proč tedy nakonec dávám 4/5? Protože mě asi trochu fascinuje. Četl jsem to poměrně rychle, bavilo mě to, byť opravdu "děje" je tam malinko. Ale zároveň mě to fascinovalo a chci číst dál, chci zapomenout na otravné muzejní fremeny a chtěl bych zase číst o pořádné poušti. Jak to? Vždyť v prvním díle jsem chtěl aby se Duna změnila, aby se naplnil sen fremenů a byla voda. Řekl bych opravdu, že série je fenomén. Nepopsatelným způsobem baví čtení o prdech (lidé to zde nazývají "filosofií", ale to je absolutní nesmysl, protože jde o "nesmysly" smyšleného světa/universa/scifi/zkrátka výplodů fantazie), které nemají přesah do našich životů. Naopak zde samozřejmé můžeme číst, jak naše kultura má přesah na dílo Herberta, kdy například Bible má jistý vliv na děj této knihy, ale tato kniha (na rozdíl od Bible) již následně nemá vliv na naše životy. Důvodem je totiž to, že ony "myšlenky" jsou zasazovány do vymyšleného vesmíru, proto se nedají uchopit (například ty o vládnutí) do našeho světa. Takže ne, tyto prdy, filosofie, nemají žádnou zásluhu na tom, proč je kniha čtena, slušně hodnocena, a proč si já opět koupím pátý díl série a bude ve čtení o historii smyšleného světa číst dál...... Tak proč tedy budu, když kniha je bez děje a "filosofování" je o ničem? To je právě fascinující.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Totální válka 2. část Totální válka 2. část](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344654/zivi-mrtvi-21-totalni-valka-2-cast-4FO-344654.jpg?v=1495612760)
(SPOILER) Nu a je konec války. Zakončení bylo krapet horší, než začátek, ale i tak jsem se velice bavil :) a konečně jsem se dostal v komiksu dál, než co jsem viděl v seriálu (byť jsem věděl, že Negana pouze zajmou). Další pro mne už bude zcela novinkou.